Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове > Наредби > НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ СЪСТАВА И ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА СОЛТА ЗА ХРАНИТЕЛНИ ЦЕЛИ
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Документът има по-нова версия, която е достъпна само за абонати.

НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ СЪСТАВА И ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА СОЛТА ЗА ХРАНИТЕЛНИ ЦЕЛИ

ДВ. бр. 11 от 06.02.2001г.

Обн. ДВ. бр.11 от 6 Февруари 2001г.

 

history Чл. 1. С наредбата се определят изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, която се предлага на потребителите, употребява се в заведенията за обществено хранене и се влага в производството на хранителни продукти.

history Чл. 2. (1) Солта за хранителни цели трябва да отговаря на органолептичните и физико-химичните показатели, посочени в приложения № 1 и 2.
(2) Изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели са задължителни за физическите и юридическите лица, които произвеждат, внасят и реализират сол за хранителни цели.

history Чл. 3. Солта за хранителни цели включва:
1. трапезната сол;
2. солта за хранително-вкусовата промишленост.

history Чл. 4. (1) Според начина на получаване сол за хранителни цели е:
1. получената чрез съответна обработка на изкопаема естествена каменна сол или солен концентрат;
2. получената чрез изпарителна инсталация от морска сол;
3. получената чрез изпарение на слънце от морска сол.
(2) За трапезна сол се използва само солта по ал. 1, т. 1 и 2.

history Чл. 5. (1) За хранителни цели се използва само сол, йодирана с калиев йодат в количеството съгласно приложения № 1 и 2.
(2) Срокът на трайност на йодираната сол е не повече от 12 месеца от датата на йодирането є.
(3) Използване на нейодирана сол в хранително-вкусовата промишленост се допуска при производството на хранителни продукти за износ, когато това е условие на съответната страна.

history Чл. 6. Производителите и търговците съхраняват солта за хранителни цели в чисти, закрити и сухи помещения и я транспортират в чисти и закрити превозни средства.

history Чл. 7. (1) Вземането на проби от сол за хранителни цели за лабораторни анализи се извършва по реда на Наредба № 2 от 1997 г. (ДВ, бр. 10 от 1997 г.).
(2) Изпитването на сол за хранителни цели за нуждите на държавния контрол се извършва по методите, определени с БДС 8840-71 "Натриев хлорид - технически методи за изпитване" и неговото Изменение № 2 от 1992 г. (обн. в Служебен указател № 9 на Комитета по стандартизация и метрология от 1992 г.).

history Чл. 8. (1) При установяване на по-ниски стойности на калиев йодат в трапезната сол или в солта за хранително-вкусовата промишленост солта се подлага на допълнително йодиране или се насочва за използване за технически цели.
(2) Допълнителното йодиране се извършва от производителя, съответно от търговеца/вносителя, когато срокът по чл. 5, ал. 2 не е изтекъл.

history Чл. 9. Солта за хранителни цели се пакетира в чисти опаковки, произведени от материали, разрешени за контакт с храни.

history Чл. 10. (1) Върху всяка опаковка се поставя етикет, съобразен с общите изисквания за етикетиране на храни на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г.(ДВ, бр. 62 от 2000 г.).
(2) На етикета задължително се отбелязват количеството на калиевия йодат и срокът на трайност.

Допълнителни разпоредби

history • 1. По смисъла на наредбата:
1. "Сол за хранителни цели" е кристален продукт, който се състои основно от натриев хлорид.
2. "Трапезна сол" е сол, която се предлага в търговската мрежа за употреба от населението и за използване в заведенията за обществено хранене.
3. "Сол за хранително-вкусовата промишленост" е сол, която се влага при производството на хранителни продукти.
4. "Механични примеси" са физически замърсители от неорганичен или органичен произход като пясък, камъчета, екскременти от гризачи и животни и др.
5. "Фалшифициращи субстанции" са субстанции от неорганичен или органичен произход, които по външен вид наподобяват, но по състав и характеристики не отговарят на солта за хранителни цели, и могат да доведат до влошаване на органолептичните и физико-химичните показатели на солта и да създадат риск за здравето на потребителя.

