Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове > Други нормативни актове > ЗАПОВЕД № РД-27-27 ОТ 7 АПРИЛ 2004 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ СПИРТНИ НАПИТКИ - ГРОЗДОВА РАКИЯ И ВИНЕНА РАКИЯ С ГЕОГРАФСКО УКАЗАНИЕ "КАРНОБАТСКА"
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Не сте абонат на Експертис?
Разгледайте вариантите ни за АБОНАМЕНТ

ЗАПОВЕД № РД-27-27 от 7 април 2004 г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ СПИРТНИ НАПИТКИ - ГРОЗДОВА РАКИЯ И ВИНЕНА РАКИЯ С ГЕОГРАФСКО УКАЗАНИЕ "КАРНОБАТСКА"

ДВ. бр. 37 от 04.05.2004г.

Издадена от министъра на икономиката,
обн., ДВ, бр. 37 от 4 май 2004 г.

 

history На основание чл. 36, ал. 1 във връзка с чл. 35 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им, приета с ПМС № 158 от 15 юни 2001 г., ( обн., ДВ, бр. 59 от 2001, г., изм. и доп., бр. 8 от 2002 г.) и предложение на Комисията за утвърждаване на спиртни напитки с географско указание, оформено с протокол № 7 от 23 март 2004 г., съгласно акт за утвърждаване № 8 от 31 март 2004 г., утвърждавам:
Спиртни напитки - гроздова ракия и винена ракия с географско указание "Карнобатска".
Производители: "ВИН. С. Индустрийс" - ООД, със седалище и адрес на управление: с. Церковски, общ. Карнобат, област Бургас, и "СИС Индустрийс" - ООД, със седалище и адрес на управление - София, бул. Джеймс Баучер 77, ет. 2, офис 2.
Общини (населени места), на чиято територия се добиват суровини за производство на спиртната напитка: община Карнобат, включваща населените места: с. Венец, с. Невестино, с. Соколово.
Засадена площ с плододаващи лозя 5279 дка.
Сорт на гроздето:
- бели: "Ркацители", "Мускат отонел" и "Червен мискет";
- червени: "Памид".
Характеристики на гроздето:
- захарно съдържание (изразено в т. %): мин. 17,1;
- киселинност (изразена в гр./л): мин. 4,4;
- механичен състав - съгласно приложена справка за характеристиките на гроздето.
Описание на автентична или традиционна технология за производство на спиртната напитка:
бране - ръчно в пластмасови съдове;
транспортиране - безамбалажно в контейнери с подходяща конструкция и обем;
преработка - извършва се чрез ронкане, мачкане и оцеждане;
метод на ферментация:
- гроздовата каша се подлага на ферментация, като се засява с чиста култура сухи винени дрожди от род "Cerevisiae", в порядъка на 2 до 3% закваска; ферментацията се осъществява при контрол на температурата чрез охлаждане в диапазон 18-25?С;
- след алкохолната ферментация виноматериалите се претакат с достъп на въздух, за да се отстрани разтвореният в тях въглероден диоксид;
- полученият материал се подлага на дестилация в триколонна дестилационно-ректификационна инсталация с непрекъснато действие;
начин на съхранение - полученият готов дестилат се съхранява в неръждаеми съдове или отлежава не по-малко от 6 месеца в дъбови бъчви с вместимост по 0,5 куб. м всяка;
метод на обработка - дестилатът се купажира с вода за пиене деминерализирана, получена чрез обратна осмоза; прилагат се разрешени спомагателни технологични практики при производство на спиртни напитки, определени с приложение № 2 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им.
Основни физико-химични показатели на спиртни напитки "гроздова ракия" и "винена ракия" "Карнобатска" - съгласно протоколи от изпитване № Х-082 от 11 май 2002 г., Х-170 от 8 август 2002 г., Х-169 от 8 август 2002 г., Х-080 от 11 май 2002 г., Х-172 от 8 август 2002 г., Х-081 от 11 май 2002 г. и Х-171 от 8 август 2002 г. на Акредитирана изпитвателна лаборатория за хранително-вкусови и селскостопански продукти - Бургас:
Алкохол, в об. % - мин. 40,13;
метилов алкохол, в г/л - 0,36;
Общи киселини (оцетна киселина), в мг/л а.а. - 169,6;
Висши алкохоли, в мг/л а.а. - 2438,3;
Алдехиди, в мг/л а.а. - 169,5;
Фурфурол, в мг/л а.а. - 8,7;
Естери (като етилацетат), в мг/л а.а. - 745,6;
Цианиди, в мг/л а.а. - няма.
Протоколи № 4 от 28 февруари 2002 г. и № 7 от 17 май 2002 г. от заседания на Централната арбитражна дегустационна комисия, назначена със заповед на министъра на земеделието и горите на основание чл. 34, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки.
Заповедта може да се обжалва в 14-дневен срок по реда на Закона за Върховния административен съд.


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...