ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА № 37 от 31 март 2006 г. за здравните изисквания към животните, от които се добиват суровини и храни за консумация от хора
ДВ. бр. 36 от 02.05.2006г.
Обн., ДВ, бр. 36 от 2 май 2006 г., в сила от 1 май 2006 г.
Раздел I.
Общи изисквания
history
Чл. 1. (1) С тази наредба се определят общите здравни изисквания към животни за добив на суровини и храни от животински произход за консумация от хора при:
1. производството, преработката и търговията на суровини и храни от животински произход за консумация от хора в страната;
2. внасяне от трети страни на суровини и храни от животински произход за консумация от хора.
(2) Разпоредбите на наредбата не се прилагат за водните животни, от които се добиват суровини и храни за консумация от хора.
Раздел II
Общи здравни изисквания към животните при производството, преработката и търговията на суровини и храни от животински произход в страната
history
Чл. 2. Животните, от които са добити суровини и храни, предназначени за консумация от хора, е необходимо да произхождат от:
1. животновъден обект, предприятие, територия или част от територия, на които не са наложени ветеринарно-здравни ограничения поради наличие на болестите по приложение № 1;
2. предприятие, в което по време на клането или на производствения процес не е имало трупове на животни или части от тях, заразени или съмнително болни животни от болестите по приложение № 1;
3. обекти, отговарящи на изискванията на Наредбата за специфичните хигиенни изисквания към храните от животински произход.
history
Чл. 3. (1) Производството, преработката и търговията на суровини и храни от животински произход, получени от животни, произхождащи от животновъден обект, който не е заразен или не съществува съмнение за заразяване, намиращ се на територия или част от територия с наложени ветеринарно-здравни ограничения, може да се извършва, при условие че:
1. преди да бъдат подложени на преработката по т. 3, суровините са получени, обработени, транспортирани и съхранявани отделно или по различно време от тези, които отговарят на здравните изисквания, като условията за транспортиране извън територията с наложени ветеринарно-здравни ограничения са одобрени от НВМС;
2. продуктите, които ще преминат преработката по т. 3, са ясно идентифицирани;
3. продуктите ще преминат преработката, посочена в приложение № 2, която ще отстрани съответния ветеринарно-здравен проблем;
4. преработката се извършва в посочено предприятие, регистрирано от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
(2) Здравната маркировка за прясно месо, добито от животни по чл. 1, представлява елипсовиден печат с широчина 6,5 cm и височина 4,5 cm, в който се вписват:
1. в горната част-името или ISO код на страната с главни букви BG;
2. в центъра-номерът на ветеринарното разрешително на кланицата;
3. две прави линии, пресичащи се в центъра на печата по начин, който не закрива информацията;
4. буквите са с височина най-малко 0,8 cm , а цифрите най-малко 1 cm;
5. информация, съгласно която ветеринарният лекар, извършил проверката на месото, може да бъде идентифициран.
(3) Маркировката по ал. 2 се поставя под контрол на официален ветеринарен лекар, контролиращ предприятието.
history
Чл. 4. (1) Суровините и храните от животински произход, предназначени за консумация от хора, при придвижване в страната, внасяне и изнасяне се придружават от ветеринарномедицински документи.
(2) Ветеринарномедицинските документи по ал. 1 се издават от НВМС по образец, утвърден със заповед на генералния директор на НВМС.
Раздел III
Официални ветеринарни проверки
history
Чл. 5. (1) Официалните ветеринарни проверки за съответствие с изискванията на тази наредба, свързани със суровините и храните от животински произход за консумация от хора, се извършват от официални ветеринарни лекари.
(2) Ако по време на проверките по ал. 1 се установи сериозен риск за здравето на животните, генералният директор на НВМС издава заповед за определяне на мерките за защита здравето на животните.
(3) Проверките по ал. 1 могат да се извършват съвместно с експерти на Европейската комисия.
Раздел IV
Внасяне от трети страни
history
Чл. 6. (1) Внасянето на животни от трети страни се допуска само от държави или части от държави, включени в списък на НВМС.
(2) За страните по ал. 1 министърът на земеделието и горите по предложение на генералния директор на НВМС издава заповед, която се обнародва в "Държавен вестник".
(3) Не се допуска внасянето на животни, когато при ветеринарните проверки на граничните инспекционни ветеринарномедицинска пунктове се установи, че:
1. животните идват от държава или част от територия на държава, която не е включена в списъка по ал. 1 или вносът от съответната държава е забранен;
2. животните са болни или има съмнение, че са болни от болест, която е опасна за здравето на хора и животни;
3. животните не отговарят на изискванията по тази наредба;
4. не са спазени изискванията за защита на животните по време на транспортирането;
5. животните не са в състояние, позволяващо им да продължат пътуването си;
6. придружаващите животните ветеринарни сертификати не отговарят на изискванията по чл. 8;
7. изнасящата трета страна не е спазила изискванията, предвидени в правилата на общността.
