ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ ОТ РЕГИСТЪРА, ДАННИТЕ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ВПИСВАНЕ, НАЧИНА НА ВОДЕНЕ НА ДНЕВНИЦИТЕ, СЪДЪРЖАНИЕТО И ФОРМАТА НА ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА РЕКОЛТАТА И СТОКОВАТА НАЛИЧНОСТ И КОНТРОЛА ВЪРХУ РЕГИСТРИРАНИТЕ ЛИЦА И ДЕЙНОСТТА ИМ
ДВ. бр. 29 от 17.04.2009г.
Обн., ДВ, бр. 81 от 17 септември 2004 г., изм., ДВ, бр. 1 от 4 януари 2005 г., изм., ДВ, бр. 78 от 30 септември 2005 г., изм., ДВ, бр. 90 от 11 ноември 2005 г., изм., ДВ, бр. 29 от 17 април 2009 г.
Глава първа.
Общи положения
history
Чл. 1. С наредбата се определят:
1. условията и редът за регистриране на производителите на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки и заличаване от регистъра, заверяване, изменяне и допълване на технически спецификации;
2. воденето на регистрите;
3. данните, подлежащи на вписване, и начинът на водене на дневниците;
4. условията и редът за деклариране на реколтата, произведените количества вино и гроздова мъст, стоковите наличности и внесени количества вино и гроздова мъст;
5. контролът върху регистрираните лица и дейността им.
history Чл. 2. Наредбата не се прилага за продукти с алкохолно съдържание, по-ниско от 4 обемни процента (об. %), и за пиво.
Глава втора.
РЕГИСТРИРАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ВИНЕНО ГРОЗДЕ, ВИНО И ПРОДУКТИ ОТ ГРОЗДЕ И ВИНО, СПИРТ, ДЕСТИЛАТИ И СПИРТНИ НАПИТКИ
Раздел I.
Регистриране на производителите на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино и заличаване от регистъра
history
Чл. 3. (1) Физическите и юридическите лица - производители на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино, които са предназначени за продажба, се регистрират в Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).
(2) Физическите лица - производители на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино за семейна консумация, се регистрират в НЛВК, като не заплащат такса за вписването си в регистъра.
history
Чл. 4. (1) За извършване на регистрацията лицата по чл. 3, ал. 1 подават до председателя на НЛВК в деловодството на НЛВК по пощата с обратна разписка на адреса на НЛВК или чрез регионалните лозаро-винарски камари заявление, към което прилагат следните документи:
1. (доп., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) оригинал на удостоверението за актуално съдебно състояние, когато заявителят е търговец по смисъла на Търговския закон, или [данни за търговска регистрация] по законодателството на държава - членка на Европейския съюз (ЕС), или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство;
2. (доп., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) име, адрес, ЕГН или друг идентификационен номер - за гражданите на ЕС или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство и данни от документа за самоличност, когато заявителят е физическо лице;
3. справка-декларация за местонахождението на всеки обект за производство, складиране и съхраняване на вино и други продукти от грозде и вино;
4. за лицата, регистрирани по Търговския закон и по Закона за кооперациите - копие от картата за идентификация по БУЛСТАТ и копие от удостоверението за данъчна регистрация;
5. (доп., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) списък с трите имена и ЕГН или друг идентификационен номер - за гражданите на ЕС или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство на технолозите, които водят производствения процес и извършват вписвания в дневниците по чл. 40б от Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН);
6. документ за платена такса за регистрация.
(2) За извършване на регистрацията лицата по чл. 3, ал. 2 подават до председателя на НЛВК в деловодството на НЛВК по пощата с обратна разписка на адреса на НЛВК или чрез регионалните лозаро-винарски камари заявление, към което прилагат следните документи:
history
1. (доп., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) име, адрес, ЕГН или друг идентификационен номер - за гражданите на ЕС или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство и данни от документа за самоличност;
2. справка-декларация за производството на грозде със следните данни за лозовите насаждения: наименование на областта и на общината; наименование на населеното място; наименование на местността; площ на лозовите насаждения, изразена в декари; сортов състав;
3. справка-декларация за всеки обект за производство, складиране и съхраняване на виното, която съдържа: наименование на областта и на общината, наименование на населеното място по местонахождението на обекта, както и пълно описание на площта и обема на помещенията, съдовете и съоръженията в обекта.
(3) Заявлението за регистрация на производителя на винено грозде съдържа следните данни за лозовите насаждения: наименование на областта и на общината; наименование на населеното място; наименование на местността; площ на лозовите насаждения, изразена в декари; сортов състав и форма на стопанисване.
(4) Справките-декларации се попълват в 3 еднообразни екземпляра - един за заявителя, един за НЛВК и един за Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Националната лозаро-винарска камара изпраща по служебен път екземпляра на ИАЛВ.
(5) В 3-дневен срок от получаване на заявлението и документите по ал. 1 и 2 регионалните лозаро-винарски камари ги изпращат служебно в НЛВК.
history
Чл. 5. (1) Регистрацията се извършва в 14-дневен срок от датата на подаване на заявлението и документите по чл. 4.
(2) При непълноти и/или неточности в представените документи заявителят се уведомява писмено в 14-дневен срок за отстраняването им считано от датата на подаване на документите.
