Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове > Наредби > НАРЕДБА № 5 ЗА ХИГИЕННИТЕ НОРМИ ЗА ПРЕДЕЛНО ДОПУСТИМИТЕ КОЛИЧЕСТВА ОТ ХИМИЧНИ И БИОЛОГИЧНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ В ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Документът има по-нова версия, която е достъпна само за абонати.

НАРЕДБА № 5 ЗА ХИГИЕННИТЕ НОРМИ ЗА ПРЕДЕЛНО ДОПУСТИМИТЕ КОЛИЧЕСТВА ОТ ХИМИЧНИ И БИОЛОГИЧНИ ЗАМЪРСИТЕЛИ В ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ

ДВ. бр. 58 от 18.07.2000г.

Обн., ДВ, бр. 39 от 18 май 1984 г., изм., ДВ, бр. 5 от 17 януари 1986 г., изм., ДВ, бр. 15 от 24 февруари 1987 г., изм., ДВ, бр. 87 от 10 октомври 1989 г., изм., ДВ, бр. 66 от 14 август 1992 г., изм., ДВ, бр. 24 от 16 март 1999 г., изм., ДВ, бр. 58 от 18 юли 2000 г.

 

Раздел I.
Общи положения

history Чл. 1. (1) С тази наредба се установяват редът и начинът за определяне на хигиенните норми за пределно допустимите количества от химични и биологични замърсители в хранителните продукти, наричани по-нататък само норми.
(2) Химичните и биологичните замърсители са чужди вещества, които преминават отвън или се образуват в хранителните продукти при добиването, преработването или съхраняването им, които в по-големи количества увреждат здравето.

history Чл. 2. Нормите са предназначени за ведомствата, стопанските органи и организации, фирми и др., които произвеждат, внасят или реализират хранителни продукти. Те са отговорни за обезпечаване на безопасността на хранителните продукти.

history Чл. 3. Нормите по чл. 1, ал. 1 се определят въз основа на:
1. действуващите норми за съдържание на химични и биологични замърсители в българските стандартизационни документи за подобни хранителни продукти;
2. нормите за пределно допустимите количества от химични и биологични замърсители в хранителните продукти, възприети от страните - членки на СИВ;
3. данните от изследванията върху естественото съдържание на отделните замърсители в хранителните продукти на базата на чувствителни съвременни методи за анализ;
4. данните от научните проучвания върху вредното биологично и токсично действие на химичните и биологичните замърсители върху човешкия организъм.

history Чл. 4. Министерството на народното здраве и социалните грижи може да променя нормите, определени съобразно чл. 3, при получаване на нови, научно обосновани данни за биологичното и токсичното действие на химичните и биологичните замърсители и остатъчните им количества в хранителните продукти.

Раздел II.
Норми

history Чл. 5. (1) Хигиенните норми за пределно допустимите количества тежки метали, които се допускат в хранителните продукти, са определени с таблиците, съставляващи приложение № 1 и 1а.
(2) Хигиенните норми за пределно допустими количества пестицидни остатъци, които се допускат в хранителните продукти, са определени с таблиците, съставляващи приложение № 2 и 2а.
(3) Микробиологичните и микологичните норми за хигиенна и епидемиологична оценка на хранителните продукти са определени със списъка и таблиците, съставляващи приложения № 3, 3а и 3б.
(4) Хигиенните норми за пределно допустими количества микотоксини, които се допускат в хранителните продукти, са определени с таблицата, съставляваща приложение № 4.
(5) (нова, ДВ, бр. 5 от 1986 г.) Хигиенните норми за пределно допустими количества нитрати, които се допускат в хранителните продукти, са определени в таблицата, съставляваща приложение № 5.

history Чл. 6. (нов, ДВ, бр. 66 от 1992 г.) (1) Хигиенните норми за пределно допустимо количество катрани, които се допускат в цигари, са посочени в приложение № 6.
(2) Върху всяка кутия (потребителска опаковка) с цигари производителят задължително поставя надпис "Катраните предизвикват рак и други тежки болести.
С една от тези цигари вдишвате...... мг катрани и....... мг никотин".

Допълнителни разпоредби

history § 1. Обяснение на съкращенията, дадени в скоби, използувани в хигиенните норми за пределно допустими количества пестицидни остатъци в хранителните продукти по таблиците, съставляващи приложения № 2 и 2а, и начина на определянето им:
1. МГО - максимална граница за остатъци от пестициди. Определя се като концентрация, която се получава при правилното директно или индиректно прилагане за производството или предпазването на продукта, за който се отнася, въз основа на дневната допустима доза за пестицида и правилната селскостопанска практика при прилагането му;
2. ВМГО - временна максимална граница за остатъци от пестициди. Определя се като максимално допустима концентрация, приета за определен срок. Въвежда се, когато дневната допустима доза за препарата е временна или данните за фактическите пестицидни остатъци са недостатъчни;
3. ДФО - допустими фонови остатъци от пестициди. Определят се като максимална токсикологично приемлива концентрация на пестицидния остатък, която се получава неизбежно чрез преминаването му от окръжаващата среда в продукта, без същият продукт да е обработван директно или индиректно с този препарат;
4. КН - контролно ниво на пестицида. Определя се като максимално допустима концентрация, получена при правилната употреба на пестицида, за който не е определена дневна допустима доза или временна дневна допустима доза;
5. ДДД - допустима дневна доза в мг/кг телесно тегло от пестициди е онова количество от веществото, което може да бъде поемано дневно с храната в продължение на целия живот без риск на здравето.

history § 2. За нарушаване на хигиенните норми за пределно допустими количества пестицидни остатъци в хранителните продукти се приемат количествата, намерени при изследванията, които превишават с 30 на сто стойностните концентрации за интервала 1 - 0,05 мг/к г.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

history § 3. За нарушение на хигиенните норми за пределно допустими количества нитрати в хранителните продукти се приемат количествата, намерени при изследванията, които превишават с 15 на сто стойностните концентрации.

history § 4. Тази наредба се издава на основание § 2 от заключителните разпоредби във връзка с чл. 20 от Закона за народното здраве и влиза в сила от обнародването й в Държавен вестник.

history § 5. Контролът по изпълнението на наредбата се възлага на органите на държавния санитарен контрол.

history Приложение № 1 към чл. 5, ал. 1

history

Таблица за хигиенните норми за пределно допустими количества

тежки метали в хранителните продукти в мг/кг

Хранителни

Алу-

Арсен

Живак

Кадмий

Мед

Никел

Олово

Хром

Цинк

по

продукти

миний

ред

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1.

Мляко

1,0

0,05

0,005

0,01

0,4

0,1

0,1

0,1

5,0

2.

Сухо

мляко

-

0,40"

0,04

0,10

3,0"

-

1,0"

-

40,0

3.

Млечни

продукти

-

0,25

0,02

0,05

2,5

-

0,5

-

25,0

4.

Маргарин и

растителни

мазнини

-

0,10

0,01

0,05

0,1

0,2

0,1

-

10,0

5.

Животински

мазнини

-

0,10

0,01

0,02

0,5

0,4

0,1

-

5,0

6.

Месо и мес-

ни продукти

10,0

0,10

0,03

0,10

5,0

0,5

0,5

0,2

50,0

7.

Месни

консерви

-

0,10"

0,03

0,10

10,0"

-

1,0"

-

50,0

8.

Дивеч

-

0,10

0,05

0,10

5,0

-

1,0

-

60,0

9.

Птици

-

0,10

0,05

0,10

5,0

-

0,5

-

40,0

10.

Вътрешности

-

1,00

0,10

0,5;1,0а

60,0

-

1,0

0,5

80,0

11.

Риба

0,3б;

пресноводна

30,0

1,00

0,6в

0,05

10,0

0,5

1,0

0,3

50,0

12.

Риба

0,4;

1,0;

морска

30,0

5,00и

0,7ги

0,05

10,0и

0,5

2,0ги

0,3

50,0

13.

Миди, рако-

образни

и др.

-

2,00и

0,4и

-

30,0и

-

10,0

-

200,0

14.

Яйца и яй-

цепродукти

-

0,10

-

0,02

3,0

-

0,3

-

30,0

15.

Сушени яйца

-

0,50

-

0,10

20,0

-

3,0

-

80,0

16.

Зърнени

храни

200,0

-

0,02

0,10

10,0

-

0,5

0,4

40,0

17.

Брашно

100,0

0,1и

0,02

0,10

5,0и

-

0,5и

0,4

30,0и

18.

Трици

-

0,2

0,03

0,10

10,0

-

0,5

0,4

50,0

19.

Варива

200,0

0,5

0,02

0,10

10,0

3,0

0,5

-

50,0

20.

Зеленчуци и

зеленчукови

0,5;

консерви

30,0

0,5и

0,01

0,03

10,0и

0,5

1,0ди

0,2

10,0

21.

Зеленчуци

сушени

200,0

5,0

0,10

0,30

50,0

-

4,0

-

50,0

history

22.

Зеленчукови

сокове

-

0,2

0,01

0,03

10,0

-

0,3

-

10,0

23.

Туршии

-

0,5

-

-

10,0

-

0,5

-

15,0

24.

Гъби и гъб-

ни консерви

-

0,5и

0,05

0,10и

10,0и

-

0,4

-

10,0

25.

Плодове

20,0

0,5

0,01

0,03

5,0

0,5

0,4

0,1

10,0

26.

Плодове кон-

сервирани

-

0,5и

0,01

0,05

5,0и

-

0,4и

-

10,0

27.

Плодове

сушени

200,0

4,0

0,05

0,50

20,0

-

3,0

-

50,0

28.

Плодови со-

кове и нек-

тари

10,0

0,2и

0,01

0,03

5,0и

-

0,3и

-

10,0

29.

Конфитюри,

мармалади,

сладка

-

0,5

0,01

0,05

10,0

-

0,7

-

20,0

30.

Захар

-

1,0и

0,01

0,02

2,0и

-

1,0и

-

3,0

31.

Бонбони

-

1,0и

0,01

0,02

15,0и

-

1,0и

-

5,0

32.

Шоколад

-

1,0и

0,01

0,50

30,0и

5,0

1,0и

-

50,0

33.

Какао на

прах

-

1,0и

0,01

0,50

50,0и

8,0

3,0и

-

70,0

34.

Чай

-

1,0

-

-

100,0

8,0

10,0

-

-

35.

Сол

-

1,0и

0,01

0,1

2,0и

-

2,0и

-

10,0и

36.

Желатин и

пектин

-

1,0

-

-

-

-

10,0

-

100,0

37.

Детски хра-

ни на млеч-

на основа

-

0,05и

0,005

0,01и

2,0ен

-

0,1и

0,1

5,0и

38.

Детски хра-

ни на зелен

чукова и

плодова

0,05жи;

основа

-

0,1и

0,01

0,03зи

5,0

-

0,3и

0,1

10,0и

39.

Детски хра-

ни месорас-

тителни

-

0,1и

-

0,05и

5,0и

-

0,3и

-

15,0и

40.

Други храни

извън горе-

посочените

100,0

1,0

0,02

0,05

25,0

2,0

1,0

0,5

50,0

41.

Напитки

5,0

-

-

-

-

0,3

-

0,05

10,0

42.

Газирана

вода

-

0,05

-

-

1,0

-

0,1

-

-

43.

Безалкохол-

ни

-

0,2и

0,005

0,05

3,0и

-

0,3и

-

-

44.

Сиропи

10,0

0,2

-

-

10,0

-

0,3

-

-

45.

Бира и вина

-

0,2

0,005

-

5,0

-

0,3

-

-

46.

Спиртни на-

питки кон-

центрирани

-

0,2

0,005

0,05

30,0

-

0,3

-

-

47.

Други на-

питки

5,0

0,2

-

0,01

1,0

-

0,3

-

-

history Забележка:
а - черен дроб е - сухи б - нехищни риби ж - метална опаковка в - хищни риби з - стъклена опаковка г - риби от семейство тони - показателите са задължителни при д - спанак изследване на хранителните продукти.Останалите показатели се изследват самопри санитарни показания

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 1а към чл. 5, ал. 1

history

Таблица за хигиенните норми за пределно допустими количества

калай в хранителните продукти в мг/кг

Консервирани хранителни продукти и напитки в метална опаковка

200,0а

Консервирани хранителни продукти и напитки в стъклена опаковка

50,0а

Детски храни в метална опаковка

100,0а

Детски храни в стъклена опаковка

25,0а

Други хранителни продукти освен гореизброените

25,0

Напитки без консервираните в метална опаковка

5,0

history Забележка: а - показателят е задължителен при изследването на посочените хранителни продукти. Останалите показатели се изследват само при санитарни показания.

history Приложение № 2 към чл. 5, ал. 2

history

Таблица за хигиенните норми за пределно допустими количества

пестицидни отпадъци в хранителните продукти

Пестициди (синоними:

Допустима

Хранителни продукти

Норми за

по

А = акарицид;

дневна

пестицид-

ред

И = инсектицид;

доза за

ните оста-

Ф = фунгицид;

човек в

тъци в хра-

X = хербицид)

мг/кг

нителните

телесно

продукти

тегло

мг/кг

(ДДД)

1.

Азодрин (монокротофос)

0,0006

зеленчуци, кореноплоди

0,5 (МГО)

2.

Акрекс (динобутон) Ф, И

-

плодове, зеленчуци

0,1 (КН)

3.

Акарицидол (хлорфенсон,

ефирсулфонат) И, А

0,1

плодове

1 (МГО)

4.

Актелик (пиримифосме-

тил) И, А

0,010

зърно, зеленчуци

0,2 (ВМГО)

5.

Алахлор (ласо) X

-

зърно, зеле, други растения

0,5 (КН)

6.

Антио (формотион) И

0, 2

плодове, зеленчуци

0,2 (МГО)

7.

Анимерт (тетрасул, тет-

-

зеленчуци, плодове, корено-

0,1 (МГО)

радифон) А

плоди, други растителни

продукти

8.

Арезин (монолинурон) X

-

зеленчуци, спанак, картофи,

0,2 (КН)

плодове

9.

Аретит (диносеб, аце-

-

всички растителни продукти

0,5 (КН)

тат) X

10.

Афалон (лунорон) X

-

зърно, кореноплоди, други

0,1 (КН)

растителни продукти

11.

Афуган (пиразофосме-

-

краставици, ябълки

1,5 (ВМГО)

тил) Ф

12.

Беномил (бенлейт, фун-

-

череши, грозде, праскови,

1 (ВМГО)

дазол)

ябълки, круши, ягоди, дома-

ти, гъби, краставици, зър-

но, картофи

13.

Бладафум (сулфотен)

-

салата, краставици, домати,

0,1 (КН)

други растителни продукти

14.

Бетанал (фундимефам) X

-

червено и захарно цвекло

0,1 (КН)

history

15.

Галекрон (хлордимформ)

0,01

круши, домати, плодове, зе-

не се до-

А

ленчуци, захар, цвекло

пуска

16.

Гардона (тетрахлорвин-

-

плодове, зеленчуци, червено

0,5 (МГО)

фос) И

цвекло, царевица

17.

Гезаприм (атразин + аме

-

плодове, зеленчуци, цареви-

0,1 (КН)

трин) X 33%, 16%

ца, кореноплоди

18.

Грамоксон (паракват) X

0,002

памук, семе, картофи, царе-

0,1 (ВМГО)

вица, соя, зеленчуци, суше-

ни, слънчоглед

мляко

не се до-

пуска

19.

Далапон (омнидел) X

-

всички растителни продукти

0,1 (КН)

20.

2,4 - Д (всички соли и

0,3

картофи, зърно сурово;

0,05 (МГО)

естери, дикотекс) X

мляко

0,01

21.

ДДТ И

0,005

плодове, зеленчуци

0,05 (ДФО)

22.

ДДВФ (дихлорфос, ваппо-

0,004

плодове, зеленчуци;

0,1

на) И

зърно

0,1 (МГО)

23.

Диазинон (базодин) И

0,002

сурови плодове, зеленчуци;

0,5

зърно и други продукти

0,1 (МГО)

24.

Диметоат (Би 58, Рогор)

0,02

плодове (разни)

0,1 (МГО)

И

25.

Диптерекс (вж. трихлор-

0,001

плодове

0,1 (МГО)

фон)

зеленчуци

0,5

мляко, млечни продукти

0,01

26.

Дитиокарбамати (сбор

-

плодове, зеленчуци

2 (ВМГО)

общо от цинеб, манеб,

манкозеб), като серо-

въглерод

27.

Етилен тиуреа (от всич-

-

плодове, зеленчуци

0,05 (ВМГО)

ки дитиокарбамати)

28.

Зенкор (метрибузин) X

-

зеленчуци, кореноплоди

0,1 (КН)

29.

Каптан (мерпам 75, ор-

-

ябълки, череши, спанак,

0,5 (ВМГО)

тоцид 75) Ф

ягоди, фасул, краставици,

пипер, салата

30.

Каратан Ф

-

плодове, зеленчуци

0,1 (КН)

31.

Келтан (дикофол, мил-

0,025

плодове, зеленчуци

1 (КН)

бол) Ф

history

32.

Лебайцид (фентион) И

0,001

ябълки, праскови, грозде,

0,04 (МГО)

череши, целеви грах, цвек-

ло, зърнени, млечни продук-

ти (база мазнина), мляко

33.

Линдан И

0,01

плодове, зеленчуци

0,2

картофи

0,05 (МГО)

34.

Малатион (карбофос) И

0,02

зърно сурово

0,5 (МГО)

плодове, зеленчуци

8

35.

Метоксихлор И

0,1

плодове, зеленчуци

2 (МГО)

36.

Метилбромид (като неог-

-

сушени плодове, зеленчуци

30 (МГО)

раничен бром)

зърно

37.

Морестан (хинометионат)

0,003

ябълки, сурово зърно, ядки,

0,1 (ВМГО)

И

краставици, грозде, ягоди

38.

Паратион-метил (мета-

0,001

плодове, зеленчуци

0,2 (МГО)

фос, вофатокс) И

39.

Пропоксур (унден) И

0,02

плодове, зеленчуци, корено-

0,5 (ВМГО)

плоди

40.

Пропахлор (рамрод) X

-

зърно, зеле, рапица, коре-

0,1 (КН)

ноплоди

41.

Реглон (дикват) X

0,008

растителни масла

0,1 (ВМГО)

плодове и зеленчуци

0,05

мляко

0,01

42.

Силит (додин) Ф

0,01

зеленчуци, плодове

1 (МГО)

43.

Севин (карбарил) И

0,01

плодове и зеленчуци

0,5 (МГО)

44.

Тиурам (ТМТД) Ф

0,005

вж. дитиокарбамати

не се до-

45.

Тиофанат, метил Ф (ме-

0,08

череши, грозде, праскови,

1 (МГО)

тилтопсин) Ф - ФУНГ

малини, ябълки, моркови, са

лата, домати, сливи, фасул

46.

Трихлорфон

0,01

ябълки

0,1 (МГО)

плодове, зеленчуци

0,2

мляко

0,01

месо

0,02

47.

Тиометон (хитратионока-

0,005

плодове, зеленчуци, корено-

0,05 (МГО)

тин) И

плоди

48.

Тиодан (ендосулфан,

0,0075

зеленчуци, кореноплоди

0,2 (МГО)

тиопекс) И

history

49.

Трибуфон (бутонат) И

0,01

ябълки

1 (МГО)

50.

Тедион (тетрадифон) И

-

зеленчуци, плодове, корено-

0,5 (КН)

плоди

51.

Ултрацид (метидатион,

0,005

картофи, животински продук-

0,02 (МГО)

супрацид) И, А

ти

52.

Фенитротион (сумитион,

0,001

плодове, зеленчуци

0,1 (МГО)

метатионагрия-1050) И

мляко, месо на база мазнина

0,05 (МГО)

53.

Фозалон (золон, агрия-

0,006

растителни продукти, плодо-

0,2 (МГО)

1060) И

ве, зеленчуци

54.

Фосдрин (мевинфос) И

0,0015

плодове и зеленчуци

0,1 (МГО)

55.

Флопет (ортофалпан, фо-

0,16

плодове, зеленчуци

0,3 (ВМГО)

лиан) Ф

56.

Фосфороводород

-

сурово зърно,

0,1 (МГО)

продукти от зърно: брашно

57.

Хлормекват (ССС) X

0,05

зърно, сушени плодове

1 (МГО)

58.

Циановодород

0,05

сурови зърна

5 (КН)

брашно

3 (ВМГО)

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 2а към чл. 5, ал. 2

history

Таблица за хигиенните норми за пределно допустими количества

пестицидни остатъци в хранителните продукти

от животински произход на база мазнини

Пестициди

Допустима

Хранителни продукти

Норми за

дневна

пестицид-

доза за

ните оста-

човек в

тъци,

мг/кг

мг/кг

телесно

тегло

(ДДД)

ДДТ (сума от всички метабо-

0,005

мляко (млечни продукти)

1,0 (ДФО)

лити)

месо

1,0 (ДФО)

яйца

0,3 (ДФО)

Линдан ХДХ (сума от всички

0,0125

мляко (млечни продукти

0,3 (ДФО)

изомери

(линдан)

месо

1,5 (ДФО)

пилешко месо

0,7 (ДФО)

яйца

0,01 (ДФО)

Сбор от алдрин и диелдрин

0,0001

мляко (млечни продукти)

0,1 (ДФО)

месо

0,1 (ДФО)

яйца

0,05 (ДФО)

Сбор от хептахлор и хепта-

0,0005

мляко (млечни продукти)

0,1 (ДФО)

хлорепоксид

месо

0,2 (ДФО)

яйца

0,5 (ДФО)

Хексахлорбензол

-

всички животински продукти

0,5 (ДФО)

history Приложение № 3 към чл. 5, ал. 3

history Списък на микробиологичните показатели за хигиенна и епидимиологична оценка на хранителните продукти

history 1. Мезофилни аеробни и факултативно анаеробни бактерии
2. Мезофилни анаеробни бактерии
3. Термофилни аеробни и факултативно анаеробни бактерии
4. Термофилни анаеробни бактерии
5. Психрофилни бактерии
6. Осмотолерантни микроорганизми
7. Протеолитични микроорганизми
8. Липолитични микроорганзми
9. Халофилни микроорганизми
10. Пектинолитични микроорганизми
11. Киселинообразуващи микроорганизми
12. Лактозоферментиращи (коли бактерии)
13. Дрожди
14. Плесени
15. Salmonella
16. Shigella
17. Enterobacteriaceae
18. Proteus
19. Fseudomonas Aeromonas
20. Lactobacillus
21. Bacillus (аеробни спорообразуващи)
22. Clostridium (сулфитредуциращи)
23. Streptococcae серогрупа D (ентерококи)
24. Streptococcae серогрупа N (стрептококи)
25. Esherichia coli
26. Bacillus cereus
27. Bacillus subtilis
28. Clostridium botulinum
29. Clostridium pefrincens
30. Leuconostoc (species)
31. Vibrio parahaemolyticus
32. Staphyloccoccus aereus

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 3а към чл. 5, ал. 3

history (изм., ДВ, бр. 87 от 1989 г.)

history

Таблица за микробиологичните показатели и норми за хигиена

в епидемиологична оценка на хранителните продукти

Патогенни микроорганизми

Общ брой

салмо-

пато-

по

Хранителни

микроорга-

Колиформи

Протеус

нели

генни

ред

продукти

низми

стафи-

други

лококи

да не се ус-

тановяват във

1

2

3

4

5

6

7

8

I.

Месо и мес-

ни продукти

1.

Сурови меса и

до 0,001г

-

25 г

1 г

да не се

месни полуфаб-

установяват

рикати

2.

Колбаси (мало-

в 1 г от

в 1 г от

25 г

1 г

да не се

трайни, полу-

вътрешно-

вътрешно-

установяват

трайни, трайни)

стта да не

стта да

се устано-

не се ус-

вяват

тановява

3.

Филета, котле-

в 1 г от

в 1 г от

25 г

1 г

да не се

ти, пастетни

вътрешно-

вътрешно-

установяват

колбаси, съз-

стта да не

стта да

дърми и др.

се устано-

не се ус-

вяват

тановява

4.

Варени, пушени

в 1 г от

в 1 г от

25 г

1 г

да не се

и сушени меса

вътрешно-

вътрешно-

установяват

стта да не

стта да

се устано-

не се ус-

вяват

тановява

5.

Субпродукти

25 г

1 г

да не се

хранителни от

установяват

животински

произход

6.

Колбаси от

в 1 г от

в 1 г от

25 г

1 г

да не се

птиче месо

вътрешно-

вътрешно-

установяват

стта да не

стта да

се устано-

не се ус-

вяват

тановява

7.

Пушено руло,

в 1 г от

в 1 г от

25 г

1 г

да не се

бутче и цял

вътрешно-

вътрешно-

установяват

птичи труп

стта да не

стта да

се устано-

не се ус-

вяват

тановява

II.

Яйца и яй-

чни продукти

history

1.

Течни яйчни

продукти (ме-

ланж яйчен,

белтък яйчен,

жълтък яйчен)

категория А

100 000

до 0,1

до 0,1

30 г

1 г

да не се

установяват

категория Б

200 000

до 0,01

до 0,01

30 г

1 г

да не се

установяват

категория В

400 000

до 0,001

до 0,001

30 г

1 г

да не се

установяват

2.

Яйчен прах

2.1

Меланж

50 000

до 1 г

до 1 г

30 г

1 г

2.2

Яйчен белтък

10 000

до 1 г

до 1 г

30 г

1 г

2.3

Яйчен жълтък

50 000

до 1 г

до 1 г

30 г

1 г

III.

Консерви

- месни, месо-

растителни,

плодови и зе-

ленчукови

1.

Стерилизирани

-

-

-

-

-

да не се

установяват

2.

Пастьоризирани

8000

-

-

-

-

да не се

установяват

3.

За деца - сте-

-

-

-

-

-

да не се

рилизирани

установяват

history

IV.

Мляко и

млечни продук-

ти

1.

Пресни млека

-

-

-

-

-

-

1.1

Непастьоризи-

редуктазна

-

-

-

-

-

рани

проба

1.2

Пастьоризирани

200 000

до 0,3

-

30 г

1 г

да не се

куб.см

установяват

2.

Кисели мляка

-

до 0,1 г

-

30 г

10 г

да не се

установяват

3.

Сухи мляка

3.1

Сухи

50 000

до 0,1 г

-

10 г

10 г

да не се

установяват

3.2

За кърмачета

10 000

в 1 г да

-

25 г

10 г

да не се

не се ус-

установяват

тановяват

3.3

За промишлени

70 000

до 0,1 г

-

25 г

10 г

да не се

цели

установяват

4.

Сметани

-

до 0,1 г

-

30 г

10 г

да не се

установяват

5.

Извари

-

до 0,01 г

-

30 г

10 г

да не се

установяват

6.

Сирена (кашка-

-

до 1 г

-

30 г

10 г

да не се

вал)

установяват

7.

Сгъстени млеч-

ни продукти

(кондензирано

мляко)

7.1

За пряка кон-

50 000

до 0,1 г

-

-

-

-

сумация

7.2

За промишлени

200 000

до 0,1 г

-

-

-

-

цели

8.

Масла

8.1

Екстра каче-

-

до 1 г

-

30 г

10 г

да не се

ство

установяват

8.2

I качество

-

до 0,1 г

-

30 г

10 г

да не се

установяват

8.3

II качество

-

до 0,01 г

-

30 г

10 г

да не се

установяват

9.

Сладоледи

200 000

до 0,3 г

-

30 г

10 г

да не се

установяват

history

10.

майонеза

-

до 0,01 г

-

10 г

1 г

да не се

установяват

11.

Маргарин

-

до 0,1 г

-

30 г

10 г

да не се

установяват

12.

Хидрирани мас-

-

до 0,1 г

-

30 г

10 г

да не се

ла

установяват

V.

Риба и риб-

ни продукти

1.

Сурови риби

-

-

-

20 г

-

да не се

2.

Солени, суше-

-

-

-

20 г

-

да не се

ни, пушени,

установяват

мариновани ри-

би

3.

Рибни полуфаб-

до 0,001 г

-

-

20 г

0,1 г

да не се

рикати (кебап-

установяват

чета, кюфтета,

карначета и

др.)

4.

Хайвер разбит

допуска се

до 0,1 г

-

30 г

1 г

да не се

разсеян

установяват

растеж

5.

Миди черномор-

80 000

да не се

-

20 г

0,1 г

да не се

ски

установя-

установяват

ват в 1 г

history

VI.

Хлебопе-

карски изделия

1.

Хлебопекарски

-

-

-

-

-

да не се

изделия

установяват

2.

Брашна

-

-

-

-

-

да не се

установяват

VI.

Захарни,

сладкарски и

нишестени из-

делия

1.

Сухи сладкар-

ски тестени

изделия

1.1

Бисквити и др.

-

в 1 г да

-

30 г

1 г

да не се

не се ус-

установяват

тановяват

1.2

Вафли

-

до 0,1 г

-

10 г

10 г

да не се

установяват

1.3

Кексове

-

в 1 г да

-

30 г

1 г

да не се

не се ус-

тановяват

2.

Нетрайни слад-

-

в 1 г да

-

30 г

1 г

да не се

карски тестени

не се ус-

изделия (пасти

тановяват

торти и др.)

3.

Сладкарски де-

-

-

-

-

-

-

серти, бонбони

4.

Сокове и нек-

-

-

-

-

-

да не се

тари

установяват

IX.

Безалко-

холни напитки

и пиво

1.

Безалкохолни

-

в 100

-

-

-

-

напитки

куб.см

да не се

установя-

ват

2.

Боза

-

-

-

30

10

да не се

куб.см

куб.см

установяват

3.

Пиво

-

в 1 куб.см

-

-

-

-

да не се ус-

тановяват

history

Мезофилни

Мезофилни

Термо-

Сулфитре-

Леу-

Плесени

Дрожди

аеробни и

анаеробни

филни

дуциращи

коно-

факултат,

микроор-

аероб-

клостри-

сток

анаеробни

ганизми

ни и

дии

микроор-

анае-

ганизми

робни

микро-

орга-

низми

9

10

11

12

13

14

15

I.

1.

2.

да не се

установя

ват

3.

да не се

установя

ват

4.

да не се

установя

ват

5.

6.

7.

II.

1.

2.

2.1

2.2

2.3

III

1.

вегетативни

да не се

да не се

установяват

установяват

допускат се

до 10 спори

2.

неспорооб-

да не се

-

-

-

да не се

-

разуващи да

установяват

установя-

не се уста-

ват

новяват

3.

вегетативни

да не се

-

да не се

-

-

-

да не се

установяват

установя-

установяват

ват

допускат се

до 10 спори

IV.

1.

1.1

1.2

history

2.

-

-

-

-

-

в 1 г да

в 1 г не

не се ус-

повече от

тановяват

10(6)

3.

3.1

-

-

-

-

-

-

-

3.2

-

-

-

-

-

-

-

3.3

-

-

-

-

-

-

-

4.

-

-

-

-

-

-

-

5.

-

-

-

-

-

-

-

6.

-

-

-

-

-

-

-

7.

7.1

-

-

-

-

-

-

-

7.2

-

-

-

-

-

-

-

8.

8.1

-

-

-

-

-

в 1 г не

в 1 г не

повече от

повече от

100

100

8.2

-

-

-

-

-

в 1 г не

в 1 г не

повече от

повече от

500

500

8.3

-

-

-

-

-

в 1 г не

в 1 г не

повече от

повече от

5000

5000

9.

-

-

-

-

-

-

-

10.

-

-

-

-

-

-

-

11.

-

-

-

-

-

-

-

12.

-

-

-

-

-

-

-

V.

1.

-

-

-

-

-

-

-

2.

-

-

-

-

-

-

-

3.

-

-

-

-

-

-

-

4.

-

да не се

-

-

-

-

-

установяват

5.

-

-

-

-

-

-

-

VI.

1.

-

-

-

-

-

-

-

2.

-

-

-

-

-

-

-

VII.

1.

1.1

-

-

-

-

-

-

-

1.2

-

-

-

-

-

-

-

1.3

-

-

-

-

-

-

-

2.

-

-

-

-

-

да не се

-

установя-

ват

3.

-

-

-

-

-

да не се

да не се

установя-

установя-

ват

ват

4.

-

-

-

-

-

да не се

да не се

установя-

установя-

ват

ват

IX.

1.

-

-

-

-

-

до 10

-

спори в

1 куб.см

2.

-

-

-

-

-

-

-

3.

-

-

-

-

-

-

-

history /10(6) е 10 на 6-та степен/

history Забележки: (отм., ДВ, бр. 87 от 1989 г.)

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 3б към чл. 5, ал. 3

history (ново, ДВ, бр. 87 от 1989 г.)

history

Таблица за микробиологичните и микологичните показатели и норми за

хигиенна и епидемиологична оценкана подправките

Показатели

Заделжи-

Допус-

Норми (допустим

Горни граници на

телен

тим брой

брой микроорга-

допустимите откло-

брой

с откло-

низми в 1 г про-

нения от нормите,

изслед-

нения от

дукт или количе-

записани в колона

вани

показа-

ство от продукта

4

проби

теля

в г, в което не

се допускат съот-

ветните микроби)

1

2

3

4

5

1. Черен и бял пипер

Общ брой на ме-

зофилните и фа-

култативно-ана-

еробни микро-

организми

5

2

1 000 000

10 000 000

Есшерихия коли

5

2

0/0,1

0/0,01

Сулфитредуциращи

клостридии

5

2

0/0,1

0/0,01

Салмонелни бак-

терии

5

0

0/25

-

Стафилококус ауреус

5

0

0/0,1

-

Спори на микро-

скопични гъби

5

2

500

1 000

2. Червен пи-

пер и други под-

правки Есшерихия коли

5

2

0/0,1

0/0,01

Сулфитредуциращи

клостридии

5

2

0/0,1

0/0,01

Салмонелни бакте-

рии

5

0

0/25

-

Стафилококус ауреус

5

0

0/0,1

-

Спори на микро-

скопични гъби

5

2

500

1 000

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 4 към чл. 5, ал. 4

history (отм., ДВ, бр. 58 от 2000 г.)

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 5 към чл. 5, ал. 5

history (ново, ДВ, бр. 5 от 1986 г., изм., бр. 15 от 1987 г., изм., ДВ, бр. 24 от 1999 г.)

history

Таблица за хигиенните норми за пределно до-

пустимите количества нитрати в хранителните

продукти

Хранителен продукт

Норма

не повече от

(тg NO3/kg)

1.

Пресни зеленчуци:

- спанак

2500

- салати - оранжерийни

3500

- полски

2500

2.

Консервиран, дълбоко замразен

или замразен спанак

2000

3.

Сухи детски млека и готови храни

на основата на мляко за деца от

раждането им до 4-месечна възраст

75

4.

Готови храни на различна основа

(млечна, месо-растителна и зелен-

чукова, вкл. с прибавени моркови)

за деца над 4-месечна възраст

300

5.

Плодови сокове и готови храни на

плодова и плодово-зърнена основа

за деца от всички възрасти, вкл.

от раждането до 4-месечна възраст

75

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 6 към чл. 6, ал. 1

history (ново, ДВ, бр. 66 от 1992 г.)

history Допустимо количество на катрани в кондензат от дима на произвежданите в Република България и внасяните цигари:

history 1. до 31.12.2000 г. - 20 мг/цигара;
2. от 01.01.2001 г. - 15 мг/цигара.


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...