ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА № 8 ЗА БЕЗПЛАТНАТА ПРЕДПАЗНА ХРАНА НА РАБОТНИЦИТЕ, ЗАЕТИ В ПРОИЗВОДСТВА, СВЪРЗАНИ С ВРЕДНИ ЗА ЗДРАВЕТО ПОСЛЕДИЦИ
ДВ. бр. 43 от 05.06.1987г.
Обн. ДВ. бр.43 от 5 Юни 1987г.
history Чл. 1. С тази наредба се определя видът и количеството на безплатната предпазна храна, противоотровите или предпазните храни и други средства, наричани по-нататък за краткост "храни", които се дават на работниците, заети в производства, свързани с вредни за здравето последици.
history
Чл. 3. (1) Предпазната храна по посочените в чл. 2, ал. 1 профилактични диети получават безплатно категориите работници, заети в производства, свързани с вредни за здравето последици, посочени в приложение № 1.
(2) Получаването на безплатната предпазна храна по посочените в чл. 2, ал. 1 профилактични диети не отменя даването на други храни с предпазно действие (мляко, напитки и др.) при условие, че не се повтарят.
history
Чл. 4. (1) Мляко получават безплатно категориите работници, заети в производства, свързани с вредни за здравето последици, посочени в приложение № 2.
(2) Количеството мляко, което се дава като профилактично средство, е 0,5 л на работник за работна смяна.
(3) Млякото се дава като пълномаслено в прясно състояние след преваряване или под формата на сухо пълномаслено мляко, приготвено в разтворен вид за консумация.
(4) Млякото може да се замени в равно количество с млечнокисели напитки и продукти (кисело мляко, плодови млека, мляко "Младост" и др.). При производство и преработка на антибиотици се дава само 0,5 кг кисело мляко.
history Чл. 5. Витаминни препарати през месеците декември, януари, февруари и март за годината получават безплатно категориите работници, заети в производства, свързани с вредни за здравето последици, посочени в приложение № 3.
history
Чл. 7. (1) При работа по време на пълните нощни смени се дават тонизиращи напитки (шипков чай, кафе, черен чай и ока-кола), които се редуват по избор.
(2) Тонизиращите напитки се предлагат в готов вид, като порциите от различните асортименти трябва да съдържат:
1. шипков чай - 5 г чай;
2. кафе - 3 г кафе;
3. черен чай - 5 г чай;
4. захар за чая и кафето - 5 г на порция;
5. кока-кола - 200 мл на работник на смяна.
history Чл. 8. Работниците, които имат право да получават храните по наредбата, се определят от ръководителите на предприятията и от профкомитетите съгласувано със съответната хигиенно-епидемиологична инспекция (ХЕИ), а за системата на транспорта - съгласувано с Транспортната хигиенно-епидемиологична инспекция.
history Чл. 9. Храните се дават само в дните, когато трудовата дейност при вредни условия е с продължителност, не по-малка от половината от законоустановеното работно време за деня.
history
Чл. 10. (1) Ръководството на предприятието и профкомитетът всекидневно контролират приготвянето, раздаването и консумирането на безплатните предпазни храни.
(2) Не се разрешава даването на храните за една или няколко смени предварително или за минало време и за консумация в домашни условия.
history Чл. 11. Разходите, свързани с доставянето, приготвянето и консумирането на храните по наредбата, са за сметка на предприятието.
history Чл. 12. Предприятието осигурява своевременно необходимите дневни количества от безплатните предпазни храни и съгласувано със съответната ХЕИ създава условия за правилното им съхраняване и използуване съгласно Санитарните правила на заведенията за обществено хранене (ДВ, бр. 50 от 1971 г.) и Наредба № 16 на Министерството на народното здраве и Националния аграрно-промишлен съюз за хигиенните и ветеринарно-санитарните изисквания за съхраняване и използуване на особено бързоразвалящи се хранителни продукти (ДВ, бр. 83 от 1984 г.).
history
Чл. 13. (1) Безплатните предпазни храни се раздават от лица, определени от ръководството на предприятието и профкомитета, в столовете, бюфетите или други подходящи места в предприятието.
(2) Безплатните предпазни храни по определените за дадено производство профилактични диети по чл. 2 и 3 се приготвят и консумират в столовете на предприятията.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history • 1. Безплатната предпазна храна се приготвя съгласно Методично указание № 5 от 17 юли 1985 г. на МНЗ за предпазно професионално хранене на работниците и служителите, изложени на професионални вредности с регламентирано безплатно хранене в столовете на предприятията (обн. в Служебен бюлетин на МНЗ, бр. 9 и 10 от 1985 г.).
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history • 2. Категориите работници, посочени в приложение № 5, получавали безплатна храна до 31 декември 1986 г. на основание Кодекса на труда от 1951 г., продължават да получават безплатни предпазни храни и след 1 януари 1987 г. в съответствие с чл. 2 на наредбата.
history
• 3. (1) Наредбата се издава на основание чл. 285 от Кодекса на труда и • 2 от заключителните разпоредби на Закона за народното здраве.
(2) Отменя се Наредбата за даване противоотрови на работниците и служителите, заети в производства, свързани с опасни за здравето вредности и с професионални отравяния (обн., Изв. бр. 64 от 1952 г.) и Решение № 349 на Бюрото на Министерския съвет за даване на тонизиращи напитки на работници и служители (ДВ, бр. 48 от 1973 г.).
(3) Изменения и допълнения в списъците по приложения № 1, 2, 3, 4 и 5 се извършват съвместно от Министерството на народното здраве, Комитета по труда и социалното дело и Централния съвет на Българските професионални съюзи.
history • 4. Контролът по изпълнение на наредбата се възлага на Централния съвет на Българските професионални съюзи, Министерството на народното здраве и Комитета по труда и социалното дело, както и на Министерството на транспорта за неговата система, които дават и указания за прилагането й.