(4) Националната ветеринарномедицинска служба осигурява публичност на списъка по ал. 1.
(5) Националната ветеринарномедицинска служба може да въвежда специални изисквания при внасяне за всяка трета страна или за група от трети страни в зависимост от ветеринарно-здравната ситуация на съответната трета страна или страни, като изисква следната информация:
1. ветеринарномедицински и здравни изисквания, прилагани при добива, производството, обработката, съхранението и предлагането на пазара на суровини и храни от животински произход;
2. структура на компетентния ветеринарен орган и неговите инспекционни служби и техните правомощия;
3. спазване на здравните изисквания към домашните и дивите животни при екзотични болести, представляващи риск за здравето на човека;
4. своевременно обявяване на заразни болести по животните, включени в списъците на Световната организация за опазване на животните;
5. програми за профилактика, ограничаване и ликвидиране на заразните болести по животните.
history
Чл. 7. (1) При внасяне в страната суровините и храните от животински произход се придружават от ветеринарномедицински сертификат, който:
1. е издаден и подписан от компетентния орган на страната изпращач и подпечатан с официален печат, поставен на всяка страница;
2. е съставен на български и на официалния език за страната изпращач;
3. се състои от една страница, две или повече страници, които са част от единен неделим документ или от поредица от страници, номерирани така, че да показват конкретна страница от определена поредица, например "страница 2 от общо 4 страници";
4. притежава уникален идентификационен номер, отразен на всяка страница;
5. е издаден, преди съответната пратка да напусне мястото на товарене.
(2) При внасяне суровините и храните от животински произход се придружават от оригиналния вариант на сертификата по ал. 1.
(3) Ветеринарният сертификат удостоверява, че суровините и храните от животински произход отговарят на:
1. нормативните изисквания за такива суровини и храни;
2. всички специални условия за внасяне, въведени съгласно чл. 7, ал. 5.
(4) Сертификатът може да включва и друга информация, освен посочената в ал. 1, която се изисква съгласно други нормативни актове.
Допълнителни разпоредби
history § 1. По смисъла на тази наредба "екзотични болести по животните" са заразни болести, които никога не са установени в дадена страна или ако са установени, са ликвидирани и страната има статут на официално освободена от тази болест.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history § 2. Заповедта за утвърждаване на ветеринарномедицинските документи по чл. 4, ал. 2 се издава в двуседмичен срок от влизане в сила на наредбата.
history § 3. Тази наредба се издава на основание чл. 57, ал. 4 от Закона за ветеринарномедицинската дейност ( ДВ, бр. 87 от 2005 г.).
history § 4. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на НВМС.
history § 5. Наредбата влиза в сила от 1.V.2006 г.
history Приложение № 1 към чл. 2, т. 2
history
Болести, които са от значение при търговията с продукти от животински произход и за които са въведени мерки за контрол съгласно законодателството на страната
Заболяване | Нормативни документи |
1 | 2 |
Класическа чума по свинете | Наредба № 6 на МЗГ за профилактика, огранича- ване и унищожаване на класическа чума по свинете (ДВ, бр. 19 от 2006 г.) |
1 | 2 |
Африканска чума по свинете | Наредба № 24 на МЗГ за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на африканската чума по свинете и за условията за прилагането им (ДВ, бр. 6 от 2006 г.) |
Шап | Наредба № 17 на МЗГ за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта шап по двукопитните животни и за условията и реда за прилагането им (ДВ, бр. 29 от 2006 г.) |
Птичи грип | Наредба № 19 на МЗГ за профилактика, огранича- ване и ликвидиране на болестта инфлуенца (грип) при птиците (ДВ, бр. 18 от 2006 г.) |
Нюкасълска болест | Наредба № 31 на МЗГ за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на Нюкасълската болест (псевдочума) по птиците и за условията и реда за прилагането им (ДВ, бр. 12 от 2006 г.) |
Чума по рогатия добитък Чума по овцете и козите Везикулозна болест по свинете | Наредба № 27 на МЗГ за профилактика, огранича- ване и ликвидиране на ня- кои екзотични болести по животните и специфични- те мерки срещу везикулоз- ната болест по свинете |
(ДВ, бр. 5 от 2006 г.) | |
Болести по водни-те животни | Наредба № 28 на МЗГ заздравните изисквания къмводни животни и продукти от тях при пускането им на пазара и транспортирането им (ДВ, бр. 24 от 2006 г.) |
Наредба № 27 на МЗГ за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на някои особено опасни заразни болести по рибите (ДВ, бр. 23 от 2006 г.) | |
Наредба № 12 на МЗГ за минимално задължителните мерки за контрол на някои болести по двучерупчестите мекотели (ДВ, бр. 16 от 2006 г.) | |