ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 83 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 16 АПРИЛ 1996 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ФИНАНСИРАНЕТО НА УЧЕНИЧЕСКОТО СТОЛОВО ХРАНЕНЕ
ДВ. бр. 35 от 24.04.1996г.
Обн. ДВ. бр.35 от 24 Април 1996г.
history
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
history Чл. 1. С това постановление се уреждат организацията и финансирането на ученическото столово хранене.
history
Чл. 2. (1) Ученическото столово хранене се осъществява чрез ученически столове и бюфети към тях.
(2) Ученическите столове и бюфетите към тях се финансират от:
1. републиканския бюджет чрез бюджетните сметки на министерствата, ведомствата и другите бюджетни организации - за държавните училища към тях;
2. общинския бюджет - чрез бюджетите на общинските училища;
3. републиканския и общинския бюджет - чрез търговски дружества.
(3) Дейностите, свързани с осъществяването на ученическото столово хранене, се изпълняват въз основа на конкурс.
(4) Редът за провеждане на конкурса по ал. 3 се определя от министъра на образованието, науката и технологиите.
history
Чл. 3. (1) Финансирането на ученическите столове и на бюфетите към тях по чл. 2, ал. 2, т. 1 и 2 включва пълните разходи за издръжката им.
(2) Финансирането на ученическите столове и на бюфетите към тях по чл. 2, ал. 2, т. 3 включва средствата от бюджета за режийни разноски по минимални нормативи за една закуска и обяд или вечеря.
(3) Във финансирането по ал. 1 и 2 се включват и средствата за поевтиняване на храната, определени от републиканския или общинския бюджет, по минимални нормативи за една закуска и обяд или вечеря.
(4) Във финансирането на ученическите столове и на бюфетите към тях в помощните и оздравителните училища, във възпитателните училища - интернати, в социално-педагогическите интернати и в домовете за деца и юноши се включват и средства от републиканския бюджет за пълната стойност на храната при спазване на рецептурниците, утвърдени от министъра на здравеопазването.
(5) Режийните разноски и средствата за поевтиняване на храната се изплащат въз основа на фактически извършените и отчетени брой хранения.
history
Чл. 4. (1) Министърът на образованието, науката и технологиите и министърът на финансите ежегодно разработват минималните нормативи по чл. 3, ал. 2 и 3.
(2) Размерът на минималните нормативи по ал. 1 се утвърждава ежегодно от Министерския съвет с постановлението за изпълнение на закона за държавния бюджет за съответната година.
history
Чл. 5. (1) Храната в ученическите столове се приготвя при спазване на Сборника с рецепти за ученическите столове и физиологичните норми за хранене, утвърдени от министъра на здравеопазването.
(2) Ученическите бюфети осигуряват предлагането на закуски, мляко и други съгласно минимален задължителен асортимент, утвърден от министъра на здравеопазването.
history Чл. 6. Министерството на образованието, науката и технологиите ежегодно разработва нормативи за численост на персонала в ученическите столове, финансирани по реда на чл. 2, ал. 2, т. 1.
history Чл. 7. Министърът на образованието, науката и технологиите и министърът на здравеопазването осъществяват методическо ръководство и контрол върху ученическото столово хранене.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history § 1. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на образованието, науката и технологиите, на министъра на здравеопазването и на министъра на финансите.
history § 2. Минималните нормативи по чл. 4 за 1996 г. се определят в рамките на одобрените бюджетни сметки на министерствата, ведомствата, другите бюджетни организации и общините за 1996 г.
history § 3. Постановлението влиза в сила от 1 януари 1996 г.