(3) При неотстраняване на непълнотите и/или неточностите в 14-дневен срок от уведомяването документите се връщат на заявителя.
(4) В случаите по ал. 2 документите се считат за подадени от датата на отстраняване на непълнотите и/или неточностите.
history Чл. 6. При изпълнение на изискванията на чл. 4 и 5 на заявителя не може да бъде отказана регистрация.
history
Чл. 7. (1) Регистрираните лица са длъжни при промяна на обстоятелствата по чл. 4, ал. 1 и 2 да ги заявят в 30-дневен срок от настъпването им в НЛВК.
(2) Националната лозаро-винарска камара отразява промените в регистъра в 14-дневен срок.
history
Чл. 8. (1) Всеки производител на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино се вписва в регистъра по чл. 26, ал. 1 под индивидуален регистрационен номер.
(2) Регистрационният номер по ал. 1 се състои от цифри, представляващи поредният номер на вписване в регистъра, и от букви, определящи вида на извършваната производствена дейност. С буква "Г" се означава производството на винено грозде, с буква "В" - производството на вино, и с буква "Д" - производството на други продукти от грозде и вино.
history
Чл. 9. (1) При вписването в регистъра председателят на НЛВК издава удостоверение за регистрация. В удостоверението се вписват номер и дата на издаване и данните по чл. 4, ал. 1 или 2. Удостоверението се връчва на производителя или на упълномощен негов представител.
(2) В случаите по чл. 7 председателят на НЛВК прави допълнение към издаденото по ал. 1 удостоверение за регистрация в 14-дневен срок от подаване на заявлението за допълнение.
(3) В удостоверението за регистрация лицата по чл. 3, ал. 2 се вписват като производители на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино за семейна консумация без право да предлагат винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино на пазара.
history
Чл. 10. (1) Вписването в регистъра се заличава:
1. по молба на регистрираното лице;
2. при смърт на физическото лице или при прекратяване или ликвидация на юридическото лице;
3. при спиране на производството в продължение на една година, разпоредено с влязъл в сила акт на контролен орган;
4. при окончателно спиране на производството на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино в продължение на две години, констатирано от контролните органи по чл. 79 ЗВСН.
(2) Контролните органи изпращат влезлите в сила актове по ал. 1, т. 3 за заличаване на вписването от регистъра на НЛВК.
(3) Лицата, заличени по реда на ал. 1, т. 1, 3 и 4, могат да поискат ново вписване в регистъра при изпълнение на условията по чл. 4.
Раздел II.
Регистриране на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки и заличаване от регистъра
history
Чл. 11. (1) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Физическите и юридическите лица - производители на спирт, дестилати и спиртни напитки по смисъла на чл. 35 ЗВСН, които са предназначени за продажба, се вписват в регистър на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки в Министерството на икономиката и енергетиката.
(2) В регистъра по ал. 1 могат да се вписват само лица, които отговарят на изискванията на чл. 40 ЗВСН.
(3) В един производствен обект производство може да извършва само едно регистрирано лице.
history
Чл. 12. (1) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) При вписване в регистъра на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки се издава удостоверение от министъра на икономиката и енергетиката или от упълномощен от него заместник-министър.
(2) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Удостоверението по ал. 1 съдържа: номер и датата на регистрация, наименование (фирма), седалище и адрес на управление на заявителя; БУЛСТАТ или ЕИК; местонахождение на инсталираните производствени мощности; описание на производствените мощности; списък на произвежданите напитки и продукти; трите имена и ЕГН на лицата, които водят производствения процес и правят вписвания в дневниците по чл. 40б ЗВСН.
(3) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) В Министерството на икономиката и енергетиката се създава регистър на производители на спирт, дестилати и спиртни напитки.
(4) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Регистърът на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки съдържа специален раздел "Малки обекти за дестилиране, предназначени за производство на ракия".
history
Чл. 13. (1) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) За извършване на регистрацията лицата по чл. 11 подават заявление до министъра на икономиката и енергетиката.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:
1. (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър или [данни за търговска регистрация] по законодателството на държава - членка на ЕС, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство;
2. техническа справка за откритите и закритите производствени обекти или складове с посочена квадратура и конкретизация на местонахождението им, пълно описание на технологичното оборудване, включително съдовете и техния обем, изготвена от заявителя;
3. оригинал или нотариално заверено копие от документ, удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация, издаден по реда на Закона за устройство на територията;
4. (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) оригинал или нотариално заверено копие от заверени технически спецификации за производство на спирт, дестилати и спиртни напитки и декларация от производителя за извършване на производство по реда на Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртните напитки, разрешените добавки и условията за използването им, приета с Постановление № 208 на Министерския съвет от 2006 г. (ДВ, бр. 68 от 2006 г.);
5. (отм., ДВ, бр. 1 от 2005 г., в сила от 01.02.2005 г.)
6. (доп., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) списък с трите имена и ЕГН или друг идентификационен номер - за гражданите на ЕС или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство на лицата, които водят производствения процес и извършват вписвания в дневниците по чл. 40б ЗВСН;
7. (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) заверено от лицето копие на удостоверението за регистрация по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;
8. декларация от производителя, че не е извършвал производство без регистрация, освен ако за извършеното производство без регистрация (лицензия) му е наложена административнонаказателна санкция за това по реда на чл. 76 и 77 ЗВСН, и че не е заличаван от регистъра, освен ако са изтекли 12 месеца от влизането в сила на заповедта за заличаването, съгласно приложение № 8;
9. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) документ за платена такса за вписване в регистъра на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки в размер, определен с Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на икономиката и енергетиката по Закона за държавните такси.
history
Чл. 14. (1) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., доп., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Упълномощени служители на Министерството на икономиката и енергетиката в срок 3 работни дни от получаване на заявлението извършват проверка на документите по чл. 13, ал. 2.
(2) В случай че представените документи и данни са непълни и/или неточни, в срок 3 дни от приключване на проверката по ал. 1 заявителят се уведомява писмено за отстраняването им в 14-дневен срок от получаване на уведомлението.
(3) В случаите по ал. 2 документите се считат за подадени от датата на отстраняване на непълнотите и/или неточностите.
history
Чл. 15. (1) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) В срок 10 дни от подаването на документите или от датата на отстраняване на непълнотите по чл. 14, ал. 3 упълномощени от министъра на икономиката и енергетиката длъжностни лица от Министерството на икономиката и енергетиката извършват проверка на място на производствените обекти.
(2) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) В срока по ал. 1 упълномощени служители докладват на министъра на икономиката и енергетиката или на упълномощен от него заместник-министър и му представят за подпис удостоверение за вписване в регистъра на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки или мотивирана заповед за отказ.
(3) Удостоверението за вписване се връчва на производителя или на упълномощен негов представител.
history Чл. 16. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Министърът на икономиката и енергетиката или упълномощен от него заместник-министър в срок 14 дни от подаването на документите или от датата на отстраняване на непълнотите по чл. 14, ал. 3 издава удостоверение или отказва с мотивирана заповед издаването на удостоверение за вписване в регистъра.
history
Чл. 17. (1) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., доп., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Министърът на икономиката и енергетиката или упълномощен от него заместник-министър отказва с мотивирана заповед издаването на удостоверение за вписване в регистъра:
1. при непълноти и/или неточности в представените документи, които не са отстранени в срока по чл. 14, ал. 2;
2. когато заявлението за вписване в регистъра е подадено преди изтичането на 12 месеца от влизането в сила на заповедта за заличаване от регистъра по чл. 40, ал. 7, т. 4, букви "б", "в"и "г" ЗВСН или преди осигуряването на необходимите условия в случаите на чл. 40, ал. 7, т. 4, буква "а" ЗВСН, освен ако заличаването е било отменено от съда като незаконосъобразно;
3. когато след проверка на място се установи, че заявителят не разполага с необходимите технологични възможности за производство на заявените напитки и/или продукти.
(2) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) В 14-дневен срок от датата на издаването на заповедта по ал. 1 заявителят се уведомява писмено.
(3) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Заповедта по чл. 16 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
history Чл. 18. Възникналите права по вписаната регистрация не могат да се прехвърлят или преотстъпват.
history
Чл. 19. (1) Спазването на технологичните изисквания при производството на спирт, дестилати и спиртни напитки се установява със заверяване на техническа спецификация за производство на спирт, дестилати и спиртни напитки.
(2) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Заверяването на техническата спецификация се извършва чрез проверка и съгласуване на съдържанието й с полагане на подпис, дата и номер от длъжностни лица, упълномощени за това от министъра на икономиката и енергетиката.
(3) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) За получаване на заверката по ал. 1 производителите представят в Министерството на икономиката и енергетиката изготвена съобразно приложение № 9 техническа спецификация за производството на спирт, дестилат или спиртна напитка.
(4) При непълноти и/или неточности по представената техническа спецификация длъжностните лица по ал. 2 в 14-дневен срок уведомяват заявителя с указания за отстраняването им в срок не по-дълъг от един месец от получаване на уведомлението.
(5) При неотстраняване на непълнотите и/или неточностите в срока по ал. 4 техническата спецификация се оставя без разглеждане.
(6) Длъжностните лица заверяват техническата спецификация по ал. 1 в срок 14 дни от постъпването и/или от отстраняването на непълнотите и/или неточностите по ал. 4.
(7) Изменения и допълнения на техническите спецификации се правят по реда на този член.
history
Чл. 20. (1) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) При промяна на обстоятелствата по чл. 13, ал. 2 производителят в 14-дневен срок подава заявление, документите, удостоверяващи промяната, удостоверението за вписване в регистъра на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки и документ за платена такса по Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на икономиката и енергетиката по Закона за държавните такси.
(2) При промяна на обстоятелствата в удостоверението за регистрация се вписват актуализираните данни за производителя, като към датата на издаване на удостоверението се вписват и датите на измененията и/или допълненията към удостоверението.
(3) Вписването или отказът да се впишат променените обстоятелства се извършват при условията и по реда на чл. 14 - 17.
history
Чл. 21. (1) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Министърът на икономиката и енергетиката или упълномощен от него заместник-министър със заповед заличава от регистъра производител на спирт, дестилати и спиртни напитки:
1. по молба на производителя;
2. при прекратяване или ликвидация на търговеца;
3. при смърт на физическото лице - търговец;
4. при установяване с влязъл в сила акт на контролен орган на обстоятелствата по чл. 40, ал. 7, т. 4 ЗВСН.
