ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП | |
Не сте абонат на Експертис? Разгледайте вариантите ни за АБОНАМЕНТ |
НАРЕДБА № 4 от 10 май 2006 г. за употребата на определени епоксидни деривати при производството на материали и предмети, предназначени за контакт с храни
ДВ. бр. 57 от 22.07.2022г.
Обн., ДВ, бр. 42 от 23 май 2006 г., отм., ДВ, бр. 57 от 22 Юли 2022 г.
history
Чл. 1. С тази наредба се уреждат:
1. епоксидните деривати, разрешени за употреба при производството на материали и предмети, които в своя завършен вид са предназначени за или ще бъдат в контакт с храни и са произведени с тази цел;
2. допустимите нива на специфична миграция на веществата по т. 1 във или върху храните, с които те влизат в контакт.
history
Чл. 2. (1) Изискванията на наредбата се прилагат към материалите и предметите, включително към активните и интелигентните материали и предмети, произведени със или съдържащи едно или повече от следните вещества:
1. 2,2-бис(4-хидроксифенил)пропан бис(2,3-епоксипропил)етер, наричан по-нататък "BADGE" (CAS № 001675-54-3) и някои негови деривати;
2. бис(хидроксифенил)метан бис (2,3-епоксипропил)етери, наричани по-нататък "BFDGE"( CAS № 039817-09-9);
3. други глицидилови естери на новолачни смоли, наричани по-нататък "NOGE".
(2) Изискванията на наредбата не се прилагат към контейнери или резервоари за съхранение на храни с вместимост над 10 000 l и за вградените или свързани с тях тръбопроводи, покрити със специално повърхностно покритие, наричано "дълготрайно покритие".