ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА № 16 от 17 ноември 2005 г. за условията и реда за провеждане на курс за обучение и изпит и за издаване и отнемане на свидетелство на класификатори за окачествяване на кланични трупове по скалата (S)EUROP
ДВ. бр. 62 от 10.08.2010г.
Обн., ДВ, бр. 95 от 29 ноември 2005 г., изм., ДВ, бр. 62 от 10 август 2010 г.
Глава първа.
Общи положения
history Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за провеждане на курс за обучение, полагане на изпит, издаване и отнемане на свидетелство на класификатор на кланични трупове по скалата (S)EUROP.
history Чл. 2. Класификатори могат да бъдат лица, навършили 18 години, със завършено средно образование и придобили правоспособност при условията и по реда на тази наредба.
history Чл. 3. По реда на тази наредба се придобива правоспособност за класификатор на кланични трупове на овце, говеда и свине.
Глава втора.
ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА КЛАСИФИКАТОР
history
Чл. 4. (1) (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) Обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за класификатор на кланични трупове по скалата (S)EUROP се извършва от Селскостопанската академия, от университетите, обучаващи специалисти по класификация на кланични трупове, или от съответната обучителна организация въз основа на изготвена от тях програма, одобрена от министъра на земеделието и храните.
(2) Програмата за обучение и за провеждане на изпит включва теоретична и практическа част и критериите за оценка при провеждане на изпита. Към програмата за обучение се прилага списък с преподавателите.
(3) Теоретичната част е с продължителност най-малко 30 учебни часа за всеки вид кланичен труп и включва обучение относно:
1. (доп., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) законодателство в областта на класификацията на кланичните трупове и докладването на цените;
2. породи и категории овце, говеда и свине;
3. (доп., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) организация на дейността в кланиците, място и задължения на класификатора в кланицата;
4. изисквания за класификация и представяне на кланичните трупове;
5. системи за класификация на кланични трупове;
6. методи за оценка, апаратура за класификация;
7. анатомични области на кланичния труп;
8. категории кланични трупове;
9. работа с апаратура за класификация;
10. (доп., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) контрол на класификацията, представянето, етикетирането и претеглянето на кланични трупове;
11. класифициране на кланични трупове - визуално и с апаратура;
12. (доп., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) видове маркировка на трупове;
13. документация и отчетност;
14. (нова, ДВ, бр. 62 от 2010 г.) изчисляване на цените за докладване;
15. (предишна т. 14, изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) регистриране на информацията относно класификацията и изпращане в Министерството на земеделието и храните.
(4) Практическата част от обучението се извършва в кланица, с която обучаващата институция има сключен договор, и в зависимост от метода на оценка на кланичните трупове е със следната продължителност:
1. (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) при визуална оценка на кланични труповете от овце и говеда - най-малко 30 учебни часа за всеки вид кланичен труп;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) при класификация на кланичните трупове от свине чрез използването на апаратура - най-малко 20 учебни часа.
(5) Обучението за класификация на кланични трупове на овце и говеда може да бъде проведено в рамките на един курс на обучение.
history Чл. 5. По време на обучението се провеждат контролни тестове, резултатите от които показват степента на усвояване и прилагане на знанията и уменията на кандидатите.
history Чл. 6. (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) Преподавателите по теория и практика са лица, които притежават професионална квалификация и опит в областта на класификацията на кланични трупове.
Глава трета.
ПОЛАГАНЕ НА ИЗПИТ И ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА КЛАСИФИКАТОР
history Чл. 7. Обучението за придобиване на правоспособност за класификатор завършва с полагане на изпит по теория и практика.
history
Чл. 8. (1) (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) Изпитът по чл. 7 се провежда от комисия, назначена от министъра на земеделието и храните или упълномощено от него лице, която включва представители на обучаващата институция, МЗХ и един практикуващ класификатор.
(2) Изпитът се провежда в кланица, с която обучаващата институция има сключен договор.
history
Чл. 9. (1) Свидетелството за класификатор на кланични трупове от овце, говеда и свине се получава след проведен курс на обучение и успешно положен изпит. Критериите за оценка се определят в програмата за обучение.
(2) (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) Свидетелството за правоспособност се издава от организациите по чл. 4, ал. 1 и съдържа данните, посочени в приложение № 1.
(3) Свидетелството се издава за класификация на един вид животни.
(4) Свидетелството е безсрочно.
(5) (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) В Министерството на земеделието и храните се поддържа база данни за класификаторите, получили свидетелство за класификатор на кланични трупове. Организациите по чл. 4, ал. 1 ежемесечно подават информация за издадените свидетелства.
Глава четвърта.
ОТНЕМАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВОТО И ИЗДАВАНЕ НА НОВО СВИДЕТЕЛСТВО
history
Чл. 10. (1) (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) Министърът на земеделието и храните възлага на длъжностни лица контрола на класификаторите по класификация и докладване на цените.
(2) (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) В доклада по класификация се включва проверка на кланичните трупове по:
1. класификация по конформация и степен на залоеност;
2. категория;
3. представяне;
4. претегляне;
5. маркиране.
(3) (нова, ДВ, бр. 62 от 2010 г.) В доклада по докладването на цените се включва проверка на:
1. платежните документи (фактури, касови ордери и протоколи), издадени от кланицата;
2. протоколите от класификацията на кланичните трупове, издадени от класификатора;
3. информацията в документите по т. 1 и 2;
4. пресмятането на цените на 100 кг охладено тегло, транспортните разходи и цената на кланичния труп; броя на проверените кланични трупове и броя на грешките.
(4) (Предишна ал. 3, изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) При констатиране на значителен брой грешки следва:
1. да се увеличи броят на проверяваните кланични трупове и честотата на проверките;
2. да се проведе допълнително практическо обучение;
3. да се отнеме свидетелството на класификатора.
history Чл. 11. (нов, ДВ, бр. 62 от 2010 г.) Обучаващите институции по чл. 4, ал. 1 съвместно с МЗХ организират на всеки две години задължителни опреснителни курсове на класификаторите.
history
Чл. 12. (Предишен чл. 11, изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) (1) Свидетелството "класификатор на кланични трупове" се отнема от министъра на земеделието и храните по предложение на лицата по чл. 10, ал. 1 при:
1. отклонения от правилата за класификация съгласно приложение № 2;
2. непълноти и липса на документация;
3. неспазване на сроковете за докладване на цените;
4. неявяване на опреснителните курсове по чл. 11 и непрактикуване на класификацията за срок от 3 години.
(2) Отнемането на свидетелството се отразява в базата данни по чл. 9, ал. 5.
history Чл. 13. (Предишен чл. 12, изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) Отнетото свидетелство се възстановява, когато класификаторите положат само изпит по теория и практика, без да преминават повторно курс на обучение.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history Параграф единствен. (изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 58б, ал. 6 от Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 2005 г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КУРС ЗА ОБУЧЕНИЕ И ИЗПИТ И ЗА ИЗДАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВО НА КЛАСИФИКАТОРИ ЗА ОКАЧЕСТВЯВАНЕ НА КЛАНИЧНИ ТРУПОВЕ ПО СКАЛАТА (S)EUROP
(ОБН., ДВ, БР
history § 8. Навсякъде в наредбата думите "Министерството на земеделието и горите", "МЗГ" и "министъра на земеделието и горите" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и храните", "МЗХ" и "министъра на земеделието и храните".
history ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 към чл. 9, ал. 2
history (Предишно Приложение към чл. 9, ал. 2, изм., ДВ, бр. 62 от 2010 г.)
...................................................................... | |
Наименование, адрес на издаващия | |
свидетелството | |
СВИДЕТЕЛСТВО | |
№ ........ | |
на ........................................ (трите имена) | |
за завършен курс на обучение | |
за класификатор на кланични трупове | |
от ................................ (говеда, свине или овце) по скалата (S)EUROP | |
(име, подпис на | (име, подпис на |
ръководителя на | министъра на |
обучаващата | земеделието и храните |
институция и печат) | и печат) |
Дата ............. г." |
history ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 към чл. 12, ал. 1, т. 1
history (ново, ДВ, бр. 62 от 2010 г.)
history Правила за класификация
history
1. Проверка по определянето на категорията на трупа. Грешки при определяне на категорията на кланичните трупове не се допускат.
2. Проверка по класификацията на кланичните трупове по конформация и степен на залоеност. Допускат се 25% грешки от проверените кланични трупове. Процентът допустими грешки се определя, като общият брой получени точки се раздели на максимално възможния брой точки (броят проверени кланични трупове, умножен по три) и се умножи по 100.
№ | Резултати от проверката по класификация | Точки |
1. | Има разлика от един подклас, но е в рамките на същия клас. | 0 |
2. | Има разлика от един подклас, но е в рамките на друг съседен клас. | 1 |
3. | Има разлика от два подкласа, но е в рамките на същия клас. | 1 |
4. | Има разлика от два подкласа, но е в рамките на друг съседен клас. | 1.5 |
5. | Има разлика от един цял клас или повече. | 2 |
6. | Има разлика от два класа и повече. | 3 |