ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
Наредба за статистическите изследвания, провеждани в свиневъдството, говедовъдството, биволовъдството, овцевъдството, козевъдството и в производството на месо, мляко и млечни продукти
ДВ. бр. 62 от 31.07.2007г.
Обн., ДВ, бр. 93 от 17 ноември 2006 г., изм., ДВ, бр. 62 от 31 Юли 2007 г.
Глава първа.
Общи положения
history Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за провеждане на статистически изследвания в свиневъдството, говедовъдството, биволовъдството, овцевъдството, козевъдството и в производството на месо, мляко и млечни продукти.
history
Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2007 г., в сила от 19.07.2007 г.) Статистическите изследвания се провеждат от дирекция "Агростатистика" на Министерството на земеделието и продоволствието, която:
1. събира, обработва и съхранява статистически данни за свиневъдството, говедовъдството, биволовъдството, овцевъдството, козевъдството и за производството на месо, мляко и млечни продукти;
2. (В сила от 01.01.2007 г.) представя информация на Националния статистически институт и на Европейската комисия за резултатите от изследванията по чл. 1, както и всяка методологична или друга промяна, която би повлияла съществено на събирането на статистическите данни, не по-късно от 3 месеца от момента на прилагане на промяната.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2007 г., в сила от 19.07.2007 г.) Министерството на земеделието и продоволствието предоставя статистическа информация на потребителите при условията и по реда на Закона за статистиката и обменя статистическа информация с Националния статистически институт и с международни организации.
(3) Дирекция "Агростатистика" предприема мерки за ограничаване на грешките при провеждане на изследванията и при необходимост изчислява ефекта на грешките върху резултатите за броя на животните и за производството на месо, мляко и млечни продукти.
history
Чл. 3. (1) Обект на наблюдение са:
1. земеделските стопанства, които отглеждат поне един от следните видове животни: свине, говеда, биволи, овце или кози;
2. кланиците;
3. предприятията за събиране и преработка на мляко.
(2) Ръководителите на обектите на наблюдение по ал. 1 са задължени да предоставят достоверна статистическа информация.
history
Чл. 4. (1) Статистическите изследвания по чл. 1 са част от Националната програма за статистически изследвания.
(2) Резултатите от статистическите изследвания се представят в съответствие с изискванията на програмата.
Глава втора
Статистически изследвания, провеждани в свиневъдството
history
Чл. 5. (1) Статистически изследвания на популацията от свине се извършват два пъти годишно - през май и през ноември.
(2) Статистическите изследвания обхващат всички свине, отглеждани в земеделски стопанства.
(3) Изследванията трябва да отчитат най-малко 95 на сто от популацията от свине съгласно резултатите от последното изследване на структурата на земеделските стопанства.
(4) Резултатите от статистическите изследвания се допълват с оценка на популацията от свине, която не е обхваната от изследванията.
Чл. 6. Чрез статистическите изследвания се предоставят данни, разпределени в следните категории:
прасенца с живо тегло по-малко от 20 kg;
свине с живо тегло 20 kg или повече, но по-малко от 50 kg;
свине за угояване, включително бракувани нерези и бракувани женски свине, с живо тегло:
а) 50 kg или повече, но по-малко от 80 kg;
б) 80 kg или повече, но по-малко от 110 kg;
в) 110 kg или повече;
свине за разплод с живо тегло 50 kg и повече:
а) нерези;
б) заплодени свине-майки;
в) млади женски свине, заплодени за първи път;
г) други свине-майки;
д) млади женски свине, още незаплодени.
history
Чл. 7. (1) Статистическите изследвания се провеждат под формата на изчерпателно преброяване или чрез извадка.
(2) Стохастичната грешка на резултатите от извадковите изследвания не трябва да превишава 2 на сто от общия брой на свинете при гаранционна вероятност 68 на сто.
history
Чл. 8. (1) Предварителните резултати от изследването през ноември се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 15 февруари следващата година.
(2) Окончателните резултати и допълнителните оценки от изследването през ноември се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 1 април следващата година.
history
Чл. 9. (1) Окончателните резултати от изследването през ноември се представят по райони за планиране (NUTS2), определени съгласно Закона за регионалното развитие.
(2) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.
history
Чл. 10. (1) Окончателните резултати от изследването през ноември за всяка нечетна година се отчитат по класове за размер на стадата съгласно приложение № 1.
(2) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.
history
Чл. 11. (1) Дирекция "Агростатистика" ежемесечно събира от кланиците данни за броя и за кланичното тегло на свинете, заклани в кланици, чието месо е годно за човешка консумация.
(2) Данните по ал. 1 се допълват с оценка на броя и кланичното тегло на животните, заклани извън кланиците, с цел да се обхванат всички заклани животни на територията на страната.
(3) Данните по ал. 1 се събират за кланичните трупове на свине - общо.
(4) Данните по ал. 1, 2 и 3 се предоставят на Европейската комисия в рамките на два месеца след месеца, за който се отнасят данните.
history
Чл. 12. (1) За всяко тримесечие въз основа на резултатите от изследванията и друга налична информация се изготвят прогнози за предлагането на свине общо на пазара.
(2) Прогнозите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия в следните срокове:
до 15 февруари - за прогнозите до третото тримесечие на текущата година (включително);
до 15 юни - за прогнозите до първото тримесечие на следващата година (включително);
до 15 октомври - за прогнозите до второто тримесечие на следващата година (включително).
Глава трета
Статистически изследвания, провеждани в говедовъдството и биволовъдството
history
Чл. 13. (1) Статистически изследвания на популациите от говеда и от биволи се извършват два пъти годишно - през май и през ноември.
(2) Статистическите изследвания обхващат всички говеда и биволи, отглеждани в земеделски стопанства.
(3) Изследванията трябва да отчитат най-малко 95 на сто от популациите от говеда и биволи съгласно резултатите от последното изследване на структурата на земеделските стопанства.
(4) Резултатите от статистическите изследвания се допълват с оценка на популациите от говеда и биволи, които не са обхванати от изследванията.
history
Чл. 14. Чрез статистическите изследвания се предоставят данни, разпределени в следните категории говеда и биволи съгласно приложение
№ 2:
1. говеда под една година:
а) телета за клане;
б) други;
аа) мъжки;
бб) женски;
2. говеда от една до две години:
а) мъжки;
б) женски;
аа) животни за клане;
бб) други;
3. говеда на две и повече години:
а) мъжки;
б) женски:
аа) юници:
ааа) юници за клане;
ббб) други юници;
бб) крави:
ааа) млечни крави;
ббб) други крави;
4. биволи:
а) биволици за разплод;
б) други биволи.
Чл. 15. (1) Статистическите изследвания се провеждат под формата на изчерпателно преброяване или чрез представителна извадка.
(2) Стохастичната грешка на резултатите от извадковите изследвания не трябва да превишава 1 на сто от общия брой на говедата и
1,5 на сто от общия брой на кравите при гаранционна вероятност 68 на сто.
Чл. 16. (1) Предварителните резултати от изследването през ноември се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 15 февруари следващата година.
(2) Окончателните резултати и допълнителните оценки за изследването през ноември се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 1 април следващата година.
Чл. 17. (1) Окончателните резултати от изследването през ноември се отчитат по райони за планиране (NUTS2), определени съгласно Закона за регионалното развитие.
(2) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.
Чл. 18. (1) Окончателните резултати от изследването през ноември за всяка нечетна година се отчитат по класове за размер на стадата съгласно приложение № 3.
(2) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.
Чл. 19. (1) Дирекция "Агростатистика" ежемесечно събира от кланиците данни за броя и за кланичното тегло на говедата и на биволите, заклани в кланици, чието месо е годно за човешка консумация.
(2) Данните по ал. 1 се допълват с оценка на броя и кланичното тегло на животните, заклани извън кланиците, с цел да се обхванат всички заклани животни на територията на страната.
(3) Данните по ал. 1 се събират за кланични трупове на:
телета;
юници;
крави;
бици;
волове;
биволи.
(4) Данните по ал. 1, 2 и 3 се предоставят на Европейската комисия в рамките на два месеца след месеца, за който се отнасят данните.
Чл. 20. (1) За всяко полугодие въз основа на резултатите от изследванията и друга налична информация се изготвят прогнози за предлагането на говеда на пазара.
(2) Прогнози за предлагането на пазара се изготвят за следните категории:
телета;
юници;
крави;
бици;
волове.
(3) Прогнозите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия в следните срокове:
до 15 февруари - за прогнози до края на първото полугодие на следващата година (включително);
до 1 октомври - за прогнози до края на второто полугодие на следващата година (включително).
Глава четвърта
Статистически изследвания, провеждани в овцевъдството и козевъдството
history
Чл. 21. (1) Статистически изследвания на популациите от овце и от кози се извършват два пъти годишно - през май и през ноември.
(2) Статистическите изследвания обхващат всички овце и кози, отглеждани в земеделски стопанства.
(3) Изследванията трябва да отчитат най-малко 95 на сто от популациите от овце и кози съгласно резултатите от последното изследване на структурата на земеделските стопанства.
