Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове > Наредби > НАРЕДБА № 47 ОТ 20 АПРИЛ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ГРАНИЧНИТЕ ИНСПЕКЦИОННИ ВЕТЕРИНАРНИ ПУНКТОВЕ И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ГРАНИЧЕН ИНСПЕКЦИОНЕН ВЕТЕРИНАРЕН КОНТРОЛ
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Документът има по-нова версия, която е достъпна само за абонати.

НАРЕДБА № 47 от 20 април 2006 г. за изискванията към граничните инспекционни ветеринарни пунктове и условията и реда за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол

ДВ. бр. 43 от 26.05.2006г.

Обн., ДВ, бр. 43 от 26 май 2006 г., в сила от 1 октомври 2006 г.

 

history Чл. 1. (1) С тази наредба се определят изискванията към ветеринарните проверки при внасяне на продукти в страната, които обхващат :
1. общите изисквания към граничните инспекционни ветеринарни пунктове (ГИВП);
2. специфичните изисквания към някои ГИВП;
3. условията и реда за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол (ГИВК), при внасяне на суровини и храни от животински произход, посочени в приложение към чл. 1, ал. 2 от Наредбата за общите ветеринарномедицински изисквания при внасяне на суровини и храни от животински произход.
(2) Изискванията на тази наредба се отнасят и за внасяне в страната на сено и слама.
(3) Условията и редът за провеждане на граничен ветеринарномедицински контрол при внасяне, изнасяне и транзитно преминаване на животни се уреждат с отделна наредба на министъра на земеделието и горите.

history Чл. 2. (1) Изискванията на тази наредба не се прилагат за:
1. продукти, които са част от личния багаж на пътниците, предназначени за лична консумация, в количества до един килограм, и произхождат от страни или райони на страни, от които внасянето не е забранено;
2. малки пратки, които не са обект на търговия, в количества до един килограм, и произхождат от страни или райони на страни, от които внасянето не е забранено;
3. продукти на борда на самолети или кораби, които са предназначени за консумация от екипажа и от пътниците и не се въвеждат на територията на страната; когато тези продукти или отпадъци от тях се разтоварват, те:
а) се унищожават, или
б) директно се прехвърлят от едно международно транспортно средство в друго на същото пристанище или летище и под митнически надзор;
4. продукти, които са преминали термична обработка, в херметически затворени кутии със стойност Fc равно на 3 или повече от 3, и:
а) са в количества до 5 kg;
б) част от личния багаж на пътниците, предназначени за лична консумация;
в) малки пратки, които не са предназначени за търговия;
5. продукти-мостри за изложби, при условие че не са предназначени за търговия;
6. предназначени за специални изследвания или анализи.
(2) Когато изложбите и изследванията по ал. 1, т. 5 и 6 приключат, неизползваните продукти се унищожават под контрол на органите на ДВСК.
(3) Предназначението на продуктите по ал.1, т.6 се удостоверява с документ, издаден от компетентен орган на страната износител. Изискванията по тази наредба не се прилагат за продукти по чл. 205, ал. 1 ЗВД.
(4) Продуктите по ал. 1 се внасят само ако произхождат от трети страни, части или региони от тях, които са включени в списъци на Европейската комисия и отговарят на изискванията на наредбите по чл. 57, ал. 4 ЗВД.

Раздел II
Ред за одобряване на ГИВП

history Чл. 3. Граничните инспекционни ветеринарни пунктове се одобряват по реда на чл. 185, ал.2 ЗВД.

history Чл. 4. (1) Министърът на земеделието и горите със заповед утвърждава списък на одобрените от ЕК ГИВП, който съдържа информация за:
1. местоположението на пункта-на пристанище, летище, шосе или жп линия;
2. категориите продукти, за които пунктът е одобрен;
3. наличието на допълнителни ограничения относно някои продукти от категориите по т. 2.
(2) Списъкът по ал.1 се изменя със заповед на министъра на земеделието и горите при:
1. закриване на ГИВП по чл. 5, ал. 1;
2. откриване на нов ГИВП по реда на тази наредба.

history Чл. 5. (1) Министърът на земеделието и горите със заповед закрива ГИВП, когато :
1. не отговаря на изискванията на тази наредба;
2. е установено наличието на сериозен риск за здравето на хората или животните.
(2) Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) уведомява Европейската комисия за заповедта по ал.1 и за настъпилите промени в списъка по чл. 4.

Раздел III
Общи изисквания към ГИВП

history Чл. 6. (1) Граничните инспекционни ветеринарни пунктове:
1. се разполагат възможно най-близо до мястото на въвеждане на стоките на митническата територия на страната;
2. се разполагат в зоната на ГКПП;
3. се състоят от съоръжения, сгради или инспекционни центрове;
4. са под контрол на официален ветеринарен лекар, който отговаря за извършването на ветеринарните проверки.
(2) По изключение поради специфични географски условия ГИВП може да бъде разположен на известно разстояние от точката на въвеждане или в случай на железопътен транспорт-да бъде разположен на първата гара, определена със заповед на министъра на земеделието и горите.

history Чл. 7. Граничният инспекционен ветеринарен пункт може да разполага с повече от едно съоръжение, сгради или инспекционни центрове за провеждане на необходимите проверки, за които е одобрен, когато това е необходимо поради географското положение, разположението на граничния пункт или поради ефективността на провеждане на гранични ветеринарни проверки.

history Чл. 8. (1) Граничните инспекционни ветеринарни пунктове разполагат със:
1. квалифициран персонал, обучен да извършва ветеринарни проверки на всяка пратка от продуктите;
2. квалифициран персонал, който взема и обработва проби от пратките с продукти, представени на ГИВП за проверка;
3. помещения за персонала, отговорен за извършване на ветеринарните проверки;
4. помещения и приспособления за вземане на проби;
5. помещения и приспособления за обработка на взетите проби и извършване на рутинни анализи, съобразени с микробиологичните стандарти;
6. обслужване от специализирана лаборатория, в която могат да се извършват изследвания на пробите, взети на ГИВП;
7. помещения и хладилни складове за съхранение на части от пратките, взети за изследване, и продукти, за които официалният ветеринарен лекар на ГИВП не е разрешил внасяне;
8. оборудване за бърза обмяна на информация чрез компютризирана система и по-специално с другите ГИВП;
9. помещение с комуникационно оборудване, включващо телефон, факс, терминал за компютризираната система за обмен на информация, фотокопирна машина, пълна документация и архив, свързани с проверките на продуктите;
10. служебни помещения-съблекални, тоалетни с мивки, предназначени за персонала на ГИВП и се ползват само от служители, които са ангажирани с ветеринарните проверки;
11. оградена или снабдена с покрив площ за разтоварване на пратките от транспортните средства;
12. помещение за извършване на ветеринарните проверки и за вземане на проби за допълнителни изследвания; не се изисква мястото за вземане на проби да бъде отделено от помещението за проверки;
13. складови помещения или места, където под контрола на официалния ветеринарен лекар, докато се изчакват резултатите от лабораторни или други изследвания, се съхраняват задържани пратки-охладени, замразени или при стайна температура;
14. оборудване за унищожаване на отпадъци от животински произход или договор с екарисаж, който да поема извозването и унищожаването на пратки с продукти;
15. оборудване или достъп до оборудване за измерване теглото на пратките, които подлежат на проверки;
16. оборудване за отваряне и изследване на пратките;
17. оборудване за почистване и дезинфекция, отговарящо на нуждите на ГИВП, или ефективна система за почистване и дезинфекция по договор с външни лица, които документират извършеното почистване и дезинфекция;
18. оборудване за поддържане на температурата на необходимото ниво в помещенията за съхранение на продукти при температурен режим.
(2) Изискването за покрив по ал. 1, т. 12 не е задължително, когато с плавателните съдове се превозват:
1. пратки, които се състоят от вълна, която не е в контейнери;
2. насипен непакетиран обработен животински протеин, който не е предназначен за човешка консумация;
3. насипен тор или гуано;
4. наливни течни масла и мазнини-в цистерни или бидони.

history Чл. 9. (1) Помещенията за разтоварване, контролиране или съхранение на продуктите са със:
1. гладки стени с миещо се покритие и подове, лесни за почистване и дезинфекция и с подходяща система за отвеждане на водата;
2. чист и лесен за почистване таван;
3. подходящо естествено и изкуствено осветление;
4. топла и студена вода във всички помещения за проверки.
(2) Помещенията в ГИВП за извършване на проверки разполагат със:
1. маса с гладка миеща се повърхност, лесна за почистване и дезинфекция;
2. инструменти за вземане на проби-електрически трион, нож, отварачка за консерви и контейнери за съхранение на пробите;
3. ясно означени запечатващи ленти или номерирани пломби или етикети за проследяване на произхода на взетата проба;
4. термометри за измерване на температурата на повърхността и в дълбочина на продуктите, везни и pH-метри за пресните продукти;
5. апаратура за размразяване или микровълнова печка;
6. оборудване за временно съхраняване на взетите проби при определен температурен режим преди транспортирането им до лаборатория;
7. подходящи контейнери за превозване на пробите по т. 6 до лаборатория.

history Чл. 10. Освен на изискванията по този раздел ГИВП, одобрени за внасяне на определени категории продукти, отговарят и на специфичните изисквания по раздел IV.

