Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове - отменени > Наредби > НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ СОКОВЕТЕ ОТ ПЛОДОВЕ И НЯКОИ СХОДНИ ПРОДУКТИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА - ОТМ. (ЗАГЛ. ИЗМ., ДВ, БР. 100 ОТ 2013 г., В СИЛА ОТ 19.11.2013 г.)
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Документът има по-нова версия, която е достъпна само за абонати.

НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НАПИТКИТЕ ОТ ПЛОДОВЕ

ДВ. бр. 12 от 08.02.2011г.

В сила от 12.07.2003 г.
Обн., ДВ, бр. 94 от 4 октомври 2002 г., изм., ДВ, бр. 1 от 6 януари 2004 г., изм., ДВ, бр. 12 от 8 февруари 2011 г.

 

Раздел I.
Общи положения

history Чл. 1. (1) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) С наредбата се определят изискванията към производителите, търговците и вносителите относно наименованията, състава, характеристиките и етикетирането на сок от плодове, сок от плодове от концентрат, концентриран сок от плодове, дехидратиран сок от плодове или сок на прах от плодове и нектар от плодове, предназначени за консумация от човека, наричани по-нататък "напитките от плодове".
(2) Наредбата не се отнася за напитки, получени от домати.

Раздел II.
Изисквания към наименованията, състава и характеристиките на напитките от плодове

history Чл. 2. (1) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Наименованието "сок от плодове" се използва за ферментиращ, но неферментирал продукт, получен от здрави, узрели, пресни, охладени или замразени плодове, от един или повече видове плодове, смесени заедно, с типичните за сока на плода, от който е получен, цвят, аромат и вкус.
(2) Ароматът, пулпът и клетките на плодове, които са отделени при процеса на преработка, могат да бъдат възстановени в сока.
(3) (доп., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Сок от цитрусови плодове се приготвя от ядивната, месестата част на плода (ендокарп).
(4) Сок от зелени лимони (limа) може да се приготви от цели плодове, при условие че се прилага технология, при която относителният дял на кората е намален до минимум.

history Чл. 3. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) (1) Наименованието "сок от плодове от концентрат" се използва за продукт, получен чрез прибавяне към концентриран сок от плодове на екстрахираната при процеса на концентрация вода, както и възстановяване по време на производствения процес на ароматите и когато е подходящо - на пулпа и клетките, отделени от сока от плодове или от сок от плодове от същия вид.
(2) Прибавената вода по ал. 1 трябва да има органолептични, химични и микробиологични характеристики, които осигуряват запазването на съществените качествени характеристики на сока.
(3) Полученият сок от плодове по ал. 1 трябва да има органолептични и аналитични показатели, поне еквивалентни на показателите на сок от плодове по чл. 2, получен от същия вид плодове. Минималните стойности по скалата на Брикс за сокове от плодове от концентрат са посочени в приложение № 1.
(4) Когато се произвежда сок от концентрат на плод, който не е включен в списъка по приложение № 1, минималната стойност по скалата на Брикс за произведения сок следва да съответства на стойността за екстрахиран сок от плода, използван за производството на концентрата.
(5) Минималните стойности по скалата на Брикс за касис, гуава, манго и маракуя се отнасят само за сокове от плодове и плодови пюрета, произведени от концентрат в Общността.

history Чл. 4. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Наименованието "концентриран сок от плодове" се използва за продукт, получен от сок от един или повече видове плодове чрез отстраняване с физически методи на определена част от водното му съдържание. Когато концентрираният сок от плодове е предназначен за директна консумация, трябва да се отстрани най-малко 50 на сто от водното съдържание на сока от плодове.

history Чл. 5. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Наименованието "дехидратиран сок от плодове" или "сок на прах от плодове" се използва за продукт, получен от сок от един или повече видове плодове чрез почти пълното отстраняване с физически методи на водното съдържание.

history Чл. 6. (1) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Наименованието "нектар от плодове" се използва за ферментиращ, но неферментирал продукт, получен чрез добавяне на вода и захари и/или мед към напитките от плодове по чл. 2 - 5, към плодово пюре или към смес от тези продукти, която отговаря на изискванията, посочени в приложение № 2.
(2) (изм., ДВ, бр. 1 от 2004 г.) Към нектарите от плодове може да се добавя захар и/или мед в количество до 20 на сто от общата маса на готовия нектар.
(3) Когато нектарите от плодове се произвеждат без добавена захар или с намалено енергийно съдържание, захарите могат да се заменят изцяло или частично от подсладители, разрешени за влагане в храни по реда на Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (ДВ, бр. 44 от 2002 г.).
(4) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Плодовете, посочени в раздели II и III на приложение № 2, и кайсиите, могат да се използват самостоятелно или като смес за производството на нектари от плодове без добавяне на захар, мед и/или подсладители, когато тяхното естествено високо съдържание на захари позволява това.

history Чл. 7. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) При производството на напитки от плодове могат да се добавят витамини и минерали при спазване на Наредба № 23 от 2001 г. за условията и изискванията за представяне на хранителната информация при етикетирането на храните (ДВ, бр. 53 от 2001 г.).

history Чл. 8. (1) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Възстановените в соковете от плодове по чл. 2 аромат, пулп и клетки трябва да са същите, които са били отделени от сока при преработката му.
(2) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Възстановените в сок от плодове от концентрат аромат, пулп и клетки могат да бъдат и от сок от плодове от същия вид.

history Чл. 9. Възстановяването на соли на винена киселина се разрешава само в сок от грозде.

history Чл. 10. (1) При производството на напитки от плодове по чл. 2 - 5, с изключение на напитките, получени от круши или грозде, се разрешава прибавянето на захари с цел:
1. (изм. и доп., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) регулиране на киселия вкус, при което количеството на добавените захари изразено като сухо вещество е не повече от 15 g на литър сок;
2. (изм. и доп., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) подслаждане, при което количеството на добавените захари изразено като сухо вещество е не повече от 150 g на литър сок.
(2) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Общото количество на добавените захари по ал. 1 не трябва да надвишава 150 g на литър сок.

history Чл. 11. (доп., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) За регулиране на киселия вкус на напитки от плодове се разрешава прибавянето на лимонов сок и/или концентриран лимонов сок в количество не повече от 3 g на литър сок, изразено като безводна лимонена киселина.

history Чл. 12. В напитките от плодове се разрешава използването като съставка на въглероден диоксид.

history Чл. 13. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Не се допуска към един и същ сок от плодове да се прибавят едновременно захари и лимонов сок, концентриран или не, или киселини, разрешени за влагане в храни по реда на Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните.

history Чл. 14. (1) При производството на напитки от плодове се разрешават:
1. следните технологични практики:
а) механични екстракционни процеси;
б) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) обичайни физически процеси, включително екстракция с вода по метода in-line (дифузия) на ядивната част на плодове, с изключение на грозде, за производство на концентрирани сокове от плодове, при условие че така получените концентрирани сокове от плодове отговарят на изискванията на чл. 2 и 3;
в) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) десулфитиране с механични процеси при производството на сок от грозде, сулфитирано със серен диоксид, при условие че общото количество серен диоксид съдържащо се в крайния продукт е не повече от 10 mg на литър;
2. използването на следните вещества:
а) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) пектолитични ензими, отговарящи на изискванията на Регламент (ЕО) № 1332/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно ензимите в храните (ОВ, L 354, 31.12.2008 г.);
б) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) протеолитични ензими, отговарящи на изискванията на Регламент (ЕО) № 1332/2008;
в) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) амилолитични ензими, отговарящи на изискванията на Регламент (ЕО) № 1332/2008;
г) желатин за хранителни цели;
д) танини;
е) бентонит;
ж) силициев аерогел;
з) въглен;
и) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) химически инертни спомагателни средства за филтрация и агенти за утаяване, като перлит, отмит, диатомит, целулоза, неразтворим полиамид, поливинилполипиролидон и полистирол;
к) химически инертни спомагателни средства за абсорбция, които се използват за намаляване съдържанието на лимоноид и нарингин в цитрусов сок, без да се засягат значително лимоноидните глюкозиди, киселина, захари (включително олигозахариди) или съдържанието на минерали.
(2) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Използваните филтрационни и абсорбиращи носители и преципитиращи вещества по ал. 1, т. 2, букви "и" и "к" трябва да отговарят на изискванията на Наредба № 3 от 2007 г. за специфичните изисквания към материалите и предметите, различни от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ДВ, бр. 51 от 2007 г.) и на Наредба № 2 от 2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ДВ, бр. 13 от 2008 г.).

history Чл. 15. (1) Използваните захари при производството на напитки от плодове по чл. 2, 3 и 6 трябва да отговарят на изискванията на Наредбата за изискванията към захарите, предназначени за консумация от човека, приета с Постановление № 209 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 89 от 2002 г.).
(2) При производството на нектари от плодове се използват и захари, получени от плодове и фруктозен сироп.
(3) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) При производството на сокове от плодове от концентрати се използват захари по ал. 1 и фруктозен сироп.
(4) Използваните при производството на сокове от плодове по чл. 2 захари и фруктозен сироп трябва да са с водно съдържание по-малко от 2 на сто.

history Чл. 16. Използваният при производството на напитки от плодове пчелен мед трябва да отговаря на изискванията на Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека, приета с Постановление № 196 на Министерския съвет от 2002 г. (ДВ, бр. 85 от 2002 г.).

Раздел III.
Изисквания към етикетирането на напитките от плодове

history Чл. 17. (1) (Предишен текст на чл. 17, изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Предлаганите на пазара напитки от плодове се обозначават с наименованията по чл. 2 - 6, когато отговарят на изискванията по раздел II.
(2) (нова, ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) За някои продукти по ал. 1 могат да се използват като алтернатива и специфичните обозначения на езика при условията, определени в приложение № 3.
(3) (нова, ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Наименованията по ал. 1 и 2 се използват в търговските наименования единствено на продукти, които отговарят на изискванията на наредбата.

history Чл. 18. Предлаганите на пазара напитки от плодове се етикетират съгласно изискванията на Наредбата за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 62 от 2000 г.).

history Чл. 19. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Когато напитката от плодове е получена от един вид плод, в наименованието й думата "плодове" се заменя с името на плода.

history Чл. 20. (1) Към наименованието на напитките от плодове, които са произведени от два или повече видове плодове, с изключение на случаите, при които лимоновият сок е използван като подкиселител съгласно чл. 11, се добавят имената на използваните плодове, изброени в низходящ ред, съобразно количеството на вложените сокове или пюрета от тях.
(2) Когато напитката от плодове е произведена от три или повече видове плодове, се допуска вместо изброяването на имената на използваните плодове да се използва изразът "няколко вида плодове" или друг еднозначен термин или да се посочи броят на вложените плодове.

history Чл. 21. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Наименованието на сок от плодове, който е подсладен чрез добавяне на захари, трябва да включва думата "подсладен" или "с добавена захар", както и максималното количество на добавената захар, изчислено като сухо вещество и изразено в грам на литър (g/l).

history Чл. 22. Технологично необходимите вещества за възстановяване на първоначалното състояние на напитките от плодове могат да не се включват в обявения върху етикета списък на съставките.

history Чл. 23. Когато към сока от плодове са добавени пулп или клетки, това се означава при етикетирането.

history Чл. 24. (изм. и доп., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) При етикетирането на концентриран сок от плодове, който не е предназначен за предлагане на крайния потребител, се отбелязват наличието и количеството на добавените захари, лимонов сок или киселини, разрешени за влагане в храни по реда на Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните. Тази информация се нанася на опаковката или върху етикета, трайно прикрепен към опаковката, или в придружаващата документация.

history Чл. 25. (1) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) При етикетирането на смес от сок от плодове и сок от плодове от концентрат и на нектар от плодове, произведен отчасти или изцяло от един или повече концентрирани продукти, върху етикета се изписват и изразите "от концентрат/и" или "частично от концентрат/и" в зависимост от случая.
(2) (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Информацията по ал. 1 трябва да е разположена в близост до наименованието на напитката от плодове, да е изписана четливо и да се вижда ясно.

history Чл. 26. При етикетирането на нектари от плодове минималното съдържание на сок от плодове, пюре от плодове или смес от тях се обозначава чрез израза: "съдържание на плодове: "минимум ... %". Тази информация се нанася на едно зрително поле с наименованието на нектара.

Допълнителни разпоредби

history § 1. По смисъла на наредбата:
1. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) "Плодово пюре" е ферментиращ, но неферментирал продукт, получен чрез прекарване на ядивната (месестата) част на цял или обелен плод през сито, без да се отстранява сокът.
2. "Концентрирано плодово пюре" е продукт, получен чрез отстраняване на определена част от водното съдържание на плодово пюре с физически методи.
3. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) "Пулп или клетки" са продукти, получени от ядивните части на плод от един и същ вид, без отстраняване на сока, като за цитрусовите плодове това са соковите торбички от месестата част на плода (ендокарп).

history § 1а. (нов, ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) С наредбата се въвеждат изискванията на Директива 2001/112/ЕО на Съвета от 20 декември 2001 г. относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека (ОВ, Специално издание 2007 г., глава 03, том 40), последно изменена с Директива 2009/106/ЕО на Комисията от 14 август 2009 г. (ОВ, L 212, 15.08.2009 г.).

Преходни и Заключителни разпоредби

history § 2. Наредбата влиза в сила от 12 юли 2003 г.

history § 3. Забранява се продажбата на напитки от плодове, които не отговарят на изискванията на наредбата, след 12 юли 2004 г. Напитките от плодове, които се намират на пазара към тази дата и са били етикетирани преди 12 юли 2004 г., могат да се продават до изчерпването им от пазара.

history § 4. (изм., ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.) Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от органите на държавния здравен контрол.

history § 5. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 20 ОТ 1 ФЕВРУАРИ 2011 г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НАПИТКИТЕ ОТ ПЛОДОВЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 219 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 г. (ОБН., ДВ, БР. 12 ОТ 2011 г., В СИЛА ОТ 08.02.2011 г.)

history § 24. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

history Приложение № 1 към чл. 3, ал. 3

history (ново, ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.)

history

Минимални стойности по скалата на Брикс за сокове от плодове или плодови пюрета, произведени от концентрат
Общо Ботаническо Минимални
наименование наименование стойности по скалата
на плода на Брикс за сок от
плодове или
плодово пюре,
произведени от
концентрат
1 2 3
Ябълка (*) Malus domestica Borkh. 11,2
Кайсия (**) Prunus armeniaca L. 11,2
Банан (**) Musa sp. 21,0
Касис (*) Ribes nigrum L. 11,6
Грозде (*) Vitis vinifera L. или негови хибриди 15,9
Vitis labrusca L. или негови хибриди
Грейпфрут (*) Citrus x paradise Macfad. 10,0
Гуава (**) Psidium guajava L. 9,5
Лимон (*) Citrus limon (L.) Burm.f. 8,0
Манго (**) Mangifera indica L. 15,0
Портокал (*) Citrus sinensis (L.) Osbeck 11,2
Маракуя (*) Passiflora edulis Sims 13,5
Праскова (**) Prunus persica (L.) Batsch var. 10,0
Persica
Круша (**) Pyrus communis L. 11,9
Ананас (*) Ananas comosus (L.) Merr. 12,8
Малина (*) Rubus idaeus L. 7,0
Вишна (*) Prunus cerasus L. 13,5
Ягода (*) Fragaria x ananassa Duch. 7,0
Мандарина (*) Citrus reticulata Blanco 11,2
За продуктите, маркирани с една звездичка (*) и произведени под
формата на сок, минималната относителна плътност се определя по
отношение на водата при температура 20/20 °C.
За продуктите, маркирани с две звездички (**) и произведени под
формата на пюре, се определя само минимална некоригирана стойност
по скалата на Брикс (без корекции за киселинност).

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 КЪМ ЧЛ. 6, АЛ. 1

history (Предишно Приложение към чл. 6, ал. 1, ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.)

history Изисквания към нектари от плодове

history

Минимално съдържание
Нектар от плодове на сок и/или пюре
(% от обема на крайния
продукт)
1 2
I.

От плодове с кисел сок, безвкусни
в натурално състояние
Плод от пасифлора 25
Solanum quitonese > 25
Касис 25
Бяло френско грозде 25
Червено френско грозде 25
Цариградско грозде 30
Hippophae 25
Трънкосливка 30
Сливи 30
Quetsches (вид сливи) 30
Калинки 30
Шипка 40
Кисели череши 35
Други череши 40
Боровинки 40
Плодове на бъз 50
Малини 40
Кайсии 40
Ягоди 40
Къпини 40
Черни боровинки 30
Дюли 50
Лимони и зелени лимони 25
Други плодове от тази категория 25
II.

Нискокиселинни, месести или силно ароматни пло-
дове със сок, безвкусен в натурално състояние
Манго 25
Банани 25
Гуава 25
Папая 25
Лихниси 25
Неаполитански мушмули 25
Annona muricata 25
Волско сърце или Annono reticulata 25
Захарни ябълки 25
Нар 25
Плодове на Anacardium occidentale 25
Испански сливи 25
Spondia tuberosa aroda 25
Други плодове от тази категория 25
III.

Плодове със сок, вкусен в натурално състояние
Ябълки 50
Круши 50
Праскови 50
Цитрусови плодове, с изключение
на лимоните и зелените лимони 50
Ананас 50
Други плодове от същата категория 50

history Приложение № 3 към чл. 17, ал. 2

history (ново, ДВ, бр. 12 от 2011 г., в сила от 08.02.2011 г.)


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...