(4) Резултатите от статистическите изследвания се допълват с оценки на популациите от овце и кози, които не са обхванати от изследванията.
history
Чл. 22. Чрез статистическите изследвания се предоставят данни, разпределени в следните категории овце и кози съгласно приложение № 4:
общо овце:
а) овце-майки и заплодени дзвизки;
аа) млечни овце-майки и млечни заплодени дзвизки;
бб) други овце-майки и други заплодени дзвизки;
б) други овце;
общо кози:
а) кози-майки и заплодени млади кози:
аа) кози-майки;
бб) млади кози, заплодени за пръв път;
б) други кози.
history
Чл. 23. (1) Статистическите изследвания се провеждат под формата на изчерпателно преброяване или чрез извадка.
(2) Стохастичната грешка на резултатите от извадковите изследванията не трябва да превишава 2 на сто от общия брой на овцете и на козите при гаранционна вероятност 68 на сто.
history
Чл. 24. (1) Предварителните резултати от изследванията през ноември и допълнителните оценки се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 1 март следващата година.
(2) Окончателните резултати от изследванията през ноември и допълнителните оценки се предоставят на Европейската комисия на национално ниво не по-късно от 1 април следващата година.
history
Чл. 25. (1) Окончателните резултати от изследванията през ноември се представят по райони за планиране (NUTS2), определени съгласно Закона за регионалното развитие.
(2) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.
history
Чл. 26. (1) Окончателните резултати от изследванията през ноември за всяка нечетна година се отчитат по класове за размер на стадата съгласно приложение № 5.
(2) Резултатите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия не по-късно от 15 май следващата година.
history
Чл. 27. (1) Дирекция "Агростатистика" ежемесечно събира от кланиците данни за броя и за кланичното тегло на овцете и козите, заклани в кланици, чието месо е годно за човешка консумация.
(2) Данните по ал. 1 се допълват с оценка на броя и кланичното тегло на животните, заклани извън кланиците, с цел да се обхванат всички заклани животни на територията на страната.
(3) Данните по ал. 1 се събират за кланични трупове на:
1. овце, от които - агнета;
2. кози.
(4) Данните по ал. 1, 2 и 3 се предоставят на Европейската комисия в рамките на два месеца след месеца, за който се отнасят данните.
history
Чл. 28. (1) За всяко полугодие въз основа на резултатите от изследванията и друга налична информация се изготвят прогнози за предлагането на овце и кози на пазара.
(2) Прогнозите по ал. 1 се предоставят на Европейската комисия до 1 март след провеждане на изследването за двата 6-месечни периода на текущата година.
Глава пета
Статистически изследвания за производство на мляко и млечни продукти
history
Чл. 29. (1) Статистически изследвания на производство на мляко в земеделските стопанства и употребата му се извършват веднъж годишно.
(2) Статистически изследвания за събраното и преработеното мляко се извършват ежемесечно, годишно и на 3 години за следните обекти:
1. предприятия или земеделски стопанства, които изкупуват и/или събират пълномаслено мляко или млечни продукти директно от земеделските стопанства или от предприятията по т. 2 с цел преработката им в млечни продукти;
2. предприятия, които събират мляко или сметана с цел да ги предадат изцяло или отчасти, без преработка, на предприятията по т. 1.
(3) Годишните и тригодишните изследвания се правят за събраното и преработеното мляко и за продукти от мляко от крави, овце, кози и биволици. Месечните изследвания се правят за краве мляко и за продукти от краве мляко. Продуктите от мляко са определени съгласно приложение № 6.
(4) Не се допуска дублиране на резултатите от изследването на обектите по ал. 2.
history
Чл. 30. Данните от статистическите изследвания се отчитат по следния начин:
1. при ежемесечните изследвания:
а) количество, масленост и съдържание на протеин на събраните краве мляко и сметана;
б) количество на определените в приложение № 7 преработени и налични за доставка пресни продукти от мляко и произведени млечни продукти;
2. при годишните изследвания:
а) количество, маслено съдържание и съдържание на протеин на наличното за преработка мляко и сметана;
б) количество на преработени и налични за доставка пресни продукти от мляко и на други произведени млечни продукти, разпределени по видове, съгласно приложение № 7;
в) количество на суровини под формата на пълномаслено и обезмаслено мляко и количество на мазнини, използвани при производството на млечни продукти;
г) съдържание на протеин на основните млечни продукти, изчислено по методи, гарантиращи надеждност на данните;
д) количество краве мляко, произведено от земеделските стопанства по райони за планиране (NUTS2), изчислено по методи, гарантиращи надеждност на данните;
3. при тригодишните изследвания - брой на изследваните единици, определени в чл. 29, ал. 2, разпределени по категории големина, съгласно приложение № 7.
history
Чл. 31. (1) Статистическите изследвания за събраното и преработеното мляко трябва да бъдат изчерпателни и да обхващат най-малко 95 на сто от събраното краве мляко, като остатъкът се изчислява на базата на извадки или други източници.
(2) Месечните изследвания могат да се провеждат под формата на извадкови проучвания. Стохастичната грешка на резултатите от извадковите изследвания не трябва да превишава 1 на сто от общото количество събрано мляко на национално ниво при гаранционна вероятност 68 на сто.
(3) Ежегодно не по-късно от 30 септември на Европейската комисия се представя методологичен доклад съгласно приложение № 8.
history
Чл. 32. Информацията от статистическите изследвания се обобщава и се предоставя на Националния статистически институт и на Европейската комисия във формата, определена в приложение № 7, не по-късно от:
1. четиридесет и пет дни след края на месеца на предаване на резултатите от месечните изследвания по чл. 30, т. 1 (таблица А от приложение № 7);
2. месец юни от годината, следваща годината на предаване на резултатите от годишните изследвания по чл. 30, т. 2, букви "а", "б", "в" и "г" (таблици Б, В и З от приложение № 7);
3. месец септември от годината, следваща годината на провеждане на изследването, за резултатите от годишните изследвания по чл. 30, т. 2, буква "д" и т. 3 (таблици Г, Д, Е, Ж1, Ж2, Ж3, Ж4, Ж5 от приложение №7).
Допълнителни разпоредби
history
§ 1. По смисъла на наредбата:
"Свине" са домашни животни от вида Sus.
"Говеда и биволи" са домашни животни от видовете Bos taurus, Bubalus bubalus и Beefalo.
"Овце" са домашни животни от вида "Ovis".
"Кози" са домашни животни от вида "Capra".
"Земеделско стопанство" е технико-икономическа единица под единно управление, която стопанисва над 1 ha използвана земеделска площ (ИЗП) или под 1 ha ИЗП, но чиято продукция е предназначена напълно или предимно за пазара, и отговаря на изискванията за минимален праг от последното преброяване на земеделските стопанства.
"Структурата на земеделските стопанства" включва характеристиките съгласно чл. 5 от Закона за преброяване на земеделските стопанства.
"Стохастичната (случайна) грешка" е грешка, характерна за извадковите наблюдения, която е резултат от действието на случайни фактори при изготвянето на извадката.
"Гаранционна вероятност" е вероятността, с която се гарантира надеждността на оценената стохастична грешка.
"Кланични трупове на свине" са охладени трупове на свине, които са обезкръвени и почистени от вътрешностите, цели или разделени наполовина по дължина, без езика, четината, копитата, външните полови органи, салото, бъбреците и диафрагмата.
"Кланични трупове на говеда" са охладени трупове на говеда, които са обезкръвени, одрани, почистени от вътрешностите и на които са отстранени главата (отрязана на тилната връзка), краката (отрязани в китковата и скакателната става), външните полови органи, опашката, вимето, бъбреците и околобъбречните тлъстини.
"Кланични трупове на овце и кози" са охладени трупове на овце и кози, които са обезкръвени, одрани, почистени от вътрешностите и на които са отстранени главата (отрязана между тилната кост и първия шиен прешлен), краката (отрязани в китковата и скакателната става, съответно над метакарпалните и метатарзалните кости), опашката (отрязана между шестия и седмия опашен прешлен), външните полови органи и вимето. Бъбреците и околобъбречните тлъстини се включват в трупа.
"Предлагането на свине на пазара" се изразява като брутно вътрешно производство, което включва броя на всички заклани свине в страната плюс салдото от търговията с живи свине в рамките на Европейския съюз и външната търговия със страни извън Европейския съюз.
"Предлагането на говеда на пазара" се изразява като брутно вътрешно производство, което включва броя на всички заклани животни в страната плюс салдото от търговията с живи животни в рамките на Европейския съюз и външната търговия със страни извън Европейския съюз.
"Предлагането на овце и кози на пазара" се изразява като брутно вътрешно производство, което включва броя на всички заклани животни в страната плюс салдото от търговията с живи животни в рамките на Европейския съюз и външната търговия със страни извън Европейския съюз.
history § 2. С наредбата се въвеждат изискванията на директиви 93/23/ЕЕС, 93/24/ЕЕС и 93/25/ЕЕС, последващо изменени с Директива 97/77/ЕО, и на Директива 96/16/ЕС, последващо изменена с Директива 2003/107/ЕО.
history
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 3. Наредбата се приема на основание § 9 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за статистиката.
history
§ 4. Член 2, ал. 1, т. 2, чл. 8, чл. 9, ал. 2, чл. 10, ал. 2, чл. 11, ал. 4,
чл. 12, ал. 2, чл. 16, чл. 17, ал. 2, чл. 18, ал. 2, чл. 19, ал. 4, чл. 20, ал. 3, чл. 24,
чл. 25, ал. 2, чл. 26, ал. 2, чл. 27, ал. 4, чл. 28, ал. 2, чл. 31, ал. 3 и чл. 32 влизат в сила от 1 януари 2007 г.
history § 5. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2007 г., в сила от 19.07.2007 г.) Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на земеделието и продоволствието.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 ОТ 23 ЮЛИ 2007 Г. ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ ПО ГОРИТЕ В ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ(ОБН. - ДВ, БР. 62 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 19.07.2007 Г.)
history
§ 6. В нормативните актове на Министерския съвет:
1. Думите "министърът на земеделието и горите" и "министъра на земеделието и горите" се заменят съответно с "министърът на земеделието и продоволствието" и "министъра на земеделието и продоволствието".