Раздел IV
Специфични изисквания към някои ГИВП

history Чл. 11. (1) Граничният инспекционен ветеринарен пункт, одобрен за продукти за човешка консумация, които се съхраняват при определени температурни режими, секторът, свързващ площите за транспортиране и разтоварване, се защитава или изолира от външната среда.
(2) Граничните инспекционни ветеринарни пунктове разполагат с отделни площадки за разтоварване, помещения за проверки и съхраняване, предназначени поотделно за продуктите за човешка консумация и за продукти, които не са предназначени за човешка консумация.
(3) Площадките за разтоварване по ал. 2 могат да бъдат общи, при условие че :
1. граничният инспекционен ветеринарен пункт е одобрен само за опаковани продукти;
2. по време и след разтоварването продуктите за човешка консумация и тези, които не са предназначени за човешка консумация, са отделени така, че да не се допусне кръстосано замърсяване.
(4) Площадките за разтоварване, помещенията за проверка и складиране могат да бъдат общи за всички продукти, за които пунктът е одобрен, при условие че:
1. през пункта се внасят до 500 пратки на година;
2. пратките се обработват по различно време;
3. след обработката помещенията се почистват и дезинфекцират преди пристигането на следващата пратка.

history Чл. 12. (1) Граничните инспекционни ветеринарни пунктове, одобрени за категории продукти, които се съхраняват под определен температурен режим-охладени, замразени или при температура на околната среда, се осигуряват и със съответния брой хладилници или складове за едновременно съхраняване на продуктите, до които официалният ветеринарен лекар на ГИВП има достъп по всяко време на денонощието.
(2) Съхраняването на продукти в самостоятелни контейнери, постоянно монтирани на местата за разтоварване, се допуска, при условие че контейнерите са свързани към мястото за разтоварване по такъв начин, че разтоварването се извършва чрез ръкав, който осигурява защита от климатичните условия.
(3) Пратките от всяка категория продукти могат да се съхраняват в транспортното средство, в което пратката е била превозена до ГИВП, само под контрола на официалния ветеринарен лекар на ГИВП, разположен на шосе, железопътна линия или пристанище.
(4) Използването на търговски складови съоръжения в близост до ГИВП и в рамките на едно и също пристанище или митническа територия се допуска, при условие че:
1. използването е под контрола на официалния ветеринарен лекар на ГИВП;
2. задържаните продукти се съхраняват в отделни заключващи се помещения, камери или зони, преградени от всички останали продукти.
(5) Дълбоко замразена сперма и ембриони, които се транспортират при температура на околната среда в запечатани контейнери, поддържащи необходимата температура, се подлагат на ветеринарни проверки само на ГИВП, одобрени за продукти, които не са предназначени за човешка консумация, и проверките се извършват при температура на околната среда.

Раздел V
Персонал и документация на ГИВП

history Чл. 13. (1) Официалният ветеринарен лекар (ОВЛ) на ГИВП извършва:
1. проверки на документи;
2. проверки за идентичност и физически проверки, вземане на проби и извършване на общи изследвания;
3. административни задачи и процедури;
4. дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства съгласно чл. 190 ЗВД.
(2) При осъществяване на дейностите по ал. 1 официалният ветеринарен лекар може да се подпомага от помощници-ветеринарни техници или лица, завършили курс на обучение, организиран от НВМС , като той носи отговорност за крайните решения.
(3) При осъществяване на дейностите по ал. 1 ОВЛ си сътрудничи с другите органи на ГКПП.

history Чл. 14. (1) Всеки ГИВП разполага със:
1. актуализиран списък на страните и частите от тях по чл. 61, ал. 1, т.1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД);
2. копие от образците на ветеринарни сертификати за внасяне в страната, обнародвани в "Държавен вестник";
3. актуализиран списък на предприятията по чл. 61, ал. 1, т. 2 ЗВД;
4. актуализиран списък на ГИВП по чл. 4, ал. 1;
5. актуализиран списък на складовете по чл. 43 и на лицата по чл. 45, ал. 1;
6. актуализиран списък на предприятията по чл. 28, ал. 1;
7. действащите нормативни актове относно ветеринарните проверки на продукти;
8. (в сила от 1 януари 2007 г.) копие от документи за ограничаване или забрана за внос на продукти в Европейския съюз.
(2) На всеки ГИВП се води:
1. регистър на всички пратки, за които внасянето е било отказано и които са били изнесени извън страната или унищожени или за които ГВИ е разрешил използването или преработката им за цели, различни от човешка консумация; регистърът трябва да съдържа данните, посочени в приложение № 1;
2. регистър, който съдържа данните, посочени в приложение № 2;
3. регистър на всички проби, взети на ГИВП за лабораторни изследвания, заедно с протоколите с получените резултати;
4. регистър на пратките, за които внасянето е отказано, който съдържа данните по приложение № 3;
5. дневник, в който се отразяват резултатите от проверките по чл. 15, ал. 4.
(3) Регистърът по ал. 1, т. 4 се съхранява минимум 18 месеца след датата на проверката и ако се налага, се съхранява на електронен носител.
(4) В регистъра по ал. 2, т. 1 се отбелязват всички случаи, при които има поставен краен срок от страна на официалния ветеринарен лекар от ГИВП за предприемане на определени действия или отговор относно пратки, които са отказани, изпратени транзитно продукти по чл. 26 или когато се изискват допълнителни действия.
(5) На всеки ГИВП се води дневник за проведените обучения на служители по провеждане на ветеринарни проверки.

Раздел VI
Условия и ред за извършване на ветеринарните проверки при внасяне и транзитно преминаване

history Чл. 15. (1) Всяка пратка продукти, предназначена за внасяне или транзитно преминаване през територията на Република България от трети страни, подлежи на граничен ветеринарномедицински контрол.
(2) Граничният ветеринарномедицински контрол по ал. 1 обхваща:
1. проверка на документацията;
2. проверка за идентичност;
3. физическа проверка.
(3) Граничният ветеринарномедицински контрол по ал. 1 се извършва от официални ветеринарни лекари на ГИВП.
(4) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП съвместно с митническите органи извършва редовни ветеринарни проверки на свободните зони, свободните и митническите складове и корабните доставчици на територията на ГИВП, резултатите от които се вписват в дневника по чл. 14, ал. 2, т. 5.
(5) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП извършва проверки на отпадъците от животински произход, разтоварени от транспортните средства на територията на ГИВП, и разпорежда тяхното унищожаване или обезвреждане.
(6) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП е длъжен да е запознат със:
1. условията и реда за унищожаване на отпадъци от животински произход;
2. списъците на свободните зони, свободните и митническите складове.

history Чл. 16. (1) Проверката на документацията включва:
1. проверка за съответствието на информацията в придружаващия пратката ветеринарен сертификат с информацията в другите документи, отнасящи се до пратката;
2. проверка за наличие на отказ за допускане на пратката от друг ГИВП чрез компютърна система за обмен на информация.
(2) Когато пратките се превозват по море или по въздух, ОВЛ на ГИВП проверява дали данните, които се съдържат по чл. 29, ал. 1, съответстват на манифестите на кораба или самолета.

