ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ КАЧЕСТВЕНИТЕ ВИНА ОТ ОПРЕДЕЛЕН РАЙОН, РЕДА И НАЧИНА ЗА ТЯХНОТО УТВЪРЖДАВАНЕ
ДВ. бр. 31 от 14.04.2000г.
Обн. ДВ. бр.31 от 14 Април 2000г.
Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
history Чл. 1. С наредбата се уреждат условията за производство на качествени вина от определен район, редът и начинът за тяхното утвърждаване и условията, на които трябва да отговарят продуктите, годни за производство на качествени вина от определен район.
history Чл. 2. Качествени вина от определен район са: качествени вина с гарантирано наименование за произход и качествени вина с гарантирано и контролирано наименование за произход.
history Чл. 3. Видове качествени вина от определен район са: качествени ликьорни вина от определен район; качествени пенливи вина от определен район; качествени искрящи вина от определен район; други качествени вина от определен район, различни от изброените.
history Чл. 4. Продуктите, от които могат да се получат качествени вина от определен район, са: прясно грозде; гроздова мъст; частично ферментирала гроздова мъст; млади вина в процес на ферментация; вина.
Глава втора.
УСЛОВИЯ, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ КАЧЕСТВЕНИТЕ ВИНА ОТ ОПРЕДЕЛЕН РАЙОН
Раздел I.
Общи разпоредби
history
Чл. 5. (1) Качествено вино с гарантирано наименование за произход е виното, което:
1. произхожда от грозде от кадастрално очертан производствен район, микрорайон или масив, характеризиращ се със специфични релефни, почвени и климатични условия;
2. се произвежда само от грозде на препоръчани за определения район сортове лози;
3. при отглеждането на лозята се извършват определени агротехнически мероприятия;
4. се произвежда по определени методи за винификация;
5. притежава определено минимално естествено алкохолно съдържание;
6. е произведено от грозде, чийто добив от декар не надвишава определените оптимални количества за сорта и района, и
7. притежава типичност, която се установява чрез задължителен органолептичен анализ и оценка.
(2) Условията и изискванията по ал. 1 за всяко качествено вино с гарантирано наименование за произход се определят в акта за утвърждаването му.
history
Чл. 6. (1) Качествено вино с гарантирано и контролирано наименование за произход е виното, което отговаря на условията и изискванията по чл. 5, ал. 1 и притежава установена известност.
(2) Известността на виното се свързва с неговата репутация и търсене най-малко в мястото на неговото производство. Известността на виното се преценява от Изпълнителната агенция по лозата и виното за всеки конкретен случай въз основа на извлечения от счетоводни документи, годишни справки, баланси и други документи, доказващи неговия прием на пазара. Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното може да възложи извършването на анкета или статистическо проучване за установяване на известността на виното.
history
Чл. 7. (1) Производителите на качествено вино от определен район представят всяка година до 31 март проби от произведеното вино от последната реколта в дегустационните комисии при регионалните лозаро-винарски камари за извършване на органолептичен анализ и оценка по реда на Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии.
(2) Производителите на качествено вино от определен район представят проби в дегустационните комисии при регионалните лозаро-винарски камари за извършване на органолептичен анализ и оценка по реда на Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии преди предлагането на качественото вино от определен район на пазара.
Раздел II.
Район на преработка
history Чл. 8. Качествените вина от определен район се произвеждат от грозде на препоръчани сортове лози, което е получено в определения район и чиято преработка в мъст и вино и на мъстта във вино е извършена в същия определен район.
history Чл. 9. По изключение, в случаите на липса на производствени мощности за винификация, министърът на икономиката може да разреши производството на качествено вино от определен район да се извърши в район, съседен на района на получаване на гроздето.
history
Чл. 10. (1) Министърът на икономиката може да разреши в отделни случаи преработката на грозде в мъст и вино и на мъстта във вино, от които се получават качествени вина от определен район, да се извърши в район, различен от района на получаване на гроздето, при условие че това е традиционна практика, съществуваща не по-малко от 20 години и през тези години тази практика не е прекъсвана.
(2) Количествата вино, произведени при условията на ал. 1, подлежат на задължително деклариране от страна на техните производители пред регионалната лозаро-винарска камара в едномесечен срок от получаването на виното.
(3) Регионалната лозаро-винарска камара изпраща служебно в 7-дневен срок копия от декларациите по ал. 2 в Изпълнителната агенция по лозата и виното.
Раздел III.
Препоръчани сортове лози
history
Чл. 11. (1) Качествените вина от определен район се произвеждат от гроздето на препоръчани сортове лози от вида "Vitis vinifera".
(2) Министeрският съвет утвърждава списък на препоръчаните сортове лози, от които се произвеждат качествените вина от определен район, по предложение на министъра на земеделието и горите. Списъкът се обнародва в "Държавен вестник".
history
Чл. 12. (1) Всички винени сортове лози, различни от разрешените и препоръчаните, определени в Наредбата за правилата за класифициране на винените сортове лози и за класифициране на сортовете лози по чл. 24, ал. 1 от Закона за виното и спиртните напитки, в срок 15 години от влизането в сила на наредбата трябва да бъдат изкоренени от районите, определени за производство на качествени вина от определен район.
