Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове > Наредби > НАРЕДБА ЗА ПРАВИЛАТА ЗА КЛАСИФИЦИРАНЕ НА ВИНЕНИТЕ СОРТОВЕ ЛОЗИ
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Документът има по-нова версия, която е достъпна само за абонати.

НАРЕДБА ЗА ПРАВИЛАТА ЗА КЛАСИФИЦИРАНЕ НА ВИНЕНИТЕ СОРТОВЕ ЛОЗИ

ДВ. бр. 80 от 20.08.2002г.

Обн. ДВ. бр.80 от 20 Август 2002г.

 

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

history Чл. 1. (1) С наредбата се определят правилата за класифициране на винените сортове лози по лозарски райони.
(2) Министърът на земеделието и горите със заповед утвърждава класификацията на винените сортове лози.
(3) Министърът на земеделието и горите със заповед включва или изключва от класификацията винените сортове лози или променя категорията им.
(4) Заповедите по ал. 2 и 3 се обнародват в "Държавен вестник".

history Чл. 2. (1) Всички класифицирани сортове лози трябва да принадлежат към вида Vitis vinifera или да произхождат от кръстоска на този вид или на други видове от рода Vitis.
(2) Селекционираните клонове на включените в класификацията сортове лози, които са с признати стопански качества, се включват в класификацията.
(3) Не се допуска включването в класификацията на сортовете: Noah, Othello, Isabel, Jacquez, Clinton, Herbemont.

history Чл. 3. Класифицираните сортове лози се присаждат само върху лозови подложки, включени в класификацията по чл. 1, ал. 2.

Глава втора.
ПРАВИЛА ЗА КЛАСИФИЦИРАНЕ НА ВИНЕНИТЕ СОРТОВЕ ЛОЗИ

history Чл. 4. (1) Класифицирането на винените сортове лози се извършва въз основа на проявени технологични качества на сорта при определени почвено-климатични условия на лозарските райони, определени с Наредбата за условията и реда за класифициране на лозарските терени по категории и очертаване на лозарските стопанства, приета с Постановление № 8 на Министерския съвет от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 9 от 2002 г.; изм., бр. 56 от 2002 г.).
(2) Винените сортове лози се класифицират по наименование и цвят на сорта грозде.
(3) Към наименованието на сорта се добавят и синонимните и/или омонимните наименования на сорта. Наименованията на сортовете и техните синонимни и омонимни наименования трябва да бъдат в съответствие с възприетите от Международната организация по виното (OIV), Международната организация за защита на новите сортове растения (UPOV) или Международната организация за растителни генетични ресурси (IVPGR).

history Чл. 5. В случаите, когато винен сорт лоза се използва и за други цели, различни от производството на вино, при класифицирането се посочва допълнителното предназначение на сорта, както следва:
1. за производство на десертно грозде;
2. за производство на винен дестилат до 94,8 на сто;
3. за производство на стафидирано грозде;
4. друго.

history Чл. 6. (1) Винените сортове лози и клоновете им, които са от внос, интродуцирани или новосъздадени сортове и клонове, местни сортове и сортове, застрашени от изчезване, съставляващи генофондът на страната, след класифицирането им са предмет на отглеждане и предлагане на пазара, при условие че са вписани в Официалната сортова листа на Република България по реда на Закона за посевния и посадъчния материал. При вписването на сорта се считат за вписани и всички негови клонове.
(2) В класификацията на винените сортове лози се включват и сортовете лози, засадени до 1970 г. и все още намиращи се в плододаване.

history Чл. 7. (1) Винените сортове лози се класифицират за отделните лозарски райони в три категории: препоръчани, разрешени и временно разрешени.
(2) Препоръчаните винени сортове лози са сортовете с технологични качества, подходящи за производство на вина с добри качествени характеристики, които се отглеждат традиционно в определени лозарски райони и принадлежат към вида Vitis vinifera L. или са получени при кръстоска между сортове със задоволителна пригодност за отглеждане.
(3) Разрешените винени сортове лози са сортовете, от които се произвеждат вина, предназначени за пазара или за последваща преработка, чиито качествени характеристики са по-ниски от тези на вината съгласно ал. 2.
(4) Временно разрешените винени сортове лози са сортовете, които не отговарят на изискванията по ал. 2 и 3, но имат определено икономическо значение за съответния лозарски район или за част от него или показват недостатъци, свързани с тяхното отглеждане, като натрупване на повече киселини от допустимото минимално съдържание за съответния сорт при определени почвено-климатични условия, традиционно изресяване, склонност към гнилостни процеси и други, свързани с тяхното отглеждане.