2. Думите "Министерството на земеделието и горите" и "Министерство на земеделието и горите" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и продоволствието" и "Министерство на земеделието и продоволствието".
3. Думите "Националното управление по горите" и "Национално управление по горите" се заменят съответно с "Държавната агенция по горите" и "Държавна агенция по горите".
4. Думите "ръководителят на Националното управление по горите" и "началникът на Националното управление по горите" и думите "ръководителя на Националното управление по горите" и "началника на Националното управление по горите" се заменят съответно с "председателят на Държавната агенция по горите" и "председателя на Държавната агенция по горите".
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
history Приложение № 1 към чл. 10, ал. 1
history Класове размер на стадата със свине
Категории | Брой свине/ стопанство |
Брой стопанства | Брой животни | Брой женски свине за разплод >=50 kg/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни | Брой свине за угояване >= 50 kg/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни | |
I | 1-2 | 1-2 | 1-2 | |||||||
II | 3-9 | 3-4 | 3-9 | |||||||
III | 1-9 | 5-9 | 1-9 | |||||||
IV | 10-49 | 1-9 | 10-49 | |||||||
V | 50-99 | 10-19 | 50-99 | |||||||
VI | 100-199 | 20-49 | 100-199 | |||||||
VII | 200-399 | 50-99 | 200-399 | |||||||
VIII | 400-999 | 100- | 400-999 | |||||||
IX | 1 000- | 100-199 (1) | 1 000- | |||||||
X | 1 000-1 999 (1) | 200-499 (1) | 1 000-1 999 (1) | |||||||
ХІ | 2 000-4 999 (1) | 500- (1) | 2 000- (1) | |||||||
ХІІ | 5 000- (1) | 2 000-4 999 (1) | ||||||||
ХІІІ | 5 000- (1) | |||||||||
Общо | Общо | Общо | ||||||||
(1) Разпределението не е задължително. |
history Приложение № 2 към чл. 14 и чл. 19, ал. 3
history Категории говеда
Категория | Говеда | Кланични трупове |
Телета | 1. а) Говеда под една година, предназначени за клане като телета |
1. Телета Домашни животни от вида говеда с живо тегло по-малко или равно на 300 kg и нямат постоянни зъби |
Бици | 4. Бици Мъжки некастрирани говеда, които не са включени в т. 1. |
|
Волове | 5. Волове Мъжки кастрирани говеда, които не са включени в т. 1. |
|
Юници | 3. б) аа) Женски говеда на две и повече години, които още не са раждали |
2. Юници Женски говеда, които още не са раждали и не са включени в т. 1. |
Юници за клане | 3. б) аа) ааа) Юници, които се отглеждат за месо |
|
Други юници | 3. б) аа) ббб) Разплодни юници, предназначени за ремонт на основното стадо млечни крави или други крави |
|
Крави | 3. б) бб) Женски говеда, които вече са раждали (включително тези под две години) |
3. Крави Женски говеда, които вече са раждали |
Млечни крави |
|
|
Други крави | 3. б) бб) ббб) Други крави освен млечните, включително кравите за работа |
history
Приложение № 3 към чл. 18, ал. 1
Класове за размер на стадата с говеда и биволи | |||||||||
Категории | Брой говеда и биволи/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни | Брой млечни крави и биволици/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни | Брой други крави/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни |
I | 1-2 | 1-2 (а) | 1-2 | ||||||
II | 3-9 | 3-9 (а) | 3-9 | ||||||
III | 1-9 | 1-9 | 1-9 | ||||||
IV | 10-19 | 10-19 | 10-19 | ||||||
V | 20-29 | 20-29 | 20-29 | ||||||
VI | 30-49 | 30-49 | 30-49 | ||||||
VII | 50-99 | 50-99 | 50-99 | ||||||
VIII | 100- | 100- | 100- (1) | ||||||
IX | 100-199 (1) | 100-199 (1) | 100-199 (1) | ||||||
X | 200-299 (1) | 200-299 (1) | 200-299 (1) | ||||||
ХІ | 300-499 (1) | 300- (1) | 300- (1) | ||||||
ХІІ | 500- (1) | ||||||||
Общо | Общо | Общо | |||||||
(1) Разпределението не е задължително. |
history Приложение № 4 към чл. 22
history Категории овце
history
Заплодени овце-майки и дзвизки
Женски овце, които вече са раждали поне веднъж, както и заплодените за първи път.
history
Млечни овце-майки
Женски овце, които се отглеждат изключително или основно за производство на мляко, предназначено за храна на хората и/или за преработка в млечни продукти. Включват се и бракуваните млечни овце (независимо дали се угояват или не между последната лактация и предаването в кланица).
history
Други овце-майки
Овце-майки, различни от категорията млечни овце-майки.
history
Агнета
Млади мъжки или женски овце на възраст до около 12 месеца.
history
Приложение № 5 към чл. 26, ал. 1
Таблица 1 | |||||||||||||
Класове за размер на стадата с овце | |||||||||||||
Категории | Стопанства с овце (общо) | Стопанства с овце-майки и заплодени дзвизки | Стопанства с млечни овце-майки и заплодени млечни дзвизки(1) | Стопанства с други овце-майки и заплодени дзвизки(1) | |||||||||
Брой овце (общо)/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни | Овце-майки и дзвизки/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни |
Млечни овце-майки и дзвизки/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни | Други овце-майки и дзвизки/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни | ||
I | 1-9 | 1-9 | 1-9 | 1-9 | |||||||||
II | 10-19 | 10-19 | 10-19 | 10-19 | |||||||||
III | 20-49 | 20-49 | 20-49 | 20-49 | |||||||||
IV | 50-99 | 50-99 | 50-99 | 50-99 | |||||||||
V | 100- | 100- | 100- | 100- | |||||||||
VI | 100-199 (1) | 100-199 (1) | 100-199 (1) | 100-199 (1) | |||||||||
VII | 200-499 (1) | 200-499 (1) | 200-499 (1) | 200-499 (1) | |||||||||
VIII | 500-999 (1) | 500-999 (1) | 500-999 (1) | 500-999 (1) | |||||||||
ІХ | 1 000- (1) | 1 000- (1) | 1 000- (1) | 1 000- (1) | |||||||||
Общо | Общо | Общо | Общо |
Разпределението не е задължително.
Таблица 2 | ||||||
Класове за размер на стадата с кози | ||||||
Кате-гории | Стопанства с кози (общо) | Стопанства с кози-майки и заплодени млади женски кози | ||||
Кози (общо)/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни | Кози-майки и заплодени млади женски кози/ стопанство | Брой стопанства | Брой животни | |
I | 1-9 | 1-9 | ||||
II | 10-19 | 10-19 | ||||
III | 20-49 | 20-49 | ||||
IV | 50-99 | 50-99 | ||||
V | 100- | 100- | ||||
VІ | 100-499 (1) | 100-499 (1) | ||||
VІІ | 500- (1) | 500- (1) | ||||
VІІІ | 500-999 (1) | 500-999 (1) | ||||
ІХ | 1000- (1) | 1000- (1) | ||||
Общо | Общо | |||||
(1) Разпределението не е задължително. |
history Приложение № 6 към чл. 29, ал. 3
history
Списък на млечните продукти
Код на продукта | Наименование на продукта |
1 | Пресни продукти |
11 | Мляко за пиене |
111 | Сурово мляко |
112 | Пълномаслено мляко |
1121 | Пастьоризирано |
1122 | Стерилизирано |
1123 | Уперизирано (UHT-мляко) |
113 | Полуобезмаслено мляко |
1131 | Пастьоризирано |
1132 | Стерилизирано |
1133 | Уперизирано (UHT-мляко) |
114 | Обезмаслено мляко |
1141 | Пастьоризирано |
1142 | Стерилизирано |
1143 | Уперизирано (UHT-мляко) |
12 | Мътеница |
13 | Сметана |
С тегловно съдържание на мазнини | |
131 | По-малко или равно на 29 % |
132 | Над 29 % |
14 | Заквасени млека (кисело мляко, заквасени млека за пиене и др.) |
141 | С добавки |
142 | Без добавки |
15 | Напитки на млечна основа |
16 | Други пресни млечни продукти (желирани млека, кремове, мусове и др.) |
2 | Преработени продукти |
21 | Кондензирано мляко |
211 | Неподсладено |
212 | Подсладено |
22 | Млечни продукти на прах |
221 | Млечна сметана на прах |
222 | Пълномаслено мляко на прах |
223 | Частично обезмаслено мляко на прах |
224 | Обезмаслено мляко на прах |
225 | Мътеница на прах |
226 | Други продукти на прах |
23 | Млечно масло и други млечни пасти за намазване |
231 | Млечно масло |
2311 | Традиционно масло (1) |
2312 | Рекомбинирано масло (1) |
2313 | Суроватъчно масло (1) |
232 | Топено масло и масло от сметана |
233 | Други продукти с млечни мазнини |
2331 | Нискокалорично масло (1) |
2332 | Други (1) |
24 | Сирене |
241 | Сирене в зависимост от вида на млякото |
2411 | Сирене от краве мляко (чисто) |
2412 | Сирене от овче мляко (чисто) |
2413 | Сирене от козе мляко (чисто) |
2414 | Други (смес и сирене само от биволско мляко) |
242 | Сирене (всички видове млека) според категорията: |
2421 | Меко сирене |
2422 | Полумеко сирене |
2423 | Полутвърдо сирене |
2424 | Твърдо сирене |
2425 | Много твърдо сирене |
2426 | Прясно сирене |
25 | Преработено сирене (топено сирене) |
26 | Казеин и казеинати |
27 | Суроватка, общо |
271 | Суроватка, доставяна в течно състояние |
272 | Суроватка, доставяна в концентрирано състояние |
273 | Суроватка на прах или на блокчета |
274 | Лактоза (млечна захар) |
275 | Лакталбумин |
28 | Други преработени продукти |
history Събирането и предоставянето на данните не е задължително.
history
ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ
МЛЯКО ЗА ПИЕНЕ (11)
Мляко за пиене: сурово мляко, пълномаслено мляко, полумаслено и обезмаслено мляко, несъдържащо добавки.