(2) След изтичането на срока по ал. 1 вино, произведено от гроздето на сортове лози, различни от утвърдените препоръчани за съответния район, не може да бъде категоризирано като качествено вино от определен район.
(3) Разпоредбите на ал. 1 и 2 не се отнасят за лозя, чието грозде е предназначено за семейна консумация.
Раздел IV.
Агротехнически мероприятия
history
Чл. 13. (1) При отглеждането на лозя, чието грозде е предназначено за производство на качествени вина от определен район, се извършват определените за всеки район агротехнически мероприятия (резитба, формировка, разстояние на засаждане и др.) с цел да се осигури оптимално качество на виното.
(2) Министърът на земеделието и горите в акта, с който се утвърждават качествените вина от определен район, определя задължителните агротехнически мероприятия.
history
Чл. 14. (1) Не се разрешава напояването на лозята, чието грозде е предназначено за производство на качествени вина от определен район.
(2) Министърът на земеделието и горите може да разреши напояването на лозята при неблагоприятни природно-климатични условия, когато има опасност от влошаване на качеството на гроздето за определен сорт и за определен район.
Раздел V.
Минимално естествено алкохолно съдържание
history
Чл. 15. (1) Министърът на земеделието и горите определя минималното естествено алкохолно съдържание на всяко качествено вино от определен район в акта за утвърждаването му.
(2) При определяне на минималното естествено алкохолно съдържание на всяко качествено вино от определен район се вземат стойностите на минималното алкохолно съдържание на добри реколти през последните 10 години от най-представителните места за района. Представителните места за района се определят в Наредбата за условията и реда за класифициране на лозарските терени по категории и тяхното кадастрално очертаване, засаждането на нови лозя, презасаждането, присаждането и изкореняването на съществуващи лозя по чл. 23 от Закона за виното и спиртните напитки.
(3) За едно и също качествено вино от определен район минималното естествено алкохолно съдържание може да бъде определено за район, микрорайон или масив, както и за всеки сорт.
history Чл. 16. Минималното естествено алкохолно съдържание не може да бъде по-ниско от 9 обемни процента, освен с разрешение на министъра на икономиката за някои вина, произведени по определена технология, както и при производството на качествени пенливи и ликьорни вина от определен район.
Раздел VI.
Методи за винификация и получаване
history Чл. 17. Министърът на земеделието и горите определя в акта за утвърждаване на всяко качествено вино от определен район специфичните методи на винификация и получаване.
history
Чл. 18. (1) При неблагоприятни природно-климатични условия министърът на икономиката може да разреши повишаване на естественото алкохолно съдържание до 2 обемни процента на прясното грозде, на гроздовата мъст, на частично ферментиралата гроздова мъст, на младото вино в процес на ферментация и на виното, годно за производство на качествено вино от определен район.
(2) Алинея 1 не се отнася за продуктите, предназначени за производство на качествени ликьорни вина.
history Чл. 19. Повишаване на естественото алкохолно съдържание се извършва при спазване на изискванията и при условията на чл. 28 и 32 от Закона за виното и спиртните напитки, при условие че повишаването на естественото алкохолно съдържание се извършва в района на получаване на гроздето.
history
Чл. 20. (1) Общото обемно алкохолно съдържание на качествените вина от определен район не може да бъде по-ниско от 9 обемни процента.
(2) Алинея 1 не се отнася за качествените пенливи и ликьорни вина от определен район.
history
Чл. 21. (1) Всеки производител на грозде и гроздова мъст за производство на качествено вино от определен район извършва разделно винифициране и складиране по начин, който осигурява отделянето му от останалата готова продукция.
(2) При неспазване на изискванията по ал. 1 виното не се категоризира като качествено вино от определен район.
history
Чл. 22. (1) Повишаване и намаляване на киселинното съдържание на прясното грозде, гроздовата мъст, частично ферментиралата гроздова мъст, младото вино в процес на ферментация и на виното, годно за производство на качествено вино от определен район, се извършва при спазване изискванията на чл. 29, 30 и 32 от Закона за виното и спиртните напитки, при условие че повишаването и намаляването на киселинното съдържание се извършват в района на получаване на гроздето.
(2) По изключение, в случаите на липса на производствени мощности за винификация, министърът на икономиката може да разреши повишаване или намаляване на киселинното съдържание на: прясното грозде; гроздовата мъст; частично ферментиралата гроздова мъст; младото вино в процес на ферментация и на виното, годно за производство на качествено вино от определен район, да се извърши в район, съседен на района на получаване на гроздето.
(3) Всички манипулации по повишаване или намаляване на киселинното съдържание на продуктите по ал. 2 се вписват в придружителните документи по чл. 43 от Закона за виното и спиртните напитки.
history
Чл. 23. (1) Подслаждане на качествени вина от определен район може да се извърши с гроздова мъст, с концентрирана гроздова мъст и с концентрирана ректифицирана гроздова мъст при спазване на изискванията и условията на чл. 31 и чл. 32, ал. 5 от Закона за виното и спиртните напитки, при условие че подслаждането се извършва в определения район на получаване на виното или в район, съседен на района на получаване на виното.