history Чл. 17. (1) Проверката за идентичност включва проверка на съответствието на пратката с информацията, посочена в сертификатите или в документите, които придружават пратката, както и :
1. наличието на необходимите печати и здравни маркировки, които идентифицират страната и предприятието на произход и тяхното съответствие с отразеното в документите, които придружават пратката;
2. съответствието на етикетирането с нормативните изисквания;
3. наличието на пломбите на транспортните средства.
(2) Когато продуктите се транспортират в контейнери, проверката за идентичност включва и проверка на целостта на пломбите, поставени от компетентните власти на страната на произход, както и съответствието на номерата на пломбите с тези, отразени в документите, които придружават пратката.

history Чл. 18. (1) Физическа проверка се извършва, за да се установи дали продуктите:
1. отговарят на изискванията на общността за внасяне;
2. могат да се използват съгласно предназначението, посочено в документите, които придружават пратката.
(2) Физическата проверка се осъществява чрез:
1. органолептична проверка на мириса, цвета, консистенцията и вкуса (когато е възможно) на продукта, за да се провери наличието на отклонения, които правят продукта негоден за употребата, посочена във ветеринарния сертификат, като при това:
а) проверката обхваща 1 % от отделните опаковъчни единици, пакети или пликове от пратката, но най-малко два и най-много десет;
б) при обемисти пратки и при продукти в насипно състояние проверката се извършва върху най-малко пет отделни проби, взети от различни части на пратката;
в) за продуктите, предназначени за човешка консумация, проверката включва и измерване на температурата на продукта; за замразени и дълбоко замразени продукти проверката се извършва след размразяване на продукта;
г) пратката може да се разтовари на части, за да се установи, че всички нейни части са обхванати от проверката;
2. прости физически или химически тестове-рязане, размразяване, варене;
3. вземане на проби от всяка пратка за лабораторни изследвания.
(3) По време на проверката на продуктите официалният ветеринарен лекар на ГИВП има право по собствена преценка да намали максималния брой на проверените проби и в зависимост от вида на продуктите и обстоятелствата може да извърши по-задълбочена и обхватна проверка особено при съмнения за отклонения от изискването за качество и безопасност на продуктите.
(4) Физическата проверка обхваща:
1. проверка на условията и транспортните средства с цел да се установи дали има недостатъци или нарушаване на хладилната верига;
2. сравняване на реалното тегло на пратката с посоченото във ветеринарния сертификат или документ;
3. проверка на опаковките и пликовете с цел да се установи дали отговарят на изискванията за опаковане на съответния вид продукт;
4. проверка на температурата и на температурния режим по време на транспортирането;
5. проверка на пакетите или пробите в случай на обемисти продукти преди сензорния преглед, физическите, химическите и лабораторните тестове; тестовете обхващат целия диапазон от проби от цялата пратка, която при необходимост може да бъде частично разтоварвана, за да се достигне до всичките й части.
(5) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП удостоверява, че проверката е завършена чрез затваряне и поставяне на официален печат на всички отворени опаковки и чрез повторно поставяне на пломба на всички отворени контейнери, като номерата на пломбите се записват и в сертификата, и в останалите документи, които придружават пратката.
(6) За всяка пратка, предназначена за внасяне и подлежаща на ветеринарни проверки, официалният ветеринарен лекар на ГИВП прави справка чрез компютризираната система за обмен на информация.

history Чл. 19. (1) За осъществяване на физическа проверка транспортните средства се разтоварват изцяло само в следните случаи:
1. товаренето е извършено по начин, който не позволява достъп до цялата пратка при частично разтоварване;
2. проверките на пробите са показали несъответствия с изискванията за качество и безопасност;
3. ветеринарните проверки на предишна пратка със същия произход са били с незадоволителен резултат;
4. по искане на официалния ветеринарен лекар на ГИВП.
(2) Товаренето и разтоварването се извършват по такъв начин, че да се предпазят продуктите от замърсяване.
(3) В случаи на съмнение относно пратката ОВЛ на ГИВП извършва допълнителни ветеринарни проверки с цел установяване на съответствие с ветеринарномедицинските изисквания за внасяне в страната, както и допълнителни физически проверки и лабораторни изследвания на продуктите, след като пратката е изцяло разтоварена.

history Чл. 20. (1) Лабораторните изследвания по чл. 18, ал. 2, т. 3 се извършват за определяне на:
а) остатъци от замърсители;
б) патогенни микроорганизми;
в) замърсяване с вещества, опасни за хората, животните и околната среда;
г) доказателства за промяна.
(2) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП информира органите на държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) по местоназначение за изследването на пратките по ал. 1 и записва резултатите от изследването в сертификата.
(3) Пратките не се освобождават до получаване на отрицателни резултати от изследванията:
1. когато лабораторните изследвания са направени поради съмнение за нередности или предишните изследвания са дали положителни резултати;
2. когато изследването се отнася до вещества или патогенен агент, които представляват директна или непосредствена опасност за здравето на животните или хората.
(4) Пратката може да бъде освободена при лабораторни изследвания, които не могат да дадат незабавни резултати и няма непосредствена опасност за здравето на хората и животните.
(5) Когато са взети произволни проби от пратки, непредставляващи опасност за здравето на хората и животните, пратката може да бъде освободена преди получаването на лабораторните резултати, което се посочва в сертификата по чл. 24, ал. 1, т. 2.
(6) (В сила от 1 януари 2007 г.) Националната ветеринарномедицинска служба ежемесечно уведомява Европейската комисия за резултатите от лабораторните изследвания по чл. 18, ал. 2, т. 3.

history Чл. 21. (1) Всички физически проверки и проверките за идентичност, с изключение на проверките на пломбите, се извършват в помещенията за ветеринарни проверки.
(2) Проверките по ал. 1 се извършват по начин, при който не се допуска кръстосано замърсяване, и в съответствие с температурния режим, при който продуктите се транспортират.
(3) Проверките на неопаковани продукти за човешка консумация се извършват при условия, които осигуряват защита от климатичните условия.

history Чл. 22. (1) Всяка пратка с продукти, предназначена за внасяне в страната, се придружава от оригинален ветеринарен сертификат или оригинален ветеринарен документ, издаден от компетентен държавен орган, отнасящ се до пратката.
(2) Митническите органи разрешават поставянето на продуктите под режим внасяне, при условие че са извършени ветеринарните проверки, издаден е ветеринарен сертификат по чл. 24, ал. 1, т. 2 и са заплатени таксите за ветеринарен контрол съгласно тарифата по чл. 14, ал. 2 ЗВД.

history Чл. 23. (1) Лицето, отговорно за товара, е длъжно 24 ч. преди пристигане на пратката на ГИВП да изпрати на ОВЛ попълнен в първата част сертификат по чл. 24, ал. 1, т. 2 или подробно описание на пратката, включително и на пратки по чл. 29, ал. 1.
(2) Сертификатът по ал. 1 се попълва в четири екземпляра-един оригинал и три копия, като едното копие се изпраща на митническите органи, а оригиналът и другите две копия-на официалния ветеринарен лекар на ГИВП.
(3) Сертификатът или документът по чл. 22, ал. 1 относно здравето на животните или здравето на хората, който придружава пратката с продукти:
1. е оригинален;
2. се отнася за страна, която не е членка на ЕС, или част от нея, за която няма забрана за внасяне;
3. съответства на образеца, одобрен за съответната страна по произход;
4. се състои само от един лист;
5. е изцяло попълнен;
6. датата на издаването му съвпада с датата на натоварване на продуктите, предназначени за внасяне в страната;
7. е изготвен само за един получател;
8. се отнася до предприятие по чл. 61, ал. 1, т. 2 ЗВД;
9. е съставен и на български език;
10. е подписан от ОВЛ или от представител на официалния компетентен орган, чието име и длъжност са попълнени четливо с главни букви;
11. е официален здравен печат на страната по произход, различен по цвят от шрифта на документа.

