Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове - отменени > Наредби > НАРЕДБА № 9 ОТ 18 АПРИЛ 2002 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕКСТРАКЦИОННИ РАЗТВОРИТЕЛИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ И ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Документът има по-нова версия, която е достъпна само за абонати.

НАРЕДБА № 9 ОТ 18 АПРИЛ 2002 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕКСТРАКЦИОННИ РАЗТВОРИТЕЛИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ И ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

ДВ. бр. 44 от 29.04.2002г.

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В сила от 31.10.2002 г.
Обн. ДВ. бр. 44 от 29 Април 2002 г.

 

history Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. видовете екстракционни разтворители, които могат да се използват при производството на храни и хранителни съставки;
2. критериите за чистота на екстракционните разтворители;
3. максимално допустимите количества на остатъци от екстракционни разтворители във или върху храни или хранителни съставки;
4. информацията, свързана с разтворителите, която се отбелязва върху опаковката на продуктите и в съпровождащата ги документация.

history Чл. 2. (1) Наредбата не се отнася за екстракционни разтворители, използвани при производството на добавки в храни, витамини или други хранителни добавки, освен ако тези добавки и витамини са посочени в приложенията.
(2) Влагането на добавките и витамините по ал. 1 при производство на храни се извършва в съответствие с изискванията на тази наредба за максимално допустими количества на остатъци от екстракционни разтворители в храните.

history Чл. 3. Използването на екстракционни разтворители при производство на храни и хранителни съставки се допуска при условията на чл. 6, ал. 1 от Закона за храните.

history Чл. 4. (1) Екстракционните разтворители, които могат да се използват при производството на храни и хранителни съставки, са посочени в приложение № 1.
(2) Употребата на екстракционните разтворители, посочени в приложение № 1, при производство на храни и хранителни съставки не трябва да води до наличие на остатъци от тях или техни разпадни продукти в храните в количества, опасни за здравето на потребителя.

history Чл. 5. Екстракционните разтворители, посочени в приложение № 2, могат да се използват при производството на храни и хранителни съставки при определените условия и максимално допустимите количества на остатъци от тях.

history Чл. 6. Екстракционните разтворители, предназначени за екстракция на ароматизанти от природни източници, могат да се използват като разтворители или разредители на ароматизанти при производството на храни при условията, посочени в приложение № 3.

history Чл. 7. При производството на храни или хранителни съставки като екстракционни разтворители могат да се използват и:
1. вода с добавени вещества, които регулират киселинността или алкалността;
2. храни или хранителни вещества, които имат свойствата на разтворители.

history Чл. 8. Екстракционните разтворители трябва да отговарят на следните критерии за чистота:
1. да не съдържат токсикологично опасни количества на химични елементи и вещества;
2. максимално допустимо съдържание на арсен - не повече от 1 mg/kg;
3. максимално допустимо съдържание на олово - не повече от 1 mg/kg.

history Чл. 9. Екстракционните разтворители, предлагани на пазара, се опаковат и етикетират чрез нанасяне на данни на видно място върху самата опаковка или с етикет по ясен, четлив и незаличим начин на български език.

history Чл. 10. (1) При етикетиране на екстракционните разтворители се включват следните данни:
1. търговското наименование съгласно посоченото в приложенията;
2. указание, че веществото е предназначено за употреба като екстракционен разтворител при производството на храни или хранителни съставки;
3. партиден номер;
4. име, адрес и седалище на производителя, вносителя или лицето, което опакова екстракционния разтворител;
5. нетно тегло;
6. указание за спазване на специални условия за съхранение и употреба.
(2) Информацията по ал. 1, т. 3 - 6 може да се съдържа само в търговската документация, която придружава партидата или е предоставена преди доставката й.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

history • 1. По смисъла на тази наредба:
1. " Разтворител" е вещество, което има способността да разтваря храните или хранителните съставки, вкл. и всеки замърсител, който е във или върху храните.
2. "Екстракционен разтворител" е разтворител, който се използва за извличане на вещества при екстракционен процес по време на преработката на суровини, храни или хранителни съставки, след което се отстранява. При този процес остатъци от разтворителя или негови разпадни продукти могат да останат в/върху храните или хранителните съставки неволно по технически неизбежни причини.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

history • 2. Тази наредба се издава на основание чл. 6, ал. 2 от Закона за храните и е съгласувана с министъра на земеделието и горите и министъра на икономиката.

history • 3. Наредбата влиза в сила шест месеца след обнародването й в "Държавен вестник".

history

history

Наименование
Пропан
Бутан
Етил ацетат
Етанол
Въглероден диоксид (СО2)
Ацетон *
Азотен оксид (NO)
Забележка.
* Забранява се употребата на ацетон при рафиниране на маслиново масло.

history Приложение № 2 към чл. 5

history

Екстрак-Условия на употребаМаксимално допус-
ционентими количества на
разтво-остатъци от екст-
рителракционния разтво-
рител в екстрахи-
раната храна или
хранителната
123
Хексан (1)1. Производство или фрак-1,0 в мазнини, расти-
циониране на мазнини ителни масла или
масла и производство накакаово масло
какаово масло
2. Приготвяне на обезмас-10,0 в храни, които
лени протеинови продуктисъдържат обезмасле-
и брашнани протеинови про-
дукти и брашна
3. Приготвяне на обезмас-5,0 в обезмаслени
лени зърнени зародишизърнени зародиши
4. Приготвяне на обезмас-30,0 в обезмаслени
лени соеви продуктисоеви продукти, във
вида, предлаган на
крайния консуматор
Метил1. Декофеинизиране и/или20,0 в кафе и чай
ацетатпремахване на горчиви или
дразнещи съставки от кафе
и чай
2. Производство на захар1,0 в захар
от меласа
Етил-1. Фракциониране на маз-5,0 в мазнини и масла
метил -нини и масла
кетон (2)2. Декофеинизиране и/или20,0 в кафе и чай
премахване на горчиви или
дразнещи съставки от кафе
и чай
Дихлор -Декофеинизиране и/или2,0 в печено кафе
метанпремахване на горчиви или5,0 в чай
дразнещи съставки от кафе
и чай
МетанолПри производството на10,0
всички храни
Пропан -При производството на10,0
2-олвсички храни

Забележки:
(1) Хексан е търговски продукт от нециклични наситени въглеводороди с шест въглеродни атома, които се дестилират между 64 и 70 °С.
(2) В етилметилкетона съдържанието на n-хексан не трябва да надвишава 50 mg/kg.
Забранява се комбинираната употреба на етилметилкетон и хексан.

history Приложение № 3 към чл. 6

history

НаименованиеМаксимално допустими количества
на екстрак-на остатъци на екстракционни
ционнияразтворители в храни в резултат от
разтворителизползването им при получаване на
ароматизанти от природни източници
(mg/kg)
Диетилов етер2,0
Хексан (1)1,0
Циклохексан1,0
Метил ацетат1,0
Бутан-1-ол1,0
Бутано-2-ол1,0
Етилметилкетон(1)1,0
Дихлорметан0,02
Пропан-1-ол1,0
1,1,1,2-тетра-
флуоретан0,02
(1) Забранява се комбинираната употреба на хексан и етилметилкетон.


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...