ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП | |
Не сте абонат на Експертис? Разгледайте вариантите ни за АБОНАМЕНТ |
НАРЕДБА № 38 ОТ 4 АПРИЛ 2006 Г. ЗА ПРОФИЛАКТИКА, ОГРАНИЧАВАНЕ И ЛИКВИДИРАНЕ НА САЛМОНЕЛОЗИТЕ, ПРЕДАВАЩИ СЕ ЧРЕЗ ХРАНИ
ДВ. бр. 102 от 19.12.2006г.
Обн., ДВ, бр. 36 от 2 май 2006 г., в сила от 1 май 2006 г., изм., ДВ, бр. 102 от 19 декември 2006 г.
Раздел I.
Общи положения
history
Чл. 1. С тази наредба се определят :
1. условията и редът за прилагане на мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на салмонелозите, предаващи се чрез храни, на всички етапи на:
а) отглеждането на животни;
б) добива, преработката, съхранението и пускането на пазара на суровини и храни от животински произход;
в) производството на фуражи;
2. мерките за профилактика и контрол на салмонелозите, които се прилагат с цел намаляване на рисковете от заразяване на хора и животни;
3. изискванията за изготвяне на програми за контрол на салмонелозите, одобряването им от Европейската комисия и тяхното прилагане от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и производителите на храни и фуражи при:
а) отглеждането на животните;
б) добива, преработката, съхранението и пускането на пазара на суровини и храни от животински произход и фуражи;
4. мерките за контрол на салмонелозите при обмена на животни, суровини и храни от животински произход и фуражи между Република България и държавите-членки на Европейския съюз, и при внасянето им от трети страни.