(2) Гроздовата мъст, концентрираната гроздова мъст и ректифицираната концентрирана гроздова мъст трябва да са произведени в района на получаване на виното.
(3) Алинея 2 не се отнася за качествените ликьорни и пенливи вина.
Раздел VII.
Добив от декар
history
Чл. 24. (1) Министърът на земеделието и горите определя в акта за утвърждаване на всяко качествено вино от определен район максимален добив на грозде от декар.
(2) При определяне на количествата по ал. 1 се вземат предвид добивите на грозде от добри реколти от най-представителните места на определения район за 5 години за качествените вина с гарантирано наименование за произход и за 8 години за качествените вина с гарантирано и контролирано наименование за произход.
(3) Добивът на грозде от декар може да бъде определен за район, микрорайон или масив, както и за всеки сорт грозде.
history Чл. 25. При получаването на добиви над определените в акта за утвърждаване на качествено вино от определен район виното, получено от тази реколта грозде, не може да се категоризира като качествено вино от определен район.
Раздел VIII.
Физико-химичен, микробиологичен и органолептичен анализ
history Чл. 26. Качествените вина от определен район подлежат на задължителен физико-химичен, микробиологичен и органолептичен анализ.
history
Чл. 27. (1) Физико-химичният и микробиологичният анализ на качествените вина от определен район от последната реколта се извършват по показателите, определени в приложение № 1.
(2) Физико-химичният и микробиологичният анализ на качествените вина от определен район от предходни реколти или преди предлагането им на пазара се извършват по показателите, определени в приложение № 2.
(3) Министърът на земеделието и горите определя в акта за утвърждаване на всяко качествено вино от определен район максималните стойности на показателите по приложения № 1 и 2, които характеризират всяко качествено вино от определен район.
history
Чл. 28. (1) При органолептичния анализ се определят цвят, бистрота, мирис и вкус на виното.
(2) Редът и начинът, по които се извършва органолептичният анализ, се уреждат в Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии.
Глава трета.
КАЧЕСТВЕНИ ПЕНЛИВИ И ЛИКЬОРНИ ВИНА ОТ ОПРЕДЕЛЕН РАЙОН
Раздел I.
Качествени пенливи вина от определен район
history Чл. 29. Общото алкохолно съдържание на гроздовата мъст, на виното или на комбинацията на гроздова мъст и/или вина с различни характеристики, предназначени за производство на качествени пенливи вина от определен район, е най-малко 9 обемни процента.
history
Чл. 30. (1) Общото алкохолно съдържание на някои качествени пенливи вина от определен район е не по-малко от 8,5 обемни процента.
(2) Министърът на земеделието и горите утвърждава списък на вината по ал. 1 по предложение на директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното съгласувано с Националната лозаро-винарска камара.
(3) Промени в списъка могат да се извършват по реда на ал. 2.
history Чл. 31. Действителното алкохолно съдържание на качествените пенливи вина от определен район е най-малко 10 обемни процента.
history
Чл. 32. (1) За получаване на качествено пенливо вино от определен район се добавя тиражен ликьор, който се състои от захароза, концентрирана гроздова мъст, ректифицирана концентрирана гроздова мъст, гроздова мъст, частично ферментирала гроздова мъст, вино и качествено вино от определен район.
(2) За получаване на качествено пенливо вино от определен район може да се добавят и ароматни вещества съгласно Наредбата за правилата за производство на пенливи и искрящи вина и реда за използване на разрешените подслаждащи средства, ароматни и вкусови добавки по чл. 12, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки.
history Чл. 33. При качествените пенливи вина от определен район налягането на въглеродния диоксид в затворени съдове при температура 20оС не може да бъде по-ниско от 3,5 бара, с изключение на вината, които се съхраняват в затворени съдове с вместимост 25 сантилитра, където налягането на въглеродния диоксид не може да бъде по-ниско от 3 бара.
history
Чл. 34. (1) Общото съдържание на серен диоксид в качествените пенливи вина от определен район не трябва да надвишава 180 милиграма на литър.
(2) При неблагоприятни природно-климатични условия министърът на икономиката след съгласуване с министъра на здравеопазването може да разреши увеличаване на максималното общо съдържание на серен диоксид най-много с 40 милиграма на литър, при условие че тези вина се пускат само на вътрешния пазар.
history
Чл. 35. (1) Общата продължителност на процеса на получаване на качествени пенливи вина от определен район не може да бъде по-малка от:
1. шест месеца, когато ферментацията се извършва в затворени съдове;
2. девет месеца, когато ферментацията се извършва в бутилки.
(2) Началото на процеса на получаване на качествени пенливи вина от определен район започва от момента на ферментацията, която ги превръща в пенливи вина, и включва периода на отлежаването им.
(3) Продължителността на ферментационния процес не може да бъде по-кратка от 90 дни или от 30 дни, когато ферментацията се извършва в бутилки, снабдени с технически средства за разклащане.
Раздел II.
