ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП | |
Не сте абонат на Експертис? Разгледайте вариантите ни за АБОНАМЕНТ |
НАРЕДБА № 47 ОТ 3 ДЕКЕМВРИ 2001 Г. ЗА ПРОФИЛАКТИКА И КОНТРОЛ НА ТРИХИНЕЛОЗАТА
ДВ. бр. 110 от 21.12.2001г.
Обн. ДВ. бр.110 от 21 Декември 2001г.
history
Чл. 1. (1) С тази наредба се определят мерките за профилактика и контрол на трихинелозата по животните.
(2) Профилактика и контрол на трихинелоза се извършва чрез:
1. изследване (трихинелоскопиране) на прясно месо от животни, които могат да бъдат носители на трихинела;
2. маркиране на трихинелоскопирано месо;
3. унищожаване на трихинели в заразено месо чрез:
а) замразяване;
б) изгаряне;
в) техническо оползотворяване.
history
Чл. 2. (1) Собствениците на животни са длъжни:
1. да декларират в кметствата вида и броя на притежаваните от тях животни;
2. да регистрират животновъдните си обекти в регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС);
3. да осигуряват необходимите зоохигиенни условия за отглеждане на животни, като:
а) оградят, ежедневно почистват по механичен начин и дезинфекцират помещенията и дворовете към тях;
б) периодично извършват дератизация;
в) обезвреждат чрез компостиране или дезинфекция тора и торовата течност;
г) не изхранват животните с кухненски, кланични и отпадъци от сметища;
д) не отглеждат животни на сметища;
е) след клане на животни за собствена консумация уведомяват ветеринарния лекар от ветеринарния участък или от районната ветеринарна лечебница и представят проби от диафрагма за изследване за трихинели.
(2) Ловците са длъжни да предават в екарисажите или да загробват на дълбочина не по-малко от 1 м труповете на убитите диви животни в случаите, когато оползотворяват само кожите, но не и месото.