history Чл. 24. (1) След извършване на ветеринарните проверки ОВЛ на ГИВП :
1. задържа оригиналните документи по чл. 22 и предоставя заверено копие от тях на лицето, отговорно за пратката;
2. издава ветеринарен сертификат на български език по образец-приложение № 4, съдържащ информацията от сертификата по чл. 22, ал. 1;
3. дава на вносителя копие от сертификата по т. 2;
4. изпраща на митническите органи оригиналния сертификат по т. 2.
(2) Ветеринарният сертификат по ал. 1, т. 2 придружава пратките, докато:
1. са под митнически надзор;
2. пристигнат до първия склад или до първото предприятие, за което са предназначени.
(3) Ако пратката с продукти е разделена на части, правилата по ал. 1 и 2 се прилагат за всяка отделна част.
(4) Оригиналните документи по чл. 22 и копие от сертификата по ал. 1, т. 2 се съхраняват на ГИВП най-малко 3 години от датата на представянето им.
(5) Информацията от ветеринарния сертификат по ал. 1, т. 2 може да бъде предавана чрез телекомуникационни средства или компютризирана система.

history Чл. 25. Митническите органи дават митническо направление на стоките само в съответствие с условията, посочени в сертификата по чл. 24, ал. 1, т. 2.

history Чл. 26. (1) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП чрез компютризираната система за обмен на информация изпраща до РВМС, на територията на която е мястото на получаване на продуктите, допълнителна информация, когато:
1. (в сила от 1 януари 2007 г.) продуктите са предназначени за държава членка или част от нея, за която има специфични ветеринарномедицински изисквания;
2. резултатите от взетите проби за анализ не са известни, когато пратката напуска ГИВП в случаите по чл. 20, ал. 4;
3. внасянето е разрешено за специфични цели.
(2) (В сила от 1 януари 2007 г.) Когато продуктите по ал. 1, т. 1 и 3 са предназначени за друга държава членка, ОВЛ предприема мерки за проследяване на пратката до нейното пристигане в тази държава членка.
(3) (В сила от 1 януари 2007 г.) Националната ветеринарномедицинска служба предоставя на Европейската комисия списък на предприятията за преработка на продуктите по чл. 26, ал. 1, т. 3, находящи се на територията на Република България.

history Чл. 27. Продуктите по чл. 26, т. 1 и 3 подлежат на проверка на документацията и физическа проверка на ГИВП, през който се въвежда в страната, и се транспортират до мястото по местоназначения при спазване на изискванията по чл. 28.

history Чл. 28. (1) При внасяне на неодран дивеч с ценна кожа се спазват следните изисквания :
1. извършва се проверка за идентичност и физическа проверка независимо от изследванията за остатъчни вещества в предприятието по местоназначение, които се провеждат от ветеринарните лекари към ДВСК по местоназначение и резултатите от които се изпращат до ГИВП, през който е внесена пратката;
2. продуктите се транспортират от ГИВП до предприятието по местоназначение в съответствие с ветеринарния сертификат по чл. 24, ал.1, т. 2, като транспортните средства или контейнери са водонепропускливи, запечатват се при напускане на ГИВП и остават под митнически надзор до пристигане в предприятието по местоназначение;
3. официалният ветеринарен лекар на ГИВП информира ветеринарните лекари от ДВСК, които контролират предприятието по местоназначение, относно мястото на произход и за местоназначението на продуктите чрез компютризираната система за обмен на информация;
4. продуктите се подлагат на съответната преработка съобразно ветеринарните изисквания;
5. собственикът или управителят на предприятието уведомява официалния ветеринарен лекар, който контролира предприятието, за пристигането на пратката;
6. в срок до 15 дни от пристигане на пратката в предприятието ОВЛ, който контролира предприятието, уведомява ОВЛ на ГИВП за пристигането на пратката по местоназначение и вписването є в дневника на предприятието.
(2) Когато пратката не пристигне по местоназначение, ОВЛ на ГИВП уведомява митническите органи и се предприемат необходимите действия за разследване и откриване местоположението на пратката.

history Чл. 29. (1) Когато пратки, предназначени за внасяне, пристигат по вода или по въздух на един ГИВП, а са предназначени да се внесат през друг ГИВП, пратките се подлагат на проверка за идентичност и физическа проверка на този ГИВП, от който трябва да се въведат.
(2) В случаите, когато на ГИВП, разположен на територията на пристанище или летище, се извършва прехвърляне на пратки директно от един самолет на друг или от един кораб на друг или пратките се разтоварват на кея или на пистата за кратко време, лицето, отговорно за товара, информира ОВЛ на съответния ГИВП.
(3) В случая по ал. 2 и при съмнения за съществуващ риск за здравето на хората и животните се извършва проверка на ветеринарния сертификат, ветеринарния документ или друг документ, които придружават пратката.
(4) Извън случаите по ал. 2:
1. пратките се складират на митническата територия на едно и също пристанище или летище под контрола на ОВЛ на ГИВП, докато бъдат експедирани до друг ГИВП по въздух или вода;
2. извършва се проверка на документацията;
3. извършва се проверка за идентичност и физическа проверка, когато има риск за здравето на хората и животните.

history Чл. 30. (1) Когато при ветеринарните проверки се установи, че продуктите не отговарят на ветеринарномедицинските изисквания за внасяне, официалният ветеринарен лекар със съгласието на лицето, отговорно за товара, или негов представител разпорежда:
1. връщане на пратките;
2. незабавно унищожаване на пратките.
(2) Мерките по ал. 1 се налагат с разпореждане, което не подлежи на обжалване.

history Чл. 31. (1) Пратките се връщат през същия ГИВП, през който са въведени, и със същото транспортно средство в срок до 60 дни от въвеждането. Пратките се изнасят за местоназначение, което лицето, отговорно за товара, е определило.
(2) До изнасянето на пратките или до потвърждаване на причините за изнасянето пратките се съхраняват под надзора на официалния ветеринарен лекар от ГИВП и за сметка на лицето, отговорно за товара.
(3) Официалният ветеринарен лекар от ГИВП поставя щемпел с надпис "Невалиден за Република България" на ветеринарните сертификати и документите, придружаващи пратките, които се изнасят.

history Чл. 32. (1) Пратката се унищожава, когато:
1. връщането є е невъзможно или срокът по чл. 31, ал. 1 е изтекъл;
2. лицето, отговорно за товара, писмено декларира съгласието си за унищожаване.
(2) Продуктите се унищожават на ГИВП под контрола на официалния ветеринарен лекар от ГИВП или в най-близкия до ГИВП екарисаж, като се транспортират до там съгласно изискванията за транспортиране на странични животински продукти.
(3) Разходите по връщането, унищожаването или използването на продуктите за други цели са за сметка на лицето, отговорно за товара.

history Чл. 33. (1) Когато се установи, че пратките не са преминали през задължителен граничен ветеринарномедицински контрол, ветеринарните лекари от ДВСК издават разпореждане за унищожаване или връщане обратно при спазване изискванията по чл. 31, ал. 1 и чл. 32.
(2) Разпореждането по ал. 1 не подлежи на обжалване.

history Чл. 34. (1) Официалният ветеринарен лекар от ГИВП или органите на ДВСК извършват допълнителни проверки, когато възникнат съмнения относно:
1. съответствието на въведените продукти с ветеринарномедицинските изисквания; или
2. идентичността или действителното предназначение на продуктите; или
3. дадените гаранции в документите, придружаващи пратката, относно здравето на хората и животните и гаранциите за този вид продукт.
(2) Продуктите по ал. 1 остават под надзора на органите на ДВСК до получаването на резултатите от проверките.
(3) Ако съмненията по ал. 1 се потвърдят, при следващо въвеждане в страната пратките с продукти със същия произход се прилагат разпоредбите по чл. 36.

history Чл. 35. (1) При наличие на заразно заболяване по животните в дадена страна или поради други причини, които представляват сериозна заплаха за здравето на хората и животните, или при установяване на такава опасност по време на ветеринарните проверки на животни и продукти на ГИВП НВМС предприема някои от следните мерки:
1. спира внасянето и транзита от съответната страна или част от нея;
2. установява специални изисквания към продуктите, които пристигат от съответната страна или части от нея;
3. увеличава честотата на физическите проверки на базата на лабораторни и други изследвания на продуктите.
(2) Когато при ветеринарните проверки възникне съмнение, че пратката с продукти представлява опасност за здравето на хората и животните, ОВЛ на ГИВП предприема следните мерки:
1. отнема и унищожава пратката;
2. информира чрез компютризираната система за обмен на информация другите ГИВП за появилата се опасност.
(3) Националната ветеринарномедицинска служба информира Европейската комисия за резултатите и произхода на пратката по ал. 2.