Качествени ликьорни вина от определен район
history Чл. 36. Продукти за получаване на качествено ликьорно вино от определен район са: частично ферментирала гроздова мъст; вино; гроздова мъст или техни комбинации; концентрирана гроздова мъст; частично ферментирала гроздова мъст, добита от пресовано грозде, от които е получено качествено ликьорно вино от определен район, при условие че са получени в района на производство на качествено ликьорно вино.
history
Чл. 37. (1) Продуктите по чл. 36, които са получени в район, различен от района на получаване на качествено ликьорно вино от определен район, могат да бъдат използвани само за определени вина по списък, утвърден от министъра на земеделието и горите.
(2) Министърът на земеделието и горите утвърждава списък на вината по ал. 1 по предложение на директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното съгласувано с Националната лозаро-винарска камара. При утвърждаване на списъка се вземат предвид традиционните условия на получаване на всяко качествено вино от определен район.
(3) Промени в списъка по ал.1 могат да се извършват по реда на ал. 2.
history
Чл. 38. (1) Повишаването на естественото алкохолно съдържание, подслаждането, добавянето на винен дестилат и етилов алкохол със земеделски произход се извършват в определения район, чието име носи качественото ликьорно вино.
(2) Манипулациите по ал. 1 могат да бъдат извършвани и в район, различен от района на получаване на качествено ликьорно вино от определен район, само за определени вина по списък, утвърден от министъра на икономиката.
(3) Министърът на икономиката утвърждава списък на вината по ал. 2 по предложение на Националната лозаро-винарска камара. При утвърждаването на списъка по ал. 2 се вземат предвид традиционните условия на получаване на всяко качествено вино от определен район.
history Чл. 39. Естественото алкохолно съдържание на продуктите, от които се получава качествено ликьорно вино от определен район, не може да бъде по-ниско от 12 обемни процента.
history Чл. 40. Действителното алкохолно съдържание на качествено ликьорно вино от определен район не може да бъде по-ниско от 15 обемни процента и по-високо от 22 обемни процента.
history Чл. 41. Общото алкохолно съдържание на качествено ликьорно вино от определен район не може да бъде по-ниско от 17,5 обемни процента.
Глава четвърта.
РЕД ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ. ПРОЦЕДУРИ. РЕГИСТЪР. СЕРТИФИКАТИ ЗА ПРОИЗХОД. РАЗРЕШЕНИЯ
Раздел I.
Ред за утвърждаване на качествените вина от определен район
history
Чл. 42. (1) Заявление за утвърждаване на качествено вино от определен район може да се подаде от производител или производители на вино, които осъществяват дейността си в един лозарски район или регионална лозаро-винарска камара.
(2) Заявлението по ал. 1 се подава до Изпълнителната агенция по лозата и виното чрез съответната лозаро-винарска камара. Производител или производители на вино от по-малка от микрорайон единица могат да подадат заявлението директно до Изпълнителната агенция по лозата и виното.
(3) Заявлението по ал. 1 се придружава от документация. Документацията на всяко качествено вино се изготвя в 2 екземпляра и включва:
1. топографска карта на района, микрорайона и/или масива в мащаб 1:25 000, на която се нанасят точно границите на лозовите насаждения и се означават наименованието на местностите, както и характерните обекти: път, шосе, река, напоителен канал, гора и др.;
2. данни за климатичните условия: температура, валежи, слънчево греене и др., за период не по-малък от 10 години за качествените вина с гарантирано наименование за произход и 20 години за качествените вина с гарантирано и контролирано наименование за произход;
3. почвена скица на района, микрорайона и/или масива с означаване на почвите в мащаб 1:25 000;
4. характеристика на почвата, релефа, изложението и надморската височина, особеностите на терена и др.;
5. данни за наличната площ, засадена с винени лозя на плод, за площта на младите неплододаващи лозя и за площите, подходящи за засаждане на винени лозя;
6. данни за сортовия състав и сортовата структура на лозята, от които се произвежда виното;
7. описание и характеристика на прилаганите агротехнически мероприятия - формировка, гъстота на засаждане, резитба, обработка на почвата, торене, борба с болестите и неприятелите;
8. сведение за количеството и качеството на гроздовите реколти от района - за 5 години за качествените вина с гарантирано наименование за произход и за 8 години за качествените вина с гарантирано и контролирано наименование за произход, оптимален добив грозде от декар и средно от една лоза;
9. технологична характеристика на гроздето - минимално естествено алкохолно съдържание, киселинност, багрилни вещества, механичен състав и др.;
10. описание и характеристика на утвърдената традиционна или новоразработена технология, по която се произвежда виното в района - бране, сортиране и подбор на гроздето, начин на транспортиране, преработка, метод на ферментация, вид и обем на съдовете, в които ферментира и се съхранява виното, начин на съхраняване и метод за обработката му и др.;
11. показатели на виното въз основа на аналитични (физико-химични и микробиологични) и органолептични данни, получени в резултат на 2-годишни изследвания за качествените вина с гарантирано наименование за произход и 3-годишни - за качествените вина с гарантирано и контролирано наименование за произход;
12. доказателства за известността на виното съгласно чл. 6, ал. 2 при подготовката на документацията за утвърждаване на качествено вино с гарантирано и контролирано наименование за произход.
(4) Документацията по ал. 3 се изготвя от регионална лозаро-винарска камара, когато заявлението по ал. 1 е подадено чрез нея.
(5) Проучването на районите за производство на качествено вино от определен район и подготовката на документацията се извършват по методология, утвърдена от министъра на земеделието и горите.
history Чл. 43. Заявлението и документацията за утвърждаване на качествено вино от определен район се разглеждат от комисията по качествените вина.
history
Чл. 44. (1) За осъществяване на процедурата по утвърждаване на качествено вино от определен район министърът на земеделието и горите назначава комисия по качествените вина и определя председател, заместник-председател и секретар. Председател на комисията по качествените вина е директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
(2) В състава на комисията по качествените вина се включват по един представител на регионалните лозаро-винарски камари, трима представители на Националната лозаро-винарска камара, петима представители на Изпълнителната агенция по лозата и виното и представител на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката. В състава на комисията по качествените вина могат да се включват и представители на други организации и специалисти със съвещателен глас.
(3) Заседанията на комисията по качествените вина се считат за редовни, ако присъстват най-малко 2/3 от членовете й.
(4) Решения на комисията по качествените вина се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите на заседанието членове.
(5) Комисията по качествените вина приема правила за работа.
history
Чл. 45. (1) Комисията по качествените вина преглежда документацията, извършва проверка на място, осъществява контрол на проучвателните работи съобразно утвърдената методология по чл. 42, ал. 5 и анализира получените резултати.
(2) При непълноти и несъответствия между представените документи и извършените проучвателни работи комисията по качествените вина разпорежда извършването на допълнителни проучвателни работи.
history
Чл. 46. (1) След извършване на проверката по чл. 45 производителят или производителите представят пред регионалната дегустационна комисия към съответната регионална лозаро-винарска камара по 6 проби от вино, 3 от които за извършване на контролен органолепничен анализ и оценка от Централната арбитражна дегустационна комисия, при оспорване на резултатите на регионална дегустационна комисия.
(2) Виното по ал. 1 трябва да е произведено от 2 последователни реколти за качествено вино с гарантирано наименование за произход от определен район и 3 последователни реколти за качествено вино с гарантирано и контролирано наименование за произход от определен район.
(3) Проби от виното се вземат от представители на съответните регионални лозаро-винарски камари в присъствието на производителя или на негов представител и представител на Изпълнителната агенция по лозата и виното съгласно Наредбата за вземане на проби и методите за анализ за установяване на състава на продуктите по чл. 34, ал. 4 от Закона за виното и спиртните напитки.
(4) Пробите за контролен органолептичен анализ и оценка се запечатват от представител на Изпълнителната агенция по лозата и виното и се съхраняват от производителя.
history Чл. 47. Физико-химичен и микробиологичен анализ на пробите по показателите, определени в приложения № 1 или № 2, се извършват, преди да се извършат органолептичен анализ и оценка.
history
Чл. 48. (1) Регионалната дегустационна комисия в 7-дневен срок от вземане на пробите извършва органолептичен анализ и оценка на виното по ред, определен в Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии, и изготвя заключение относно състава и характера на виното.
(2) Регионалната дегустационна комисия уведомява производителите, представили проби за анализ и оценка, в 3-дневен срок от датата на изготвянето на заключението по ал. 1.
(3) Заключението на регионалната дегустационна комисия може да се обжалва пред Централната арбитражна дегустационна комисия в 7-дневен срок от получаване на уведомлението от всеки производител, представил проби за анализ и оценка.
(4) Централната арбитражна дегустационна комисия в 10-дневен срок извършва контролен органолептичен анализ и оценка на виното и изготвя заключение по ред, определен в Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии.
(5) Заключението на Централната арбитражна дегустационна комисия е окончателно.
(6) Заключенията на дегустационните комисии представляват неразделна част от документацията по утвърждаването на качественото вино от определен район.
history
Чл. 49. (1) Процедурата по утвърждаване на качественото вино от определен район се спира от министъра на земеделието и горите по предложение на Комисията по качествените вина в случай на решение на Централната арбитражна дегустационна комисия, че виното не отговаря по състав и характер на качествено вино от определен район.
(2) Процедурата по утвърждаване на качественото вино от определен район се възобновява по заявление на производителя или производителите или на регионалната лозаро-винарска камара при спазване на изискванията по чл. 47-49.
history
Чл. 50. (1) В 3-дневен срок след приключване на действията по чл. 48 Комисията по качествените вина изготвя предложение до министъра на земеделието и горите за утвърждаване на качественото вино от определен район.
(2) Документацията по чл. 42, ал. 3 е неразделна част от предложението по ал. 1.
history
Чл. 51. (1) Всяко качествено вино от определен район се утвърждава в 14-дневен срок от министъра на земеделието и горите с акт за утвърждаване по образец съгласно приложение № 3.
(2) Актът за утвърждаване на всяко качествено вино от определен район се обнародва в "Държавен вестник" и се вписва в регистъра на качествените вина от определен район при Националната лозаро-винарска камара.
(3) Промени в акта за утвърждаване на качествено вино от определен район се извършват по реда на чл. 42-51.
history Чл. 52. Националната лозаро-винарска камара и Изпълнителната агенция по лозата и виното съхраняват всеки от екземплярите на документацията по чл. 42, ал. 3.