Преходни и Заключителни разпоредби

history • 2. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.

history • 3. Производителите на храни са длъжни да приведат производствените си технологии в съответствие с изискванията на наредбата в едногодишен срок от влизането є в сила.

history • 4. (1) Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от органите на държавния санитарен контрол по реда на Закона за храните.
(2) Контролът по изпълнение на изискванията за етикетиране на солта за хранителни цели, която се предлага в търговската мрежа, се осъществява и от Комисията по търговия и защита на потребителите към министъра на икономиката по Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия.

history Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1 и чл. 5, ал. 1

history Органолептични и физико-химични показатели на солта за хранителни цели, получена чрез съответна обработка на естествена каменна сол

history

ПоказателиХарактеристика
и норми
12
1.Цвятбял
2.Вкусчисто солен
3.Мирисне се допуска
4.Съдържание на NaCl в % не97,8
по-малко от*
5.Съдържание на калиев йодат28-55 мг/кг
6.Съдържание на калций в % не
повече от*:
- трапезна сол и сол с микро-0,4
елементи и витамини
- сол за хранително-вкусовата0,6
промишленост
7.Съдържание на магнезий в %0,08
не повече от*
8.Съдържание на сулфати в %1,0
не повече от*
9.Съдържание на двужелезен0,006
триокис в % не повече от*
10.Денатуриращи вещества ине се допускат
съдържание на алуминий,
хром и никел
11.Съдържание на мед и олово2,0 мг/кг
не повече от*
12.Съдържание на живак0,01 мг/кг
не повече от*
13.Съдържание на кадмий0,1 мг/кг
не повече от*
14.Съдържание на цинк10,0 мг/кг
не повече от*
15.Съдържание на арсен1,0 мг/кг
не повече от*
16.Механични примесине се допускат
17.Фалшифициращи субстанциине се допускат
18.Реакция на водния разтвор, рH7,0-8,0
19.Остатък върху сито с номинален40
размер на страната на отворите
0,355 мм в % не повече от
20.Съдържание на неразтворими във
вода вещества в % не повече от*:
- трапезна сол;0,2
- сол за хранително-вкусовата0,3
промишленост
21.Съдържание на влага в %
не повече от:
- трапезна сол0,2
- сол за хранително-вкусовата1,0
промишленост
22.Антислепващи агенти като ка-15 мг/кг
лиев фероцианид в не повече от*
* изразено на база сухо вещество

history Приложение № 2 към чл. 2, ал. 1 и чл. 5, ал. 1

history Органолептични и физико-химични показатели на солта за хранителни цели, получена от морска кристална сол

Характеристика
и норми
ПоказателиМорска сол,Морска сол,
полученаполучена
чрез изпа-чрез изпа-
рителнарение на
инсталацияслънце
123
1.Цвятбялбял
2.Вкусчисто соленчисто солен
или с многоили с много
слаб горчивслаб горчив
привкуспривкус
3.Мирисне сене се
допускадопуска
4.Съдържание на NaCl
в % не по-малко от*:
- трапезна сол98,5
- сол за хранително-вку-97,596
совата промишленост
5.Съдържание на калиев28-5528-55
йодат в мг/кг
6.Съдържание на калций
в % не повече от*:
- трапезна сол0,15
- сол за хранително-вку-0,150,2
совата промишленост
7.Съдържание на магне-
зий в % не повече от*:
- трапезна сол0,15
- сол за хранително-вку-0,200,3
совата промишленост
8.Съдържание на сулфати33
в % не повече от*
9.Съдържание на двуже-0,0050,005
лезен триокис в % не
повече от*
10.Денатуриращи веществане сене се
и съдържание на алу-допускатдопускат
миний, хром и никел
11.Съдържание на мед и2,0 мг/кг2,0 мг/кг
олово не повече от*
12.Съдържание на живак0,01 мг/кг0,01 мг/кг
не повече от*
13.Съдържание на кадмий0,1 мг/кг0,1 мг/кг
не повече от*
14.Съдържание на цинк10,0 мг/кг10,0 мг/кг
не повече от*
15.Съдържание на арсен1 мг/кг1 мг/кг
не повече от*
16.Механични примесине сене се
допускатдопускат
17.Фалшифициращине сене се
субстанциидопускатдопускат
18.Реакция на водния6,5-8,56,5-8,5
разтвор, рH
19.Остатък върху сито с4040
номинален размер на
страната на отворите
0,355 в % не повече от*
20.Съдържание на нераз-
творими във вода вещес-
тва в % не повече от*:
- трапезна сол0,4
- сол за хранително-вку-0,40,3
совата промишленост
21.Съдържание на влага
в % не повече от:
- трапезна сол0,6
- сол за хранително-вку-6,06,5
совата промишленост
22.Антислепващи агенти15 мг/кг15 мг/кг
като калиев фероцианид
в не повече от*
* изразено на база сухо вещество


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...