ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА ЗА ПРАВИЛАТА И ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА РЕГИОНАЛНИ ВИНА
ДВ. бр. 8 от 22.01.2002г.
Обн. ДВ. бр.8 от 22 Януари 2002г.
Раздел I
Общи положения
history Чл. 1. С наредбата се уреждат правилата и изискванията за производството на регионални вина.
history Чл. 2. Регионално вино е трапезно вино, за което е допустимо използването на географско указание, утвърдено по реда на наредбата.
Раздел II.
Изисквания, на които трябва да отговарят регионалните вина
history
Чл. 3. При производство на регионално вино се спазват следните изисквания:
1. регионалното вино трябва да притежава:
а) естествено алкохолно съдържание за белите вина - най-малко 8,5 обемни процента (об. %), а за червените вина - най-малко 9 об. %;
б) действително алкохолно съдържание за белите и червените вина - най-малко 10 об. %;
в) общо алкохолно съдържание - не по-високо от 15 об. %;
г) съдържание на титруеми киселини - минимум 4,5 г/л, изразено като винена киселина;
2. максималният добив на грозде от декар да не надвишава 1300 кг;
3. виното, получено от 100 кг грозде, да не надвишава 70 л;
4. получено е от грозде, произхождащо от лозарски район, определен съгласно чл. 6.
Раздел III.
Правила за производство на регионални вина
history
Чл. 4. (1) Продуктите, от които могат да се получават регионални вина, са: прясно грозде, гроздова мъст, частично ферментирала гроздова мъст, концентрирана ректифицирана гроздова мъст, млади вина в процес на ферментация и вина, годни за производство на трапезни вина.
(2) Продуктите по ал. 1 се получават от определените по реда на наредбата по чл. 24, ал. 1 от Закона за виното и спиртните напитки разрешени и препоръчани сортове лози.
history
Чл. 5. (1) Регионалното вино се получава в лозарския район, чието име носи виното.
(2) Регионално е и виното, представляващо купаж от вина, произведени от грозде, произхождащо от различни лозарски райони, при условие че 85 на сто от виното произхожда от лозарския район, чието име носи съответното регионално вино.
(3) Географското указание, използвано при означаване на регионалното вино, трябва да е свързано с лозарския район, от който произхожда виното.
(4) Традиционно наименование може да се използва като географско указание на лозарския район след утвърждаване на регионалното вино по реда на чл. 8 - 14.
(5) Традиционното наименование, което се използва като географско наименование на лозарския район, не може да съвпада със специфичните традиционни наименования и с допълнителните специфични традиционни наименования.
history Чл. 6. Лозарските райони се определят на базата на административно-териториалното деление на територията на Република България. Границите на лозарските райони могат да съвпадат с границите на административно-териториалната единица, да обхващат повече от една административно-териториална единица или да се отнасят до специфична зона на производство, като поречие или долина на река и др.
history Чл. 7. Правилата и изискванията за производство на всяко регионално вино се определят в акта за утвърждаването му.
history
Чл. 8. (1) За утвърждаване на регионално вино производителят или производителите подават заявление в регионалната лозаро-винарска камара (РЛВК), в чийто териториален обхват попада изцяло или по-голямата част от лозарския район, в който се произвежда виното.
(2) В заявлението се посочват:
1. търговското наименование, видът и типът на виното;
2. наименованието на производителя или производителите, седалището и адресът на управление;
3. мястото на производство;
4. описанието на границите на лозарския район;
5. сортът или сортовете грозде, от които се произвежда виното; при посочване на повече от един сорт грозде се отбелязва процентното съдържание на всеки отделен сорт;
6. данните относно изискванията по чл. 3, т. 1 - 3.
history
Чл. 9. (1) В 14-дневен срок от подаване на заявлението РЛВК извършва проверка на представените документи и при установяване на нередности писмено уведомява заявителя/заявителите за отстраняването им в 7-дневен срок.
(2) В едномесечен срок от изтичането на съответния срок по ал. 1 РЛВК обобщава всички постъпили заявления от производителите и изготвя обща преписка за заявеното регионално вино, съдържаща справка относно спазването на изискванията по чл. 3, и данните по чл. 8, ал. 2.
(3) В срока по ал. 2 РЛВК поставя на видно място в сградата по седалището си всички данни по преписката за заявеното регионално вино и публикува съобщение в един национален и в един местен ежедневник за постъпилото заявление за утвърждаване на регионално вино. В съобщението се посочват мястото, където всяко заинтересувано лице може да направи справка по преписката, и срокът, който не може да бъде по-кратък от 14 дни, в който всяко заинтересувано лице може да направи предложения и допълнения.