Раздел II.
Регистър на качествените вина от определен район
history
Чл. 53. (1) При Националната лозаро-винарска камара се създава и поддържа регистър на качествените вина от определен район, наричан по-нататък "регистъра".
(2) Регистърът по ал. 1 е публичен.
(3) Регистърът на качествените вина от определен район се води по образец съгласно приложение № 4.
(4) Регистърът по ал. 1 се води в томове, чиито страници се номерират. На корицата на всеки том се отбелязва номерът на тома.
(5) За всяко качествено вино от определен район се води самостоятелна партида.
(6) Вписванията в регистъра се отразяват и на електронен носител.
history
Чл. 54. Регистърът по чл. 53, ал. 1 се води от лице, определено с решение на управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара, което:
1. вписва в регистъра данните по чл. 53, ал. 3;
2. съхранява документацията на всяко качествено вино от определен район;
3. води азбучен указател на качествените вина от определен район;
4. дава справки и издава удостоверения за вписаните обстоятелства.
history Чл. 55. В регистъра не се допускат изтривания и зачертавания. При поправка на техническите грешки, допуснати при вписването, лицето, водещо регистъра, прави забележка и се подписва.
history
Чл. 56. (1) Въз основа на акта по утвърждаване на всяко качествено вино от определен район лицето, водещо регистъра, вписва данните, определени в образеца по чл. 53, ал. 3.
(2) Лицето, водещо регистъра, комплектува документацията на всяко качествено вино от определен район в отделно дело, което носи поредния номер на партидата на вписаното в регистъра качествено вино. На корицата на делото се отбелязват номерът на делото и номерът на тома и страницата на регистъра.
history Чл. 57. При промяна на някои от обстоятелствата, подлежащи на вписване, лицето, водещо регистъра, вписва данните след представяне на съответните документи.
history Чл. 58. Регистърът и документацията се съхраняват от Националната лозаро-винарска камара и не могат да се изнасят.
history Чл. 59. За услугите по този раздел се събират такси, определени в Тарифата за таксите по чл. 64 от Закона за виното и спиртните напитки.
Раздел III.
Сертификати за произход
history Чл. 60. Всяка регионална лозаро-винарска камара за територията, на която функционира, издава сертификати за произход на винено грозде на производителите на винено грозде и сертификат за произход на качествени вина от определен район на производителите на вино по образци, утвърдени от общото събрание на Националната лозаро-винарска камара.
history
Чл. 61. (1) Сертификатът за произход на винено грозде се състои от 2 части:
1. първата част съдържа данни за: местонахождението на лозята, тяхната площ, сортовия състав, производителя на гроздето и годината на реколтата и се попълва от съответната регионална лозаро-винарска камара;
2. втората част съдържа данни за количеството и по сортове продадено или предоставено грозде и за купувача или получателя на виненото грозде и се попълва и подписва от производителя на виненото грозде.
(2) Сертификатът за произход на винено грозде се издава на вписани в регистъра при Националната лозаро-винарска камара производители на винено грозде, което е предназначено за получаване на качествено вино от определен район, по заявление на производителя на винено грозде преди началото на всяка гроздоберна кампания.
(3) В 7-дневен срок от получаването на заявлението на производителя регионалната лозаро-винарска камара издава сертификата за произход на виненото грозде.
(4) В регионалните лозаро-винарски камари се води регистър на издадените сертификати за произход на винено грозде.
history Чл. 62. Производителят на винено грозде предоставя копие от сертификата по ал. 4 на всеки купувач или получател на винено грозде.
history Чл. 63. Производителите на винено грозде в декларацията за реколтата по чл. 22, ал. 1 от Закона за виното и спиртните напитки посочват броя на предоставените сертификати за произход на гроздето, данни за техните купувачи или получатели и за продадените или получените количества.
history
Чл. 64. (1) Сертификатът за произход на качествено вино от определен район съдържа: наименованието на качественото вино от определен район; номера на протокола на дегустационната комисия, с който виното е одобрено като качествено вино от определен район, и неговото количество; номера на сертификата за произход на виненото грозде, от което е произведено качественото вино от определен район; името, седалището и адреса на управление на производителя на качественото вино от определен район; описание на местонахождението на производствените мощности на производителя; данни за извършени енологични практики и манипулации и мястото на тяхното извършване по чл. 18, ал. 1, чл. 19, чл. 22, ал. 1 и чл. 23, ал. 1 и 2.
(2) Сертификатът за произход на качествено вино от определен район се издава на вписани в регистъра при Националната лозаро-винарска камара производители на качествено вино от определен район по заявление на производителя.
(3) В 7-дневен срок от получаването на заявлението на производителя регионалната лозаро-винарска камара издава сертификата за произход на качественото вино от определен район.
history Чл. 65. За издаването на сертификатите по чл. 60 регионалните лозаро-винарски камари събират такси, чийто размер е определен в тарифата по чл. 64 от Закона за виното и спиртните напитки.
Раздел IV.
