ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП | |
Не сте абонат на Експертис? Разгледайте вариантите ни за АБОНАМЕНТ |
ЗАПОВЕД № РД-27-11 от 1 септември 2003 г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СПИРТНА НАПИТКА "ВИНЕНО БРЕНДИ" С ГЕОГРАФСКО УКАЗАНИЕ "ПЛИСКА"
ДВ. бр. 88 от 07.10.2003г.
Издадена от министъра на икономиката,
обн., ДВ, бр. 88 от 7 октомври 2003 г.
history
На основание чл. 36, ал. 1 във връзка с чл. 35 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им, приета с ПМС № 158 от 15 юни 2001 г. ( обн., ДВ, бр. 59 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 8 от 2002 г.), и предложение на Комисията за утвърждаване на спиртни напитки с географско указание, оформено с протокол № 6 от 31 юли 2003 г., съгласно Акт за утвърждаване № 7 от 4 август 2003 г. утвърждавам:
Спиртна напитка: винено бренди
С географско указание: "Плиска"
Производител: "Винекс Преслав" - АД, със седалище и адрес на управление Велики Преслав, Промишлена зона
Общини (населени места), на чиято територия се добиват суровини за производство на спиртната напитка: Велики Преслав, с. Имренчево, с. Драгоево, с. Кочово, с. Осмар.
Засадена площ с плододаващи лозя 1007 дка.
Сорт на гроздето:
- бели: "Димят" и "Немски Ризлинг".
Характеристики на гроздето:
- захарно съдържание (изразено в %): мин. 17,5;
- киселинност (изразена в г/л): мин. 6;
- механичен състав - съгласно приложена справка за характеристиките на гроздето.
Описание на автентична или традиционна технология за производство на спиртната напитка:
бране - ръчно в пластмасови съдове;
транспортиране - безамбалажно в контейнери с подходяща конструкция и обем;
преработка - извършва се веднага след приемане и окачествяване на гроздето по маса, сорт и захарно съдържание; грождавата мъст се засява с чиста култура винени дрожди;
метод на ферментация:
- ферментацията протича във ферментационни съдове с обем 30-70 куб. м при температура 20-25?С; полученият материал се подлага на дестилация в дестилационна инсталация с непрекъснато действие тип "НМ-3000";
начин на съхранение - полученият готов дестилат се съхранява и отлежава в дъбови бъчви с обем 0,4-0,6 куб. м минимум 5 години;
метод за обработка - след купажиране виненото бренди се филтрува с кизелгуров филтър и отлежава в лагерни бъчви не по-малко от 6 месеца; купажът се подлага на термообработка със студ при температура минус 10 - минус 11?С, след което отново се филтрува; прилагат се разрешени спомагателни технологични практики при производство на спиртни напитки, определени с приложение № 2 от Наредбата за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешените добавки и условията за използването им.
Основни физико-химични показатели на спиртна напитка винено бренди "Плиска" съгласно протокол от изпитване № 07 от 14 януари 2002 г. на акредитирана изпитвателна лаборатория при "Димят" - АД, Варна:
Алкохол, в об. % - мин. 40,27;
Метилов алкохол, в г/л - 0,11;
Общи киселини (оцетна киселина), в мг/л а.а. - 105,0;
Висши алкохоли, в мг/л а.а. - 2060,0;
Алдехиди, в мг/л а.а. - 93,0;
Фурфурол, в мг/л а.а. - 1,8;
Естери (като етилацетат), в мг/л а.а. - 613,0;
Цианиди, в мг/л а.а. - 0,18.
Протокол № 4 от 22 август 2002 г. от заседание на Централната арбитражна дегустационна комисия, назначена със заповед на министъра на земеделието и горите на основание чл. 34, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки.
Заповедта може да се обжалва в 14-дневен срок по реда на Закона за Върховния административен съд.