(4) В случай че постъпят предложения и допълнения, РЛВК ги обобщава и ги включва в общата преписка по ал. 2.
(5) В 14-дневен срок от изтичането на срока по ал. 3 РЛВК изпраща преписката до комисията по качествените вина по чл. 44 от Наредбата за условията, на които трябва да отговарят качествените вина от определен район, реда и начина за тяхното утвърждаване, приета с Постановление № 53 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 31 от 2000 г.; изм., бр. 82 от 2001 г.).
history
Чл. 10. (1) Комисията по чл. 9, ал. 5 преглежда преписката в едномесечен срок от получаването й и при необходимост извършва проверка на място за установяване на обстоятелствата по чл. 8, ал. 2. За проверката се съставя протокол.
(2) При непълноти в преписката и/или при несъответствие между представените документи и резултатите от проверката комисията писмено уведомява заявителя и дава срок за отстраняването им, който не може да е по-дълъг от 14 дни.
history
Чл. 11. (1) При неотстраняване на нередностите в срока по чл. 10, ал. 2 комисията оставя преписката без разглеждане.
(2) Ако в 3-месечен срок от уведомлението по чл. 10, ал. 2 заявителят не отстрани нередностите, комисията предлага на министъра на земеделието и горите да откаже утвърждаването на регионалното вино.
(3) Отказът на министъра на земеделието и горите да утвърди регионалното вино може да се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд.
history
Чл. 12. (1) В 14-дневен срок от отстраняване на нередностите по чл. 10, ал. 2 комисията разглежда преписката и изготвя предложение до министъра на земеделието и горите за утвърждаване на регионалното вино.
(2) Към предложението по ал. 1 се прилага съответната преписка.
history
Чл. 13. (1) В 14-дневен срок от получаване на предложението министърът на земеделието и горите утвърждава регионалното вино с акт за утвърждаване по образец съгласно приложението.
(2) Актът за утвърждаване на регионалното вино се обнародва в неофициалния раздел на "Държавен вестник" и може да се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд.
(3) Изменения и допълнения в акта за утвърждаване на регионалното вино се извършват по реда на чл. 9 - 13.
history
Чл. 14. (1) Преписката за всяко утвърдено регионално вино се съхранява в Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).
(2) Изпълнителната агенция по лозата и виното поддържа електронна база от данни за утвърдените регионални вина.
(3) Изпълнителният директор на ИАЛВ ежегодно до 30 януари обнародва в неофициалния раздел на "Държавен вестник" списък на утвърдените регионални вина.
Раздел IV.
Контрол
history Чл. 15. Контролът върху производството на регионални вина се извършва от длъжностни лица, определени със заповед на изпълнителния директор на ИАЛВ.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history • 1. Регионални вина, неутвърдени по реда на наредбата, се предлагат на пазара до една година от влизането й в сила. След този срок те се предлагат като трапезни вина.
history
• 2. (1) До очертаване на границите на лозарските райони за производство на регионални вина се използват границите на селищата по приложение № 3 към чл. 34 от Наредбата за означаването и търговското представяне на вината, спиртните напитки и продуктите от грозде и вино, приета с Постановление № 55 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 31 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 53, 59 и 82 от 2001 г.).
(2) До утвърждаването на регионалните вина, но не по-късно от една година от влизането в сила на наредбата за означаването на регионалните вина се използват географските наименования по приложение № 3 към чл. 34 от Наредбата за означаването и търговското представяне на вината, спиртните напитки и продуктите от грозде и вино, включително наименованията "Дунавска равнина", "Черноморски район", "Розова долина", "Тракийска низина" и "Долината на Струма".
history • 3. Наредбата се приема на основание чл. 7 от Закона за виното и спиртните напитки.
history • 4. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите.
АКТ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ |
№ ............ |
София, .............. г. |
На основание чл. 13, ал. 1 от Наредбата за пра- |
вилата и изискванията за производството на регионални вина |
УТВЪРЖДАВАМ: |
Регионално вино (наименование) ........................................................... |
С географско указание (лозарски район) ............................................................ |
Сорт/сортове: ............................................................... |
Сортов състав % .................................................. |
Максимален добив от декар .......................................................... |
Минимално естествено алкохолно съдържание ......................................................... |
Действително алкохолно съдържание ........................................................... |
Общо алкохолно съдържание ....................................................... |
Други характеристики на виното ....................................................... |
Министър на |
земеделието и горите: |