history Чл. 8. (1) Пригодността за отглеждане на винен сорт лоза се определя въз основа на сравнителни изследвания за технологията на отглеждане на насажденията при определени почвено-климатични условия на лозарския район или части от него.
(2) Пригодността за отглеждане на даден сорт е задоволителна, ако в сравнение с други препоръчани сортове лози, включени в класификацията за същия лозарски район, даденият сорт притежава подобрени технологични качества, свързани с отглеждането.
(3) Сравнителните изследвания относно пригодността за отглеждане на винените сортове лози се извършват от специализирани научни институти и опитни станции по схеми и методи, утвърдени със заповед на министъра на земеделието и горите. Заповедта се обнародва в неофициалния раздел на "Държавен вестник".
(4) Министърът на земеделието и горите по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) определя със заповедта по ал. 3 научните звена, в които ще се извършват сравнителните изследвания относно пригодността за отглеждане на винените сортове лози.

history Чл. 9. Включването на винен сорт в класификацията за лозарски район или част от него в категорията на препоръчани винени сортове лози се допуска, ако виненият сорт е бил включен в класификацията за друг лозарски район или част от него най-малко 5 години.

history Чл. 10. (1) Включването на винен сорт в класификацията за лозарски район или част от него в категорията на разрешени винени сортове лози се допуска при установена задоволителна пригодност за отглеждане за съответния лозарски район.
(2) Окончателното включване на винения сорт в класификацията за лозарски район е допустимо не по-рано от 5 години и не по-късно от 7 години след проведени сравнителни изследвания за пригодността на отглеждане.
(3) Ако след изтичането на срока по ал. 2 виненият сорт не е окончателно включен в класификацията, той се счита за изключен от нея.

history Чл. 11. (1) Промяна в категорията на винения сорт за даден лозарски район може да се извърши:
1. чрез преминаване в категорията на препоръчаните винени сортове лози при условията на ал. 2;
2. чрез преминаване в по-ниска категория при условията на ал. 3.
(2) Преминаване в категорията на препоръчаните винени сортове лози се допуска, когато виненият сорт е определен в класификацията като разрешен за лозарския район или част от него в продължение най-малко на 5 години.
(3) Преминаване на винения сорт в по-ниска категория се допуска, когато в резултат на изследвания по чл. 8, ал. 3 се установи, че:
1. изискванията за категорията, в която виненият сорт е бил категоризиран, не са спазени, и/или
2. засадената с винения сорт площ е значително намаляла и продължава да намалява.

history Чл. 12. (1) Въз основа на заключенията от сравнителните изследвания на научните институти по чл. 8, ал. 3 изпълнителният директор на ИАЛВ прави мотивирано предложение до министъра на земеделието и горите за изключване от класификацията на винените сортове лози с установена незадоволителна пригодност за отглеждане.
(2) Министърът на земеделието и горите със заповед изключва от класификацията предложения винен сорт лоза по ал. 1.
(3) Виненият сорт се изкоренява в срок 15 години от изключването от класификацията.

history Чл. 13. (1) Всяко заинтересувано лице може да кандидатства пред ИАЛВ за включване в класификацията или за промяна на категорията на даден винен сорт.
(2) Заинтересуваното лице подава заявление в ИАЛВ за включване, изключване от класификацията на винените сортове лози или за промяна в категорията на винените сортове лози. Към заявлението се прилагат следните документи, които се комплектуват в преписка:
1. протокол за органолептична оценка на получените от винения сорт вина минимум за 2-годишен период, издаден от Централната арбитражна дегустационна комисия;
2. заключение от сравнителни изследвания на научни институти по чл. 8, ал. 3 относно пригодността за отглеждане на млади лозя - за срок 8 години, и на стари лозови насаждения - за срок 3 години, на съответния лозарски район.
(3) Преписката по ал. 2 се разглежда от длъжностни лица от дирекция "Лоза и вино" на ИАЛВ в срок до 14 дни от подаване на документите.
(4) В срока по ал. 3 въз основа на предложение на изпълнителния директор на ИАЛВ министърът на земеделието и горите със заповед включва дадения винен сорт в класификацията на винените сортове лози, отказва да включи дадения сорт в класификацията на винените сортове лози, променя категорията на даден винен сорт лоза или отказва да промени категорията.
(5) Заповедта по ал. 4 се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд.

Глава трета.
ИЗКЛЮЧЕНИЯ И РАЗРЕШЕНИЯ

history Чл. 14. (1) За експериментални цели, за научни изследвания, при извършване на селекционна работа и при производството на вегетативен и посадъчен размножителен материал, предназначен за износ, с разрешение на изпълнителния директор на ИАЛВ се допуска засаждане, презасаждане и присаждане и на други сортове лози, невключени в класификацията.
(2) Всяко лице, което желае да извършва дейностите по ал. 1, подава заявление в ИАЛВ.

history Чл. 15. (1) В заявлението се посочват:
1. името/фирмата на заявителя;
2. адресът/седалището и адресът на управление на заявителя;
3. мястото и срокът за провеждане на експеримента или научните изследвания;
4. кратко описание, цел и очакван резултат от научните изследвания;
5. сортът или сортовете лози, обект на експеримента или научните изследвания;
6. местонахождението и размерът на площта, обектът на засаждане, презасаждане или присаждане;
7. наименованието и адресът на научния институт или на селекционера;
8. сортове или друг изходен материал - обект на селекционна работа при спазване изискванията на Закона за посевния и посадъчния материал;
9. количеството на произведения материал и мястото на производство;
10. декларация, че същият материал ще бъде изнесен по реда на чл. 18 от Закона за посевния и посадъчния материал.
(2) В 14-дневен срок от подаване на заявлението по ал. 1 длъжностни лица от ИАЛВ извършват проверка на представените документи и при установяване на непълноти и/или неточности в документите писмено уведомяват заявителя.
(3) В 14-дневен срок от отстраняване на непълнотите и/или неточностите изпълнителният директор на ИАЛВ разрешава засаждането, презасаждането или присаждането на заявените сортове лози.
(4) При неотстраняване на непълнотите и/или неточностите по ал. 3 преписката се оставя без разглеждане.
(5) Продуктите, получени от дейностите по чл. 14, ал. 1, не могат да се предлагат на пазара.

history Чл. 16. Не се разрешава производството на концентрирана гроздова мъст, ректифицирана гроздова мъст, частично ферментирала гроздова мъст, спиртована гроздова мъст, на вино, годно за производство на трапезно вино, качествено вино от определен район, ликьорно вино, пенливо и специално вино от грозде на сортове лози, различни от класифицираните.

history Чл. 17. Прясното грозде, гроздовата мъст, частично ферментиралата гроздова мъст, младите вина в процес на ферментация и вината, получени от грозде на некласифицирани по реда на тази наредба винени сортове лози, могат да бъдат използвани единствено за производство на дестилат, за получаване на оцет и вина за семейна консумация на производителя.

history Чл. 18. Лозя, които са засадени с некласифицирани по реда на тази наредба сортове, подлежат на изкореняване с изключение на лозята, предназначени за производство на вино за семейна консумация.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

history • 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Сорт" е растителна съвкупност в рамките на определен ботанически таксон (ботаническа единица от систематиката на растенията), която проявява признаците, характеризиращи даден генотип или комбинация от генотипове, различава се от всяка друга растителна съвкупност най-малко по един признак и притежава способността да се размножава в непроменен вид.
2. "Клон" е вегетативното потомство на едно растение от определен сорт, продукт на почвено-климатични и генотипни условия, хомогенен в генетично отношение.
3. "Интродукция" е пренасяне и въвеждане в лозарската практика на нови за дадена страна или район видове растения, сортове и клонове.
4. "Лозова подложка" е лозов резник от филоксероустойчиви сортове лози, предназначен да формира подземното стъбло, върху което се присаждат калеми от културни сортове лози.
5. "Директен сорт" е примитивен сорт с повишена устойчивост на филоксера и гъбни болести, непритежаващ ценните технологични качества на видовете от Vitis vinifera.
6. "Местен сорт" е сорт от вида Vitis vinifera, утвърдил се в практиката, без установен автор, но с високи технологични качества на гроздето.
7. "Категория на винен сорт лоза" са групи винени сортове лози с различни сортови ценности.
8. "Изресяване" са промени вследствие неправилно оплождане при цъфтежа на лозовия сорт, в резултат на което се получава деформиране на зърната, грозда, окапване и влошаване на качеството и количеството на получената гроздова реколта.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

history • 2. До кадастралното очертаване на лозарските райони в специализираната кадастрална карта за лозята класифицирането на винените сортове лози се извършва на базата на област, съвкупност от области или части от тях.

history • 3. Наредбата се приема на основание чл. 24, ал. 1 от Закона за виното и спиртните напитки.

history • 4. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите.


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...