ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП | |
Не сте абонат на Експертис? Разгледайте вариантите ни за АБОНАМЕНТ |
ЗАПОВЕД № РД-27-04 от 29 април 2003 г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СПИРТНА НАПИТКА "ГРОЗДОВА РАКИЯ" С ГЕОГРАФСКО УКАЗАНИЕ "СУНГУРЛАРСКА"
ДВ. бр. 50 от 30.05.2003г.
Издадена от министъра на икономиката,
обн., ДВ, бр. 50 от 30 май 2003 г.
history
На основание чл. 36, ал. 1 във връзка с чл. 35 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им, приета с ПМС № 158 от 2001 г. ( обн., ДВ, бр. 59 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 8 от 2002 г.), и предложение на Комисията за утвърждаване на спиртни напитки с географско указание, оформено с протокол № 5 от 11 април 2003 г. от заседание на комисията, утвърждавам:
1. Спиртна напитка "гроздова ракия" с географско указание "Сунгурларска" съгласно акт за утвърждаване № 4 от 14 април 2003 г. по приложението.
2. Копие от заповедта да се връчи на производителя на спиртната напитка по т. 1 "Винекс Славянци" - АД, със седалище и адрес на управление с. Славянци, област Бургас.
Заповедта може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд на Република България.
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА
АКТ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ № 4
от 14 април 2003 г.
На основание чл. 36, ал. 1 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им
УТВЪРЖДАВАМ:
Спиртна напитка: гроздова ракия.
С географско указание: "Сунгурларска".
Общини (населени места), на чиято територия се добиват суровини за производство на спиртната напитка: Сунгурларе, с. Славянци, с. Чубра, с. Черница, с. Лозарево, с. Вълчин, с. Грозден, с. Есен, с. Лозица, с. Мокрен, с. Невестино, с. Климаш, с. Костен, с. Огнен, с. Пъдарево, с. Прилеп, с. Подвис.
Засадена площ с плододаващи лозя: 31 460 (тридесет и една хиляди четиристотин и шейсет) дка.
Сорт на гроздето:
- бели: "Мускат отонел";
- червени: "Червен Мискет".
Характеристики на гроздето:
- захарно съдържание (изразено в %): мин. 18;
- киселинност (изразена в гр./л): мин. 5,1;
- механичен състав - съгласно приложена справка за характеристиките на гроздето.
Описание на автентична или традиционна технология за производство на спиртната напитка:
бране - ръчно в пластмасови съдове;
транспортиране - безамбалажно в контейнери с подходяща конструкция и обем;
преработка - извършва се чрез ронкане, мачкане и оцеждане във винематици;
метод на ферментация:
- оцедената мъст се охлажда през топлообменник и се задържа за 24 часа при при температура +10?С за откаляване;
- бистрата мъст ферментира при контролирана температура от 15 до 17?С, като се заквасва със сухи селекционни дрожди; ферментацията протича във ферментационни резервоари; полученият материал се подлага на дестилация в дестилационна инсталация с непрекъснато действие;
начин на съхранение - полученият готов дестилат се съхранява най-малко 12 месеца в неръждаеми съдове;
метод за обработка - дестилатът предварително се купажира с вода за пиене деминерализирана, след което се обработва на студ при температура -18?С, като престоява в хладилни камери 3-5 дни; прилагат се разрешени спомагателни технологични практики при производство на спиртни напитки, определени с приложение № 2 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им.
Основни физико-химични показатели на спиртна напитка гроздова ракия "Сунгурларска" - съгласно протокол от изпитване № Х-008 от 4 февруари 2002 г. на Акредитирана изпитвателна лаборатория за храни - Бургас, към ДАСМ:
Алкохол в об. % - мин. 40,5;
Метилов алкохол - 0,073 г/л;
Общи киселини (оцетна киселина) - 100,0 мг/л а.а.;
Висши алкохоли - 3786,0 мг/л а.а.;
Алдехиди - 102,1 мг/л а.а.;
Фурфурол - 2,25 мг/л а.а.;
Естери (като етил ацетат) - 500,0 мг/л а.а.;
Цианиди - 0,11 мг/л а.а.
Протокол № 4 от 28 февруари 2002 г. от заседание на Централната арбитражна дегустационна комисия, назначена със заповед на министъра на земеделието и горите на основание чл. 34, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки.