ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП | |
Не сте абонат на Експертис? Разгледайте вариантите ни за АБОНАМЕНТ |
НАРЕДБА № 9 ОТ 18 АПРИЛ 2002 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕКСТРАКЦИОННИ РАЗТВОРИТЕЛИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ХРАНИ И ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ
ДВ. бр. 10 от 31.01.2023г.
Обн., ДВ, бр. 44 от 29 април 2002 г., изм., ДВ, бр. 32 от 19 април 2011 г., изм. и доп., ДВ, бр. 11 от 2 февруари 2018 г., отм., ДВ, бр. 10 от 31 Януари 2023 г.
history
Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. видовете екстракционни разтворители, които могат да се използват при производството на храни и хранителни съставки;
2. критериите за чистота на екстракционните разтворители;
3. максимално допустимите количества на остатъци от екстракционни разтворители във или върху храни или хранителни съставки;
4. информацията, свързана с разтворителите, която се отбелязва върху опаковката на продуктите и в съпровождащата ги документация.
history
Чл. 2. (1) Наредбата не се отнася за екстракционни разтворители, използвани при производството на добавки в храни, витамини или други хранителни добавки, освен ако тези добавки и витамини са посочени в приложенията.
(2) Влагането на добавките и витамините по ал. 1 при производство на храни се извършва в съответствие с изискванията на тази наредба за максимално допустими количества на остатъци от екстракционни разтворители в храните.