history Чл. 36. (1) Когато при ветеринарните проверки се установят сериозни или повторни нарушения на ветеринарномедицинските изисквания за внасяне, ОВЛ на ГИВП предприема следните мерки:
1. информира НВМС и всички ГИВП за вида на продуктите;
2. задържа следващите 10 пратки с продукти със същия произход и ги подлага на задълбочена проверка на документацията, проверка за идентичност и физическа проверка, включително вземане на проби и лабораторни изследвания по чл. 20, ал. 1.
(2) Когато при проверките по ал. 1, т. 2 се потвърди несъответствие на продуктите с ветеринарномедицинските изисквания за внасяне, се прилагат разпоредбите по чл. 30.
(3) Допълнителните проверки по ал. 1, т. 2 се извършват и когато се установи превишаване на количеството остатъци съгласно Наредбата за установяване на максимално допустими граници на остатъчни вещества от фармакологично активни субстанции от състава на ветеринарномедицински препарати в суровини и продукти от животински произход, предназначени за човешка консумация (ДВ, бр. 94 от 2002 г.).
(4) За всички случаи по ал. 1 генералният директор на НВМС информира Европейската комисия.

history Чл. 37. (1) Транзитното преминаване на продукти през територията на Република България се допуска, при условие че:
1. продуктите идват от трета страна, от която внасянето и транзитното преминаване не са забранени на териториите на държавите членки и са предназначени за друга трета страна;
2. транзитът е предварително разрешен от органите на ГИВП, на който продуктите ще бъдат представени за ветеринарна проверка;
3. собственикът или лицето, отговорно за товара, предварително се е задължило да приеме обратно пратката, ако страната на местоназначение откаже внасяне на продуктите, и да ги унищожи в съответствие с чл. 32.
(2) При транзитно преминаване :
1. пратките се придружават от документите по чл. 22, ал. 1 заедно с легализиран превод на оригинала;
2. извършва се проверка на документацията и проверка за идентичност.
(3) Проверките по ал. 2 могат да не се извършват, когато продуктите се превозват по въздух или по море, при условие че:
1. пратката не се разтоварва; в този случай проверката на документацията обхваща проверка на бордовата документация;
2. пратката се прехвърля от един самолет на друг или от един кораб на друг на митническата територия на едно и също пристанище или летище; когато има риск за здравето на хората и животните, пратката се подлага на физически проверки.
(4) Физическа проверка се извършва само при съмнение за съществуването на риск за здравето на хората и животните в резултат на проверката на документацията, която е установила, че продуктите не отговарят на ветеринарномедицинските изисквания за внасяне.

history Чл. 38. (1) Когато пратката, предназначена за транзитно преминаване, се превозва по шосе, с влак или по воден път, тя:
1. се поставя под митнически надзор в съответствие със Закона за митниците заедно с документите по чл. 22, ал. 1 и сертификата по чл. 24, ал. 1, т. 2, който удостоверява пункта, от който пратката ще напусне територията на страната;
2. се транспортира в пломбирани транспортни средства или контейнери, без да се разтоварва или разделя след напускането на ГИВП на пристигане; не се разрешава манипулиране на пратката по време на транспортиране;
3. (в сила от 1 януари 2007 г.) напуска територията на Европейския съюз през ГИВП не повече от 30 дни след напускане на входящия ГИВП.
(2) Официалният ветеринарен лекар на входящия ГИВП посредством компютризираната система за обмен на информация информира изходящия ГИВП, че е допуснал транзита на пратката с продукти.
(3) Официалният ветеринарен лекар на изходящия ГИВП удостоверява в сертификата по чл. 24, ал. 1, т. 2, че пратката с продукти е напуснала страната, и изпраща копие от него до входящия ГИВП.
(4) Когато официалният ветеринарен лекар на входящия ГИВП не бъде информиран за излизането на пратката от територията на страната съгласно ал. 3, той информира митническите органи и се предприемат необходимите действия за разследване и откриване местоположението на пратката.
(5) Всички разходи по прилагане на този член са за сметка на лицето, отговорно за товара, или неговия представител. Тези разходи не подлежат на възстановяване от компетентните власти.
(6) Когато продуктите, предназначени за транзит през територията на Република България, идват от страни, от които е забранено внасянето, ОВЛ може да допусне транзит на тези продукти, когато на ГИВП, на който пристигат, те се прехвърлят директно от един самолет на друг или от един кораб на друг, в границите на митническата територия на едно и също пристанище или летище, или се разтоварват за кратко време на кея или на пистата, в рамките на митническата територия с цел повторно товарене, без последващо спиране на територията на държави членки.

history Чл. 39. (1) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП допуска внасянето на пратки само в регистрирани в НВМС складове в свободна зона, свободен или митнически склад, при условие че:
1. лицето, отговорно за товара, предварително е декларирало крайното предназначение на пратката и съответствието на продуктите с ветеринарномедицинските изисквания за внасяне в Република България;
2. при проверките е установено, че са спазени ветеринарномедицинските изисквания за внасяне и това е удостоверено със сертификат по чл. 24, ал. 1, т. 2.
(2) Когато липсва декларация по т. 1, се счита, че продуктите са предназначени за внасяне.
(3) Когато при ветеринарните проверки се установи, че в декларацията по ал. 1, т. 1 са вписани неверни обстоятелства, се прилагат разпоредбите по чл. 30 .

history Чл. 40. (1) Внасяне в свободна зона, свободен или митнически склад на продукти, които не отговарят на ветеринарните изисквания за внасяне, се допуска при следните условия:
1. продуктите идват от трета страна, от която внасянето и транзитното преминаване не са забранени на териториите, посочени в списъка по чл. 61, ал. 1, т. 1 ЗВД, и са предназначени за друга трета страна;
2. складовете в свободните зони, свободните и митническите складове са регистрирани в НВМС за съхранение на такива продукти;
3. при транспортирането до и от свободната зона, свободния и митническия склад, продуктите са придружени със сертификат по чл. 24, ал. 1, т. 2;
4. продуктите се транспортират до складовете в превозни средства, които се почистват и дезинфекцират след всяка употреба;
5. продуктите пристигат в посоченото местоназначение в придружаващия сертификат най-късно до 30 дни след изпращането им; когато пратките не са пристигнали в складовете през този период, се търси съдействието на митническите власти за установяване местонахождението на пратката;
6. върху всяка отделна част от пратката се отбелязва номерът на съответстващия сертификат по приложение № 4, за да се улесни нейното идентифициране.
(2) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП прави копия на придружаващите пратката документи и ги съхранява в ГИВП.

history Чл. 41. (1) Когато пратки се превозват в транспортни средства, които не са пломбирани от митническите органи, и ако има риск за здравето на хората и животните, ОВЛ не допуска внасянето им в свободна зона, свободен склад и митнически склад.
(2) Когато пратка с продукти се разделя на отделни части в склад в свободна зона, свободен склад или митнически склад, официалният ветеринарен лекар от ДВСК издава нов сертификат за всяка част от пратката. Всички нови сертификати съдържат препратка към оригиналния сертификат по чл. 24, ал. 1, т. 2, който е придружавал продуктите до пристигането им в склада. Сертификатът по чл. 24, ал. 1, т. 2 се съхранява от официалния ветеринарен лекар от ДВСК.
(3) Продуктите напускат свободната зона, свободния и митническия склад, при условие че се изнасят в друга страна, превозват се до друг склад по чл. 45, ал. 3 или се унищожават.
(4) В случаите по ал. 3 продуктите се:
1. изпращат в друга страна в съответствие с чл. 37, ал. 1, т. 3, ал. 2 и чл. 38, ал. 1-4;
2. превозват до склад по чл. 45, ал. 3 под митнически надзор и със сертификат по образец от приложение № 5, в който са обозначени името и местоположението на склада;
3. транспортират до мястото за унищожаване, след като са били денатурирани.
(5) Превозването по ал. 4 се извършва във водонепропускливи транспортни средства или контейнери, които са запечатани и пломбирани от ветеринарните органи.
(6) Всички разходи по този раздел са за сметка на лицето, отговорно за товара, или негов представител. Тези разходи не подлежат на възстановяване от компетентните власти.
(7) Пратки по чл. 40, ал. 1 не могат да бъдат прехвърляни между свободни и митнически складове.
(8) (В сила от 1 януари 2007 г.) Националната ветеринарномедицинска служба предоставя на Европейската комисия списъци на:
1. лицата по чл. 45, ал. 1;
2. свободни зони, свободни и митнически складове.

history Чл. 42. (1) В складовете в свободни зони, свободните и митническите складове ОВЛ от ДВСК:
1. извършват контрол за спазване на ветеринарно-санитарните изисквания;
2. не допускат съхранение в общи помещения на продукти, неотговарящи и отговарящи на ветеринарномедицинските изисквания за внасяне;
3. проверят продуктите на входа, изхода и при самото им приемане;
4. не допускат извършване на промени, подмени или каквито и да било промени в опаковките, подготовката за пускане на пазара или обработката им.
(2) Пратките, които не отговарят на ветеринарните изисквания, могат да напускат складовете само с разрешение на ОВЛ.

history Чл. 43. (1) Складовете в свободните зони, свободните и митническите складове се регистрират в НВМС по реда на Закона за храните или ЗВД.
(2) Складовете по ал. 1 се регистрират, при условие че:
1. представляват затворено пространство с вход и изход;
2. е осигурен постоянен контрол от управителя на склада;
3. цялата зона е под постоянен митнически контрол, ако складът е разположен в свободна зона;
4. отговарят на ветеринарно-санитарните изисквания за съхранение на такива продукти;
5. разполагат с помещения и/или хладилници за отделно съхранение на продуктите, които не отговарят на ветеринарномедицинските изисквания за внасяне;
6. разполагат с помещение за официалния ветеринарен лекар от ДВСК, който контролира обекта;
7. е осигурен контрол от официален ветеринарен лекар от ДВСК;
8. разполагат с факс апарат и телефон.

history Чл. 44. (1) Управителят на склада е длъжен да осигурява проследяване на пратките и дава възможност да се извършват проверки на оставащите в склада части от всяка пратка.
(2) В дневника по ал. 1 се вписват:
а) влизащите и излизащите пратки с продукти;
б) подробна информация за естеството и количеството на пратките с име и адрес на получателя;
в) за влизащи пратки-страната на произход, ГИВП на пристигане и ГИВП, през който пратката ще напусне територията на страната;
г) номерът на сертификата по чл. 22, ал. 1 и на сертификата по приложение № 4 на всяка пратка;
д) за излизащите пратки-регистрационният номер и адресът на склада на местоназначение по чл. 45, ал. 3;
е) за излизащите пратки-плавателният съд или страната по местоназначение и ГИВП, през който пратката напуска страната.
(3) Дневникът по ал. 1 се съхранява най-малко 3 години.

Раздел VII
Условия за снабдяване на кораби с продукти, които не отговарят на ветеринарномедицинските изисквания

history Чл. 45. (1) Снабдяването на кораби с продукти по чл. 40, ал. 1 за консумация от екипажа и пътниците се осъществява само от лица, получили разрешение от генералния директор на НВМС.
(2) Лицата по ал. 1 подават до генералния директор на НВМС заявление, към което прилагат удостоверение за регистрация на складово помещение по ал. 3.
(3) Генералният директор на НВМС издава разрешение на лицата по ал. 1 в 15-дневен срок от подаване на заявлението по ал. 2, при условие че притежават регистрирани по реда на Закона за храните складови помещения, които отговарят на ветеринарно-санитарните изисквания за съхранение на продукти, а когато помещенията са разположени в свободна зона-на изискванията по чл. 43.
(4) Отказът за издаване на разрешение по ал. 3 подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред министъра на земеделието и горите, чието решение е окончателно.
(5) Лицата, получили разрешение по ал. 3, са длъжни да:
1. изпълняват разпоредбите по чл. 39, ал. 1 и 2, чл. 40, ал. 1, чл. 41, ал. 1 и 6, чл. 42, 43 и 44;
2. не допускат продукти по чл. 40, ал. 1 за консумация в страната;
3. уведомяват незабавно официалния ветеринарен лекар от ДВСК при всяко пристигане на продукти в склада;
4. снабдяват само с продукти, които не подлежат на по-нататъшна обработка, освен ако продуктите отговарят на ветеринарномедицинските изисквания;
5. доставят продуктите директно на борда на кораба или в специално одобрен склад на пристанището по местоназначение, като декларират, че продуктите няма да напуснат зоната на пристанището за друго предназначение;
6. информират ГИВП на пристанището, от което продуктите се доставят, чрез сертификата по приложение № 4, и ГИВП по местоназначение за предстоящото изпращане на пратката и за датата на доставка на продуктите чрез копие на същия сертификат;
7. декларират, че продуктите са достигнали крайното си местоназначение, като представят сертификата по приложение № 4 на собственика на кораба или негов представител за подпис след доставянето на продуктите на борда на кораба; след подписа сертификатът се връща на ветеринарния лекар, който го е издал, като доказателство за извършената доставка;
8. водят дневник, в който вписват всяко влизане и излизане на продукти от склада и за доставката им по местоназначение; дневникът трябва да дава възможност да се извършват проверки на оставащите в склада части от всяка пратка.
(6) Информацията в дневника по ал. 5, т. 7 се съхранява най-малко 3 години от датата на влизането, излизането или доставката на продуктите.

history Чл. 46. (1) Продуктите от склада на произход се транспортират до пристанището по местоназначение под митнически надзор в съответствие със Закона за митниците.
(2) Транспортирането по ал. 1 се извършва при следните условия:
1. продуктите се придружават от ветеринарен сертификат по приложение № 4; сертификатът може да се използва за пратка, която съдържа продукти от няколко пратки с различен произход; продуктите по чл. 40, ал. 1 се придружават от документите по чл. 22, ал. 1 и сертификата по приложение № 5;
2. продуктите се транспортират в превозни средства, които се почистват и дезинфекцират след всяка употреба;
3. транспортните средства са пломбирани, като пломбите са такива, че се чупят при отваряне на превозното средство или контейнера.
(3) Пратките с продукти трябва да пристигнат до складовете по местоназначение най-късно до 30 дни след изпращането им. Когато пратките не са пристигнали в складовете в този период, се търси съдействието на митническите власти за установяване местонахождението на пратката.

history Чл. 47. (1) Корабите за трансграничен морски транспорт се снабдяват с продукти, които не отговарят на ветеринарномедицинските изисквания, само ако продуктите се използват за хранене от екипажа и пътниците извън териториалните води на Република България.
(2) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП на пристанището, от което продуктите се доставят, уведомява ОВЛ на ГИВП на пристанището по местоназначение чрез компютризираната система за обмен на информация непосредствено с изпращането на продуктите.
(3) Складовете по чл. 45, ал. 3 и ал. 4, т. 5 са под постоянния контрол на ОВЛ.
(4) Когато лицата по чл. 45, ал. 1 не спазват изискванията по този член, НВМС им отнема полученото разрешение.

history Чл. 48. Продуктите, за които митническите направления са различни от тези по чл. 25 и чл. 38, ал. 3, се подлагат на проверка за идентичност и физическа проверка, при условие че не се унищожават или връщат обратно.

Раздел VIII
Условия за връщане в страната на изнесени продукти

history Чл. 49. (1) Пратките с продукти от български произход, изнесени за друга страна, но отказани от нея, се връщат в Република България, при условие че:
1. всяка пратка е придружена с оригиналния ветеринарен сертификат или заверено негово копие заедно с подробно описание на причините за отказ и гаранции, че са спазени изискванията за съхранение и за транспорт и че продуктите не са преминали обработка;
2. при превозване с пломбирани контейнери пратката се придружава от декларация от превозвача, с която се удостоверява, че съдържанието им не е било разтоварвано или манипулирано;
3. продуктите се подлагат от ОВЛ на ГИВП на проверка на документацията и на проверка за идентичност, а при риск за здравето на хората и животните-и на физическа проверка;
4. продуктите се транспортират директно до предприятието, където е издаден оригиналният ветеринарен сертификат при условията на чл. 28, ал. 1.
(2) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП допуска повторното въвеждане на пратката, ако на ГИВП е получено писмено потвърждение от ГУ на НВМС за приемането є.
(3) При условията на ал. 1 и 2 продуктите се транспортират съгласно чл. 28, ал. 1 до предприятието по произход на продуктите във водонепропускливи транспортни средства, пломбирани от ОВЛ на ГИВП, така че пломбата да се унищожи при отварянето на контейнера.
(4) Официалният ветеринарен лекар на ГИВП информира чрез компютризираната система за обмен на информация органите на ДВСК по местоназначение за връщането на пратките с продукти.
(5) Разходите по този член са за сметка на лицето, отговорно за товара.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

history § 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Внасяне" е въвеждане през одобрени ГИВП на суровини и храни от животински произход, идващи от трети страни, подлежащи на ветеринарномедицински контрол, предназначени за свободно движение на територията на Република България.
2. "Граничен инспекционен ветеринарен пункт" е всеки граничен инспекционен ветеринарен пункт, конструиран и одобрен в съответствие с изискванията на тази наредба за извършване на ветеринарни проверки на продукти, които се въвеждат на митническата територия на Република България.
3. "Компетентни органи" са органите на граничния инспекционен ветеринарен контрол по Закона за ветеринарномедицинската дейност.
4. "Лице, отговорно за товара" е физическо или юридическо лице или техен представител, което отговаря за пратката във всеки един момент съгласно Закона за митниците и Правилника за прилагане на Закона за митниците.
5. "Митническо направление на стоки" е:
а) поставяне на стоки под митнически режим;
б) внасяне на стоки в свободна зона или в свободен склад;
в) реекспортиране на стоки извън митническата територия на Република България;
г) унищожаване на стоки;
д) изоставяне на стоки в полза на държавата.
6. "Пратка" е количество продукти от един и същ вид, описани в един ветеринарен сертификат и/или друг документ и транспортирани в едно превозно средство, което идва от една и съща страна или част от тази страна.
7. "Проверка на документацията" е установяване автентичността и валидността на ветеринарни сертификати, ветеринарни или други документи, които придружават всяка пратка с продукти.
8. "Проверка за идентичност" е установяване чрез визуална инспекция на съответствието между посоченото в документите, придружаващи пратката, и продуктите.
9. "Продукти" са продуктите по приложение № 1 от Наредбата за общите ветеринарномедицински изисквания при внасяне на суровини и храни от животински произход.
10. "Физическа проверка" е проверка за установяване състоянието на самите продукти и спазване на условията за транспорт и която включва проверка на опаковките, температурата на превозване и вземане на проби за лабораторно изследване.
11. Fc е времето, за което количеството на микроорганизмите в продукта се понижава до определеното от стерилизационния режим ниво или се постига пълното им унищожаване; изразява се в условни минути.
12. "Кръстосано замърсяване" е замърсяване на повърхността на субстрати при физически допир.

history § 2. За термините, отнасящи се до ветеринарните проверки и търговия между държави-членки, се прилагат дефинициите, посочени в ЗВД и наредбата по чл. 70 ЗВД.

history § 3. Наредбата се издава на основание чл. 188, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

history § 4. Наредбата влиза в сила от 1.Х.2006 г., с изключение на чл. 14, ал. 1, т. 8, чл. 20, ал. 6, чл. 26, ал. 1, т. 1, ал. 2, 3 и 6, чл. 38, ал. 1, т. 3 и чл. 41, ал. 8, които влизат в сила от 1.I.2007 г.

history § 5. Отменя се Наредба № 16 от 2003 г. за общите изисквания към ветеринарните проверки при въвеждане на продукти на митническата територия на страната (ДВ, бр. 41 от 2003 г.).

history § 6. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

history Приложение № 1 към чл. 14, ал. 2, т. 1

history Информация за пратки от животински продукти, които се изнасят извън митническата територия на Република България

1. Граничен инспекционен ветеринарен пункт:
а) име и код от компютризираната система за обмен на информация на ГИВП;
б) име на отговорния ветеринарен лекар.
2. Пратка:
а) вид и код на стоката (от компютризираната система за обмен на информация);
б) брой/количество/единици;
в) здравен сертификат:
• сериен номер;
• дата;
• име и длъжност на ветеринарния лекар, под-
писал сертификата;
• служба, от която идва ветеринарният лекар;
• страна на произход;
• номер на ветеринарния сертификат по чл. 19, ал. 1.
3. Търговци:
а) име и адрес на животновъдния обект и/или предприятието на произход и неговият номер;
б) име и адрес на износителя;
в) име и адрес на вносителя.
4. Движение на пратката:
а) страна по произход;
б) страна, от която стоката се изпраща за Република България;
в) район на произход;
г) страна по местоназначение (страната, за която се изпраща стоката);
д) получател и адрес на местоназначението;
е) начин на транспортиране:
• по въздух (номер на полета);
• по шосе или железопътен транспорт (регис-
трационен номер на превозното средство; номер на вагона);
• по море (име на кораба);
• номер на контейнера (ако е приложимо).
5. Изнасяне на пратката:
а) дата и ако е възможно, час на изнасяне;
б) място, откъдето пратката се изнася (ако е различно от граничния инспекционен пункт, на който пратката е въведена);
в) местоназначение;
г) начин на транспортиране:
• по въздух (номер на полета);
• по шосе или железопътен транспорт (регис-
трационен номер на превозното средство; номер на вагона);
• по море (име на кораба);
• номер на контейнера.
6. Причина за изнасяне на пратката:
6.1. Проверка на документацията:
а) извън компетенцията на инспекционния пункт;
б) липса на сертификат/лиценз;
в) невалиден сертификат/лиценз:
• представяне на копие вместо оригинал;
• други формални грешки;
г) документни грешки (несъответствия):
• страна по произход;
• район;
• предприятие;
• допълнителни гаранции;
• защитна клауза.
6.2. Проверки за идентичност:
• несъответствие между сертификата/доку-
мента и стоката;
• липса на сертификат/документ;
• негативен резултат от визуалната инспекция:
• стока;
• средства за транспортиране;
• хуманно отношение към животните.
6.3. Физически проверки
Стоките не отговарят на изискванията:
• проверка от ветеринарния лекар;
• лабораторни изследвания;
• хуманно отношение към животните.
7. Коментари

history Приложение № 2 към чл. 14, ал. 2, т. 2

history Информация за продуктите
1. Идентификация на ГИВП-име и код от компютризираната система за обмен на информация на ГИВП.
2. Идентификация на пратката:
а) вид на стоката и код от компютризираната система за обмен на информация;
б) брой/количество/единици;
в) номер на ветеринарния сертификат по чл. 18, ал. 1;
г) страна на произход (ISO код);
д) име и номер на предприятието на произход;
е) страна по местоназначение (ISO код).
3. Извършени проверки:
а) проверка на документацията (да/не/не отговаря на изискванията);
б) проверка за идентичност (да/не/не отговаря на изискванията);
в) физическа проверка (да/не/не отговаря на изискванията);
г) лабораторно изследване (да/не/не отговаря на изискванията).
4. Резултат/заключение:
а) пратката приета (дата);
б) пратката върната (дата);
в) пратката унищожена (дата);
г) обработена (дата).

history Приложение № 3 към чл. 14, ал. 2, т. 4

history

Група на
продуктите
Страна на
произход1
Номер на
пратката
Номер на
отказа
Причина
за отказа
на внос
Забележки
(въвежда
се код—
А, В, С)2

1 - Номер на предприятието, от което е получена прат-
ката, за която вносът е отказан.
2 - Кодове:
А- резултатът от проверката на документацията е неза-
доволителен;
В- резултатът от физическата проверка е незадоволи-
телен от гледна точка здравето на животните;
С- резултатът от физическата проверка е незадоволи-
телен от гледна точка здравето на хората.

