Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове - отменени > Наредби > НАРЕДБА № 19 ОТ 2 ЮЛИ 2001 Г. ЗА БОРБА С ПРЪСТЕНОВИДНОТО ГНИЕНЕ ПО КАРТОФИТЕ, ПРИЧИНЯВАНО ОТ БАКТЕРИЯТА CLAVIBACTER MICHIGANENSIS (SMITH) DAVIS ET AL. SSP.SEPEDONICUS(SPIECKERMANN ET KOTTHOFF) DAVIS ET AL.
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Документът има по-нова версия, която е достъпна само за абонати.

НАРЕДБА № 19 ОТ 2 ЮЛИ 2001 Г. ЗА БОРБА С ПРЪСТЕНОВИДНОТО ГНИЕНЕ ПО КАРТОФИТЕ, ПРИЧИНЯВАНО ОТ БАКТЕРИЯТА CLAVIBACTER MICHIGANENSIS (SMITH) DAVIS ET AL. SSP.SEPEDONICUS(SPIECKERMANN ET KOTTHOFF) DAVIS ET AL.

ДВ. бр. 62 от 13.07.2001г.

Обн., ДВ, бр. 62 от 13 юли 2001 г.

 

Раздел I.
Обща разпоредба

history Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат мерките за борба с пръстеновидното гниене по картофите с причинител бактерията Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp.sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis et al., наричана по-нататък "вредител".
(2) Мерките за борба с вредителя включват:
1. предотвратяване на неговата поява;
2. при откриване определяне района на разпространението му;
3. предотвратяване на по-нататъшното му разпространение;
4. неговото пълно унищожаване.

Раздел II.
Мерки за откриване на вредителя

history Чл. 2. (1) Националната служба за растителна защита, карантина и агрохимия (НСРЗКА) извършва оценка на риска от разпространение на вредителя, организира и провежда системни проверки и изследвания за откриването му по картофите по време на вегетация и върху клубените, произведени на територията на страната или от внос.
(2) Обхватът на проверките по ал. 1 се определя според установената степен на риск от разпространение на вредителя.

history Чл. 3. (1) Генералният директор на НСРЗКА издава методика, с която се определят процедурите за извършване на проверки, броят и методите за вземане на проби и извършване на изследвания.
(2) При всяко съмнение за наличие на вредителя по картофени растения и клубени по време на вегетация, по клубени на склад или предлагани на пазара фитосанитарните инспектори вземат проби за лабораторни изследвания и уведомяват НСРЗКА.
(3) Пробите се изследват в лабораториите на НСРЗКА, а Централната лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР) в НСРЗКА дава окончателно заключение въз основа на резултатите от изследванията.
(4) При всяко доказано присъствие на вредителя в пробите ЦЛКР уведомява НСРЗКА.
(5) При откриване на вредителя в пробите се изпълняват процедурите, посочени в приложение № 1.

Раздел III.
Мерки за борба срещу вредителя и неговото разпространение

history Чл. 4. Когато бъдат установени визуални диагностични симптоми за наличие на заболяването, причинявано от вредителя, или наличие на положителна реакция при тестови изпитвания за бързо откриване, до получаване на окончателното заключение фитосанитарните инспектори:
1. забраняват движението на всички партиди, от които са взети проби, освен под техен контрол и ако няма риск от разпространение на вредителя;
2. предприемат необходимите мерки за достигане до източника на предполагаемото заразяване;
3. вземат подходящи превантивни мерки за предотвратяване разпространението на вредителя.

history Чл. 5. Когато проведените по реда на чл. 3 изследвания потвърдят наличието на вредителя във взетите проби, фитосанитарните инспектори прилагат следните мерки:
1. обявяват за заразени клубените и/или растенията, партидата, мястото/местата на производство, от които е взета пробата, земеделската техника, машините, превозните средства, съдовете, складовите помещения или части от тях и всички други предмети, включително опаковките, които са били в контакт с растенията, от които е взета пробата;
2. определят вероятната степен на разпространение на заразата и обявяват за вероятно заразени по смисъла на т. 1 от приложение № 2 клубени, растения, парцели, складове и предприятия според контактите им по време на вегетацията, прибирането, складирането или преработката с обявените за заразени растения;
3. определят защитната зона, която включва обявените за заразени обекти по т. 1, зоната с вероятно заразяване по т. 2 и зоната на възможно разпространение на вредителя по смисъла на т. 2 от приложение № 2.

history Чл. 6. Когато клубени или растения са обявени за заразени по чл. 5, т. 1, всички налични запаси от картофи, които са имали контакт при размножението или отглеждането със заразените, се изследват.