(2) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) В 14-дневен срок от получаване на документа по ал. 1, т. 1 - 3 упълномощени служители на Министерството на икономиката и енергетиката правят мотивирано предложение до министъра на икономиката и енергетиката или до упълномощен от него заместник-министър за издаване на заповед за заличаване от регистъра.
(3) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) В 14-дневен срок от получаване на предложението министърът на икономиката и енергетиката или упълномощен от него заместник-министър издава заповед за заличаване на вписването в регистъра на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки.
(4) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) При констатиране на нарушения по чл. 40, ал. 7, т. 4 ЗВСН упълномощени служители на Министерството на икономиката и енергетиката изготвят акт за нарушение.
(5) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) В срок 7 работни дни от съставянето на акта по ал. 4 министърът на икономиката и енергетиката или упълномощен заместник-министър издава мотивирана заповед за заличаване на производителя от регистъра или издава наказателно постановление за налагане на административни наказания по чл. 76 или 77 ЗВСН.
(6) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Заповедта на министъра на икономиката и енергетиката или на упълномощен от него заместник-министър по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(7) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) В заповедта по ал. 1 се включва разпореждане за предварителното й изпълнение при наличие на условията по чл. 60 от Административнопроцесуалния кодекс.
(8) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) При установяване на производство със съоръжения, както и в складови помещения, или на продукти, които не са вписани в удостоверението за регистрация, упълномощени длъжностни лица от Министерството на икономиката и енергетиката съставят акт за извършеното нарушение и правят предложение до министъра на икономиката и енергетиката или до упълномощен от него заместник-министър за заличаване от регистъра или за издаване на наказателно постановление за налагане на административни наказания по чл. 76 или 77 ЗВСН.
(9) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) При установяване на производство без регистрация упълномощени длъжностни лица от Министерството на икономиката и енергетиката съставят акт за извършеното нарушение и правят предложение до министъра на икономиката и енергетиката или до упълномощен от него заместник-министър за отказ от вписване в регистъра и за издаване на наказателно постановление за налагане на административно наказание по чл. 75а ЗВСН.
history Чл. 22. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Промените в обстоятелствата по чл. 12, ал. 2 се вписват в регистъра на Министерството на икономиката и енергетиката по чл. 26, ал. 2.
history Чл. 23. (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Дестилация на ферментирали плодови материали, предназначени за производство на ракия от физически лица с техни суровини, които не са предназначени за търговия, се извършва от собственици или наематели на малки обекти за дестилиране. В малките обекти се осигуряват условия за производство съгласно изискванията на Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртните напитки, разрешените добавки и условията за използването им.
history Чл. 24. (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Собственици и наематели на малките обекти по чл. 23 могат да бъдат лица по чл. 40в ЗВСН.
history
Чл. 25. (1) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Лицата по чл. 23 подават заявление за регистрация до началника на митницата в съответната регионална митническа дирекция по местонахождение на малкия обект за дестилиране, към което прилагат следните документи:
1. (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър или [данни за търговска регистрация] по законодателството на държава - членка на ЕС, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство;
2. техническа справка за откритите и закритите производствени обекти или складове, в които се извършва дестилацията и се съхранява получената ракия, с посочена квадратура и местонахождението им, пълно описание на технологичното оборудване, включително съдовете и техния обем, изготвена от заявителя;
3. оригинал или нотариално заверено копие на документ, удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация, издаден по реда на Закона за устройство на територията;
4. (отм., ДВ, бр. 1 от 2005 г., в сила от 01.02.2005 г.)
5. (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) заверено от лицето копие на удостоверението за регистрация по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;
6. (изм. и доп., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) списък с трите имена и ЕГН или друг идентификационен номер - за гражданите на ЕС или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство на лицата, които водят производствения процес (отговорници на малките обекти).
(2) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Упълномощени от директора на регионалната митническа дирекция служители в срок 7 дни от получаване на заявлението извършват проверка на документите по ал. 1. При установяване на непълноти и/или неточности заявителят се уведомява писмено за отстраняването им в 14-дневен срок от получаване на уведомлението.
(3) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г., доп., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Въз основа на заявлението и приложените документи по ал. 1 съответният директор на регионалната митническа дирекция в срок 14 дни от подаването на документите или от отстраняването на непълнотите по тях издава удостоверение за регистрация на малък обект за дестилиране по образец съгласно приложение № 11 или отказва със заповед издаването му.
(4) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Директорът на регионалната митническа дирекция отказва издаването на удостоверение за регистрация:
1. при непълноти и/или неточности на представените документи, които не са отстранени в срока по ал. 2;
2. когато след извършена проверка на място от упълномощени от директора на териториалната данъчна дирекция длъжностни лица е установено, че заявителят не разполага с необходимите технологични възможности за извършване на дестилация на ферментирали плодови материали.
(5) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Директорът на регионалната митническа дирекция в 7-дневен срок от издаването на заповедта по ал. 3 изпраща на министъра на икономиката и енергетиката копие от удостоверението по ал. 3. Удостоверението съдържа данните по ал. 1 за регистрирания обект.
(6) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Министърът на икономиката и енергетиката въз основа на удостоверението по ал. 3 вписва малките обекти за дестилиране в регистъра по чл. 26, ал. 2. За вписването в регистъра не се заплаща такса.
(7) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Директорът на регионалната митническа дирекция със заповед заличава вписването:
1. (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) по молба на собственика или наемателя на малкия обект;
2. при смърт на физическото лице - търговец;
3. при прекратяване или ликвидация на търговеца;
4. при влязъл в сила акт на контролен орган, когато:
а) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) съответното лице по чл. 23 не може да осигури необходимите санитарно-хигиенни условия в малкия обект за дестилиране съгласно ал. 1, т. 4, както и необходимите технологични възможности за производство;
б) има промяна в обстоятелствата по издаденото удостоверение за вписване в регистъра, която не е била декларирана пред органа по издаването;
в) е налице производство на токсични ракии;
г) не са осигурени условия за производство - липсва дестилационна инсталация за производство на ракия или тя е технически неизправна.
(8) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Контролните органи, от чиято компетентност е установяването на обстоятелствата по ал. 7, т. 4, са длъжни да уведомят митническата администрация в 7-дневен срок от влизането в сила на акта за констатиране на нарушението.
(9) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Директорът на регионалната митническа дирекция в 7-дневен срок от заличаването на вписването уведомява за това министъра на икономиката и енергетиката.
(10) Малкият обект, който е заличен от регистъра при условията на ал. 7, т. 4, букви "б" - "г", може да бъде вписан в регистъра не по-рано от 12 месеца от влизането в сила на заповедта за заличаване, а в случаите по ал. 7, т. 4, буква "а" - след осигуряване на необходимите условия.
(11) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Заповедите по ал. 3 и 7 подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(12) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) При промяна на обстоятелствата, установени с документите по ал. 1, лицето по чл. 23 в 14-дневен срок подава заявление до директора на регионалната митническа дирекция. Към заявлението се прилагат документите, удостоверяващи промяната. Вписването или отказът за вписване на промените в обстоятелствата в регистъра по чл. 26, ал. 2 се извършва при условията и по реда на ал. 1 - 4.
(13) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Отговорниците на малките обекти по чл. 23 ежедневно вписват в дневник съгласно приложение № 10, заверен от директора на регионалната митническа дирекция, постъпилите за дестилация ферментирали плодови материали. Дневникът съдържа данни за лицата - собственици на ферментирал плодов материал, количеството и вида на материала, количеството и алкохолното съдържание на произведените продукти.
Глава трета.
РЕГИСТРИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ВИНЕНО ГРОЗДЕ, ВИНО И ДРУГИ ПРОДУКТИ ОТ ГРОЗДЕ И ВИНО И НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СПИРТ, ДЕСТИЛАТИ И СПИРТНИ НАПИТКИ
history
Чл. 26. (1) В Националната лозаро-винарска камара се създава и поддържа регистър на производителите на винено грозде, вино и други продукти от грозде и вино.
(2) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) В Министерството на икономиката и енергетиката се създава и поддържа регистър на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки.
(3) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) Регистърът на производителите на спирт, дестилати и спиртни напитки съдържа специален раздел "Малки обекти за дестилиране, предназначени за производство на ракия".
(4) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Регистрите се водят по образец съгласно приложение № 1, съответно приложение № 2. Те са публични, поддържат се в електронен вид и се публикуват на страниците на Министерството на икономиката и енергетиката и на НЛВК в интернет.
history
Чл. 27. (1) Лицата, водещи регистрите по чл. 26, ал. 1 и 2, вписват във входящ регистър заявленията.
(2) (отм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.)
(3) (отм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.)
(4) (отм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.)
(5) Лицата, водещи регистрите, комплектуват документацията на всеки заявител в отделно дело, което носи поредния номер на удостоверението за вписване.
(6) Регистрите и документацията се съхраняват от упълномощените лица и не могат да се изнасят от определените за съхраняване места.
(7) (отм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.)
history
Чл. 28. Регистърът по чл. 26, ал. 1 се води от лице, определено с решение на управителния съвет на НЛВК, което:
1. вписва в регистъра данните и обстоятелствата по чл. 4, 7 и 9;
2. съхранява документите;
3. дава справки и изготвя удостоверения за вписаните обстоятелства.
history
Чл. 29. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Регистърът по чл. 26, ал. 2 се води от упълномощени от министъра на икономиката и енергетиката длъжностни лица от Министерството на икономиката и енергетиката по образец съгласно приложение № 2, които:
1. вписват в регистъра данните и обстоятелствата по чл. 12 и 20;
2. съхраняват документите;
3. дават справки и изготвят удостоверения за вписаните обстоятелства.
history
Чл. 30. (1) За дейностите по вписване в регистъра по чл. 26, ал. 1 се събират такси по Тарифата за таксите, събирани от Националната лозаро-винарска камара и от регионалните лозаро-винарски камари по ЗВСН.
(2) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) За дейностите по вписване в регистъра по чл. 26, ал. 2 се събират такси по Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на икономиката и енергетиката по Закона за държавните такси.
Глава четвърта.
ДНЕВНИЦИ ЗА ВОДЕНЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ПРОЦЕС
history
Чл. 31. (1) Регистрираните производители на вино и на продукти от грозде и вино и регистрираните производители на спирт, дестилати и спиртни напитки водят дневници по образци съгласно приложение № 3.
(2) Вписвания в дневниците могат да правят само лица, вписани в удостоверението за регистрация по чл. 9 или в удостоверението по чл. 12.
(3) Дневници се водят поотделно за всеки производствен обект и подобект.
(4) Вписванията в дневниците се извършват четливо, по незаличим начин, без оставяне на празни полета и страници, в хронологична последователност на всеки ред и при точно отразяване на технологичния процес. Операциите се изписват с думи съгласно текста в отделните колони.
(5) Приетите суровини и материали за преработка, завършените технологични практики и производствени манипулации, вложените суровини и материали, бутилираната и реализираната крайна за производителя продукция се вписват в дневниците в деня на извършването им.
(6) Когато продуктът е претърпял промени, които не се дължат на производствена манипулация, и в случай на ферментация на гроздова мъст в дневник № 1 се вписват количеството и естеството на продукта, получен след тази трансформация.
(7) При производството на качествени вина от определен район и на спиртни напитки с географско указание в дневник № 1 се вписва районът на получаване на изходната суровина за тяхното производство.
(8) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Дневниците се приключват ежегодно на 31 декември след пълна инвентаризация на продукцията и се представят ежегодно до 15 март следващата година в Министерството на икономиката и енергетиката за проверка.
(9) Дневниците се съхраняват от регистрираните лица за срок 10 години.
(10) Дневниците се съхраняват на територията на производствения обект и се намират непрекъснато на разположение на контролните органи.
(11) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Дневниците на регистрираните производители на вино и на продукти от грозде и вино преди извършване на вписване в тях се заверяват от териториалните звена на ИАЛВ. Дневниците на регистрираните производители на спирт, дестилати и спиртни напитки преди извършване на вписване в тях се заверяват в Министерството на икономиката и енергетиката.
history
Чл. 32. (1) В дневник № 1 се вписват постъпилите грозде, плодове и други суровини, предназначени за ферментация, и получените след ферментацията продукти.
(2) Приетите за преработка количества грозде, плодове и други суровини се вписват в дневник № 1 в края на деня.
(3) Полученото вино от ферментационен съд се изписва в същия дневник на нов ред, като се оформят партиди в зависимост от вместимостта на съдовете.
(4) След приключване на ферментацията джибрите и утайките от колона № 10 на дневник № 1 се вписват на отделен ред в колона № 1 на дневник № 4.
(5) Оформените партиди за обработка от колона № 10 на дневник № 1 се вписват в колона № 1 на дневник № 3. Остатъкът от партидата се записва на нов ред в дневник № 1.
history
Чл. 33. (1) В дневник № 2 се вписват постъпилите суровини и материали за технологични цели.
(2) В дневник № 2 не се вписват постъпилите консумативи за бутилиране на продуктите.
(3) Остатъкът от суровините и материалите се записва на нов ред в дневник № 2.
history
Чл. 34. (1) В дневник № 3 се вписват извършените производствени манипулации.
(2) Производствените манипулации се описват подробно по реда на тяхното извършване.
(3) Готовите за бутилиране вина и спиртни напитки се оформят в партиди.
(4) Количествата, предназначени за бутилиране, от колона № 12 на дневник № 3 се вписват в колона № 1 на дневник № 5.
(5) Небутилираното количество се записва на нов ред в дневник № 3.
history
Чл. 35. (1) В дневник № 4 се вписват постъпилите вторични продукти, предназначени за дестилация.
(2) (изм., ДВ, бр. 29 от 2009 г.) В дневник № 4 се вписват и получените ферментирали продукти от суровини, описани в Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртните напитки, разрешените добавки и условията за използването им и предназначени за дестилация.
(3) Полученият дестилат се оформя в партиди и се изписва за обработка от колона № 10 на дневник № 4 в колона № 1 на дневник № 3.
(4) Остатъкът се записва на нов ред в дневник № 4.
history
Чл. 36. (1) В дневник № 5 се вписва завършеното бутилирано производство.
(2) Бутилираните продукти се описват с точното си търговско наименование, под което се пускат на пазара.
(3) Бутилирането на вина и спиртни напитки се извършва на партиди.
(4) Всекидневно бутилираните количества от партидата се заприходяват в колона № 9 на дневник № 5.
(5) Цялата бутилирана партида от колона № 10 на дневник № 5 се вписва в колона № 1 на дневник № 6.
history
Чл. 37. (1) В дневник № 6 се вписва само заприходената за реализация продукция.
(2) Готовите напитки се вписват с точното си търговско наименование, под което се пускат на пазара.
Глава пета.
ДЕКЛАРАЦИИ
Раздел I.
Декларация за произведеното количество грозде
history
Чл. 38. (1) Производителите на грозде, което е предназначено за производство на вино и гроздова мъст, ежегодно декларират пред териториалните звена на ИАЛВ по регистрация на лозарското стопанство произведените количества грозде от последната реколта, включително количеството грозде, предназначено за семейна консумация.
(2) Декларациите по ал. 1 се подават най-късно до 10 декември в два екземпляра съгласно приложение № 4.
Раздел II.
Декларация за произведените количества вино и гроздова мъст
history
Чл. 39. (1) Производителите на вино ежегодно декларират пред териториалните звена на ИАЛВ по местонахождението на производствения обект произведените количества вино и гроздова мъст от последната реколта, включително количествата, произведени на ишлеме и за семейна консумация.
(2) Декларацията по ал. 1 се подава най-късно до 10 декември за всеки отделен обект по образец съгласно приложение № 5.
Раздел III.
Декларация на стоковата наличност
history
Чл. 40. (1) Производителите на вино и гроздова мъст и лицата, извършващи търговия на едро с вино и гроздова мъст, ежегодно декларират пред териториалните звена на ИАЛВ по местонахождението на обекта съхраняваните от тях към 31 юли количества вино и гроздова мъст от последната година и от предходни години.
(2) Декларацията по ал. 1 се подава до 20 август за всеки отделен обект по образец съгласно приложение № 6.
history Чл. 41. Вносителите на вино и гроздова мъст в Република България подават до 20 август в териториалните звена на ИАЛВ по местонахождението на производствения обект за всеки отделен обект декларация за внесените от тях количества вино и гроздова мъст по образец съгласно приложение № 6.
history Чл. 42. Изпълнителният директор на ИАЛВ със заповед утвърждава указания за попълване на декларациите по чл. 37, 38 и 39.
Раздел IV.
Декларация за произведените, наличните и реализираните количества асортимент на спирт, дестилати и спиртни напитки
history Чл. 43. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Вписаните производители на спирт, дестилати и спиртни напитки представят всяка година до 31 януари в Министерството на икономиката и енергетиката декларация по образец съгласно приложение № 7 за произведените, наличните и реализираните количества и асортимент на спирт, дестилати и спиртни напитки.
history Чл. 44. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Получателите на внесените в страната спирт, дестилати и спиртни напитки представят всяка година до 31 януари в Министерството на икономиката и енергетиката отделна декларация по образец съгласно приложение № 7.
Глава шеста.
КОНТРОЛ ВЪРХУ РЕГИСТРИРАНИТЕ ЛИЦА И ДЕЙНОСТТА ИМ
history Чл. 45. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от министъра на икономиката и енергетиката чрез дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол", от министъра на земеделието и горите чрез ИАЛВ и от министъра на финансите чрез съответните териториални данъчни дирекции.
history
Чл. 46. (1) (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Контролът върху производството на спирт, дестилати и спиртни напитки се осъществява от упълномощени длъжностни лица от дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката и енергетиката.
(2) Лицата по ал. 1 имат право:
1. да извършват проверка на документите по чл. 13, ал. 2;
2. да извършват проверки на място на производствените обекти за установяване наличието на необходимите технологични възможности за производство на заявените напитки и/или продукти;
3. да извършват проверки на място на производствените обекти за установяване изправността на наличното технологично оборудване за производство на спирт, дестилати и спиртни напитки, както и за съответствието му с вписаното в регистъра;
4. да извършват проверки относно спазването на технологичните изисквания при производството на спирт, дестилати и спиртни напитки;
5. да извършват документални проверки и проверки на място за редовността и верността на вписванията в дневниците за водене на технологичния процес и за съответствието им с придружителните документи и стоковата наличност;
6. да вземат проби от спирт, дестилати и спиртни напитки за физико-химичен и микробиологичен анализ и за органолептична оценка.
history
Чл. 47. (1) Контролът върху производството, получаването, преработката и търговията на гроздето, предназначено за производство на вино, вината, продуктите, получени от грозде и вино, както и контролът на лозаро-винарския потенциал се извършват от упълномощени длъжностни лица на ИАЛВ.
(2) Лицата по ал. 1 имат право:
1. да извършват проверки на място за съответствието на данните от декларациите за местонахождение на лозарските имоти, за реколта, за производство, за съхранявани количества;
2. да извършват проверки на място за съответствието на данните от декларациите за изкореняване, засаждане и презасаждане на винени сортове лози;
3. да извършват документални проверки и проверки на място за спазването на реда на засаждане, презасаждане, присаждане и изкореняване на лозовите насаждения;
4. да извършват документални проверки и проверки на място за спазване на разрешените енологични практики и обработки;
5. да извършват проверки на място за съответствие на условията за производство с вписаните в акта за утвърждаване на качествено вино, произведено в определен район;
6. да извършват проверки на място за съответствие на условията за производство с вписаните в акта за утвърждаване на регионално вино;
7. да извършват документални проверки и проверки на място за редовността и верността на вписванията в дневниците за водене на технологичния процес и за съответствието им с придружителните документи и стоковата наличност;
8. да вземат проби за физико-химичен и микробиологичен анализ и за органолептична оценка;
9. да извършват физико-химичен и микробиологичен анализ на качествени вина, произведени в определен район, и на вина, предназначени за износ;
10. да определят и дават контролен номер на качествените вина, произведени в определен район, и да следят за правилното му използване.
history
Чл. 48. (1) Контролът върху производството на ракия от физически лица с техни суровини, които не са предназначени за търговия, се извършва от упълномощени лица от съответните териториални данъчни дирекции.