history Приложение № 4 към чл. 24, ал. 1, т. 2

history (Всяка промяна или изтриване върху този документ от неупълномощено лице го прави невалиден)
Сертификат за ветеринарни проверки при внасяне на продукти от животински произход

history
Част I. Данни за представената пратка1

1. Граничен инспекционен пункт, на който се извършват ветеринарните проверки:
........................................................
2. № от компютризираната система за обмен на информация:
3. Страна на произход: ............... ISO код .............
4. Страна, откъдето идва пратката:.
ISO код ..........................................
5. Износител:...................................
6. Получател:...................................
7. Лице, отговорно за товаренето:..
Вносител: .......................................
8. Адрес на доставяне:....................
(страна, предприятие, адрес)
9. Пристигане на ГИП:....................
(предполагаема дата)
10. Ветеринарни документи:
№: ...................................................
Дата на издаване:............................
Предприятие на произход:.............
Ветеринарен регистрационен №:....
11. Име на плавателния съд:...........
Номер на полета:.............................
Номер на сметката за товарене/№ на сметката за въздушен превоз:
№ на вагон/превозно средство/ремарке:
12. Вид на хранителните продукти:
Брой и вид на опаковките:..............
Температура на съхранение:...........
(температура и начин
на съхранение—охла-
дено, замразено, стайна)

history

Код по КН Бруто тегло Нето тегло
(най-малко пър- (кг) (кг)
вите 4 символа)


13. № на пломбата:
14. № на контейнера:
15. Прехвърляне към:
ГИП:
№ от компютризираната система за обмен на информация:
Страна, която не членка на ЕС:
ISO код:
16. За транзит до страна, която не е членка на ЕС:
Страна: ISO код:
Изходящ ГИП:
Код по компютризираната система за обмен на информация:
17. Отговаря на Не отговаря на
изискванията: изискванията:
18. За реимпорт:
19. За вътрешния пазар:
За човешка За храна за
консумация: животни:

1 Попълва се от вносителя или негов представител.
За фармацевтични За технически
цели: цели:
Други:

20. За пратки, неотговарящи на изискванията:
Митнически
склад:
Рег. №:
Свободна зона или
свободен склад:
Рег. №:
Снабдител
на кораб:
Рег. №:
Кораб: Име:
Пристанище:

Декларация:
Аз, долуподписаният, отговорен за товаренето на описаната пратка, декларирам, че попълнената информация в част 1 на този документ е вярна и пълна. Съгласен съм, че описаната пратка отговаря на изискванията на Наредба № 46 от 2006 г. за общите ветеринарномедицински изисквания при внасяне на суровини и храни от животински произход, включително че са платени ветеринарните такси за проверка, за връщане на пратката, отказана след транзит през България до страна, която не е членка на ЕС, или разходи за унищожаване, ако е необходимо.
Място и дата на деклариране:
Име на подписания:
Подпис:
Сертификат за ветеринарни проверки при внасяне на продукти от животински произход
Част II. Решение относно пратката2
№:
21. Предишна декларация:
да............................ №: ............... не
22. Проверка на документацията:
задоволителна... незадоволителна.
23. Проверка за идентичност:
без отваряне или пълна
на пратката............... проверка........
задоволителна.. незадоволителна..
24. Физическа проверка:
задоволителна...... незадоволителна
Не е извършена: режим на намалени
проверки......... други......................
25. Лабораторни тестове:
да....................... не‰......................
Тествани за:
случайна проба. съмнителна..........
Резултат:
задоволителен... незадоволителен..
Допуснато, докато
излезе резултат
26. Допуска се за прех-
върляне към:
ГИП.................
№ от компютризираната система за обмен на информация:
Страна, която не е
членка на ЕС..... ISO код: ..............
27. Допуска се за тран-
зитна процедура:.......‰

2 Попълва се само от официалния ветеринарен лекар на ГИВП.
До страна, която не е
членка на ЕС: ..... ISO код: ............
Изходящ ГИП:
........................................................
№ по компютризираната система за обмен на информация:

28. Допуска се за вътрешния пазар:
За свободно
движение
Човешка консумация Храна за животни Фармацевтични
цели

history

Технически
цели Други

29. Допуска се съгласно процедурите по чл. 26, ал. 1, чл. 27, 28 и 49 от Наредба № 47 от 2006 г. за изискванията към граничните инспекционни ветеринарни пунктове и условията и реда за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол.
Реимпорт на продукти, произведени в България

30. Допуска се за специални складови процедури (чл. 40 и чл. 45-47)
Митнически склад
Свободна зона или
свободен склад
Доставчик за кораб
Директно за кораб‰
31. Не се допуска:
реекспорт унищо- трансфор-
жаване миране‰

От дата:
32. Причини за отказа:
липса/невалиден
сертификат
неодобрена
страна
неодобрено
предприятие
забранени
продукти
неправилен
документ
грешна здравна
маркировка
липса на
хигиена
химическа
контаминация
микробиологична
контаминация
други

33. Детайли за направлението под контрол:
№ на одобрение (ако е приложимо):
Адрес:
34. Пратката е с поставена нова пломба №:
35. Пълна идентификация на ГИП/компетентните власти и официален печат:
36. Аз, долуподписаният официален ветеринарен лекар или посочен официален представител, декларирам, че ветеринарните проверки на тази пратка са били проведени в съответствие с изискванията на ветеринарното законодателство.
Подпис:
Име (с главни букви):
Дата:
37. Изходен транзитен ГИП: Спазването на изискванията за излизане от територията на страната и проверките, извършени на транзитните хранителни продукти, са направени в съответствие с чл. 38, ал. 3 и 4 от Наредба № 47 от 2006 г. за изискванията към граничните инспекционни ветеринарни пунктове и условията и реда за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол.
Дата:
Печат:
38. Съответни митнически документи:
39. Допълнителна декларация: №

history Приложение № 5 към чл. 41, ал. 4, т. 2

history Ветеринарен сертификат
Изх. №
Ветеринарен сертификат, който служи за придружаване на пратки с продукти от склад, одобрен съгласно чл. 43 и 44, или оператор, получил разрешително от Националната ветеринарномедицинска служба съгласно чл. 45 от Наредба № 47 от 2006 г. за изискванията към граничните инспекционни ветеринарни пунктове и условията и реда за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол, директно до плавателен съд или през специално одобрен склад съгласно чл. 45, ал. 5, т. 5 от същата наредба.
Отговорно ведомство
1. Произход (склад или граничен инспекционен пункт, от който се изпращат продуктите):

Адрес и номер на одобрението на склада на произход/име на граничния инспекционен пункт на изпращане/име и номер на разрешителното на склада по чл. 45 (когато е приложимо):

2. Местоназначение на продуктите:
Име на плавателния съд:
Пристанище, на което акостира плавателният съд:

Пристанище и номер на одобрението на специално одобрените складови помещения (в случай че се използват такива):
3. Подробно описание на пратката1:
Дата на изпращане:

history

Вид
на про-
дукта
Страна
на
произ-
ход
Брой
опа-
ковки
Тегло Номер на сертификата на произход (съгласно
чл. 24, ал. 1, т. 2
от Наредба № 47
от 2006 г. за
изискванията към
граничните
инспекционни
ветеринарни
пунктове и
условията и
реда за провеждане на граничен
инспекционен
ветеринарен
контрол)
бруто нето

4. Атестация
Аз, долуподписаният, удостоверявам, че описаните продукти са разрешени за изпращане за плавателния съд или склада в съответствие с чл. 45, ал. 5, т. 5 от Наредба № 47 от 2006 г. за изискванията към граничните инспекционни ветеринарни пунктове и условията и реда за провеждане на граничен инспекционен ветеринарен контрол.
Изготвен на ........ в.........................
(дата) (място)
........................................................
(подпис на официалния ветеринарен лекар)2
........................................................
(с главни букви име и длъжност)

5. Потвърждение за пристигане на пратката
Аз, долуподписаният, потвърждавам пристигането на описаната в т. 3 пратка, съхранявана на борда на посочения в раздел 2 плавателен съд.
Изготвен на ......... в .......................
(дата) (място)
........................................................
(подпис на официалния ветеринарен лекар/официал-
ния представител на капитана на кораба)2
........................................................
(с главни букви име, длъжност и титла)

1 Ако е необходимо, описанието на продуктите може
да се продължи в допълнение към сертификата.
2 Подписът и печатът трябва да се различават по цвят
от основния текст на документа.


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...