Разрешения
history
Чл. 66. (1) Националната лозаро-винарска камара прави предложение по чл. 9, чл. 10, ал. 1, чл. 16, чл. 18, ал. 1, чл. 22, ал. 2 и чл. 34, ал. 2 до министъра на икономиката.
(2) Министърът на икономиката се произнася със заповед в 14-дневен срок.
(3) Отказът на министъра на икономиката се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд.
history
Чл. 67. (1) Съответната регионална лозаро-винарска камара прави предложение по чл. 14, ал. 2 до министъра на земеделието и горите чрез директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
(2) Министърът на земеделието и горите се произнася със заповед в 14-дневен срок.
(3) Отказът на министъра на земеделието и горите се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд.
history
Чл. 68. (1) Националната лозаро-винарска камара прави предложение по чл. 37, ал. 1 до министъра на земеделието и храните чрез директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
(2) Министърът на земеделието и храните се произнася със заповед в 14-дневен срок.
(3) Отказът на министъра на земеделието и храните се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд.
Глава пета.
КОНТРОЛ ВЪРХУ ПРОИЗВОДСТВОТО НА КАЧЕСТВЕНИ ВИНА ОТ ОПРЕДЕЛЕН РАЙОН
history
Чл. 69. Контролът върху производството на качествени вина от определен район се осъществява от:
1. упълномощени представители на Националната и регионалните лозаро-винарски камари;
2. длъжностните лица от Изпълнителната агенция по лозата и виното.
history
Чл. 70. Производителят на качествено вино с гарантирано и контролирано наименование за произход е длъжен да осъществява контрол върху целия производствен цикъл - от отглеждането на гроздето до предлагането на виното на пазара, и да гарантира извършването на този контрол.
history Чл. 71. Упълномощени представители на регионалните лозаро-винарски камари ежегодно преди гроздобера проверяват състоянието на лозята и гроздовата реколта в районите, в които се произвеждат качествени вина от определен район, и правят предложение пред съответния кмет за обявяване началото на гроздоберната кампания.
history Чл. 72. Регионалните бюра на Изпълнителната агенция по лозата и виното със съдействието на представители на съответната регионална лозаро-винарска камара упражняват контрол върху състоянието на лозята в района, провеждането на задължителните агротехнически мероприятия и правилното прилагане на технологията за производство на качествени вина от определен район.
history Чл. 73. Длъжностните лица, определени със заповед на директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното, извършват проверки на производителите на качествени вина от определен район, които са длъжни да им осигуряват достъп до документите и до местата, където осъществяват дейността си.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history • 1. Разрешението по чл. 10, ал. 1 се дава за срок една година от влизането в сила на наредбата.
history • 2. Министърът на икономиката до 30 декември 2000 г. утвърждава списъка по чл. 38, ал. 3.
history • 3. Министърът на земеделието и горите до 31 декември 2000 г. внася в Министерския съвет за утвърждаване списъка по чл. 11, ал. 2 и утвърждава списъците по чл. 30, ал. 2 и чл. 37, ал. 2 и методологията по чл. 42, ал. 5.
history • 4. Произведените вина, окачествени като вина от деклариран географски район (ДГР) или с контролирано наименование за произход (КНП), запазват статута си на качествени вина до изчерпване на наличните количества.
history • 5. Производителите на вина от ДГР и вина с КНП, чиито вина не са окачествени, се задължават до 30 април 2000 г. да представят проби пред Централната дегустационна комисия за извършване на органолептичен анализ. Централната дегустационна комисия извършва органолептичен анализ на всички представени проби, оформени като партиди, без ограничение в тяхното количество.
history • 6. Производителите на вино до 31 май 2000 г. подават декларация до дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката, в която посочват общото количество произведено налично вино (ДГР и КНП) и количествата вина от ДГР и с КНП поотделно, количествата небутилирани вина, количествата бутилирани вина, количествата бутилирани и етикетирани вина и броя на наличните етикети.
history • 7. Наименованията "вино от деклариран географски район" и "вино с контролирано наименование за произход" могат да бъдат използвани за означаването и търговското представяне на вината от реколта 1999 г. и от предходни реколти до изчерпване на количествата, декларирани в декларацията по • 6.
history • 8. Производителите могат да означават вината от деклариран географски район като качествени вина с гарантирано наименование за произход до изчерпване на количествата, декларирани в декларацията по • 6.
history • 9. Производителите могат да означават вината с контролирано наименование за произход като качествени вина с гарантирано и контролирано наименование за произход до изчерпване на количествата, декларирани в декларацията по • 6.
history • 10. Директорът на Националния институт за изследване и контрол на вината до 1 април 2000 г. да предаде на министъра на земеделието и горите по опис документацията на вината с контролирано наименование за произход и списък на вината от деклариран географски район.
history • 11. За изготвянето на топографските карти по чл. 42, ал. 3, т. 1 поземлените комисии по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи предоставят на регионалните лозаро-винарски камари, на Националната лозаро-винарска камара или на Изпълнителната агенция по лозата и виното съответните планове за земеразделяне.