history Чл. 7. (1) Забранено е засаждането на клубени и използването на растения, обявени за заразени по чл. 5, т. 1. Те се унищожават или към тях се прилагат мерките, посочени в т. 1 на приложение № 3, с цел премахване на риска от разпространение на вредителя.
(2) Забранено е засаждането на клубени и използването на растения, обявени за вероятно заразени по чл. 5, т. 2. Те се унищожават или към тях се прилагат мерките, посочени в приложение № 3, т. 2, с цел премахване на риска от разпространение на вредителя.
(3) Земеделската техника, машините за манипулации, транспортните средства, съдовете, складовите помещения или части от тях и всички други предмети, включително опаковките, на обявените за заразени или за вероятно заразени растения се унищожават или обеззаразяват по посочените методи в т. 3 на приложение № 3. След обеззаразяването предметите се считат за безопасни.
(4) В зоната по чл. 5, т. 3 освен мерките по ал. 1, 2 и 3 фитосанитарните инспектори прилагат и други необходими мерки, предвидени в т. 4 на приложение № 3.

history Чл. 8. Забранено е притежаването, съхранението и извършването на манипулации с вредителя.

history Чл. 9. (1) Министърът на земеделието и горите със заповед разрешава изключения от забраните по чл. 7, ал. 1 и 2 и чл. 8 за извършване на научни изследвания и селекция при спазване изискванията на Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол (обн., ДВ, бр. 82 от 1998 г.; изм., бр. 91 от 1999 г.).
(2) Със заповедта по ал. 1 се определят условията и обемът на даденото разрешение.

history Чл. 10. (1) За посев се използват картофи, които отговарят на изискванията на Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол и произлизат по права линия от сертифициран посевен материал, в който не са открити следи от вредителя след изследвания, проведени съгласно методиката по чл. 3, ал. 1.
(2) Изследванията по ал. 1 се извършват чрез анализ на предходните поколения.

history Чл. 11. Генералният директор на НСРЗКА със заповед разпорежда прилагането на допълнителни, както и на по-строги мерки за борба срещу вредителя или за предотвратяване на неговото разпространение, които не противоречат на изискванията на Наредба № 1 от 1998 г. за фитосанитарен контрол.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

history § 1. Тази наредба се издава на основание § 3 от Закона за защита на растенията.

history § 2. Генералният директор на НСРЗ издава методиката по чл. 3, ал. 1 в едномесечен срок от влизане в сила на наредбата.

history § 3. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната служба за растителна защита (НСРЗ).

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 към чл. 3, ал. 5

history Процедури при установяване на диагностични симптоми за наличие на заболяването, причинено от вредителя, и наличие на положителна реакция

history 1. Когато е установен положителен имунофлуоресцентен тест в съответствие с методиката по чл. 3, ал. 1 и се чака окончателно потвърждение или отхвърляне, се запазват до приключване на анализите при подходящо съхранение:
а) всички клубени или растения от пробата;
б) всеки оставащ екстракт и допълнително изготвени препарати за имунофлуоресценция.
2. Когато бъде потвърдено наличието на вредителя, се запазват минимум един месец след официалното уведомяване на НСРЗКА при подходящо съхранение:
а) материалът, посочен в т. 1;
б) мостра от заразения материал от патладжана, инокулиран с екстракт от клубена или растението и
в) изолираната култура на вредителя.

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 към чл. 5

history Определяне вероятната степен на заразяване

history 1. Елементите, които трябва да се вземат под внимание при определяне вероятната степен на заразяване в смисъла на чл. 5, т. 2, включват:
а) клубени или растения, отгледани на мястото на производство, обявено за заразено по чл. 5, т. 1;
б) мястото/та на производство, парцелите, сградите за производство или манипулация, свързани с клубените или растенията, обявени за заразени по чл. 5, т. 1;
в) клубени или растения, произведени в мястотото/та на производство, посочени в буква "б", или такива, които едновременно със заразените са били/са на местата на производство, посочени в буква "а";
г) централните складове, съхраняващи или търгуващи с картофи, произведени на местата на производство по букви "а" и "б";
д) всякаква техника, транспортни средства, складове или части от тях и всички други предмети, включително опаковъчния материал, които са имали вероятен контакт с клубените или растенията, обявени за заразени по чл. 5, т. 1 през предшестващите 12 месеца;
е) всички клубени или растения, съхранявани във или били в контакт с предметите, изброени в буква "д", преди изчистването или дезинфекцирането на тези предмети;
ж) картофите по чл. 6 и клубените и растенията, имали връзка в процеса на размножаване със заразените.
2. Елементите, които трябва да се вземат под внимание при определянето на възможното разпространение по чл. 5, т. 3, включват:
а) близостта на други места за производство, на които се отглеждат картофи или други растения - гостоприемници на вредителя;
б) складовете за картофи за семе.
3. Уведомяването по чл. 3, ал. 2 и 4 включва:
а) за всяка партида от картофи, обявена за заразена - данните от фитосанитарния сертификат или паспорт и регистрационния номер на производителя или склада;
б) името на сорта и наличните количества от картофи за семе;
в) описание на елементите на заразената зона и на защитната зона;
г) наличието на екстракт, приготвените имунофлуоресцентни препарати, заразения материал от патладжан и изолирана култура от вредителя при изследването, когато е потвърдено присъствие на вредителя.

