| ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП | 
НАРЕДБА № 15 ОТ 28 ЮНИ 2002 г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИЗПОЛЗВАНЕ НА АРОМАТИЗАНТИ В ХРАНИТЕ (ЗАГЛ. ИЗМ., ДВ, БР. 62 ОТ 2006 г., В СИЛА ОТ 01.08.2006 г.)
ДВ. бр. 62 от 01.08.2006г.
Обн., ДВ, бр. 70 от 19 юли 2002 г., изм., ДВ, бр. 62 от 1 август 2006 г.
					Раздел I.
					Общи положения
                                                 history
                                                 Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) видовете ароматизанти, предназначени за употреба в или върху храни, и допустимите максимални нива за някои от тях в храните;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) специфичните критерии и изисквания за чистота на ароматизантите, предназначени за влагане в храни;
3. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) суровините, добавките и спомагателните вещества за производство, съхранение и използване на ароматизанти;
4. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) информацията, свързана с ароматизантите, която трябва да се отбелязва върху опаковката, етикета и/или съпровождащата ги документация.
history Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизанти по смисъла на тази наредба са посочените съединения, препарати и смеси, предназначени за употреба в или върху храни с цел да придадат и/или подобрят техния мирис и/или вкус.
                                                 history
                                                 Чл. 3. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизанти са:
1. ароматичните съединения;
2. ароматичните препарати;
3. ароматичните препарати от преработка;
4. пушилните препарати;
5. смесите от съединенията и препаратите по т. 1 до 4.
                                                 history
                                                 Чл. 4. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) По смисъла на тази наредба не са ароматизанти:
1. хранителните вещества или продукти, предназначени за консумация като такива, със или без преработка;
2. веществата, които имат изключително сладък, кисел или солен вкус;
3. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) материалите от растителен или животински произход, които имат присъщи ароматични свойства, в случаите, когато не се използват като суровини за ароматизанти.
					Раздел II.
					Изисквания към ароматизантите
(Загл. изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
history Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Използването на ароматизанти, предназначени за употреба в или върху храни, се допуска при спазване на изискванията по чл. 6, ал. 1 от Закона за храните.
                                                 history
                                                 Чл. 6. (1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите могат да съдържат хранителни съставки, както и други вещества като добавки, технологични разтворители и носители.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Добавките, които са необходими за съхранението и употребата на ароматизантите, се определят с Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (ДВ, бр. 44 от 2002 г.) в количества "колкото е необходимо".
(3) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Разтворителите, които се използват за екстракция и разреждане на ароматизанти, се определят с Наредба № 9 от 2002 г. за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки (ДВ, бр. 44 от 2002 г.).
                                                 history
                                                 Чл. 7. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите, които се използват в или върху храни, трябва да отговарят на следните критерии за чистота:
1. да не съдържат токсикологично опасни количества на химични елементи и вещества;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) максимално допустимото съдържание в тях на олово да не е повече от 10 mg/kg; арсен - не повече от 3 mg/kg; кадмий - не повече от 1 mg/kg, и живак - не повече от 1 mg/kg.
history Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) При употребата на ароматизанти в храни максимално допустимите нива на нежеланите вещества не трябва да надвишават количествата, посочени в приложение № 1.
history Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) При употребата на ароматизанти и на други храни с ароматни свойства в храни максимално допустимите нива на някои вещества не трябва да надвишават количествата, посочени в приложение № 2.
history Чл. 10. Ароматичните съединения, които могат да се влагат в или върху храни, са посочени в приложение № 3.
                                                 history
                                                 Чл. 11. (1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите, които не са предназначени за продажба на крайния потребител, се опаковат и етикетират съгласно изискванията на чл. 21 от Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), като се обявява и следната задължителна информация:
1. наименование и адрес на производителя или лицето, което опакова, или наименование и адрес на вносителя при случаите на внос;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) термина "аромат/и" или по-специфично наименование или описание на ароматизанта;
3. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) означение "за храни" или по-специфично описание на храните, за които ароматизантът е предназначен;
4. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) категориите вложени ароматични вещества и препарати в низходящ ред, съобразно тяхното количество, съгласно следната класификация:
а) натурално ароматично съединение;
б) натурално-идентично ароматично съединение;
в) синтетично ароматично съединение;
г) ароматичен препарат;
д) ароматичен препарат от преработка;
е) (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) пушилни ароматизанти;
5. в случай на смесени аромати от ароматични съединения и препарати и други хранителни съставки и добавки, включително технологични разтворители и разредители, се изброяват:
а) (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) категориите на ароматизантите съгласно т. 4;
б) наименованието на всяка от останалите съставки и при наличност нейният Е номер в низходящ ред на техните количества;
6. максималното съдържание на веществата съгласно приложение № 2, както и указания за употреба с оглед достигане на посочените норми;
7. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) указанията за употреба, ако липсата им може да доведе до неподходяща употреба на ароматизанта;
8. номер на партидата;
9. нетно тегло, изразено в единици за маса или за обем;
10. годен до;
11. указания за условия на съхранение.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Терминът "натурален" или друг еднозначен термин се добавя само към наименованието на съставка, която представлява натурално ароматично съединение и/или ароматичен препарат. Ако търговското наименование на аромата съдържа позоваване на хранителен продукт или на ароматен източник, терминът "натурален" или друг еднозначен термин може да не се добавя, ако ароматният компонент е изолиран чрез съответен физичен, ензимен или микробиологичен способ, или чрез традиционен способ за приготвяне на храна, или от самата храна, или от съответния ароматен източник.
(3) Информацията по ал. 1, т. 4, 5 и 6 може да се съдържа само в документацията, която придружава дадената партида или е предоставена преди доставката й, в случай, че е спазено условието в етикета да е обявено "предназначено е за производството на храни, а не за продажба на дребно".
                                                 history
                                                 Чл. 12. (1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите, които са предназначени за продажба на крайния потребител, се опаковат и етикетират съгласно изискванията на чл.21 от Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), като се обявява и следната задължителна информация:
1. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) терминът "аромат" или по-специфично наименование или описание на ароматизанта;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) означението "за храни" или по-специфично описание на храните, за които ароматизантът е предназначен;
3. годен до;
4. указания за условия на съхранение;
5. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) указания за употреба, ако липсата им води до неподходяща употреба на ароматизанта;
6. нетно тегло, изразено в единици за маса или за обем;
7. наименованието и адреса на производителя или на лицето, което опакова, или наименованието и адреса на вносителя при случаите на внос;
8. номер на партидата;
9. в случай на смесени аромати от ароматични съединения и препарати и други хранителни съставки и добавки, включително технологични разтворители и разредители, се изброяват:
а) ароматичната съставка съгласно т. 1;
б) наименованието на всяка от останалите съставки и при наличност нейния Е номер в низходящ ред на техните количества.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Терминът "натурален" или друг еднозначен термин се добавя само към наименованието на съставка, която представлява натурално ароматично съединение и/или ароматичен препарат. Ако търговското наименование на аромата съдържа позоваване на хранителен продукт или на ароматен източник, терминът "натурален" или друг еднозначен термин може да не се добавя, ако ароматният компонент е изолиран чрез съответен физичен, ензимен или микробиологичен способ, или чрез традиционен способ за приготвяне на храна, или от самата храна, или от съответния ароматен източник.
history Чл. 13. Информацията по чл. 11 и 12 се представя на видно място с ясни, четливи и трайни букви на български език или на чужд и на български език.
history Чл. 14. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите местно производство и от внос трябва да отговарят на изискванията на тази наредба.
					Раздел III
					Допълнителни изисквания към пушилните ароматизанти
(Нов, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
                                                 history
                                                 Чл. 15. Изискванията към пушилните ароматизанти се отнасят за:
1. пушилни ароматизанти, използвани или предназначени за употреба във или върху храни;
2. изходните материали за производство на пушилни ароматизанти;
3. условията, при които се приготвят пушилни ароматизанти;
4. храните, във или върху които има пушилни ароматизанти.
                                                 history
                                                 Чл. 16. (1) Дървесината, използвана за производството на първични продукти, трябва да не е обработвана, преднамерено или непреднамерено, с химични вещества през шестте месеца, непосредствено предшестващи или последващи отсичането є.
(2) Алинея 1 не се прилага, ако се докаже, че веществото, използвано при обработката, не води до образуване на потенциално токсични вещества в процеса на изгарянето.
(3) Лицето, което пуска на пазара първични продукти, трябва да притежава документи за съответствие с изискванията по ал. 1 и 2.
                                                 history
                                                 Чл. 17. (1) Условията за производство на първични продукти са посочени в приложение № 4.
(2) Водонеразтворимата маслена фаза, която е страничен продукт от процеса, не се използва за производството на пушилни ароматизанти.
(3) Първичните продукти може да се преработват допълнително чрез подходящи физични процеси до получаване на производни пушилни ароматизанти, освен ако в нормативен акт е предвидено друго.
(4) При разногласие по отношение целесъобразността на даден физичен процес може да се вземе решение по реда на чл. 6, ал. 3 от Закона за храните.
					Допълнителна разпоредба
					
                                                 history
                                                 § 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Ароматично съединение" е определено химическо съединение с ароматични свойства, както следва:
а) натурално, което е получено от храни от растителен или животински произход в сурово състояние или преработени с процеси, традиционни за тези храни (вкл. сушене, печене и ферментация), чрез подходящи физични методи (вкл. чрез дестилация и екстракция с разтворител) или чрез ензимни и микробиологични процеси;
б) натурално-идентично, което е получено чрез химически синтез или изолиране с химически процеси и което е химически идентично на съединение, естествено присъстващо в растителни или животински храни, както е описано в буква "а";
в) синтетично ароматично съединение, което е получено чрез химически синтез и което не е химически идентично със съединение, естествено присъстващо в растителни или животински храни, както е описано в буква "а".
2. "Ароматичен препарат" е продукт, различен от "ароматично съединение", дефинирано в т. 1, буква "а", концентриран или не, който има ароматични свойства и е получен от храни от растителен или животински произход в сурово състояние или преработени с процеси, традиционни за тези храни (вкл. сушене, печене и ферментация), чрез подходящи физични методи (вкл. чрез дестилация и екстракция с разтворител) или чрез ензимни и микробиологични процеси.
3. "Ароматичен препарат от преработка" е продукт, който е получен при спазване на добрата производствена практика, чрез нагряване до температура не по-висока от 180 °С в продължение на не повече от 15 мин. на съставки, които не е задължително да имат ароматични свойства, но поне една от тях съдържа азот (амино), а друга е редуцираща захар.
4. "Пушилен препарат" е екстракт от пушек, използван в традиционните процеси на опушване на храни.
5. "Аромат" е търговското наименование на смеси от ароматични съединения и препарати, които могат да съдържат хранителни съставки и други добавки, вкл. технологични, като разтворители и носители.
6. "Колкото е необходимо" е условие на производствения процес, съгласно което добавката се използва в количества, не строго определени, но не по-високи от необходимите за постигане на очаквания технологичен ефект.
7. (нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) "Първичен пушилен кондензат" е пречистената водосъдържаща част на кондензирания пушек и се включва в понятието "пушилни ароматизанти".
8. (нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) "Първична катранова фракция" е пречистената фракция на водонеразтворимата високоплътна катранова фаза на кондензирания пушек и се включва в понятието "пушилни ароматизанти".
9. (нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) "Първични продукти" са първичните пушилни кондензати и първичните катранови фракции.
10. (нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) "Производни пушилни ароматизанти" са аромати, получени в резултат на допълнителна преработка на първични продукти, които се използват или са предназначени за употреба във или върху храни с цел придаване на аромат на пушек на тези храни.
					Преходни и заключителни разпоредби
					
history § 2. Тази наредба се издава на основание чл. 6 ал. 2, т. 1, 2, 4 и 5 от Закона за храните (ДВ, бр. 90 от 1999 г.) и е съгласувана с министъра на икономиката и министъра на земеделието и горите.
history § 3. Наредбата влиза в сила шест месеца след обнародването й в "Държавен вестник".
history § 4. Тази наредба отменя действието на чл. 12 и приложения № 8, 9 и 10 към него на Наредба № 45 от 1995 г. за хигиенните норми и изисквания за добавките в хранителните продукти (ДВ, бр. 110 от 1995 г.).
					Преходни и заключителни разпоредби
					Към Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2002 г. за изискванията към използване на ароматични продукти в храните
(ОБН., ДВ, БР. 62 ОТ 2006 Г.)
                                                 history
                                                 § 10. (1) Наредбата влиза в сила от 1 август 2006 г.
(2) Пушилните ароматизанти, които са пуснати на пазара или са етикетирани преди влизането в сила на наредбата и не отговарят на изискванията й, могат да се продават до изчерпването им на пазара, но не по-късно от една година след влизането є в сила.
history § 11. Навсякъде в наредбата мерните единици "мкг/кг", "мг/кг" и "мг/об.%" се заменят съответно с "?g/ kg", "mg/kg" и "mg/% vol.", думите "ароматични продукти", "ароматичните продукти", "ароматичния продукт"и "ароматичният продукт" съответно с "ароматизанти", "ароматизантите", "ароматизанта" и "ароматизантът", а думите "готовите за консумация храни и напитки" се заменят с "храни".
                                                 history
                                                 Приложение № 1 към чл. 8
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
                                                 history
                                                 Максимални нива на някои нежелани вещества, получени при влагането на ароматизанти, в храни
| Вещество | Храни | Напитки | 
| 3,4 Бензопирен | 0,03 mg/ kg | 0,03 mg/ kg | 
                                                 history
                                                 Приложение № 2 към чл. 9
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
                                                 history
                                                 Максимални нива на някои вещества, получени при влагането на ароматизанти или други хранителни съставки с ароматични свойства, в храни
| Вещество | Храни | Напитки | Изключения и/или специални ограничения | 
| (в mg/kg) | (в mg/kg) | ||
| Агарициева киселина (1) | 20 | 20 | 100 mg/kg в спиртните напитки и в храните, съдържащи гъби | 
| Алоин (1) | 0,1 | 0,1 | 50 mg/kg в спиртните напитки | 
| Бета азарон (1) | 0,1 | 0,1 | 1 mg/kg в спиртните напитки и в подправките, предназначени | 
| за храните тип "бърза закуска" | |||
| Берберин (1) | 0,1 | 0,1 | 10 mg/kg в спиртните напитки | 
| Кумарон (1) | 2 | 2 | 10 mg/kg за някои захарни изделия с карамел | 
| 50 mg/kg в дъвките | |||
| 10 mg/kg в спиртните напитки | |||
| Циановодородна | |||
| киселина (1) | 1 | 1 | 50 mg/kg в нугата, бадемовата паста, техните заместители или | 
| 1 мг/об. % алкохол в спиртни напитки | |||
| 5 mg/kg в консервите от плодове с костилки | |||
| Хиперицин (1) | 0,1 | 0,1 | 10 mg/kg в спиртните напитки | 
| 1 mg/kg в захарните изделия | |||
| Пулегон (1) | 25 | 100 | 250 mg/kg в напитките, ароматизирани с мента или с лютива | 
| мента | |||
| 350 mg/kg в захарните изделия с мента | |||
| Квасин (1) | 5 | 5 | 10 mg/kg в захарните дражета | 
| 50 mg/kg в спиртните напитки | |||
| Сафрол и изосафрол (1) | 1 | 1 | 2 mg/kg в спиртните напитки със съдържание не повече от | 
| 5 mg/kg в спиртните напитки със съдържание на повече от | |||
| 25 об. % алкохол | |||
| 15 mg/kg в храните, съдържащи кора на индийско орехче и | |||
| индийско орехче | |||
| Сантонин (1) | 0,1 | 0,1 | 1 mg/kg в спиртните напитки със съдържание на повече от | 
| Алфа и бета туйон (1) | 0,5 | 0,5 | 5 mg/kg в спиртните напитки със съдържание не повече от | 
| 10 mg/kg в спиртните напитки, съдържащи повече от 25 об. % | |||
| алкохол | |||
| 25 mg/kg в храните, съдържащи съставки със салвия | |||
| 35 mg/kg в горчиви напитки | 
Забележка. Веществото, отбелязано с (1), не може да се добавя в храните или в ароматизантите. Може да присъства нормално в храните или след добавянето на ароматизанти, получени от естествени суровини.
                                                 history
                                                 Приложение № 3 към чл. 10
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
                                                 history
                                                 Регистър на ароматичните съединения, които могат да се влагат във или върху храни (подредени по FL номера)
Регистърът на ароматичните съединения (химически определени) е разделен на две части.
Част А съдържа списък на веществата, класифицирани според FL номерацията по Флавис система от база данни.
Част Б съдържа списък на веществата, за които с цел осигуряване защита на правата на интелектуална собственост на производителя, съответната държава-членка на ЕС, е поискала конфиденциалност.
Всички ароматични съединения от списъка по част А са разделени в 34 химични групи (ХГ), както следва:
1. Правоверижни първични алифатни алкохоли/алдехиди/киселини, ацетали и естери с естери, съдържащи наситени алкохоли, и ацетали, съдържащи наситени алдехиди. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или ацетала.
2. Разклонени първични алифатни алкохоли/алдехиди/киселини, ацетали и естери с естери, съдържащи разклонени алкохоли, и ацетали, съдържащи разклонени алдехиди. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или ацетала.
3. Алфа, Г-ненаситени (алкени или алкини) правоверижни или разклонени алифатни първични алкохоли/алдехиди/киселини, ацетали и естери с естери, съдържащи алфа, Г-ненаситени алкохоли или алдехиди. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или ацетала.
4. Неспрегнати и струпани ненаситени правоверижни и разклонени алифатни първични алкохоли/алдехиди/киселини, ацетали и естери с естери, съдържащи ненаситени алкохоли, и ацетали, съдържащи ненаситени алкохоли и алдехиди. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или ацетала.
5. Наситени и ненаситени алифатни вторични алкохоли/кетони/кетали/естери с естери, съдържащи вторични алкохоли. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или кетала.
6. Алифатни, алициклени и ароматни наситени и ненаситени третични алкохоли и естери с естери, съдържащи третични алкохоли. Естерите могат да съдържат всякакъв киселинен компонент.
7. Първични алициклени наситени и ненаситени алкохоли/алдехиди/киселини/ацетали/естери с естери, съдържащи алициклени алкохоли. Естерите и ацеталите могат да съдържат алифатни ациклени или алициклени киселинни или алкохолни компоненти.
8. Вторични алициклени наситени и ненаситени алкохоли/кетони/кетали/естери с кетали, съдържащи алициклени алкохоли, или кетони и естери, съдържащи вторични алициклени алкохоли. Естерите могат да съдържат алифатни ациклени или алициклени киселинни компоненти.
9. Първични алифатни наситени или ненаситени алкохоли/алдехиди/киселини/ацетали/естери с втора първична, вторична или третична окислена функционална група, включително и алифатни лактони.
10. Вторични алифатни наситени или ненаситени алкохоли/кетони/кетали/естери с втора вторична или третична окислена функционална група.
11. Алициклени и ароматни лактони.
12. Малтолови производни и кетодиоксанови производни.
13. Фуранови и тетрахидрофурфурилови производни.
14. Фурфурилови и фуранови производни със или без допълнителни хетероатоми и заместители в страничната верига.
15. Фенилетилови алкохоли, фенилоцетни киселини, сродни естери, фенилоксиоцетни киселини и сродни естери.
16. Алифатни и алициклени етери.
17. Пропенилхидроксибензени.
18. Алилхидроксибензени.
19. Вещества, сродни на капсаицина и сродни амиди.
20. Алифатни и ароматни моно- и ди- тиоли и моно-, ди-, три- и полисулфиди със или без допълнителни окислени функционални групи.
21. Ароматни кетони, вторични алкохоли и сродни естери.
22. Арил-заместени първични алкохолни, алдехидни, киселинни, естерни и ацетални производни, включително и ненаситени.
23. Бензилови алкохоли/алдехиди/киселини/естери/ацетали. Включват се и бензилови и бензоатни естери. Могат да се съдържат като компоненти алифатни ациклени или алициклени естери или ацетали.
24. Пиразинови производни.
25. Фенолови производни, съдържащи пръстенни алкилови и пръстенни алкокси и странични вериги с окислена функционална група.
26. Ароматни естери, включително и анизолови производни.
27. Антранилатни производни.
28. Пиридинови, пиролови и хинолинови производни.
29. Тиазолови, тиофенови, тиазолинови и тиенови производни.
30. Смесени вещества.
31. Алифатни и ароматни въглеводороди.
32. Епоксиди.
33. Алифатни и ароматни амини.
34. Аминокиселини.
Тези химични групи се очаква да имат общо метаболитно и биологично поведение.
В случаите, когато е възможно, са указани номерата на ароматните съединения според тяхната номерация по Кемикъл Абстрактс (CAS), номерата по Европейския опис на съществуващите химически вещества (EINECS), номерацията на Съвета на Европа (СоЕ) и номерата съгласно Асоциацията на производителите на аромати и екстракти в САЩ (FEMA).
Номерът в колона "коментари" се отнася за една от следните забележки:
1. Вещество, което независимо от ароматичните си свойства, се влага във или върху храни и за други цели. Поради тази причина за даденото вещество може да съществуват допълнителни нормативни изисквания.
2. Вещество, чието използване е обект на ограничения или забрана в определени държави-членки на ЕС.
3. Вещество с приоритет в програмата за оценка съгласно Регламент 1565/2000 на Европейската комисия.
4. Вещество, за което предстои предоставяне на допълнителна информация.
5. Наименованието, синонимите, методическите наименования, номерата по CAS, EINECS, CoE или FEMA могат да съдържат несъответствия.
6. Вещества, които не могат да бъдат влагани във или върху храни, ако не са пуснати на пазара в съответствие с нормативно определените изисквания на съответната/ите държава/и членка/и.
Само за целите на този списък условно е прието, че амониевите, натриевите, калиевите и калциевите соли, както и хлоридите, карбонатите и сулфатите, когато имат ароматизиращи свойства, се покриват от изходното съединение.
					Част А 
                                                 history
                                                 Приложение № 4 към чл. 17, ал. 1 
                                                 history
                                                 Условия за производство на първични продукти
					Списък на ароматичните съединения, които могат да се влагат във или върху храни
  
     
  FL №. 
    ХГ 
    CAS 
    Наименование 
    Fema 
    СоЕ 
    Einecs 
    FL № 
    Синоними 
    Методично наименование 
    Ко-мен-тари 
  
     
  1 
    2 
    3 
    4 
    5 
    6 
    7 
    8 
    9 
    10 
    11 
  
     
  01.001 
    31 
    138-86-3 
    Лимонен 
    2633 
    491 
    205-341-0 
    01.001 
    1,8(9)-з-ментадиен; р-мента-1,8-диен;    1-метил-4-изопропенил-1-циклохексен; дипентен; карвен; цинен; цитрен  
       
    5 
  
     
  01.002 
    31 
    99-87-6 
    1-изопропил-4-метилбензен 
    2356 
    620 
    202-796-7 
    01.002 
    р-цимен; цимен; р-метил-изопропилбензен;    4-изопропил-1-метилбензен; цимол; 4-метил-1-изопропилбензен;    1-метил-4-изопропилбензен 
       
       
  
     
  01.003 
    31 
    127-91-3 
    Пин-2(10)-ен 
    2903 
    2114 
    204-872-5 
    01.003 
    бета-пинен 
    6,6-Диметил-2-метилен бицикло [3.1.1] хептан 
       
  
     
  01.004 
    31 
    80-56-8 
    Пин-2(3)-ен 
    2902 
    2113 
    201-291-9 
    01.004 
    алфа-пинен 
    2,6,6-Триметил- бицикло[3.1.1] хепт-2-ен 
       
  
     
  01.005 
    31 
    586-62-9 
    Терпинолен 
    3046 
    2115 
    209-578-0 
    01.005 
    р-мент-1,4(8)-диен;    1-метил-4-изопропилиден-1-циклохексен; 
    
      1,3(8)-терпадиен р-Мента-1,4(8)-диен 
       
  
     
  01.006 
    31 
    99-83-2 
    Алфа-феландрен 
    2856 
    2117 
    202-792-5 
    01.006 
    Феландрен; 2-Метил-5-изопропил-1,3-циклохексадиен; 
    
      4-изопропил-1-метил-1,5-циклохексадиенр-Мента-1,5-диен 
       
  
     
  01.007 
    31 
    87-44-5 
    Бета-кариофилен 
    2252 
    2118 
    201-746-1 
    01.007 
    Кариофилен;    2-Метилен-6,10,10-триметилбицикло-[7,2,0]-ундец-5-ен  
    4,11,11-Триметил-8-метилен-бицикло[7.2.0]ундец-4(тран)-ен 
       
  
     
  01.008 
    31 
    123-35-3 
    Мирцен 
    2762 
    2197 
    204-622-5 
    01.008 
    7-Метил-3-метилен-1,6-октадиен  
    7-Метил-3-мети-ленокта-1,6-диен 
       
  
     
  01.009 
    31 
    79-92-5 
    Камфен 
    2229 
    2227 
    201-234-8 
    01.009 
    3,3-Диметил-2-метиленноркамфен;    2,2-Диметил-3-метиленнорборнан 
       
       
  
     
  01.010 
    31 
    1195-32-0 
    1-Изопропенил-4-метилбензен 
    3144 
    2260 
    214-795-9 
    01.010 
    4,алфа-Диметилстирол; р-Изопропенил толуол;    1-Метил-4-изопропенил бензен; 2-р-толил пропен  
       
       
  
     
  01.011 
    31 
    644-08-6 
    4-Метил-1,1’-бифенил 
    3186 
    2292 
    211-409-0 
    01.011 
    р-Метилдифенил; рМметилфенилбензен; Фенил-р-толил;    р-Фенил-толуол  
       
       
  
     
  01.013 
    31 
    92-52-4 
    Бифенил 
    3129 
    10978 
    202-163-5 
    01.013 
    Дифенил; Фенилбензол  
       
    4 
  
     
  01.014 
    31 
    90-12-0 
    1-Метилнафтален 
    3193 
    11009 
    201-966-8 
    01.014 
    алфа-Метилнафтален 
       
       
  
     
  01.015 
    31 
    100-42-5 
    Винилбензен 
    3233 
    11022 
    202-851-5 
    01.015 
    Стирол; Винилбензен; Фенилетен; Фенилетилен  
       
    2,3 
  
     
  01.016 
    31 
    495-62-5 
    1,4(8),12-Бизаболатриен 
    3331 
    10979 
    207-805-8 
    01.016 
    гама-Бизаболен; гама-Бизаболен;    1-Метил-4-(1,5-диметил-1,4-хексадиенил)-1-циклохексен  
    6-Метил-2-(4-метилциклохекс-3-енилиден)хепт-5-ен 
       
  
     
  01.017 
    31 
    4630-07-3 
    Валенцен 
    3443 
    11030 
    225-047-6 
    01.017 
    1,2,3,5,6,7,8а-Октахидро-1,8а-диметил-7-изопропенил    нафтален 
    1,2-Диметил-9-изопропилен-бицикло[4.4.0]дец-5-ен 
       
  
     
  01.018 
    31 
    13877-91-3 
    Бета-оцимен 
    3539 
    11015 
    237-641-2 
    01.018 
    транс-бета-оцимен; 1,3,6-октатриен, 3,7-диметил-  
    3,7-Диметилокта-1,3(транс),6-триен 
       
  
     
  01.019 
    31 
    99-86-5 
    Алфа-терпинен 
    3558 
    11023 
    202-795-1 
    01.019 
    1-Метил-4-изопропил-1,3-циклохексадиен 
    р-Мента-1,3-диен 
       
  
     
  01.020 
    31 
    99-85-4 
    Гама-терпинен 
    3559 
    11025 
    202-794-6 
    01.020 
    1-Метил-4-изопропил-1,4-циклохексадиен; Мослен;    Критмен  
    р-Мента-1,4-диен 
       
  
     
01.021 
    31 
    29350-73-0 
    Делта-кадинен 
       
    10982 
    249-580-9 
    01.021 
    алфа-, бета-, гама-, епсилон-, делта-кадиен  
    2,3,4,7,8,10-хексахидро-1,6-диметил-4-изопропилнафтален 
       
  
  
     
  1 
    2 
    3 
    4 
    5 
    6 
    7 
    8 
    9 
    10 
    11 
  
     
  01.022 
    31 
    469-61-4 
    Алфа-кедрен 
       
    10985 
    207-418-4 
    01.022 
       
    2,6,6,8-Тетраметил-трицикло[5.3.1.0(1.5)]ундец-8-ен 
       
  
     
  01.023 
    31 
    3691-12-1 
    1(5),11-Гуайадиен 
       
    11003 
    201-860-1 
    01.023 
    1,4-Диметил-7-изопропенил-делта-9,10-октахидроазулен;    алфа-гуайен  
    2,8-Диметил-5-изопропенил-бицикло[5.3.0] дец-1(7)-ен 
       
  
     
  01.024 
    31 
    5208-59-3 
    Бета-бурбонен 
       
    11931 
       
    01.024 
       
    2-Метил-8-метилен-5-изопропил-трицикло[5.3.0.0(2.6)]декан 
       
  
     
  01.025 
    31 
    30640-46-1 
    2-Метил-1,3-циклохексадиен 
       
    11797 
    250-269-5 
    01.025 
    Дихидротолуол-(1,3)  
       
       
  
     
  01.026 
    31 
    88-84-6 
    1(5),7(11)-Гуайадиен 
       
       
    201-860-1 
    01.026 
    бета-гуайен; (1S-цис)-1,2,3,4,5,6,7,8-октахидро-7-изопропилиден-1,4-диметил-азулен 
    2,8-Диметил-5-изопропилиден-бицикло[5.3.0]    дец-1(7)-ен 
       
  
     
  01.027 
    31 
    17627-44-0 
    Бизабола-1,8,12-триен 
       
       
    241-610-9 
    01.027 
    Алфа-бизаболен 
    6-Метил-2-(4-метилциклохекс-3-енил)хепта-2,5-диен 
       
  
     
  01.028 
    31 
    495-61-4 
    Бета-бизаболен 
       
       
       
    01.028 
       
       
       
  
     
  01.029 
    31 
    13466-78-9 
    Делта-3-карен 
    3821 
    10983 
    236-719-3 
    01.029 
    3-Карен; Изодипрен; d-3-Карен; Кар-3-ен;    4,7,7-Триметил-3-норкарен; 3,7,7-Триметилбицикло[4,1,0]хепт-3-ен  
    3,7,7-триметил-бицикло-[4.1.0] хепт-3-ен; 
       
  
     
  01.030 
    31 
    13744-15-5 
    Бета-кубебен 
       
    10989 
       
    01.030 
       
    10-Метил-4-метилен-7-изопропил-трицикло [4.4.0.0(1.5)декан 
       
  
     
  01.031 
    31 
    30364-38-6 
    1,2-Дихидро-1,1,6-триметилнафтален 
       
       
    250-150-8 
    01.031 
    Дехидроионен 
       
       
  
     
  01.032 
    31 
    7681-88-1 
    2,3-Дихидрофарнезен 
       
       
       
    01.032 
       
       
       
  
     
  01.033 
    31 
    590-73-8 
    2,2-Диметилхексан 
       
       
    209-689-4 
    01.033 
       
       
       
  
     
  01.034 
    31 
    589-43-5 
    2,4-Диметилхексан 
       
       
    209-649-6 
    01.034 
       
       
       
  
     
  01.035 
    31 
    673-84-7 
    2,6-Диметилокта-2,4,6-триен 
       
       
    211-614-5 
    01.035 
    ало Оцимен; Алоцимен  
       
       
  
     
  01.036 
    31 
    101-81-5 
    Дифенилметан 
       
    11847 
    202-978-6 
    01.036 
    Бензилбензол; Фенилбензил; 1,1’-метиленбис-бензол  
       
       
  
     
  01.037 
    31 
    112-41-4 
    Додец-1-ен 
       
    10992 
    203-968-4 
    01.037 
    1-додецен; додецилен  
       
       
  
     
  01.038 
    31 
    112-40-3 
    Додекан 
       
       
    203-967-9 
    01.038 
    n-Додекан  
       
       
  
     
  01.039 
    31 
    20307-84-0 
    Делта-елемен 
       
    10996 
       
    01.039 
       
    3-Изопропен-1-изопропил-4-метил-4-винилциклохекс-1-ен 
       
  
     
  01.040 
    31 
    502-62-4 
    Алфа-фарнезен 
    3839 
    10998 
    207-948-6 
    01.040 
    1,3,6,10-Додекатетраен, 3,7,11-триметил (алфа-изомер) 
    3,7,11-Триметилдодека-1,3,6,10-тетраен 
    5 
  
     
  01.041 
    31 
    18794-84-8 
    Бета-фарнезен 
    3839 
    10999 
    242-582-0 
    01.041 
    3,7,11-Триметил-1,3,6,10-додекатетраен;    2,6,10-Триметил-2,6,9,11-додекатетрен 
    7,11-Диметил-3-метилен-1,6,10-додекатриен 
    5 
  
     
  01.042 
    31 
    23986-74-5 
    Гермакра-1(10),4)14),5-триен 
       
       
       
    01.042 
    Гермакрен D 
    3-Изопропил-6-метил-10-метилен-циклодека-1,6-диен 
       
  
     
  01.043 
    31 
    6753-98-6 
    3,7,10-Хумулатриен 
       
    11004 
    229-816-7 
    01.043 
    алфа-хумулен; алфа-кариофилен  
    1,5,5,8-Тетраметилциклоундека-3,7,10-триен 
       
  
     
  01.044 
    31 
    1135-66-6 
    Изолонгифолен 
       
       
    214-494-2 
    01.044 
       
    2,2,7,7-Тетраметилтрицикло [6.2.1(1,8).0(1,6)]    ундец-5-ен 
       
  
     
  01.045 
    31 
    5989-27-5 
    d-Лимонен 
    2633 
    491 
    227-813-5 
    01.045 
       
    р-Мента-1,8-диен 
       
  
     
  01.046 
    31 
    5989-54-8 
    1-Лимонен 
    2633 
    491 
    227-815-6 
    01.046 
    Лево-Лимонен  
       
    5 
  
     
  01.047 
    31 
    475-20-7 
    Лонгифолен 
       
       
    207-491-2 
    01.047 
       
    Декахидро-4,8,8-триметил-9-метилен-1,4-метаноазулен 
       
  
     
  01.049 
    31 
    78-79-5 
    2-Метилбута-1,3-диен 
       
       
    201-143-3 
    01.049 
    Изопрен; 2-Метил-1,3-бутадиен; Бета-метилбивинил;    Изопентадиен; Изопентадиен  
       
       
  
     
01.050 
    31 
    589-34-4 
    3-Метилхексан 
       
       
    209-643-3 
    01.050 
       
       
       
  
  
     
  01.051 
    31 
    91-57-6 
    2-Метилнафталин 
       
    11010 
    202-078-3 
    01.051 
    Бета-метил нафталини; бета-метилнафталин 
       
       
  
     
  01.052 
    31 
    10208-80-7 
    алфа-мууролен 
       
    11011 
       
    01.052 
       
    2,8-Диметилен-5-изопропил-бицикло[4.4.0]декан 
       
  
     
  01.053 
    31 
    91-20-3 
    Нафтален 
       
    11014 
    202-049-5 
    01.053 
    Нафтален; камфорова смола  
       
       
  
     
  01.054 
    31 
    629-62-9 
    Пентадекан 
       
       
    211-098-1 
    01.054 
    n-Пентадекан  
       
       
  
     
  01.055 
    31 
    555-10-2 
    бета-феландрен 
       
    11017 
    209-081-9 
    01.055 
       
    р-Мента-1(7),2-диен 
       
  
     
  01.056 
    31 
    512-61-8 
    алфа-сантален 
       
       
       
    01.056 
       
    1,7-Диметил-7-(4-метил-3-пентенил) трицикло[2.2.1.0    (2,6)] хептан 
       
  
     
  01.057 
    31 
    629-59-4 
    Тетрадекан 
       
       
    211-096-0 
    01.057 
    n-Тетрадекан 
       
       
  
     
  01.058 
    31 
    475-03-6 
    1,2,3,4-Тетрахидро-1,1,6-триметил нафтален 
       
       
    207-490-7 
    01.058 
    Ионен; 1,1,6-Триметилтетралин; Фрамбилеен  
       
       
  
     
  01.059 
    31 
    3387-41-5 
    4(10)-Туйен 
       
    11018 
    222-212-4 
    01.059 
       
    4-Метилен-1-изопропил-бицикло[3.1.0] хексан 
       
  
     
  01.060 
    31 
    508-32-7 
    1,1,7-Триметилтрицикло [2.2.1.0(2.6)] хептан 
       
       
    208-083-7 
    01.060 
    Трициклен 
       
       
  
     
  01.061 
    31 
    16356-11-9 
    Ундека-1,3,5-триен 
    3795 
       
    240-416-1 
    01.061 
       
       
       
  
     
  01.062 
    31 
    98-83-9 
    (1-Метилетенил)бензен 
       
       
    202-792-5 
    01.062 
    2-фенилпропен; бета-фенилпропен; Алфа-Метилстирол;    Изопропилфенилетилен; Метил-стирол  
       
       
  
     
  01.064 
    31 
    3338-55-4 
    цис-3,7-Диметил-1,3,6-октатриен 
       
       
    222-081-3 
    01.064 
       
       
       
  
     
  01.065 
    31 
    4221-98-1 
    (R)-5-(1-метилетил)-2-метил-1,3-циклохексадиен 
    2856 
    2117 
    224-167-6 
    01.065 
       
       
       
  
     
  01.066 
    31 
       
    2-кедрен 
       
       
       
    01.066 
       
    2,2,4,8-Тетраметилтрицикло [5,3,1(3,7).0(1,7)]    ундец-8(9)-ен 
       
  
     
  01.067 
    31 
       
    8(14)-кедрен 
       
       
       
    01.067 
    бета-кедрен 
    2,2,4,8-Тетраметилтрицикло [5,3,1(3,7).0(1,7)]    ундец-4(14)-ен 
       
  
     
  01.068 
    31 
    592-98-3 
    3-Октен 
       
       
       
    01.068 
       
       
       
  
     
  01.069 
    31 
    38533-54-9 
    1,3,5,8-Ундекатетраен 
       
       
       
    01.069 
       
       
       
  
     
  01.070 
    31 
    111-66-0 
    1-октен 
       
       
    203-893-7 
    01.070 
       
       
       
  
     
  01.071 
    31 
    111-67-1 
    2-октен 
       
       
    203-894-2 
    01.071 
       
       
       
  
     
  01.072 
    31 
    544-76-3 
    Хексадекан 
       
       
    280-878-9 
    01.072 
       
       
       
  
     
  01.073 
    31 
    592-99-4 
    4-октен 
       
       
       
    01.073 
       
       
       
  
     
  01.074 
    31 
    593-45-3 
    Октадекан 
       
       
    209-790-3 
    01.074 
       
       
       
  
     
  01.075 
    31 
    629-78-7 
    Хептадекан 
       
       
    211-108-4 
    01.075 
       
       
       
  
     
01.076 
    31 
    20996-35-4 
    3,7-Декадиен 
       
       
       
    01.076 
       
       
       
  
  
     
  02.001 
    02 
    78-83-1 
    2-Метилпропан-1-ол 
    2179 
    49 
    201-148-0 
    02.001 
    Изобутанол; Изопропил карбинол  
       
       
  
     
  02.002 
    01 
    71-23-8 
    Пропан-1-ол 
    2928 
    50 
    200-746-9 
    02.002 
    Пропилов алкохол  
       
       
  
     
  02.003 
    02 
    123-51-3 
    Изопентанол 
    2057 
    51 
    204-633-5 
    02.003 
    Изоамил алкохол; Изопентил алкохол; Амил изо    алкохол; 3-Метил-1-бутанол; Пентил изо алкохол; Изобутил карбинол  
    3-Метилбутан-1-ол 
       
  
     
  02.004 
    01 
    71-36-3 
    Бутан-1-ол 
    2178 
    52 
    200-751-6 
    02.004 
    Пропил     карбинол; Хидроксибутан; Бутиров алкохол  
       
       
  
     
  02.005 
    01 
    111-27-3 
    Хексан-1-ол 
    2567 
    53 
    203-852-3 
    02.005 
    Алкохол С-6; n-Хексил алкохол; Капроил алкохол;    Амилов карбинол; n-Хексанол 
       
       
  
     
  02.006 
    01 
    111-87-5 
    Октан-1-ол 
    2800 
    54 
    203-917-6 
    02.006 
    Алкохол С-8; n-Октил алкохол; Хептил алкохол; Каприл    алкохол; pri.-Октил алкохол  
       
       
  
     
  02.007 
    01 
    143-08-8 
    Нонан-ол 
    2789 
    55 
    205-583-7 
    02.007 
    Алкохол С-9; Пеларгонов алкохол; Ноналол; Октил    карбинол; Пеларгонов алкохол; n-Нонил алкохол  
       
       
  
     
  02.008 
    01 
    112-53-8 
    Додекан-1-ол 
    2617 
    56 
    203-982-0 
    02.008 
    Алкохол С-12; Лаурил алкохол; Додецил алкохол;    1-Додеканол; Ундецил карбинол  
       
       
  
     
  02.009 
    01 
    36653-82-4 
    Хексадекан-1-ол 
    2554 
    57 
    253-149-0 
    02.009 
    Цетил алкохол; Алкохол С-16; n-хексадецил алкохол;    Палмитил алкохол  
       
       
  
     
  02.010 
    23 
    100-51-6 
    Бензилов алкохол 
    2137 
    58 
    202-859-9 
    02.010 
    алфа-хидрокситолуол; фенил карбинол; фенилметанол;    фенилметил алкохол 
       
    1 
  
     
  02.011 
    04 
    106-22-9 
    Цитронелол 
    2309 
    59 
    203-375-0 
    02.011 
       
    3,7-Диметилокт-6-ен-1-ол 
       
  
     
  02.012 
    03 
    106-24-1 
    Гераниол 
    2507 
    60 
    203-377-1 
    02.012 
    2,6-Диметил-2,6-октадиен-8-ол;    транс-3,7-Диметил-2,6-октадиен-1-ол  
    3,7-Диметилокта-2(транс),6-диен-1-ол 
       
  
     
  02.013 
    06 
    78-70-6 
    Линалол 
    2635 
    61 
    201-134-4 
    02.013 
    2,6-Диметил-октадиен-2,7-ол-6;    2,6-дДметил-2,7-октадиен-6-ол; Линалол; Ликареол; Кориандрол  
    3,7-Диметилокта-1,6-диен-3-ол 
       
  
     
  02.014 
    06 
    98-55-5 
    Алфа-терпинеол 
    3045 
    62 
    202-680-6 
    02.014 
    алфа-Терпинеол; 1-Метил-4-изопропил-1-циклохексен-8-ол;    алфа-Терпиленол; терпинеол шлехтин 
    р-Мент-1-ен-8-ол 
       
  
     
  02.015 
    08 
    89-78-1 
    Ментол 
    2665 
    63 
    201-939-0 
    02.015 
    2-Изопропил-5-метилциклохексанол; Хексахидрохимол;    5-Метил-2-изопропилхексахидрофенол; 5-Метил-2-изопропилциклохексанол 
    цис(1,3)-транс(1,4)-Ментан-3-ол 
    5 
  
     
  02.016 
    08 
    507-70-0 
    Борнеол 
    2157 
    64 
    208-080-0 
    02.016 
    Камфол; Барос; d-Камфанол; 2-Хидроксикамфан; 2-Камфанол;    Борнил алкохол; Борнеокамфор 
    1,7,7-Триметил-бицикло[2.2.1]хептан-2-ол 
       
  
     
  02.017 
    22 
    104-54-1 
    Цинамил алкохол 
    2294 
    65 
    203-212-3 
    02.017 
    Цинамил алкохол; гама-Фенилалил алкохол;    3-Фенил-2-пропен-1-ол; 2-Пропен-1-ол,-3-фенил  
    3-Фенилпроп-2-енол 
       
  
     
  02.018 
    06 
    7212-44-4 
    Неролидол 
    2772 
    67 
    230-597-5 
    02.018 
    3,7,11-Триметил-1,6,10-додекатриен-3-ол; Перувиол;    Додекатриен; Мелалойкол  
    3,7,11-Триметил-1,6(цис),10-додекатриен-3-ол 
    5 
  
     
  02.019 
    15 
    60-12-8 
    2-Фенилетан-1-ол 
    2858 
    68 
    200-456-2 
    02.019 
    Фенетил алкохол; бета-Фенетил алкохол; 1-Фенил-2-етанол;    2-Фенилетил алкохол; Бензил карбинол  
       
       
  
     
  02.020 
    03 
    2305-21-7 
    Хекс-2-ен-1-ол 
    2562 
    69 
    218-972-1 
    02.020 
    2-Хексенол; 3-Пропилалил алкохол 
       
       
  
     
  02.021 
    01 
    111-70-6 
    Хептан-1-ол 
    2548 
    70 
    203-897-9 
    02.021 
    Хептил алкохол; Алкохол С-7; Хидроксихептан; Енантил    алкохол; Енантов алкохол; pri.Хептил алкохол; Хексил карбинол;    Хидроксихептан  
       
       
  
     
  02.022 
    05 
    123-96-6 
    Октан-2-ол 
    2801 
    71 
    204-667-0 
    02.022 
    Октил алкохол вторичен, Метил хексил карбинол; Каприл    алкохол вторичен; Хексил метил карбинол 
       
       
  
     
  02.023 
    05 
    3391-86-4 
    Окт-1-ен-3-ол 
    2805 
    72 
    222-226-0 
    02.023 
    Амил винил карбинол; (Амилвинилкарбинол); Мацутаке    алкохол; Мацука алкохол; n-Пентилвинилкарбинол  
       
       
  
     
  02.024 
    01 
    112-30-1 
    Декан-1-ол 
    2365 
    73 
    203-956-9 
    02.024 
    Алкохол С-10; n-Децил алкохол; Нонилакарбинол;    Децилов алкохол; Капров алкохол  
       
       
  
     
  02.026 
    02 
    106-21-8 
    3,7-Диметилоктан-1-ол 
    2391 
    75 
    203-374-5 
    02.026 
    Тетрахидрогераниол; Дихидроцитронелол  
       
       
  
     
  02.027 
    04 
    6812-78-8 
    Родинол 
    2980 
    76 
    229-887-4 
    02.027 
    алфа-Цитронелол; 2,6-Диметил-1-октен-8-ол  
    3,7-Диметилокт-7-ен-1-ол 
       
  
     
  02.028 
    06 
    78-69-3 
    3,7-Диметилоктан-3-ол 
    3060 
    77 
    201-133-9 
    02.028 
    Тетрахидролиналоол;     Тетрахидролиналол; 1-Етил-1,5-диметил хексанол 
       
       
  
     
02.029 
    03 
    4602-84-0 
    3,7,11-Триметилдодека-2,6,10-триен-1-ол 
    2478 
    78 
    225-004-1 
    02.029 
    Фарнезол; 2,6,10-Триметил-2,6,10-додекатриен-12-ол 
       
       
  
  
     
  02.030 
    22 
    101-85-9 
    Алфа-пентилцинамилов алкохол 
    2065 
    79 
    202-982-8 
    02.030 
    n-Амил цинамов алкохол; 2-Амил-3-фенил-2-пропен-1-ол;    2-Бензилиден-хептанол  
    2-Пентил-3-фенилпроп-2-енол 
       
  
     
  02.031 
    22 
    122-97-4 
    3-Фенилпропан-1-ол 
    2885 
    80 
    204-587-6 
    02.031 
    Бензилетил алкохол; Хидроцинамил алкохол; Фенилпропил    алкохол; Дихидроцинамил алкохол  
       
       
  
     
  02.033 
    21 
    93-54-9 
    1-Фенилпропан-1-ол 
    2884 
    82 
    202-256-0 
    02.033 
    Фенил етил карбинол; 1-Фенилпропил алкохол;    алфа-Етилбензилов алкохол; Етил фенил карбинол  
       
       
  
     
  02.034 
    21 
    705-73-7 
    1-Фенилпентан-2-ол 
    2953 
    83 
    211-887-0 
    02.034 
    алфа-Пропиленетил алкохол; Бензил пропил карбинол;    Бензилбутил алкохол; Бензилпропил карбинол; n-Пропил бензил карбинол  
       
       
  
     
  02.035 
    06 
    100-86-7 
    2-Метил-1-фенил-пропан-2-ол 
    2393 
    84 
    202-896-0 
    02.035 
    2-Бензил-2-пропанол;    2-Хидрокси-2-метил-1-фенилпропанон; Бензил диметил карбинол  
       
       
  
     
  02.036 
    21 
    2344-70-9 
    4-Фенилбутан-2-ол 
    2879 
    85 
    219-055-9 
    02.036 
    Фенилетил метил карбинол; Метил 2-фенилетил карбинол  
       
       
  
     
  02.037 
    06 
    10415-87-9 
    3-Метил-1-фенилпентан-3-ол 
    2883 
    86 
    233-889-0 
    02.037 
    Фенилетил метил етил карбинол;    3-Метил-1-фенил-3-пентанол  
       
       
  
     
  02.038 
    08 
    1632-73-1 
    Фенхилов алкохол 
    2480 
    87 
    216-693-5 
    02.038 
    2-фенханол; алфа-фенхол; 1,3,3-Триметил-2-норборнанол;  
    
      1,3,3-Триметилбицикло-2,2,1-хептан-2-ол1,3,3-триметил-бицикло[2,2,1] хептан-2-ол 
       
  
     
  02.039 
    23 
    536-60-7 
    4-Изопропилбензилов алкохол 
    2933 
    88 
    208-640-4 
    02.039 
    Куминол; р-Цимен-7-ол; Куминил алкохол; Куминов    алкохол; р-Цимен-7-ол  
       
       
  
     
  02.040 
    01 
    71-41-0 
    Пентан-1-ол 
    2056 
    514 
    200-752-1 
    02.040 
    Амил алкохол; Пентил алкохол; n-Бутил 
    
      карбинол    
       
  
     
  02.041 
    06 
    75-85-4 
    2-Метилбутан-2-ол 
       
    515 
    200-908-9 
    02.041 
    t-Амилалкохол  
       
       
  
     
  02.042 
    06 
    1197-01-9 
    2-(4-Метилфенил)пропан-2-ол 
    3242 
    530 
    214-817-7 
    02.042 
    р-Цимен-8-ол; р-алфа-алфа-Триметилбензил алкохол;    2-р-Толил-2-пропанол; 8-Хидрокси р-цимен; Диметил р-Толил карбинол  
       
       
  
     
  02.043 
    02 
    97-95-0 
    2-Етилбутан-1-ол 
       
    543 
    202-621-4 
    02.043 
       
       
       
  
     
  02.044 
    05 
    589-82-2 
    Хептан-3-ол 
    3547 
    544 
    209-661-1 
    02.044 
    n-Бутил етил карбинол; Етил бутил карбинол 
       
       
  
     
  02.045 
    05 
    543-49-7 
    Хептан-2-ол 
    3288 
    554 
    208-844-3 
    02.045 
    2-Хидроксихептан; Амил метил карбинол; вторичен    sec-Хептил алкохол; Метил амил карбинол  
       
       
  
     02.047 
    09 
    107-74-4 
    3,7-Диметилоктан-1,7-диол 
    
					Част Б 
					Списък на ароматичните съединения, нотифицирани в съответствие с разпоредбите на чл. 3, параграф 2 на Регламент 2232/96 на Европейския парламент на Съвета на Европейския съюз, за които е поискана защита на правата на интелектуална собственост на техния производител
  
     
  Код 
    Дата на получаване на нотифицирането    от Европейската комисия 
    Забележки  
  
     
  CN065 
    26.I.2001 г. 
       
  
     
  CN074 
    18.IV.2003 г. 
    6 
  
     
  CN075 
    18.IV.2003 г. 
    6 
  
     
CN076 
    18.IV.2003 г. 
    6 
  
(Ново, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
1. Пушекът се получава от дървесината съгласно чл. 17, ал. 1. Могат да се добавят билки, подправки, клончета от хвойна и клончета, иглички и шишарки от picea, ако не съдържат остатъци от преднамерена или непреднамерена химична обработка или ако същите отговарят на специфични нормативни актове. Изходният материал се подлага на контролируемо изгаряне, суха дестилация или обработка с прегрята пара в контролируема кислородна среда при максимална температура 600 °С.
2. Пушекът се кондензира. За постигане на фазово разделяне може да се добави вода и/или, ако това не противоречи на други нормативни актове, разтворител. Може да се приложат физични процеси за изолиране, фракциониране и/или пречистване за получаване на следните фази:
а) водосъдържащ "първичен пушилен кондензат", съдържащ основно карбоксилни киселини, карбонилни и фенолни съединения, с максимално съдържание на:
бензо[а]пирен	10 ?g/kg
бенз[а]антрацен	20 ?g/kg
б) водонеразтворима високоплътна катранова фаза, която преципитира по време на фазовото разделяне и която не може да се използва като такава за производството на пушилни ароматизанти, а само след подходяща физична преработка за получаване на фракции от въпросната водонеразтворима катранова фракция, които са с ниско съдържание на полициклични ароматни въглеводороди, вече дефинирани като "първични смолни фракции", с максимално съдържание на:
бензо[а]пирен	10 ?g/kg
бенз[а]антрацен	20 ?g/kg
в) "водонеразтворима маслена фаза".
Ако по време или след кондензацията не протече фазово разделяне, полученият пушилен кондензат трябва да се разглежда като водонеразтворима високоплътна катранова фаза и трябва да се преработи чрез подходящ физичен метод до получаване на първични катранови фракции, които се вместват в зададените норми.
			
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 






 