- отнася се само до мляко, което е предназначено за директна консумация, обикновено в опаковки до 2 литра.
- включва също така мляко с добавка на витамини.
history Сурово мляко (111): мляко, произведено чрез секрецията на млечните жлези на една или повече крави, овце, кози или биволици, което не е загрято над 40°C, нито е подлагано на друга обработка със същия ефект.
history Пълномаслено мляко (112): мляко, което е било подложено в някое млекопреработвателно предприятие най-малко на една термична обработка или на друга позволена обработка със същия ефект, при което естествената масленост е по-голяма или равна на 3,0%, или при което маслеността е намалена най-малко на 3,0%.
history Полуобезмаслено мляко (113): мляко, което е било подложено в някое млекопреработвателно предприятие на поне една термична обработка или на друга разрешена обработка с подобен ефект, и чиято масленост е била доведена най-малко до 1,50% и най-много до 1,80%.
history
Обезмаслено мляко (114): мляко, което е било подложено в някое млекопреработвателно предприятие поне на една термична обработка или на друга разрешена обработка с подобен ефект и чиято масленост е била доведена до не повече от 0,30%.
Пастьоризирано мляко: пастьоризираното мляко трябва да се получи чрез термична обработка, която включва висока температура за кратко време (най-малко 71,7°C в продължение на 15 секунди или някоя подобна комбинация), или чрез друг метод за пастьоризиране, при който се използват различни комбинации от време и температура за постигане на същия ефект.
Стерилизирано мляко: стерилизираното мляко трябва:
- да е загрято и стерилизирано в херметически затворени съдове или контейнери, чието запечатване трябва да остане цяло;
- при вземане на случайна проба да има такава съхраняемост, че да не се наблюдава разваляне след поставяне в затворен контейнер за 15 дни при температура над 30°C.
Уперизирано мляко (UHT-мляко): уперизираното мляко (UHT-мляко) трябва да бъде произведено чрез прилагане на непрекъснат поток от топлина с използване на висока температура за кратко време (не по-малко от 135 °C за не по-малко от
1 секунда) (Директива 92/46/ЕИО на Съвета от 16 юни 1992 г., ОВ № L 268, 14.09.1992 г., стр. 24).
- държавите членки, които не правят разлика между стерилизирано и уперизирано мляко, могат да ги групират заедно.
history
Мътеница (12)
Мътеница: Остатъчен продукт (може дори да бъде кисел или подкиселен) от преработката на мляко или сметана в масло (чрез постоянно биене и отделяне на твърдите мазнини)
- мътеницата с добавки трябва да се включва в напитките на млечна основа.
history
СМЕТАНА (13)
Сметана: слой мазнина, който се оформя естествено на повърхността на млякото чрез бавна агломерация на емулсираните маслени клъбца. Ако се отнеме от повърхността на млякото или се отдели от млякото чрез центрофугиране в сметаноотделител, тя има освен останалите компоненти на млякото сравнително висока масленост (обикновено превишаваща 10 % от теглото на продукта).
history Сметана (13): сметана, която е била преработена и е налична за доставка извън млекопреработвателните предприятия (за консумация от човека, суровина за производство на шоколад, сладолед и т.н.). По същия начин, както за останалите продукти, тук не се включват междинните продукти, предназначени за производството на други млечни продукти.
history Сметана с тегловно съдържание на масленост по-малко или равно на 29% (131).
history
Сметана с тегловно съдържание на масленост над 29% (132).
- таблица A от приложение № 7 - "Събиране": (в млечен еквивалент) суровина, доставяна в млекопреработвателните предприятия от земеделските стопанства.
- таблица Б от приложение № 7 - "Наличности": сметана, отделена в земеделското стопанство и доставена в млекопреработвателното предприятие.
- таблица A от приложение № 7 - "Получени продукти" и таблица Б от приложение
№ 7 "Използване":
- пастьоризирана, стерилизирана или уперизирана;
- включва също заквасената сметана;
- включва също сметана в картонени или метални кутии.
history
ЗАКВАСЕНИ МЛЕКА (14)
Заквасени млека: млечни продукти с pH между 3,8 и 5,5.
- включва кисело мляко, айрян, термично обработено ферментирало мляко и други;
- включва също продукти на основата на или съдържащи бифидус.
Заквасени млека с добавки (141): подсладеното кисело мляко се включва в позиция 142.
Заквасени млека без добавки (142): включва също така кисело мляко с добавка на захар и/или подсладители.
history
НАПИТКИ НА МЛЕЧНА ОСНОВА (15)
Напитки на млечна основа: други течни продукти, съдържащи най-малко 50% млечни продукти, включително продукти на основата на суроватка.
- включва шоколадови млека, мътеница с добавки или ароматизирана и др.
history
ДРУГИ ПРЕСНИ ПРОДУКТИ (16)
- Отнася се за пресни млечни продукти, които не са посочени по-горе, предимно десерти на основата на мляко (желирани млека, кремове, мусове и др.) и сладоледи (и сходните му продукти), произведени в представените предприятия.
- включва също млечни десерти в метални кутии или други видове разрешени опаковки;
- включва също пресните продукти, произведени във фермите, събрани от земеделските стопанства (по позиция Наличност/ІІІ.4) и предлагани на пазара без допълнителна преработка (като се изключи пакетирането).
history
КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО (21)
Кондензирано мляко: продукт, получен чрез частично отстраняване на водата само от пълномаслено, полуобезмаслено или обезмаслено мляко.
- включва също така изпарено мляко (термично обработено) и кондензирано мляко с добавка на захар;
- включва също така кондензирано мляко, което се използва за производството на "chocolate crumb" - сух продукт, който съдържа мляко, захар и какаова паста в следните пропорции:
- млечна мазнина: над 6,5% (тегловно съдържание), но по-малко от 11% (тегловно съдържание);
- какао: над 6,5% (тегловно съдържание), но по-малко от 15% (тегловно съдържание);
- захароза (включително инвертна захар, изразена като захароза): над 50% (тегловно съдържание), но по-малко от 60% (тегловно съдържание);
- сухо вещество от млякото, без съдържание на мазнини: над 17% (тегловно съдържание), но по-малко от 30% (тегловно съдържание);
- вода: над 0,5 % (тегловно съдържание), но по-малко от 3,5% (тегловно съдържание).
Този състав е според приложение № І на Регламент (ЕИО) No 380/84 на Комисията (ОВ № L 46 от 16.02.1984 г., стр. 26).
history
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ НА ПРАХ (22)
Млечни продукти на прах: продукт, получен чрез отстраняване на водата от сметаната, пълномасленото, полуобезмасленото, обезмасленото мляко, мътеницата и заквасеното мляко.
- включва също вложените добавки към суровината преди продуктът да бъде преработен в прах;
- включва също млякото на прах, което се съдържа в храни за бебета и в храни за животни, произведени в млекопреработвателните предприятия.
history Сметана на прах (221): мляко на прах с масленост по-голяма или равна на 42% от теглото на продукта.
history Пълномаслено мляко на прах (222): мляко на прах с масленост по-висока или равна на 26%, но по-ниска от 42% от теглото на продукта.
history Частично обезмаслено мляко на прах (223): мляко на прах с масленост по-висока или равна на 1,5%, но по-ниска от 26% от теглото на продукта.
history
Обезмаслено мляко на прах (224): мляко на прах с масленост по-ниска от 1,5 % от теглото на продукта.
Мътеница на прах (225): млечен продукт на прах, произведен от мътеница.
Други продукти на прах (226): извара, сметана, кефир и други ферментирали или заквасени млека с добавка на захар или други подсладители или ароматни вещества, плодове или какао на прах;
- включва също така смес от сметана на прах, мляко на прах, мътеница и/или суроватка на прах;
- включва също така продукти на прах на основата на протеини.
history
МЛЕЧНО МАСЛО (23)
Млечно масло, общо, и други продукти с млечни мазнини (23): включва млечно масло, традиционно масло, рекомбинирано масло, суроватъчно масло, топено масло и масло от сметана и други продукти с млечни мазнини, изразени в маслен еквивалент със съдържание на млечна мазнина, равно на 83% от теглото на продукта.