history • 12. Изпълнителната агенция по лозата и виното от 1 юли 2000 г. извършва преглед на документацията на вината с контролирано наименование за произход и от деклариран географски район с цел да се установи съответствието на условията за тяхното производство с изискванията на Закона за виното и спиртните напитки и с наредбата.
history • 13. Министърът на земеделието и горите до 31 декември 2000 г. публикува списък на качествените вина от определен район, установени по реда на • 12.
history • 14. При утвърждаване на качествено вино с гарантирано наименование за произход се използват съществуващите планове на лозарски райони в Министерството на земеделието и горите до окончателното кадастрално очертаване на лозарските райони.
history • 15. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и горите и на министъра на икономиката.
history • 16. Наредбата се приема на основание чл. 8, ал. 7 от Закона за виното и спиртните напитки.
history Приложение № 1 към чл. 27, ал. 1
history Списък на физико-химичните показатели, по които се извършва физико-химичен анализ на качествените вина от определен район от последната реколта
history
А) Показател за стабилността на виното:
Стабилност срещу оксидазно пресичане.
Б) Показатели за микробиологичен анализ:
Микроскопска картина на виното.
В) Показатели за физико-химичен анализ:
1. Относителна плътност.
2. Алкохолно съдържание в обемни проценти.
3. Общ сух екстракт.
4. Редуциращи захари.
5. Захароза.
6. Обща киселинност.
7. Летливи киселини.
8. Рh на средата.
9. Свободен серен диоксид.
10. Общ серен диоксид.
history Приложение № 2 към чл. 27, ал. 2
history Списък на физико-химичните показатели, по които се извършва физико-химичен анализ на качествените вина от определен район от предходни реколти или преди предлагането им на пазара
history
А) Показатели за стабилността на виното:
Стабилност на студ и на топлина.
Б) Показатели за микробиологичен анализ:
1. Посявка върху твърда хранителна среда.
2. Микроскопска картина на виното.
В) Показатели за физико-химичен анализ:
1. Относителна плътност.
2. Алкохолно съдържание в обемни проценти.
3. Общ сух екстракт.
4. Редуциращи захари.
5. Захароза.
6. Пепел.
7. Алкалност на пепел.
8. Обща киселинност.
9. Летливи киселини.
10. Постоянна киселинност.
11. Рh на средата.
12. Свободен серен диоксид.
13. Общ серен диоксид.
Г) Показател за допълнителен анализ:
Въглероден диоксид (за пенливи и искрящи вина при температура 20 градуса С).
history Приложение № 3 към чл. 51, ал. 1
АКТ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ |
№ ................ |
София, .............. ....... г. |
На основание чл. 50 от Наредбата за условията, на |
които трябва да отговарят качествените вина от опре- |
делен район, реда и начина за тяхното утвърждаване |
(ДВ, бр. 31 от 2000 г.) и решението на Комисията по |
качествени вина, взето с протокол № ....../.... 2000 г. |
УТВЪРЖДАВАМ: |
Виното с гарантирано наименование за произход/ви- |
ното с гарантирано и контролирано наименование за |
произход: |
.................................................................................................................. |
Лозовите насаждения обхващат: |
Район ................................................................., |
очертан при следните граници: ............................................................, |
както са означени върху приложената топографска |
карта. |
Микрайон .............................................................., |
очертан при следните граници: ........................................................, |
както са означени върху приложената топографска |
карта. |
Масив .............................................................................., |
очертан при следните граници: ............................................................, |
както са означени върху приложената топографска |
карта. |
Виното се произвежда от гроздето на сорта ............................................................... |
..................... или на сортовете ........................................................... |
.............................................................................................................. |
със следната структура ............................................................... |
............................................................................................................ |
Агротехническите мероприятия при отглеждане на ло- |
зята са: ................................................................................................ |
(формировка, резитба, ред на засаждане и др.) |
.................................................................................................................... |
Максималният добив на грозде, допустим за производ- |
ството на виното, е ........................... кг/декар. |
Минималното естествено алкохолно съдържание на |
гроздето е ............................... обемни единици. |
Винифицирането и обработката се извършват в района, |
микройона или масива на получаване на гроздето- |
..................................................................................................................... |
Специфичните (традиционните) методи на получаване |
на виното са следните: ..................................................................... |
Виното трябва да отговаря на специфичните за вино- |
то физико-химични и микробиологични показатели |
по приложения № 1 и 2 към чл. 27 от Наредбата за |
условията, на които трябва да отговарят качестве- |
ните вина от определен район, реда и начина за тях- |
ното утвърждаване. |
Министър: |
history Приложение № 4 към чл. 53, ал. 3
history
Регистър на качествените вина от определен район
Но- | Наименование | Номер на акта | Район, | Сортове | Макси- | Минимално | Произво- | Промени | Забе- |
мер | на качественото | за утвърждаване | микро- | грозде, от | мален | естествено | дители на | в обстоя- | лежки |
по | вино от опре- | на качественото | район, | които се | добив на | алкохолно | качествени | телствата | |
ред | делен район | вино от опреде- | масив | произвежда | грозде | съдържание | вина от | ||
лен район и | виното | (кг на | (в обемни | определен | |||||
бр. ДВ на обна- | декар) | единици) | район | ||||||
родването му | |||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |