ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ СЪСТАВА И ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА СОЛТА ЗА ХРАНИТЕЛНИ ЦЕЛИ
ДВ. бр. 11 от 06.02.2001г.
Обн. ДВ. бр.11 от 6 Февруари 2001г.
history Чл. 1. С наредбата се определят изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, която се предлага на потребителите, употребява се в заведенията за обществено хранене и се влага в производството на хранителни продукти.
history
Чл. 2. (1) Солта за хранителни цели трябва да отговаря на органолептичните и физико-химичните показатели, посочени в приложения № 1 и 2.
(2) Изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели са задължителни за физическите и юридическите лица, които произвеждат, внасят и реализират сол за хранителни цели.
history
Чл. 3. Солта за хранителни цели включва:
1. трапезната сол;
2. солта за хранително-вкусовата промишленост.
history
Чл. 4. (1) Според начина на получаване сол за хранителни цели е:
1. получената чрез съответна обработка на изкопаема естествена каменна сол или солен концентрат;
2. получената чрез изпарителна инсталация от морска сол;
3. получената чрез изпарение на слънце от морска сол.
(2) За трапезна сол се използва само солта по ал. 1, т. 1 и 2.
history
Чл. 5. (1) За хранителни цели се използва само сол, йодирана с калиев йодат в количеството съгласно приложения № 1 и 2.
(2) Срокът на трайност на йодираната сол е не повече от 12 месеца от датата на йодирането є.
(3) Използване на нейодирана сол в хранително-вкусовата промишленост се допуска при производството на хранителни продукти за износ, когато това е условие на съответната страна.
history Чл. 6. Производителите и търговците съхраняват солта за хранителни цели в чисти, закрити и сухи помещения и я транспортират в чисти и закрити превозни средства.
history
Чл. 7. (1) Вземането на проби от сол за хранителни цели за лабораторни анализи се извършва по реда на Наредба № 2 от 1997 г. (ДВ, бр. 10 от 1997 г.).
(2) Изпитването на сол за хранителни цели за нуждите на държавния контрол се извършва по методите, определени с БДС 8840-71 "Натриев хлорид - технически методи за изпитване" и неговото Изменение № 2 от 1992 г. (обн. в Служебен указател № 9 на Комитета по стандартизация и метрология от 1992 г.).
history
Чл. 8. (1) При установяване на по-ниски стойности на калиев йодат в трапезната сол или в солта за хранително-вкусовата промишленост солта се подлага на допълнително йодиране или се насочва за използване за технически цели.
(2) Допълнителното йодиране се извършва от производителя, съответно от търговеца/вносителя, когато срокът по чл. 5, ал. 2 не е изтекъл.
history Чл. 9. Солта за хранителни цели се пакетира в чисти опаковки, произведени от материали, разрешени за контакт с храни.
history
Чл. 10. (1) Върху всяка опаковка се поставя етикет, съобразен с общите изисквания за етикетиране на храни на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г.(ДВ, бр. 62 от 2000 г.).
(2) На етикета задължително се отбелязват количеството на калиевия йодат и срокът на трайност.
Допълнителни разпоредби
history
• 1. По смисъла на наредбата:
1. "Сол за хранителни цели" е кристален продукт, който се състои основно от натриев хлорид.
2. "Трапезна сол" е сол, която се предлага в търговската мрежа за употреба от населението и за използване в заведенията за обществено хранене.
3. "Сол за хранително-вкусовата промишленост" е сол, която се влага при производството на хранителни продукти.
4. "Механични примеси" са физически замърсители от неорганичен или органичен произход като пясък, камъчета, екскременти от гризачи и животни и др.
5. "Фалшифициращи субстанции" са субстанции от неорганичен или органичен произход, които по външен вид наподобяват, но по състав и характеристики не отговарят на солта за хранителни цели, и могат да доведат до влошаване на органолептичните и физико-химичните показатели на солта и да създадат риск за здравето на потребителя.
Преходни и Заключителни разпоредби
history • 2. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.
history • 3. Производителите на храни са длъжни да приведат производствените си технологии в съответствие с изискванията на наредбата в едногодишен срок от влизането є в сила.
history
• 4. (1) Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от органите на държавния санитарен контрол по реда на Закона за храните.
(2) Контролът по изпълнение на изискванията за етикетиране на солта за хранителни цели, която се предлага в търговската мрежа, се осъществява и от Комисията по търговия и защита на потребителите към министъра на икономиката по Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия.
history Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1 и чл. 5, ал. 1
history Органолептични и физико-химични показатели на солта за хранителни цели, получена чрез съответна обработка на естествена каменна сол
Показатели | Характеристика | |
и норми | ||
1 | 2 | |
1. | Цвят | бял |
2. | Вкус | чисто солен |
3. | Мирис | не се допуска |
4. | Съдържание на NaCl в % не | 97,8 |
по-малко от* | ||
5. | Съдържание на калиев йодат | 28-55 мг/кг |
6. | Съдържание на калций в % не | |
повече от*: | ||
- трапезна сол и сол с микро- | 0,4 | |
елементи и витамини | ||
- сол за хранително-вкусовата | 0,6 | |
промишленост | ||
7. | Съдържание на магнезий в % | 0,08 |
не повече от* | ||
8. | Съдържание на сулфати в % | 1,0 |
не повече от* | ||
9. | Съдържание на двужелезен | 0,006 |
триокис в % не повече от* | ||
10. | Денатуриращи вещества и | не се допускат |
съдържание на алуминий, | ||
хром и никел | ||
11. | Съдържание на мед и олово | 2,0 мг/кг |
не повече от* | ||
12. | Съдържание на живак | 0,01 мг/кг |
не повече от* | ||
13. | Съдържание на кадмий | 0,1 мг/кг |
не повече от* | ||
14. | Съдържание на цинк | 10,0 мг/кг |
не повече от* | ||
15. | Съдържание на арсен | 1,0 мг/кг |
не повече от* | ||
16. | Механични примеси | не се допускат |
17. | Фалшифициращи субстанции | не се допускат |
18. | Реакция на водния разтвор, рH | 7,0-8,0 |
19. | Остатък върху сито с номинален | 40 |
размер на страната на отворите | ||
0,355 мм в % не повече от | ||
20. | Съдържание на неразтворими във | |
вода вещества в % не повече от*: | ||
- трапезна сол; | 0,2 | |
- сол за хранително-вкусовата | 0,3 | |
промишленост | ||
21. | Съдържание на влага в % | |
не повече от: | ||
- трапезна сол | 0,2 | |
- сол за хранително-вкусовата | 1,0 | |
промишленост | ||
22. | Антислепващи агенти като ка- | 15 мг/кг |
лиев фероцианид в не повече от* |
history Приложение № 2 към чл. 2, ал. 1 и чл. 5, ал. 1
history
Органолептични и физико-химични показатели на солта за хранителни цели, получена от морска кристална сол
Характеристика | |||
и норми | |||
Показатели | Морска сол, | Морска сол, | |
получена | получена | ||
чрез изпа- | чрез изпа- | ||
рителна | рение на | ||
инсталация | слънце | ||
1 | 2 | 3 | |
1. | Цвят | бял | бял |
2. | Вкус | чисто солен | чисто солен |
или с много | или с много | ||
слаб горчив | слаб горчив | ||
привкус | привкус | ||
3. | Мирис | не се | не се |
допуска | допуска | ||
4. | Съдържание на NaCl | ||
в % не по-малко от*: | |||
- трапезна сол | 98,5 | ||
- сол за хранително-вку- | 97,5 | 96 | |
совата промишленост | |||
5. | Съдържание на калиев | 28-55 | 28-55 |
йодат в мг/кг | |||
6. | Съдържание на калций | ||
в % не повече от*: | |||
- трапезна сол | 0,15 | ||
- сол за хранително-вку- | 0,15 | 0,2 | |
совата промишленост | |||
7. | Съдържание на магне- | ||
зий в % не повече от*: | |||
- трапезна сол | 0,15 | ||
- сол за хранително-вку- | 0,20 | 0,3 | |
совата промишленост | |||
8. | Съдържание на сулфати | 3 | 3 |
в % не повече от* | |||
9. | Съдържание на двуже- | 0,005 | 0,005 |
лезен триокис в % не | |||
повече от* | |||
10. | Денатуриращи вещества | не се | не се |
и съдържание на алу- | допускат | допускат | |
миний, хром и никел | |||
11. | Съдържание на мед и | 2,0 мг/кг | 2,0 мг/кг |
олово не повече от* | |||
12. | Съдържание на живак | 0,01 мг/кг | 0,01 мг/кг |
не повече от* | |||
13. | Съдържание на кадмий | 0,1 мг/кг | 0,1 мг/кг |
не повече от* | |||
14. | Съдържание на цинк | 10,0 мг/кг | 10,0 мг/кг |
не повече от* | |||
15. | Съдържание на арсен | 1 мг/кг | 1 мг/кг |
не повече от* | |||
16. | Механични примеси | не се | не се |
допускат | допускат | ||
17. | Фалшифициращи | не се | не се |
субстанции | допускат | допускат | |
18. | Реакция на водния | 6,5-8,5 | 6,5-8,5 |
разтвор, рH | |||
19. | Остатък върху сито с | 40 | 40 |
номинален размер на | |||
страната на отворите | |||
0,355 в % не повече от* | |||
20. | Съдържание на нераз- | ||
творими във вода вещес- | |||
тва в % не повече от*: | |||
- трапезна сол | 0,4 | ||
- сол за хранително-вку- | 0,4 | 0,3 | |
совата промишленост | |||
21. | Съдържание на влага | ||
в % не повече от: | |||
- трапезна сол | 0,6 | ||
- сол за хранително-вку- | 6,0 | 6,5 | |
совата промишленост | |||
22. | Антислепващи агенти | 15 мг/кг | 15 мг/кг |
като калиев фероцианид | |||
в не повече от* |