(2) Лицата по ал. 1 имат право:
1. да извършват проверка на документите по чл. 25, ал. 1;
2. да извършват проверки на място за наличието на необходимите технологични възможности за дестилация на ферментирали плодови материали;
3. да извършват проверки на място за редовността и верността на вписванията в дневниците за постъпилите за дестилация ферментирали плодови материали.
history
Чл. 49. При извършване на контрола контролните органи имат право:
1. на свободен достъп в контролираните обекти;
2. да изискват необходимите документи;
3. да вземат проби и мостри за лабораторни изследвания;
4. да привличат експерти в съответната област, когато проверката е особено сложна и изисква специални знания.
history
Чл. 50. Контролните органи са длъжни:
1. да дават заключения по възраженията във връзка с констатираните нарушения;
2. да опазват служебната, производствената и търговската тайна;
3. да не разгласяват данни от проверките преди и след тяхното приключване.
history Чл. 51. При доказани нарушения на наредбата разноските по лабораторните изследвания на проби и мостри и по извършената експертиза са за сметка на нарушителите.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history § 1. Лицата, които са получили разрешение (лицензия) за производство на спирт, дестилати и спиртни напитки по досегашния ред, запазват правата си по тях до изтичането на посочения срок. За извършване на вписването и издаване на удостоверение съответните лица подават заявление и необходимите документи по чл. 13, ал. 2. Вписването се извършва по реда на чл. 14 - 17. Удостоверението запазва съответния номер на издадената лицензия.
history § 2. (изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г.) Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на икономиката и енергетиката, на министъра на земеделието и горите и на министъра на финансите.
history § 3. Наредбата се приема на основание чл. 40, ал. 11 ЗВСН.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 351 ОТ 17 ДЕКЕМВРИ 2004 г. ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА ХИГИЕННО-ЕПИДЕМИОЛОГИЧНИТЕ ИНСПЕКЦИИ В РЕГИОНАЛНИ ИНСПЕКЦИИ ЗА ОПАЗВАНЕ И КОНТРОЛ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ
(ОБН., ДВ, БР. 1 ОТ 2005 г.)
history § 12. Постановлението влиза в сила от 1 февруари 2005 г.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 206 ОТ 27 СЕПТЕМВРИ 2005 г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
(ОБН., ДВ, БР. 78 ОТ 2005 г.)
history § 2. Навсякъде думите "министърът на икономиката", "министъра на икономиката", "министър на икономиката", "Министерството на икономиката" и "заместник-министър на икономиката" се заменят съответно с "министърът на икономиката и енергетиката", "министъра на икономиката и енергетиката", "министър на икономиката и енергетиката", "Министерството на икономиката и енергетиката" и "заместник-министър на икономиката и енергетиката" в следните нормативни актове на Министерския съвет:
history § 24. Министърът на финансите да извърши необходимите промени по бюджетите на съответните администрации във връзка със създаването на Министерство на икономиката и енергетиката.
history . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
history § 26. Постановлението влиза в сила от 1 октомври 2005 г.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 231 ОТ 2 НОЕМВРИ 2005 г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
(ОБН., ДВ, БР. 90 ОТ 2005 г.)
history § 3. Навсякъде в Наредбата за придружителните документи при превоз на грозде, местни вина, продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки и в Наредбата за условията и реда за регистриране и заличаване от регистъра, данните, подлежащи на вписване, начина на водене на дневниците, съдържанието и формата на декларациите на реколтата и стоковата наличност и контрола върху регистрираните лица и дейността им думите "министъра/министърът на икономиката", "Министерството на икономиката" и "министъра на транспорта и съобщенията" се заменят съответно с "министъра/министърът на икономиката и енергетиката", "Министерството на икономиката и енергетиката" и "министъра на транспорта".
history
ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 86 ОТ 6 АПРИЛ 2009 г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ ОТ РЕГИСТЪРА, ДАННИТЕ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ВПИСВАНЕ, НАЧИНА НА ВОДЕНЕ НА ДНЕВНИЦИТЕ, СЪДЪРЖАНИЕТО И ФОРМАТА НА ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА РЕКОЛТАТА И СТОКОВАТА НАЛИЧНОСТ И КОНТРОЛА ВЪРХУ РЕГИСТРИРАНИТЕ ЛИЦА И ДЕЙНОСТТА ИМ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 239 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 г.
(ОБН., ДВ, БР. 29 ОТ 2009 г.)
history § 18. Навсякъде думите "пунктове за дестилация на ферментирали плодови материали", "пунктовете за дестилация на ферментирали плодови материали", "пункта за дестилация на ферментирали плодови материали" се заменят съответно с "малки обекти за дестилиране", "малките обекти за дестилиране" и "малкия обект за дестилиране" и думите "пунктове (пунктове за изваряване на ракия)", "пункта за изваряване на ракия", "пункт" и "пунктовете" се заменят съответно с "малки обекти за дестилиране", "малкия обект за дестилиране", "малкия обект" и "малките обекти".
history Приложение № 1 към чл. 26, ал. 4
history (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2009 г.)
history [PDF] НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И ЗАЛИЧАВАНЕ ОТ РЕГИСТЪРА, ДАННИТЕ, ПОДЛЕЖАЩИ НА ВПИСВАНЕ, НАЧИНА НА ВОДЕНЕ НА ДНЕВНИЦИТЕ, СЪДЪРЖАНИЕТО И ФОРМАТА НА ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА РЕКОЛТАТА И СТОКОВАТА НАЛИЧНОСТ И КОНТРОЛА ВЪРХУ РЕГИСТРИРАНИТЕ ЛИЦА И ДЕЙНОСТТА ИМ (Обн., ДВ, бр. 29 от 17 април 2009 г.)