- таблица A: Дания: включва само масло (231),
- таблица B: позиция 231 (млечно масло), 2311 (традиционно масло),
2312 (рекомбинирано масло), 2313 (суроватъчно масло), 232 (топено масло и масло от сметана), 233 (други продукти с млечна мазнина), 2331 (нискокалорично масло) и 2332 (други) трябва да бъдат записани като тегло продукт. Само позиция 23 трябва да бъде представена в маслен еквивалент.
history
Млечно масло (231): продукт с масленост по-висока или равна на 80%, но по-ниска от 90%, при максимално съдържание на вода до 16% и на сухи немастни вещества до 2%.
- включва също така масло, което съдържа малки количества билки, подправки, ароматни вещества и т.н., при условие че продуктът запазва характеристиките на млечното масло.
history Традиционно масло (2311): продукт, получен директно и само от пастьоризирана сметана, със съдържание на млечна мазнина, по-високо или равно на 80%, но по-малко от 90%, водно съдържание не повече от 16% и сухи немастни вещества не повече от 2%.
history Рекомбинирано масло (2312): продукт, получен от бутер-ойл (масло от сметана), сух немастен млечен екстракт и вода, със съдържание на млечна мазнина по-високо или равно на 80 % и по-ниско от 90 %, водно съдържание до 16 % и сухи немастни вещества не повече от 2 %.
history
Суроватъчно масло (2113): продукт, получен от суроватъчна сметана или смес от суроватъчна сметана и сметана, със съдържание на млечна мазнина по-високо или равно на 80% и по-ниско от 90%, водно съдържание до 16 % и сухи немастни вещества не повече от 2 %.
Позиции 2311, 2312 и 2313 включват също така млечно масло, което съдържа малки количества билки, подправки и ароматни вещества и др., при условие че продуктът запазва характеристиките на млечното масло.
history
Топено масло и масло от сметана (232):
Топено масло: топеното масло (пречистеното масло) има съдържание на млечна мазнина, превишаващо 85% от теглото на продукта. Наименованието обхваща освен топеното (пречистеното) масло като такова и някои други сходни дехидратирани масла, които са известни под различни генерични наименования, като "дехидратирано масло", "безводно (анхидратно) масло", "масло от сметана", "млечна мазнина" и "концентрирано масло".
Масло от сметана: продукт, получен от мляко, сметана или млечно масло чрез екстрахиране на водата и на сухия немастен остатък, с минимално съдържание на млечна мазнина 99,3 % от общото теглото и с максимално водно съдържание до
0,5 % от общото тегло.
- включва също "гий" (индийско топено масло),
- За да се избегне двойно отчитане, масло от сметана се отнася само до пряко произведеното масло от сметана.
history
Други продукти от млечни мазнини (233):
Нискокалорично масло (2331): продукт, сходен с млечното масло със съдържание на млечна мазнина по-ниско от 80% от теглото на продукта (като се изключва всяка друга мазнина) (търговско описание "три четвърти маслено масло", "полумаслено масло" и "млечен пастет").
Други (2232): по-специално мазнини, съставени от растителни и/или животински продукти: продукти под формата на нетечна, мека емулсия най-често от типа вода в масло, получени от твърди и/или течни растителни и/или животински мазнини, годни за човешка консумация, със съдържание на млечна мазнина между 10 и 80 % от съдържанието на мазнини (търговско описание "смес", "три четвърти маслена смес", "полумаслена смес" и "смесен пастет").
Таблица Б: ако нискокалоричното масло (2331) и/или "други" (2332) са произведени от масло, добито в едно и също млекопреработвателно предприятие, а типът на маслото не може да се установи (2311, 2312 или 2313), данните се вземат от позиция 23, като се посочва количеството на въпросното масло.
СИРЕНЕ (24)
Сирене: твърд или полутвърд продукт, пресен или отлежал, получен чрез (коагулация) пресичане на мляко, на обезмаслено мляко, на частично обезмаслено мляко, на сметана, суроватъчна сметана или мътеница, взети отделно или в комбинация, под действието на сирищен ензим или други подходящи коагулиращи агенти и чрез частично отцеждане на суроватката, получена в резултат на коагулацията.
- Таблица A: | - само от краве мляко; |
- включва също така сирене, използвано за производството на топено сирене, но изключва топеното сирене. | |
- Таблица Б: | - включва всички възможни видове сирена (и извара), получени от всички видове млека (242), |
- включва също така рикота; | |
- от количествата сирене трябва да се изключат количествата сирене, използвани за производство на топени сирена | |
- разделянето на категории по твърдост зависи от водното съдържание в обезмасленото сирене (ВСОС): | |
history
Меко сирене (2421): узряло сирене, при което ВСОС е по принцип по-високо или равно на 68 %.
Полумеко сирене (2422): узряло сирене, при което ВСОС е по принцип по-високо или равно на 62%, но по-ниско от 68%.
Полутвърдо сирене (2423): узряло сирене, при което ВСОС е по принцип по-високо или равно на 55 %, но по-ниско от 62 %.
Твърдо сирене (2424): узряло сирене, при което ВСОС е по принцип по-високо или равно на 47%, но по-ниско от 55 %.
Много твърдо сирене (2425): узряло сирене, при което ВСОС е по принцип по-ниско от 47%.
Прясно сирене (2426): продукт, получен от подквасено мляко, от което е отнета по-голямата част от суроватката (напр. чрез отцеждане или пресоване). Включва също така натурална извара без добавки и извара (различна от тази на прах), съдържаща до 30 % от теглото си захар и плодове.
- включва прясно сирене от суроватка (сирене, получено чрез концентриране на суроватка и добавяне на мляко или млечна мазнина).
history
ТОПЕНО СИРЕНЕ (25)
Топено сирене: продукт, получен чрез смилане, смесване, топене и емулгиране под действието на топлина и с помощта на емулгиращи агенти на един или повече видове сирене, със или без добавянето на млечни компоненти и/или други хранителни продукти.
history
КАЗЕИНИ И КАЗЕИНАТИ (26)
Казеини: казеинът е основната протеинова съставка на млякото. Получава се от обезмаслено мляко чрез утаяване (пресичане), обикновено с помощта на киселини или сирищен ензим. Тук се включват различни видове казеини, които се различават по начина на пресичане, напр. кисел казеин, сирищен казеин (параказеин). (Обяснителни бележки от хармонизираната система - раздел VI, глава 35 (позиция 35.01).
Казеинати: казеинатите (казеиновите соли) включват натриев казеинат или амониев казеинат, известни като "разтворими казеини"; тези соли обикновено се използват за приготвяне на концентрирани храни или на фармацевтични продукти. Калциевият казеинат в зависимост от особеностите му се използва за приготвяне на хранителни продукти или като лепило. (Обяснителни бележки от хармонизираната система - Раздел VI, Глава 35 (No 35.01).
history
СУРОВАТКА (27)
Суроватка: остатъчен продукт, който се получава при производството на сирене или казеин. В течна форма суроватката съдържа естествени съставки (средно 4,8 % лактоза, 0,8 % протеини и 0,2 % мазнини спрямо теглото на продукта), които остават след отделянето от млякото на казеина и на по-голямата част от мазнината.
Суроватка, общо (27): включва също така суроватката, използвана в млекопреработвателното предприятие за производството на храни за животни.
- позициите 271 (течна суроватка), 272 (концентрирана суроватка), 273 (суроватка на прах или блокчета), 274 (лактоза), 275 (лакталбумин) се представят в тяхното действително тегло. Само позиция 27 (суроватка, общо) се представя в еквивалент на течна суроватка и не трябва в никакъв случай да е сборът от посочените по-горе количества.
history Течна суроватка (271): суроватка, използвана предимно за хранене на животни. Количествата, използвани като суровина за други производства, трябва да се изключат.
history
Концентрирана суроватка (272).
Суроватка на прах или блокчета (273).
Лактоза (млечна захар) (274).
Лакталбумин (275): една от основните съставки на суроватъчния протеин.
history
ДРУГИ ПРЕРАБОТЕНИ ПРОДУКТИ (28)
- тази позиция се отнася до преработени млечни продукти (следва да се уточнят), които не са упоменати другаде, предимно лактоферини.
- включва също произведени във фермите продукти, събрани от земеделските стопанства (по позиция Наличност/ІІІ.4) и предлагани на пазара без допълнителна преработка (с изключение на пакетирането или зреенето).
history
Приложение № 7 към чл. 30 и 32
Таблица A
Месечни статистически данни за събраните количества краве мляко и за получените продукти
Държава: ………………………… | Месец: …………………… | Година: ………… | |||
A. Събрано мляко | Количество (1000 t) |
Масленост (%) | Протеини (%) | ||
1. Краве мляко от фермите: | …………… | …………… | …………… | ||
2. Сметана от фермите: | …………… | …………… | …………… | ||
Код на продукта | Б. Получени продукти | ||||
11 | Мляко за пиене | …………… | |||
13 | Сметана | …………… | |||
14 | Заквасени млека | …………… | |||
21 | Кондензирано мляко | …………… | |||
221+222 +223 | Сметана на прах, пълномаслено мляко на прах и частично обезмаслено мляко на прах | …………… | |||
224 | Обезмаслено мляко на прах | …………… | |||
23 | Масло (общо – в маслен еквивалент) | …………… | |||
2411 | Сирене, произведено само от краве мляко | …………… |
history
Таблица Б
Годишно производство и използване на млякото (всички видове) в млекопреработвателните предприятия
Държава: …………… | Година: …………… | ||
A. Налични количества събрано мляко | Количество (1000 t) | Млечна мазнина (t) | Протеини (t) |
1 | 2 | 3 | |
I. Краве мляко, събирано от фермите: | …………… | …………… | …………… |
II. Други събирани наличности: | |||
1. Овче мляко | …………… | …………… | |
2. Козе мляко | …………… | …………… | |
3. Биволско мляко | …………… | …………… | |
4. Сметана | …………… | …………… | |
5. Обезмаслено мляко и мътеница | …………… | …………… | |
6. Други продукти (да се посочат) | …………… | ||
III. Внос и доставки от страни в рамките на Общността от млекопреработвателни предприятия: | |||
1. Пълномаслено мляко, включително сурово мляко | …………… | …………… | |
1.1. От което от страните членки: | …………… | …………… | |
2. Обезмаслено мляко | …………… | …………… | |
2.1. От което от страните членки: | …………… | …………… | |
3. Сметана | …………… | …………… | |
3.1. От която от страните членки: | …………… | …………… | |
4. Други продукти (да се посочат) | …………… | ||
4.1. От които от страните членки | …………… |
Държава: ………...........…… | Година: ………..…… | |||||
Код | Б. Използване на млякото за: | Произведе-но количество (1000 t) | Млечна мазни-на (t) | Вложено: | ||
Пълномас-лено мляко (1000 t) |
Обезмасле-но мляко (1000 t) |
|||||
1 | 2 | 3 | 4 | |||
1 | Пресни продукти | ……..… | …………... | ………… | ||
11 | Мляко за пиене: | ………...…. | ……..… | …………... | ………… | |
111 | Сурово мляко | ………...…. | ||||
112 | Пълномаслено мляко: | ………...…. | ||||
1121 | Пастьоризирано | ………...…. | ||||
1122 | Стерилизирано | ………...…. | ||||
1123 | Уперизирано | ………...…. | ||||
113 | Полумаслено мляко: | ………...…. | ||||
1131 | Пастьоризирано | ………...…. | ||||
1132 | Стерилизирано | ………...…. | ||||
1133 | Уперизирано | ………...…. | ||||
114 | Обезмаслено мляко: | ………...…. | ||||
1141 | Пастьоризирано | ………...…. | ||||
1142 | Стерилизирано | ………...…. | ||||
1143 | Уперизирано | ………...…. | ||||
12 | Мътеница | ………...…. | …….… | ……...……... | …….....… | |
13 | Сметана | ………...…. | …….… | ………...…... | …….....… | |
С масленост спрямо теглото | ||||||
131 | По-ниска или равна на 29 % |
………...…. | ||||
132 | По-висока от 29 % | ………...…. | ||||
14 | Заквасени млека (кисело мляко и други) | ………...…. | …..…… | ………...…... | …….....… | |
141 | С добавки | ………...…. | ||||
142 | Без добавки | ………...…. | ||||
15 | Напитки на млечна основа | ………...…. | …..…… | ………...…... | …….....… | |
16 | Други пресни продукти (желирано мляко и други) | ………...…. | …..…… | ………...…... | …….....… |
Държава: …….......……… | Година: …………… | ||||||
Код | B. Използване на млякото за: | Произведено количество (1000 t) |
Млечна мазнина (t) | Вложено: | |||
Пълномаслено мляко (1000 t) |
Обезмаслено мляко (1000 t) |
||||||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||
2 | Преработени продукти | ………. | ……...…. | …......……. | |||
21 | Кондензирано мляко: | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
211 | Неподсладено | ……......…. | |||||
212 | Подсладено | ……......…. | |||||
22 | Млечни продукти на прах: | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
221 | Млечна сметана на прах | ……......…. | } | ...…. | ……....…. | ………. | |
222 | Пълномаслено мляко на прах | ……......…. | |||||
223 | Частично обезмаслено мляко на прах | ……......…. | |||||
224 | Обезмаслено мляко на прах | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
225 | Мътеница на прах | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
226 | Други продукти на прах | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
23 | Млечно масло общо и други продукти с млечна мазнина | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
231 | Млечно масло | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
2311 | Традиционно масло (1) | ……......…. | …….…. | ……......…. | ……......…. | ||
2312 | Рекомбинирано масло (1) | ……......…. | ……...... | ……......…. | ……......…. | ||
2313 | Суроватъчно масло (1) | ……......…. | …….…. | ……......…. | ……......…. | ||
232 | Топено масло и масло от сметана | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
233 | Други продукти с млечни мазнини | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
2331 | Нискокалорично масло (1) | ……......…. | …....…. | ……......…. | ……......…. | ||
2332 | Други (1) | ……......…. | ….....…. | ……......…. | ……......…. | ||
24 | Сирене: | ……......…. | ….……. | ……...…. | ….....……. | ||
241 | Сирене според вида на млякото: | ||||||
2411 | Сирене от краве мляко (чисто) | ……......…. | ………. | ……...…. | ….....……. | ||
2412 | Сирене от овче мляко (чисто) | ……......…. | |||||
2413 | Сирене от козе мляко (чисто) | ……......…. | |||||
2414 | Други (смес или сирене от биволско мляко (чисто) | ……......…. | |||||
242 | Сирене (всякакво мляко) по категории: | ||||||
2421 | Меко сирене | ……......…. | |||||
2422 | Полумеко сирене | ……......…. | |||||
2423 | Полутвърдо сирене | ……......…. | |||||
2424 | Твърдо сирене | ……......…. | |||||
2425 | Много твърдо сирене | ……......…. | |||||
2426 | Прясно сирене | ……......…. | |||||
25 | Топено сирене | ……......…. | |||||
26 | Казеини и казеинати | ……......…. | ………. | ……..…. | ………..... | ||
27 | Суроватка, общо | ……......…. | ………. | ||||
271 | Течна суроватка | ……......…. | |||||
272 | Концентрирана суроватка | ……......…. | |||||
273 | Суроватка на прах или на блокчета | ……......…. | |||||
274 | Лактоза (млечна захар) | ……......…. | |||||
275 | Лакталбумин | ……......…. | |||||
28 | Други преработени продукти (да се посочат) |
……......…. | ………. | ……..…. | ……...…. |
Държава: …….....……… | Година: ………..…… | ||||
Код | B. Използване на млякото за: | Количество (1000 t) |
Млечна мазнина (t) |
Вложено: | |
Пълномасле-но мляко (1000 t) |
Обезмаслено мляко (1000 t) |
||||
1 | 2 | 3 | 4 | ||
3 | Обезмаслено мляко и мътеница, върнати във фермите | ….....……. | ………. | ……....…. | |
4 | Износ и пратки от мляко и сметана на едро в рамките на Общността | ….....……. | ………. | ………. | ……....…. |
41 | От които за страните членки | ….....……. | ………. | ………. | ……....…. |
5 | Друга употреба (да се посочи) | ….....……. | ………. | ………. | ……....…. |
6 | Разлики | ………. | ………. | ……....…. | |
Общо | ………. | ………. | …....……. |
(1) Събирането и предоставянето на данните не е задължително.
history
ТАБЛИЦА В
Годишно производство и използване на млякото (всички видове мляко) във фермите
Държава: ………................ | Година: …...……. | ||||
A. Налични количества (1000 t) | |||||
Пълномаслено мляко | Обезмасле-но мляко и мътеница |
||||
1. Краве мляко | ……........…. | 1. Върнато от млекопреработвателните предприятия | ……........…. | ||
- в това число мляко от млечни крави | ……........…. | 2. Остатък от предадената сметана | ……........…. | ||
2. Овче мляко | ……........…. | 3. От производството на масло и сметана в земеделското стопанство | ……........…. | ||
3. Козе мляко | ……........…. | ||||
4. Биволско мляко | ……........…. | ||||
Общо | ……........…. | Общо | ……........…. | ||
Б. Използване (1000 t) | |||||
Пълномасле-но мляко | Обезмасле-но мляко и мътеница |
||||
1. Мляко за пиене | ……........…. | 1. Мляко за пиене | ……........…. | ||
а) за лична консумация | ……........…. | 2. Сирене във фермите | ……........…. | ||
б) за директни продажби | ……........…. | 3. Храна за животни | ……........…. | ||
2. Производство на масло и сметана във фермите | ……........…. | 4. Доставено в млекопреработвателните предприятия | ……........…. | ||
3. Производство на сирене във фермите | ……........…. | ||||
4. Други продукти | ……........…. | ||||
5. Храна за животните | ……........…. | ||||
6. Доставено в млекопреработвателните предприятия: | ……........…. | ||||
a) мляко | ……........…. | ||||
б) сметана (в млечен еквивалент) |
……........…. | ||||
в) други продукти (да се посочат) |
……........…. | ||||
7. Разлики и загуби | ……........…. | ||||
Общо | ……........…. | Общо | ……........…. | ||
В. Получени продукти (1000 t) | |||||
1. Мляко за пиене | ……........…. | ||||
а) лична консумация | ……........…. | ||||
б) директни продажби | ……........…. | ||||
2. Сметана във фермите | ……........…. | ||||
от която доставена в млекопреработвателните предприятия | ……........…. | ||||
3. Масло във фермите | ……........…. | ||||
От което доставено в млекопреработвателните предприятия | ……........…. | ||||
4. Сирене във фермите | ……........…. | ||||
От което доставено в млекопреработвателните предприятия | ……........…. | ||||
5. Други продукти ( да се посочат) |
……........…. | ||||
От които доставени в млекопреработвателните предприятия | ……........…. |
history
ТАБЛИЦА Г
Разпределение на млекопреработвателните предприятия (1) според годишния обем събрано мляко
Държава: ….............…… | Към 31 декември .......……г. | |
Класове за големина според събран обем (t /година) |
Брой предприятия | Събрано мляко (1000 t) |
5 000 и по-малко | ……..........… | ……..........… |
5 001 до 20 000 | ……..........… | ……..........… |
20 001 до 50 000 | ……..........… | ……..........… |
50 001 до 100 000 | ……..........… | ……..........… |
100 001 до 300 000 | ……..........… | ……..........… |
над 300 000 | ……..........… | ……..........… |
Общо | ……..........… | ……..........… |
(1) Посочени в чл. 29, ал. 2 от наредбата. |
history
ТАБЛИЦА Д
Разпределение на центровете за събиране на мляко(1) според годишния обем събрано мляко
Държава: ……..............… | Към 31 декември .....…… г. | |
Класове за големина според събран обем (t/година) |
Брой | Събрано мляко (1000 t) |
1 000 и по-малко | ……..........… | ……..........… |
1 001 до 5 000 | ……..........… | ……..........… |
Над 5 000 | ……..........… | ……..........… |
Общо | ……..........… | ……..........… |
(1) Посочени в чл. 29, ал. 2 от наредбата |
history
ТАБЛИЦА Е
Разпределение на предприятията според обема на преработеното мляко
Държава: ….....................…… | Към 31 декември ……… г. | |
Класове за големина според обема на преработеното мляко (t/година) | Брой предприятия | Обем (1000 t) |
5 000 и по-малко | ……..........… | ……..........… |
5 001 до 20 000 | ……..........… | ……..........… |
20 001 до 50 000 | ……..........… | ……..........… |
50 001 до 100 000 | ……..........… | ……..........… |
100 001 до 300 000 | ……..........… | ……..........… |
над 300 000 | ……..........… | ……..........… |
Общо | ……..........… | ……..........… |
history
ТАБЛИЦА Ж.1
Разпределение на предприятията според обема на годишното производство на определени групи млечни продукти
Държава: ……...............… | Към 31 декември ……… г. | |
Групи продукти: ПРЕСНИ ПРОДУКТИ (1) | ||
Класове според обема произведени продукти (t /година) |
Брой предприятия | Годишно производство (1000 t) |
1 000 и по-малко | …......…… | …................... |
1 001 до 10 000 | …......…… | …................... |
10 001 до 30 000 | …......…… | …................... |
30 001 до 50 000 | …......…… | …................... |
50 001 до 100 000 | …......…… | …................... |
над 100 000 | …......…… | …................... |
Общо | …......…… | …................... |
history
ТАБЛИЦА Ж.2
Разпределение на предприятията според обема на годишното производство на определени групи млечни продукти
Държава: ……...............… | Към 31 декември ……… г. | |
Групи продукти: МЛЯКО ЗА ПИЕНЕ (11) | ||
Класове според обема произведени продукти (t /година) |
Брой предприятия | Годишно производство (1000 t) |
1 000 и по-малко | …......…… | …................... |
1 001 до 10 000 | …......…… | …................... |
10 001 до 30 000 | …......…… | …................... |
30 001 до 100 000 | …......…… | …................... |
над 100 000 | …......…… | …................... |
Общо | …......…… | …................... |
history ТАБЛИЦА Ж.3
history Разпределение на предприятията според обема на годишното производство на определени групи млечни продукти
Държава: ……...............… | Към 31 декември ……… г. | |
Групи продукти: МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ НА ПРАХ (22) | ||
Класове според обема произведени продукти (t/година) | Брой предприятия | Годишно производство (1000 t) |
1 000 и по-малко | …......…… | …................... |
1 001 до 5 000 | …......…… | …................... |
5 001 до 20 000 | …......…… | …................... |
над 20 000 | …......…… | …................... |
Общо | …......…… | …................... |
history
ТАБЛИЦА Ж.4
Разпределение на предприятията според обема на годишното производство на определени групи млечни продукти
Държава: ……...............… | Към 31 декември ……… г. | |
Групи продукти: МАСЛО (23) | ||
Класове според обема произведени продукти (t /година) |
Брой предприятия | Годишно производство (1000 t) |
100 и по-малко | …......…… | …................... |
101 до 1 000 | …......…… | …................... |
1 001 до 5 000 | …......…… | …................... |
5 001 до 10 000 | …......…… | …................... |
над 10 000 | …......…… | …................... |
Общо | …......…… | …................... |
history
ТАБЛИЦА Ж.5
Разпределение на предприятията според обема на годишното производство на определени групи млечни продукти
Държава: ……...............… | Към 31 декември ……… г. | |
Групи продукти: СИРЕНЕ (24) | ||
Класове според обема произведени продукти (t /година) |
Брой предприятия | Годишно производство (1000 t) |
100 и по-малко | …......…… | …................... |
101 до 1 000 | …......…… | …................... |
1 001 до 4 000 | …......…… | …................... |
4 001 до 10 000 | …......…… | …................... |
над 10 000 | …......…… | …................... |
Общо | …......…… | …................... |
history
ТАБЛИЦА З
Дейности на млекопреработвателните предприятия
Съдържание на млечни протеини в основни млечни продукти
Държава: …..................….... | Година: …....……. | ||
Код | Продукт | Количество (1000 t) |
Съдържание на протеини (t) |
1 | 2 | ||
1 | Пресни продукти | ||
11 | Мляко за пиене | .................... | ................ |
112 | Пълномаслено | .................... | .................... |
113 | Полуобезмаслено | .................... | .................... |
114 | Обезмаслено | .................... | .................... |
12 | Мътеница | .................... | ................ |
13 | Сметана | .................... | ................ |
2 | Преработени продукти | ||
21 | Кондензирано мляко | .................... | ................ |
221 | Млечна сметана на прах | .................... | ................ |
222 | Пълномаслено мляко на прах | .................... | ................ |
223 | Частично обезмаслено мляко на прах | .................... | ................ |
224 | Обезмаслено мляко на прах | .................... | ................ |
225 | Мътеница на прах | .................... | ................ |
23 | Млечно масло и други продукти с млечни мазнини | .................... | ................ |
2411 | Сирене от краве мляко | .................... | ................ |
25 | Топено сирене | ||
26 | Казеин и казеинати | .................... | ................ |
27 | Суроватка | .................... | ................ |
history
ТАБЛИЦА И
Производство на краве мляко по райони за планиране
Страна: България | Година: .............. | |
Район | Код (NUTS 2) | Годишно производство на краве мляко (1000 t) (*) |
Северозападен | BG11 | |
Северен централен | BG12 | |
Североизточен | BG13 | |
Югозападен | BG21 | |
Южен централен | BG22 | |
Югоизточен | BG23 | |
Общо за страната |
(*) Отнася се за общо произведеното краве мляко, с изключение на директно избозаното от телетата. Включва се издоеното мляко (включително коластрата), използвано за храна на животни (например дадено с кофи или по друг начин).
history
ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ
ТАБЛИЦА A
Данните за тази таблица се отнасят само до краве мляко както по отношение на събраните количества, така и по отношение на получените продукти (следователно смесите се изключват).
При ежеседмично отчитане резултатите за седмиците, които обхващат текущия и следващия месец, трябва да са разделени и разпределени в съответствие с броя на дните във всеки от двата месеца.
Масленост: | - масленост на млякото като процент от теглото на продукта; |
- среднопретеглена стойност за страната, получена въз основа на данните по метода на Röse-Gottlieb (FIL/IDF/МАМ код (Международна асоциация по млекарство) 1C:1987). | |
Белтъчини: | - протеини на млякото като процент от теглото на продукта; |
- среднопретеглено за страната въз основа на данните, получени по метода на Kjeldahl. |
Получени продукти: количествата преработени пресни млечни продукти се разбират като налични за доставка извън млекопреработвателните предприятия.
history
ТАБЛИЦА Б
За избягване на двойното отчитане млечните продукти, използвани от едно и също млекопреработвателно предприятие за производството на други млечни продукти, не се вземат предвид.
Данните, посочени в тази таблица, се отнасят до понятието "национално млекопреработвателно предприятие". Всяка размяна на суровини или продукти между млекопреработвателните предприятия вътре в страната, трябва да се изключат от националното производство.
Налични количества/І и ІІ - Събрано мляко: отнася се до изкупуването на всички видове пълномаслено мляко (краве, овче, козе и биволско) и млечни продукти директно от земеделските стопанства.
Налични количества/ІІ.6: отнася се до другите млечни продукти (сирене, масло или кисело мляко), събирани от земеделските стопанства. Тези продукти, независимо дали са преработени или не, са предназначени да влязат в процеса на производство в млекопреработвателните предприятия и трябва да се посочат в раздел "Б/Използване" на таблицата.
Налични количества/ІІІ.4: отнася се до другите млечни продукти (сирене, масло или кисело мляко), внасяни от други страни. Тези продукти, независимо дали са предназначени за включване в производството на предприятията или не, трябва да се посочат в раздел "Б/Използване" на таблицата.
Ако са преназначени за предлагане на пазара без преработка (с изключение на пакетирането и зреенето), тези продукти трябва да се посочат в позиция 16 (когато става въпрос за пресни продукти от земеделското стопанство) или 28 (когато става въпрос за преработени продукти от земеделското стопанство).
Налични количества/ІІІ - Внос и вътрешнообщностни доставки: на едро или в опаковки от 2 литра или повече.
Колона 1 - Количество: ако не е указано друго, количествата, които се вписват, трябва да отразяват нетното тегло на суровината/крайния продукт (в 1000 t).
Под количества преработени пресни млечни продукти трябва да се разбират наличните количества за доставка извън млекопреработвателните предприятия.
Колона 2/Б. Използване - млечна мазнина: количествата млечна мазнина (в t), използвани за производството на съответния продукт, включително възможните загуби по време на производствения процес.
Колона 3/A. Наличности - белтъчини: количествата млечни протеини (в t), съдържащи се в събраното краве мляко.
Колона 3/Б. Използване - вложено пълномаслено мляко: количествата пълномаслено мляко (в 1000 t), използвани за производството на даден продукт, включително възможните загуби по време на производствения процес.
Колона 4/Б. Използване - вложено обезмаслено мляко:
- положително: количествата обезмаслено мляко (в 1000 t), което се използва за производството на даден продукт, включително възможните загуби по време на производствения процес;
- отрицателно: количествата обезмаслено мляко (в 1000 t), което се събира по време на производството на даден продукт (например обезмаслено мляко, което се събира по време на производството на масло от пълномаслено мляко или от сметана).
Друго използване (кодове 3 - 6):
Обезмаслено мляко и мътеница, върнати във фермите (3): обезмаслено мляко и мътеница, които се връщат обратно във фермите.
Износ и доставка на мляко и сметана в насипно състояние за страни от Европейската общност (4): износ и вътрешнообщностни доставки на пълномаслено мляко, на обезмаслено мляко и на течна сметана в насипно състояние или в опаковки от 2 литра и повече от млекопреработвателните предприятия на страната.
Друга употреба (5): включва пълномаслено и обезмаслено мляко в насипно състояние или в опаковки от 2 литра и повече, доставени на хранително-вкусовата промишленост (например за производство на сладолед), или предназначено за храна на животни под всякаква форма, с изключение на позиция 3.
Разлики (6): отнася се до статистическите разлики.
history
ТАБЛИЦА В
A: Наличности:
Краве мляко: отнася се до цялото краве мляко, с изключение на директно избозаното от телетата мляко, включително издоеното мляко (и коластрата), което се използва за хранене за животни (например в кофи или по друг начин).
Млечни крави: крави, които се използват изключително или основно за производството на мляко, предназначено за храна на хората и/или за преработка и производство на млечни продукти, включително бракувани млечни крави (угоявани или не между последната им лактация и клането).
"Пълномаслено мляко": отнася се до количествата издоено мляко.
"Обезмаслено мляко и мътеница":
- върнато от млекопреработвателните предприятия на фермите (1): виж определението в таблица Б/3
- остатък от доставките на сметана (2).
Б. Използване:
Пълномаслено мляко/лична консумация: пълномаслено мляко, консумирано от домакинството на стопанина (единствено за храна на хора).
Пълномаслено мляко/директни продажби: пълномаслено мляко за човешка консумация, което е продадено или предадено от производителя директно на крайния консуматор.
Пълномаслено мляко/масло и сметана, произведени в земеделското стопанство: пълномаслено мляко (всички видове мляко), което се използва за производството на масло и на сметана в земеделското стопанство.
Пълномаслено мляко/сирене, произведено в земеделското стопанство: пълномаслено мляко (всички видове мляко), което се използва за производството на сирене във фермата.
Пълномаслено мляко/други продукти: пълномаслено мляко (всички видове мляко), което се използва за производството на млечни продукти за консумация от човека (напр. кисело мляко).
Пълномаслено мляко/храна за животни: пълномаслено мляко, което се използва за храна за животни в земеделското стопанство под каквато и да е форма (мляко или като смесени храни за животни, произвеждани в земеделското стопанство).
history
Пълномаслено мляко/доставено в млекопреработвателните предприятия:
- включва количествата:
- на всички видове пълномаслено мляко (краве, овче, козе и биволско), предоставено на млекопреработвателните предприятия (в рамките на или извън страната), както и на земеделските стопанства или предприятия, посочени в чл. 29, ал. 2 от наредбата;
- други продукти (да се посочат), в млечен еквивалент;
- доставките на сметана са изразени в млечен еквивалент.
Пълномаслено мляко/разлики и загуби:
- отнася се до статистически разлики и до загубите по време на производствения процес.
- общата сума за колоната "Използване на пълномаслено мляко" трябва да е равна на общата сума от наличните количества.
Обезмаслено мляко и мътеница/мляко за пиене: обезмаслено мляко и мътеница, които се използват в земеделските стопанства за храна на хората и по-специално за лична консумация в стопанствата и за директна продажба на консуматорите.
Обезмаслено мляко и мътеница/сирене в земеделското стопанство: количеството обезмаслено мляко и мътеница, които се използват за производството на сирене в земеделското стопанство.
C. Получени продукти:
Количествата, които трябва да се посочат, се отнасят до нетното тегло на готовия продукт (в 1000 t).
Мляко за пиене = лична консумация + директна продажба.
Сметана в земеделското стопанство: сметана, произведена в земеделските стопанства.
Масло в земеделското стопанство: масло, произведено в земеделските стопанства.
Сирене в земеделското стопанство: сирене, произведено в земеделските стопанства.
Други продукти: други продукти (да се посочат), произведени в земеделските стопанства.
От които доставени в млекопреработвателните предприятия: отнася се до доставките на сметана, масло, сирене и други продукти, произведени в земеделското стопанство, в млекопреработвателните предприятия (в рамките на или извън страната).
ТАБЛИЦИ Г И Д
Събрано мляко: количества мляко и сметана (в млечен еквивалент), които се събират директно от фермите.
ТАБЛИЦА Д
Центрове за събиране на мляко: отнася се само до онези предприятия, които изкупуват мляко от земеделските стопанства и го продават от свое име на преработвателни предприятия. Центровете за събиране на мляко, които са местни структури на млекопреработвателните предприятия и са зависими от тях, трябва да се изключат.
Счетоводните центрове, които извършват национално отчитане на събраните количества мляко на територията на страната от някое млекопреработвателно предприятие на друга страна, също трябва да се включат.
ТАБЛИЦА Е
Обем: общият обем на преработената суровина = количеството пълномаслено мляко (или млечен еквивалент), използван за производството на млечни продукти в предприятието.
ТАБЛИЦИ Г, Д, Е И Ж
Предприятие: предприятието е най-малката организационна юридическа единица, която произвежда стоки или услуги и се ползва с определена степен на автономност при вземането на решения, особено за разпределяне на текущите ресурси. Предприятието осъществява една или повече дейности на едно или повече места. Предприятието може да е и самостоятелна юридическа единица.
Подаваните данни, които са обект на статистическа тайна, трябва ясно да се посочат като такива.
Таблиците трябва да бъдат попълнени за всички предприятия, действащи към
31 декември на съответната година. Те трябва да отразяват дейността на предприятията, включително дейността на млекопреработвателните предприятия, които те евентуално са присъединили през отчетната година.
history Приложение № 8 към чл. 31, ал. 3
history Методология(1) на статистическите изследвания на производството на мляко и млечни продукти
history
Въпроси
history
(1) Страните членки трябва да изпратят попълнения въпросник от приложение
№ 8 в срок заедно с таблица Б от приложение № 7.
history
Обща информация
Отговорност за предоставянето на информация
history
Кой в страната Ви е отговорен за изготвяне на законодателството за статистиката на млечните продукти?
Таблици от приложение № 7 | Име | Данни за лицето/институцията |
ТАБЛИЦА А: Месечни данни (мандри) |
||
ТАБЛИЦА Б: Годишни данни (мандри) |
||
ТАБЛИЦА В: Годишни данни Земеделски стопанства |
||
ТАБЛИЦИ от Г до Ж: Структура на предприятията |
||
Таблица З: Съдържание на протеини в основните продукти от краве мляко |
||
Годишни данни по райони |
history
Брой на млекопреработвателните предприятия към 1 януари 20........г. (не се включват тези, които осъществяват САМО млекосъбирателна дейност)
history Брой на млекосъбирателните пунктове (определени по чл. 29, ал. 1, т. 2 от наредбата)
history
2.А.2. Произход на списъка (наблюдаваните единици), използван за месечни и годишни наблюдения
Какъв е неговият произход?
history 2.А.3. Как и колко често се обновява списъкът?
history
Обновявате ли използвания списък:
Дял на получените отговори (%)
Какъв метод използвате, за да оцените данните от отказите?
Използвате ли допълнителни източници на информация?
history * Ако ДА, какви?
history 2.Б.5. Ако не, обяснете и опишете използвания метод за пресмятане или оценяване на млечната продукция в стопанството:
history 2.Б.6. Краве мляко
history
Като се изключи директно избозаното мляко от телетата, цялото ли мляко (включително коластра), което е издоено и е използвано за храна на животните, е включено в количеството на наличното мляко?
history
3.Б.3. Пресмятане на вложеното пълномаслено/обезмаслено мляко
Как се изчисляват вложените суровини от таблица Б от приложение № 7 за следните продукти: