ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА № 47 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2004 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДОБАВКИТЕ КЪМ ХРАНИТЕ
ДВ. бр. 90 от 11.11.2005г.
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В сила от 01.08.2005 г.
Обн. ДВ. бр.5 от 14 Януари 2005г., изм. и доп., ДВ, бр. 90 от 11 Ноември 2005 г.
Раздел I.
Общи положения
history
Чл. 1. (1) С тази наредба се определят изискванията към добавките към храните.
(2) Добавките към храните се предлагат на пазара като храни, представят се като такива и достигат до крайния потребител само предварително опаковани.
history Чл. 2. Наредбата не се прилага за продукти, регулирани по смисъла на чл. 3 от Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина.
history Чл. 3. Добавките към храните се пускат на пазара само ако отговарят на изискванията на тази наредба.
history Чл. 4. (Доп. - ДВ, бр. 90 от 2005 г.) Производителите или лицата, които предстои да пуснат на пазара за първи път добавки към храните, уведомяват за това Министерството на здравеопазването преди пускането на пазара, като изпращат образец на етикета, използван за съответната добавка към храната.
history
Чл. 5. (1) Когато съдържанието, производството, спецификациите, представянето или етикетирането на добавките към храните отговарят на изискванията на тази наредба и на другите нормативни актове, свързани с добавките към храните, търговията с тях не се забранява или ограничава.
(2) Когато в резултат на нова информация или преоценка на съществуващата се установи, че дадена добавка към храната, която съответства на изискванията на наредбата, създава опасност за здравето на потребителите, тази добавка към храната се спира от продажба и се изтегля от пазара.
history Чл. 6. Добавките към храни се продават в специализирани магазини за добавки към храни или на обособени щандове в други търговски обекти.
Раздел II.
Използване на витамини и минерали в добавки към храните
history
Чл. 7. (1) При производството на добавки към храните се използват само витамини и минерали, посочени в приложение № 1 под формите, посочени в приложение № 2.
(2) Критериите за чистота за изброените в приложение № 2 форми на витамини и минерали са съгласно Наредба № 21 от 2002 г. за специфичните критерии и изисквания за чистота на добавките, предназначени за влагане в храни (ДВ, бр. 104 от 2002 г.).
(3) За формите на витамините и минералите, изброени в приложение № 2, за които в наредбата по ал. 2 не са определени критерии за чистота, се прилагат общоприетите критерии за чистота, препоръчани от компетентните международни организации.
history
Чл. 8. (1) Максимално допустимите количества витамини и минерали в добавки към храните, предназначени за дневен прием за лица над 18г., са посочени в приложение № 3.
(2) Посочените в ал. 1 максимално допустими количества витамини и минерали да се имат предвид при влагането им в дозираните форми, под които ще се предлага съответната добавка към храната.
(3) Максимално допустимите количества по ал. 1 не се отнасят за бременни и кърмещи жени.
(4) Максимално допустимите количества витамини и минерали, извън посочените в приложението по ал. 1, се определят, като се отчитат:
1. горната граница за безопасен прием на отделните витамини и минерали, установена чрез оценка на риска, основаваща се на общопризнати научни данни, които отчитат степените на чувствителност на различните потребителски групи;
2. приема на витамини и минерали от други хранителни източници.
history Чл. 9. Минималните количества витамини и минерали, които се съдържат в дневната доза добавки към храните, препоръчвана от производителя за прием, не трябва да са по-малко от 15 % от референтните стойности по приложение № 1 от Наредба № 23 от 2001 г. за условията и изискванията за представяне на хранителната информация при етикетирането на храните (ДВ, бр. 53 от 2001 г.).
Раздел III.
Растения, части от растения и екстракти от тях в добавки към храните
history Чл. 10. В състава на добавки към храните се допуска влагането на стандартизирани растения, части от растения и екстракти от тях с благоприятен ефект върху здравето и безопасни в препоръчаната от производителя доза за дневен прием.
history
Чл. 11. (1) Забранява се в състава на добавки към храните влагането на растения и части от тях, посочени в приложение № 4.
(2) Забранява се в състава на добавки към храните влагането и на други растения и части от тях, извън посочените по ал. 1, съдържащи отровни и силно действащи вещества.
Раздел IV.
Етикетиране на добавки към храните
history
Чл. 12. (1) При етикетирането на добавките към храните се спазват изискванията на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), като се обявяват задължително и следните данни:
1. наименование на категориите витамини, минерали или други хранителни вещества или субстанции, характеризиращи продукта или указание за естеството им;
2. препоръчвана доза от продукта за дневен прием;
3. предупреждение да не се превишава препоръчваната дневна доза;
4. предупреждение продуктът да не се използва като заместител на разнообразното хранене;
5. предупреждение продуктът да се съхранява на място, недостъпно за малки деца.
(2) Наименованието, под което се продават продуктите, е "добавка към храната".
history
Чл. 13. (1) Етикетът, представянето и рекламата не трябва да приписват на добавките към храните свойства да предпазват, лекуват или излекуват болести при човека, нито да се позовават на такива свойства.
(2) Етикетът, представянето и рекламата на добавки към храните не трябва да съдържат какъвто и да е текст или да внушават, че балансираното и разнообразно хранене не може да осигури необходимите количества хранителни вещества.
history
Чл. 14. (1) Количествата витамини, минерали или други хранителни вещества или субстанции с хранителен или физиологичен ефект, които се съдържат в продукта, се обявяват върху етикета в цифрова форма. Мерните единици, които се използват при витамините и минералите, са съгласно приложение № 1.
(2) Обявените количества по ал. 1 трябва да са тези, които се съдържат в дозата за еднократен прием, обявена от производителя.
(3) Обявените стойности по ал. 1 и 2 са средни стойности, които се основават на направения от производителя лабораторен анализ на продукта.
history
Чл. 15. (1) Информацията за витамините и минералите може да се изразява и като процент от референтните стойности по приложение № 1 от Наредба № 23 от 2001 г. за условията и изискванията за представяне на хранителната информация при етикетирането на храните.
(2) Процентното изразяване по ал. 1 може да бъде представено и в графична форма.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history § 1. По смисъла на тази наредба "други хранителни вещества или субстанции с хранителен или физиологичен ефект" са провитамини, белтък, аминокиселини, пептиди, незаменими мастни киселини, рибни и растителни масла, въглехидрати, хранителни влакнини, метаболити, пробиотици и пребиотици, пчелни продукти, хранителни концентрати, ензими, части и екстракти от растения, органични и неорганични биоактивни субстанции, самостоятелно или в комбинация.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history § 2. Наредбата влиза в сила от 1.VIII.2005 г.
history § 3. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2005 г.) Добавките към храните, които се намират на пазара (произведени или внесени в страната) преди 01.08.2005 г. и които не отговарят на изискванията на наредбата, могат да се продават до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от 31.12.2005 г.
history § 4. Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от органите на държавния здравен контрол.
history § 5. Наредбата се издава на основание чл. 6а, ал. 2 от Закона за храните.
history Приложение № 1 към чл. 7, ал. 1
history Витамини и минерали, които могат да се използват при производството на добавки към храните
history
I. Витамини
Витамин А (µg RE)
Витамин D (µg)
Витамин Е (mg алфа-ТЕ)
Витамин К (µg)
Витамин В1 (mg)
Витамин В2 (mg)
Ниацин (mg NE)
Пантотенова киселина (mg)
Витамин В6 (mg)
Фолиева киселина (µg)
Витамин В12 (µg)
Биотин (µg)
Витамин С (mg)
history
II. Минерали
Калций (mg)
Магнезий (mg)
Желязо (mg)
Мед (µg)
Йод (µg)
Цинк (mg)
Манган (mg)
Натрий (mg)
Калий (mg)
Селен (µg)
Хром (µg)
Молибден (µg)
Флуор (mg)
Хлор (mg)
Фосфор (mg)
history Приложение № 2 към чл. 7, ал. 1
history Форми на витамините и минералите, които могат да се използват при производството на добавки към храните
history
I. Витамини
1. Витамин А
а) ретинол
б) ретинил ацетат
в) ретинил палмитат
г) бета-каротeн
2. Витамин D
а) холекалциферол
б) ергокалциферол
3. Витамин Е
а) D-алфа-токоферол
б) DL-алфа-токоферол
в) D-алфа-токоферил ацетат
г) DL-алфа-токоферил ацетат
д) D-алфа-токоферил сукцинат
4. Витамин К
а) филохинон (фитоменадион)
5. Витамин В1
а) тиамин хидрохлорид
б) тиамин мононитрат
6. Витамин В2
а) рибофлавин
б) рибофлавин 5'-фосфат натрий
7. Ниацин
а) никотинова киселина
б) никотинамид
8. Пантотенова киселина
а) D-пантотенат калций
б) D-пантотенат натрий
в) декспантенол
9. Витамин В6
а) пиридоксин хидрохлорид
б) пиридоксин 5'-фосфат
10. Фолиева киселина
а) птероилмоноглутаминова киселина
11. Витамин В12
а) цианокобаламин
б) хидроксокобаламин
12. Биотин
а) D-биотин
13. Витамин С
а) L-аскорбинова киселина
б) натриев-L-аскорбат
в) калциев-L-аскорбат
г) калиев-L-аскорбат
д) L-аскорбил 6-палмитат
history
II. Минерали
1. калциев карбонат
2. калциев хлорид
3. калциеви соли на лимонената киселина
4. калциев глюконат
5. калциев глицерофосфат
6. калциев лактат
7. калциеви соли на ортофосфорната киселина
8. калциев хидроксид
9. калциев оксид
10. магнезиев ацетат
11. магнезиев карбонат
12. магнезиев хлорид
13. магнезиеви соли на лимонената киселина
14. магнезиев глюконат
15. магнезиев глицерофосфат
16. магнезиеви соли на ортофосфорната киселина
17. магнезиев лактат
18. магнезиев хидроксид
19. магнезиев оксид
20. магнезиев сулфат
21. ферокарбонат
22. фероцитрат
23. фериамониев цитрат
24. фероглюконат
25. ферофумарат
26. феринатриев дифосфат
27. феролактат
28. феросулфат
29. феридифосфат (ферипирофосфат)
30. феризахарат
31. елементарно желязо (карбонил + електролитно + хидроген редуцирано)
32. меден карбонат
33. меден цитрат
34. меден глюконат
35. меден сулфат
36. меден лизин комплекс
37. натриев йодид
38. натриев йодат
39. калиев йодид
40. калиев йодат
41. цинков ацетат
42. цинков хлорид
43. цинков цитрат
44. цинков глюконат
45. цинков лактат
46. цинков оксид
47. цинков карбонат
48. цинков сулфат
49. манганов карбонат
50. манганов хлорид
51. манганов цитрат
52. манганов глюконат
53. манганов глицерофосфат
54. манганов сулфат
55. натриев бикарбонат
56. натриев карбонат
57. натриев хлорид
58. натриев цитрат
59. натриев глюконат
60. натриев лактат
61. натриев хидроксид
62. натриеви соли на ортофосфорната киселина
63. калиев бикарбонат
64. калиев карбонат
65. калиев хлорид
66. калиев цитрат
67. калиев глюконат
68. калиев глицерофосфат
69. калиев лактат
70. калиев хидроксид
71. калиеви соли на ортофосфорната киселина
72. натриев селенат
73. натриев хидроген селенит
74. натриев селенит
75. хром (III) хлорид
76. хром (III) сулфат
77. амониев молибдат (молибден (VI))
78. натриев молибдат (молибден (VI))
79. калиев флуорид
80. натриев флуорид
history
Максимално допустими количества витамини и минерали, вложени в добавки към храните за дневен прием, препоръчван от производителя
Витамини | Мерни | Максимални |
и минерали | единици | количества |
Витамин А | µg RE | 1500 |
Бета-каротен | mg | 7 |
Витамин D | µg | 10 |
Витамин E | mg алфа-ТЕ | 100 |
Витамин К | µg | 100 |
Витамин В1 | mg | 14 |
Витамин В2 (рибофлавин) | mg | 16 |
Ниацин (никотинова | ||
киселина) | mg NE | 10 |
Ниацин (никотинамид) | mg NE | 180 |
Пантотенова киселина | mg | 60 |
Витамин В6 | mg | 10 |
Фолиева киселина | µg | 400 |
Витамин В12 | µg | 50 |
Биотин | µg | 500 |
Витамин С | mg | 600 |
Калций | mg | 1500 |
Магнезий | mg | 250 |
Желязо | mg | 15 |
Мед | mg | 1 |
Йод | µg | 200 |
Цинк | mg | 15 |
Манган | mg | 4 |
Селен | µg | 100 |
Хром (тривалентен) | µg | 200 |
Молибден | µg | 100 |
Фосфор | mg | 250 |
history Приложение № 4 към чл. 11, ал. 1
history Растения и части от тях, които не се допускат за влагане в добавки към храните
№ | Наименование | Наименование | Части от расте- |
по | на растението | на растението | нието, които не |
ред | на латински | на български | се допускат |
език | език | в добавки към | |
храните | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Aconitum spp. | Самакитка | Всички части |
2. | Adonis vernalis | Горицвет | Всички части |
3. | Agrostema githago | Къклица | Всички части |
4. | Anagallis arvensis | Полско огнивче | Всички части |
5. | Anemone | Съсънка | Всички части |
(Pulsatilla) spp. | |||
6. | Areca catechu | Арекова палма | Семе |
7. | Aristolochia spp. | Вълча ябълка | Всички части |
8. | Artemisia | Бял пелин | Всички части |
absinthium | |||
9. | Artemisia cina | Сантонинов | Всички части |
пелин | |||
10. | Artemisia vulgaris | Обикновен | Всички части |
пелин | |||
11. | Arum maculatum | Петнист | Всички части |
змиярник | |||
12. | Asarum europeum | Копитник | Всички части |
13. | Atropa belladonna | Лудо биле | Всички части |
14. | Berberis vulgaris | Кисел трън | Всички части |
15. | Betonica officinalis | Лечебен | Всички части |
(Stachys officinalis) | ранилист | ||
16. | Borago officinalis | Пореч | Стрък, цвят |
17. | Bryonia alba | Дива тиква | Всички части |
18. | Buxus sempervirens | Чемшир | Всички части |
19. | Caltha palustris | Обикновен | Всички части |
блатняк | |||
20. | Canabis sativa | Индийски | Всички части |
var. indica | коноп | с изключение | |
на семената | |||
21. | Catharanthus spp. | Катарантус | Всички части |
22. | Cephaelis | Ипекакуана | Корен |
ipecacuanha | |||
23. | Chamaecytisus spp. | Зановец | Всички части |
(Cytisus) | |||
24. | Chelidonium majus | Змийско мляко | Всички части |
25. | Chenopodium | Хеноподий | Всички части |
ambrosioides | |||
26. | Chenopodium | Огниче | Всички части |
botrys | |||
27. | Chrysanthemum | Хризантема | Всички части |
vulgare | |||
28. | Cinchona spp. | Хининово дърво | Кора |
29. | Claviceps purpurea | Ръжено рогче | Всички части |
30. | Clematis vitalba | Обикновен | Всички части |
повет | |||
31. | Colchicum | Есенен | Всички части |
autumnale | мразовец | ||
32. | Conium maculatum | Бучиниш | Всички части |
33. | Consolida hispanica | Източна ралица | Всички части |
(Delphinium | |||
orientalis) | |||
34. | Consolida regalis | Обикновена | Всички части |
(Delphinium | ралица | ||
consolida) | |||
35. | Convallaria majalis | Момина сълза | Всички части |
36. | Convolvulus | Поветица | Всички части |
scammonia | |||
37. | Corydalis spp. | Лисичина | Всички части |
38. | Croton tiglium | Кротон | Семе, тлъсто |
масло | |||
39. | Cyclamen spp. | Ботурче | Всички части |
40. | Cynoglossum | Лечебна | Всички части |
officinale | наумка | ||
41. | Daphne mezereum | Бясно дърво | Всички части |
42. | Datura spp. | Татул | Всички части |
43. | Dictamnus albus | Росен | Всички части |
44. | Dieffenbachia | Дифенбахия | Всички части |
seguine | |||
45. | Digitalis spp. | Напръстник | Всички части |
46. | Dryopteris filix-mas | Мъжка папрат | Всички части |
47. | Ecbalium elaterium | Дива краставица | Всички части |
48. | Echinops spp. | Челядник | Всички части |
49. | Ephedra distachya | Обикновена | Всички части |
ефедра | |||
50. | Equisetum palustre | Блатен хвощ | Всички части |
51. | Erysimum diffusum | Боянка | Всички части |
52. | Erythroxylon coca | Кока | Лист |
53. | Euphorbia spp. | Млечка | Всички части |
54. | Exogonium purga | Ексогониум | Корен, смола |
55. | Fumaria officinalis | Росопас, | Всички части |
димянка | |||
56. | Galanthus nivalis | Снежно кокиче | Всички части |
57. | Galega officinalis | Жаблек | Всички части |
58. | Genista tinctoria | Багрилна | Всички части |
жълтуга | |||
59. | Hedera helix | Бръшлян | Всички части |
60. | Helleborus odorus | Кукуряк | Всички части |
61. | Hepatica nobilis | Гълъбови | Всички части |
очички | |||
62. | Huperzia inundata | Обикновен | Всички части |
(Lycopodium | плаун | ||
selago) | |||
63. | Нуdrastis canadensis | Хидрастис | Всички части |
64. | Hyoscyamus spp. | Блян | Всички части |
65. | Juniperus sabina | Казашка хвойна | Всички части |
66. | Kava-kava | Кава-кава | Всички части |
67. | Laburnum | Златен дъжд | Всички части |
anagyroides | |||
68. | Lathyrus sativus | Посевно секирче | Всички части |
69. | Leonurus cardiaca | Дяволска уста | Всички части |
70. | Leucojum aestivum | Блатно кокиче | Всички части |
71. | Lilium candidum | Бял крем | Всички части |
72. | Lobelia spp. | Лобелия | Всички части |
73. | Lolium temulentum | Отровна | Всички части |
глушица | |||
74. | Lycopodium | Бухалковиден | Всички части |
clavatum | плаун | ||
75. | Magnolia spp. | Магнолия | Всички части |
76. | Mandragora | Мандрагора | Всички части |
officinarum | |||
77. | Myristica fragrans | Индийско орехче | Семе |
78. | Nerium oleander | Зокум | Всички части |
79. | Nicotiana spp. | Тютюн | Всички части |
80. | Paeonia peregrina | Червен божур | Всички части |
(P. decora) | |||
81. | Papaver rhoeas | Полски мак | Всички части |
82. | Papaver | Сънотворен | Всички части |
somniferum | мак | с изключение | |
на семена | |||
83. | Paris quadrifolia | Вранско око | Всички части |
84. | Peganum harmala | Зърнеш | Всички части |
85. | Periploca graeca | Гърбач | Всички части |
86. | Petasites spp. | Чобанка | Всички части |
87. | Physostigma | Калабарски боб | Всички части |
venenosum | |||
88. | Phytolaca | Американски | Всички части |
americana | винобой | ||
89. | Pilocarpus | Яборандус | Всички части |
jaborandi | |||
90. | Polygonatum spp. | Момкова сълза | Всички части |
91. | Punica granatum | Нар | Корен |
92. | Ranunculus spp. | Лютиче | Всички части |
93. | Rauvolfia spp. | Рауволфия | Всички части |
94. | Ricinus communis | Рицин | Всички части |
95. | Rubia tinctorum | Брош | Коренище |
96. | Ruta graveolens | Седефче | Всички части |
97. | Sambucus ebulus | Тревист бъз | Всички части |
с изключение | |||
на добре узре- | |||
ли плодове | |||
98. | Saponaria | Сапунче | Всички части |
officinalis | |||
99. | Sassafros albidum | Сасафрос | Корен |
100. | Scilla maritima | ||
(Urginea maritima) | Морски лук | Всички части | |
101. | Sedum acre | Лютива | Всички части |
тлъстига | |||
102. | Senecio spp. | Спореж | Всички части |
103. | Solanum | Червено кучеш- | Всички части |
dulcamara | ко грозде | ||
104. | Solanum nigrum | Черно кучеш- | Всички части |
ко грозде | |||
105. | Spartium junceum | Спарциум | Всички части |
106. | Stephania spp. | Стефания | Всички части |
107. | Strophanthus spp. | Строфант | Всички части |
108. | Strychnos | Стрихнос | Семе |
nux-vomica | |||
109. | Symphytum spp. | Оман | Всички части |
110. | Syringa vulgaris | Люляк | Всички части |
111. | Tamus communis | Обикновен брей | Всички части |
112. | Tanacetum vulgare | Вратига | Всички части |
113. | Taxus bacata | Обикновен тис | Всички части |
114. | Thalictrum spp. | Обичниче | Всички части |
115. | Tussilago farfara | Подбел | Корен, цвят |
116. | Veratrum spp. | Чемерика | Всички части |
117. | Vicia sativa | Посевна | Всички части |
глушина | |||
118. | Vinca spp. | Зимзелен | Всички части |
119. | Vincetoxicum | Лечебен устрел | Всички части |
hirundinaria | |||
120. | Viscum album | Бял имел | Всички части |