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 3 към чл. 7

history Карантинни мерки при заразени клубени, растения и в заразените зони

history I. Мерките, които се прилагат по чл. 7, ал. 1 за клубени или растения, обявени за заразени по чл. 5, т. 1, освен унищожаване, са:
а) използване за промишлена преработка чрез директна и незабавна доставка до преработващо предприятие, разполагащо с подходящи технически съоръжения за унищожаване на отпадъци и със система за дезинфекция на местата, където се складират, на транспортните средства, които ги извозват, когато е установено от фитосанитарните органи, че не съществува опасност от разпространение на вредителя;
б) други мерки, когато не съществува риск от разпространението на вредителя.
II.
Мерките, които се прилагат по чл. 7, ал. 2 за клубени или растения, обявени за вероятно заразени по чл. 5, т. 2, освен унищожаване, са:
а) използване като картофи за продан, предназначени за консумация, опаковани така, че да са готови за директна доставка, без преопаковане;
б) използване за промишлена преработка чрез директна и незабавна доставка на преработващо предприятие, разполагащо с подходящи съоръжения за унищожаване на остатъци и за дезинфекция;
в) друга употреба, която гарантира, че не съществува риск от разпространение на вредителя.
III. Методите за почистване и дезинфекция на предметите по чл. 7, ал. 3 се определят от фитосанитарните органи и се прилагат под техен контрол. Прилагат се методи, които гарантират, че не съществува опасност от разпространението на вредителя.
IV.
Мерките, които се прилагат в зоната, създадена по чл. 5, т. 3, съгласно чл. 7, ал. 4 включват:
1. На местата за производство, обявени за заразени по чл. 5:
А) На определена площ, обявена за заразена по чл. 5, т. 1, се провеждат:
а) най-малко в продължение на трите следващи години след годината на обявяване на заразата:
• се вземат мерки за унищожаване на самосевките от картофи и други растения - гостоприемници на вредителя;
• не се допуска засяване/засаждане на никакви клубени, растения или семена от други растения - гостоприемници на вредителя, или на култури, които има опасност да послужат за оцеляването или разпространението му, докато се установи, че полето е чисто от самосевки от картофи в продължение най-малко на две последователни години;
• след периода, определен в предходния абзац, през първата година се засаждат само картофи за преработка или консумация под контрола на НСРЗКА;
• през годината, следваща посочената в предходния абзац и при спазване на необходимото сеитбообръщение, се засаждат картофи за семе, за преработка или за консумация под контрола на НСРЗКА;
б) през следващите четири години след годината на обявяване на зараза:
• се вземат мерки за унищожаване на самосевките от картофи и на други растения - гостоприемници на вредителя;
• полето се оставя и поддържа или като гола угар, или като пасище, с често ниско окосяване или интензивно затревено;
• в първата година на отглеждане на картофи се засажда сертифицирано семе картофи, за производство само на семена, на картофи за преработка или консумация под контрола на НСРЗКА.
Б) На другите полета в годината на отглеждане след обявената зараза:
• не се засаждат клубени, растения или семена на картофи или други растения - гостоприемници на вредителя, и се вземат мерки за унищожаване на картофените самосевки, или
• се засаждат картофи само за преработка или консумация, ако фитосанитарните органи са сигурни, че опасността от самосевки и растения - гостоприемници е елиминирана;
• през следващите най-малко две години се засаждат само сертифицирани семена от картофи за производство на семе или за производство на картофи за преработка или консумация;
• през всяка година на отглеждане се взимат мерки за унищожаване на самосевките от картофи и от растения - гостоприемници на вредителя, и се упражнява контрол от НСРЗКА;
• когато се засаждат картофи за преработка или консумация, в годината след обявяването на зараза, по време на вегетацията в подходящи моменти се извършват изследвания, а картофените самосевки се изследват за наличие на вредителя.
В) Непосредствено след обявяване на заразата по чл. 5, т. 1 и през всяка от следващите години, включително първата година, разрешена за отглеждане на картофи на полето/тата, обявени за заразени, цялата техника и складовите съоръжения на мястото на производство и включените в производството на картофи се почистват и дезинфекцират.
Г) В производствени системи, където е възможна цялостна подмяна на хранителната среда:
• не се засаждат клубени, растения или семена, без производствената единица да бъде подложена на действия за унищожаване на вредителя и за отстраняване на всякакъв материал от картофи и други видове от сем. Solanaceae, включващи най-малко цялостна подмяна на хранителната среда, почистване и дезинфекция на производствената единица и на всички съоръжения, и без официално разрешение за производство на картофи от фитосанитарните органи;
• картофите се произвеждат от сертифицирано семе за картофи, от миниклубени или от микрорастения, получени от изследвани източници.
2. В защитната зона независимо от мерките, описани в т. 1, се предприемат и следните мерки:
А) В годината на установяване на заразата и в следващите най-малко три години фитосанитарните органи:
• провеждат контрол на парцелите, в които се отглеждат, и сградите, в които се съхраняват или обработват картофени клубени;
• изискват почистване и дезинфекция на техниката и складовете;
• изискват засаждане в зоната на сертифицирани семена от картофи;
• изискват отделно манипулиране на картофите за семе от тези за преработка или консумация;
• извършват официален контрол.
Б) При необходимост се разработва програма, за подмяна на всички наличности от картофи за семе, за определен период от време.


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...