ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
Тарифа за таксите, които се събират от Националната ветеринарномедицинска служба по Закона за ветеринарномедицинската дейност - нова
ДВ. бр. 59 от 21.07.2006г.
Обн., ДВ, бр. 59 от 21 юли 2006 г., в сила от 21 юли 2006 г.
Раздел I
Такси, събирани при осъществяване на лабораторно-диагностична дейност и експертизи
history Чл. 1. При осъществяване на лабораторно-диагностична дейност и експертизи се събират следните такси:
№ по ред | Дейност | Левове | |
1 | 2 | 3 | |
I. Диагностични изследвания и експертизи | |||
А. Електронно-микроскопски и патохистологични изследвания | |||
1. | Изследване чрез: | ||
а) ултратънки срезове | 10,00 | ||
б) негативно контрастиране | 14,00 | ||
в) замразен срез | 10,00 | ||
г) парафинов срез | 15,00 | ||
2. | Оцветяване на натривки и патохис- тологично изследване | 8,00 | |
3. | Изследване на мозък за BSE и скрейпи | 200,00 |
Б. Бактериологични изследвания на патологични материали | ||
1. | Изготвяне на директни (отпеча- тъчни) натривки и микроскопско изследване | 5,00 |
2. | Изследване за: | |
а) аеробни бактерии—общо | 7,00 | |
б) ентеробактерии | 8,00 | |
в) салмонели | 8,00 | |
г) Е. коли | 8,00 | |
д) клебсиели | 8,00 | |
е) стрептококи | 8,00 | |
ж) стафилококи | 8,00 | |
з) причинители на червенката | 14,00 | |
и) листерии | 14,00 | |
к) пастьорели | 12,00 | |
л) хемофилни бактерии | 14,00 | |
м) актинобацилус плеуропнеу- мониие | 19,00 | |
н) анаеробни бактерии (клостри- диум перфрингес и др.) | 17,00 | |
о) антраксни бацили | 16,80 | |
п) бактериум некрофорум | 24,00 | |
р) псевдомонас аеругиноза | 8,70 | |
с) дихелобактер нодозус | 24,00 | |
т) туберкулозни бактерии: | ||
—при говеда | 57,00 | |
—при свине | 77,00 | |
—при птици | 66,00 | |
у) микоплазми | 14,00 | |
ф) вибриони, трихомони и кампилобактерии | 7,00 | |
3. | Био- и серотипизиране на щамове микроорганизми (за 1 щам) | 15,00 |
4. | Бактериологично изследване на телесни течности, органни и други единични проби | 6,00 |
5. | Изпитване на микробна чувстви- телност чрез антибиотикограма | 7,00 |
6. | Бактериологично изследване с обогатителни среди | 17,00 |
7. | Микробиологично изследване на риби: | |
а) йерсиния рукери | 10,00 | |
б) аеромонас | 10,00 | |
в) псевдомонас | 10,00 | |
г) ренибактериум | 25,00 | |
д) миксобактерии | 10,00 | |
8. | Микробиологично изследване на пчели | 8,00 |
9. | Микробиологично изследване на пило | 15,00 |
10. | Изследване на пчелен мед за причинители на гнилцови заболявания | 10,00 |
В. Серологични и вирусологични изследвания | ||
1. | Изследване чрез: | |
а) бърза аглутинация | 3,00 | |
б) бавна аглутинация (бруцелоза) | 5,00 | |
в) РСК: | ||
—при бактериални инфекции | 6,00 | |
—при вирусни инфекции | 8,00 | |
г) по Асколи: | ||
—топла Асколи | 6,00 | |
—студена Асколи | 5,00 | |
д) неутрализационен тест в клетъч- ни култури при вирусни заболя- вания |
9,00 | |
е) неутрализационен тест в кокоши | ||
ембриони при вирусни заболявания | 11,00 | |
ж) имунодифузионен тест при бак- | ||
териални и вирусни заболявания | 6,00 | |
з) реакция хемоаглутинация по: | ||
—макрометод | 6,00 | |
—микрометод | 6,00 | |
и) реакция задържане на хемоаглу- | ||
тинацията (РЗХА) по: | ||
—макрометод | 6,00 | |
—микрометод | 6,00 | |
к) пряка имунофлуоресценция на хистосрезове и ламели с клетъчни култури |
15,00 | |
2. | Изолиране и идентифициране на вируси в: |
|
а) клетъчни култури | 15,00 | |
б) кокоши ембриони | 16,00 | |
3. | Изолиране вируса на беса в кле- тъчни култури |
35,00 |
4. | Изследване за бяс чрез: | |
а) имунофлуоресценция | 25,00 | |
б) биологична проба | 65,00 | |
в) флуоресцентен вирус неутрализационен тест за определяне титъра на антитела след антирабична ваксинация—за животни компаньони (кучета, котки и порове) | 18,00 | |
5. | Изследване чрез ELISA при бакте- риални и вирусни заболявания |
14,00 |
6. | Блокадна ELISA за доказване на антитела при бактериални и вирусни заболявания |
15,00 |
7. | Вземане на проба за шап с “Пробанг-тест” |
14,00 |
8. | Изследване за болестта гана по кучетата |
7,00 |
9. | Серологично изследване за: | |
а) хламидии чрез ELISA (антитела или антиген) |
13,00 | |
б) рикетсии чрез ELISA (антитела или антиген) |
13,00 | |
в) Chlamydia pneumoniae и Chlamydia trachomatis чрез ELISA Bivalent |
15,00 | |
г) хламидии или рикетсии по РСК | 12,00 | |
10. | Комплексно серологично изслед- ване за Chlamydia psittaci, C. pneumoniae и C. trachomatis |
23,00 |
11. | Пряка имунофлуоресценция за доказване на: |
|
а) хламидии | 13,00 | |
б) рикетсии | 13,00 | |
12. | Микроскопско доказване на хлами- дии или рикетсии в цитологични препарати |
12,00 |
13. | Изолиране и идентифициране на хламидии или рикетсии: |
|
а) в кокоши ембрион | 19,00 | |
б) в клетъчни култури | 17,00 | |
14. | Диференциално центрофугиране на вирусен материал |
9,00 |
15. | Полупречистване на вирусен мате- риал върху захарозна подложка |
18,00 |
16. | Градиентно центрофугиране на вирусен материал |
56,00 |
17. | Измерване на белтъчно съдържание—Лоури, Биурет | 15,00 |
18. | Изготвяне на поддържаща храни- телна среда за клетъчни култури: |
|
а) 100 мл | 4,00 | |
б) 1000 мл | 36,00 | |
19. | Изготвяне на растежна хранителна среда за клетъчни култури: |
|
а) 100 мл | 5,00 | |
б) 1000 мл | 48,00 | |
20. | Изготвяне на монослойна стабил- на клетъчна линия: |
|
а) 10 мл | 2,00 | |
б) 100 мл | 10,00 | |
в) 1000 мл | 92,00 |
Г. Паразитологични изследвания | ||
1. | Изследване чрез: | |
а) утаечен или ларвоскопски метод | 4,00 | |
б) флотационен метод | 4,00 | |
2. | Изследване чрез количествен ово- скопски метод по МакМастер |
4,00 |
3. | Изследване за трихинели чрез: | |
а) компресионен метод | 5,00 | |
б) изкуствен стомашен сок | 8,00 | |
в) ELISA метод | 10,00 | |
4. | Изследване на кръвни натривки | 6,00 |
5. | Определяне вида на паразити (хелминти и протозои) |
3,00 |
6. | Определяне вида на инвазията при: | |
а) говеда, овце и свине | 9,00 | |
б) птици и пчели | 4,00 | |
7. | Изследване чрез реакции: | |
а) микроаглутинация-лизис | 5,00 | |
б) степенна аглутинация | 7,00 | |
8. | Изследване на копропроби от кучета | 6,00 |
9. | Видово определяне на тении | 4,00 |
10. | Диагностична ареколинизация | 5,00 |
11. | Изследване на риби и рибни про- дукти за паразити—екстенз и интенз инвазия |
19,00 |
12. | Видово определяне на паразити в риби |
19,00 |
13. | Микроскопско изследване на ма- териал за ектопаразити |
6,00 |
14. | Видово определяне на ектопа- разити |
19,00 |
15. | Частична хелминтологична аутопсия на: |
|
а) едри животни | 18,00 | |
б) дребни домашни животни | 15,00 | |
в) кучета и котки | 15,00 | |
г) птици | 15,00 |
Д. Акушеро-гинекологични лабораторно-диагностични изследвания | ||
1. | Изследване за бременност на кобили по Гали и Майнини | 10,00 |
2. | Определяне клетъчния състав на вагиналната лигавица |
3,00 |
3. | Изследване на маточно-вагинален секрет за: | |
а) ентеробактерии | 7,00 | |
б) стафилококи и стрептококи | 7,00 | |
в) неферментативни грамотрицателни бактерии | 7,00 | |
г) минимално потискащи концен- трации и минимално терапевтични концентрации |
15,00 | |
4. | Определяне микробното число | |
по метода на Кох | 7,00 | |
5. | Определяне подвижността на сперматозоиди |
3,00 |
6. | Определяне концентрацията на сперматозоидите |
4,00 |
7. | Морфологично изследване на сперматозоиди |
11,00 |
8. | Цитологично изследване на се- менна течност |
11,00 |
9. | Определяне термичната резистент- ност на сперматозоиди |
5,00 |
10. | Изследване на семенна течност чрез тест за потискащи вещества |
7,00 |
11. | Определяне колититъра на семен- на течност |
7,00 |
12. | Определяне съдържанието в се- менна течност на: |
|
а) лимонена киселина | 10,00 | |
б) фруктоза | 8,00 | |
13. | Определяне на микробното число в семенна течност |
7,00 |
14. | Вземане на препуционални отмив- ки от бици за кампилобактериоза |
8,00 |
15. | Серологично изследване на кампи- лобактериоза |
8,00 |
16. | Изследване на: | |
а) нативен препарат за трихомоноза | 6,00 | |
б) обработен материал за трихо- моноза |
8,00 |
Е. Клинико-лабораторни изследвания на урина и кръв | ||
1. | Определяне на: | |
а) ацетон в урина—тест | 4,00 | |
б) белтък в урина (качествено)— р-в Ларионов | 2,00 | |
в) уробилиноген в урина—реактив Фуше | 2,00 | |
г) захар в урина (Фелинг) | 2,00 | |
д) относителното тегло на урина— тест | 2,00 | |
е) седимент в урина—микроскопски анализ | 5,00 | |
ж) определяне на креатин в урина | 5,00 | |
2. | Определяне на: | |
а) общ белтък в кръвен серум— Биуретов метод | 4,00 | |
б) кръвна захар—колориметри- чен тест | 5,00 | |
в) магнезий в кръвен серум— метод Speare | 5,00 | |
г) калций в кръвта: | ||
—титриметричен метод | 4,00 | |
—колориметричен тест | 4,00 | |
д) неорганичен фосфор: | ||
—метод Raabe | 4,00 | |
—колориметричен тест | 4,00 | |
е) албумини (спектрофотометрично)—метод Бром-Крезол-Грюн | 7,00 | |
ж) урея—колориметричен тест | 7,00 | |
з) холестерин—колориметричен тест | 6,00 | |
и) триглицериди—колориметричен тест | 6,00 | |
к) хемоглобин—колориметричен р-в Драбкин | 5,00 | |
3. | Пълна кръвна картина—хематологичен анализатор MS4 | 10,00 |
4. | Определяне броя на: | |
а) еритроцити и левкоцити—камерно броене | 3,00 | |
б) тромбоцити—камерно броене | 3,00 | |
5. | Определяне на диференциална кръвна картина—Папенхайм | 10,00 |
6. | Определяне на билирубин—коло- риметричен тест | 3,00 |
7. | Определяне на фагоцитарната активност | 18,00 |
8. | Определяне на: | |
а) хематокритната стойност— центрофужно | 2,00 | |
б) пероксидазната активност на еритроцитните липиди (ПРЕЛ) | 5,00 | |
9. | Определяне на ензимна активност | |
а) АСАТ—кинетичен (UV) тест | 6,00 | |
б) АЛАТ—кинетичен (UV) тест | 6,00 | |
в) АФ—кинетичен (UV) тест | 7,00 | |
г) ЛДХ—кинетичен (UV) тест | 7,00 | |
д) Креатинкиназа (КК)—кинети- чен (UV) тест | 7,00 | |
10. | Определяне на каротиноиди | 6,00 |
11. | Определяне на реакция за утаяване на еритроцитите—Вестергрийн | 3,00 |
12. | Определяне нето-алкалното кисе- линно излъчване (НСБА) | 6,00 |
13. | Определяне на летливи мастни ки- селини в търбушно съдържание | 10,00 |
14. | Определяне на: | |
а) желязо в кръв и кръвен серум (фотометрично)—тест | 6,00 | |
б) мед в кръв и кръвен серум (фотометрично)—тест | 6,00 | |
в) общи липиди—колориметричен тест | 5,00 |
Ж. Токсикологични изследвания | ||
1. | Определяне на пестициди (хлорорганични, карбаматни, фосфороорганични, ротендициди и др.) чрез ензимни методи | 22,00 |
2. | Определяне на кумаринови производни | 22,00 |
3. | Определяне на минерални кисе- лини и основи (количествено) | 4,00 |
4. | Определяне на натриев хлорид във: | |
а) фуражи | 19,00 | |
б) черен дроб | 20,00 | |
5. | Определяне на: | |
а) нитрати и нитрити в търбушно съдържание и фуражи (количествено) | 14,00 | |
б) нитрати и нитрити в търбушно съдържание и фуражи (качест- вено) | 10,00 | |
в) карбамит във фуражи: | ||
—качествено | 7,00 | |
—количествено | 15,00 | |
г) амоняк в търбушно съдържание | 14,25 | |
д) алкалоиди в биологични мате- риали—количествено, спектрофо- тометрично | 20,00 | |
е) формалдехид | 6,00 | |
ж) рН—активна киселинност (потенциометрично) | 5,00 | |
з) фосфиди и диалуминиев три- окисд в биологични материали | 10,00 | |
и) прожен | 10,00 | |
6. | Определяне на етерични масла | 12,7 |
З. Микологични и микотоксикологични изследвания | ||
1. | Микологичен анализ на фуражи- те—културално изследване | 30,00 |
2. | Микотоксикологичен анализ на фураж, бобови и зърнени хра- ни, ядки, брашна и други чрез: | |
а) тънкослойно хроматографски методи | 32,00 | |
б) ELISA методи | 37,00 | |
3. | Изолиране на причинителите на микотични инфекции (асперги- лус, кандида и др.) в биологичен материал | 10,00 |
4. | Микроскопско изследване на патологичен материал (косми и крусти) за дерматофити | 4,00 |
5. | Културално изследване за изолиране на дерматофити (микроспория, трихофития, микотичен дерматит и др.) | 15,00 |
И. Зоохигиенни изследвания | ||
1. | Органолептичен анализ на фуражи | 15,00 |
2. | Микроскопско изследване на наличие на трупно (месо-костно) брашно в комбинирани фуражи и компоненти | 20,00 |
3. | ELISA—методи за доказване на протеини от бозайници в комби- нирани фуражи и компоненти (за една проба) | 25,00 |
4. | Определяне във фуражи на: | |
а) суров протеин (по Кейлдал) | 25,00 | |
б) влага | 10,00 | |
в) сурови мазнини | 18,00 | |
г) обща киселинност по Нойман | 8,00 | |
д) обща пепел | 15,00 | |
е) тиобарбитурово число | 24,00 | |
ж) перокисно число (ПОЧ) | 22,00 | |
з) алдехидно число (АЧ) | 22,00 | |
и) калций (колориметрично) | 17,00 | |
к) фосфор (колориметрично) | 17,00 | |
л) витамин А във фуражи, черен дроб и яйца | 20,00 | |
м) витамин Е във фуражи, черен дроб и яйца | 20,00 | |
н) каротин във фуражи, черен дроб и яйца | 15,00 | |
о) сурови влакнини | 20,00 | |
п) сантоквин | 18,00 | |
р) уреазна активност на соев шрот | 14,00 | |
5. | Определяне на: | |
а) концентрация на вредни газове в помещения за отглеждане на животни | 20,00 | |
б) относителна влажност на въздуха—за едно измерване | 3,00 | |
в) температура на въздуха—за едно измерване | 3,00 | |
г) скорост на движение на въздуха—едно измерване | 10,00 | |
д) степен на осветление—за един пункт | 3,00 | |
е) ниво на шум—в един пункт | 3,00 | |
6. | Определяне на: | |
а) рН на вода—потенциометрично | 4,00 | |
б) обща твърдост на вода | 14,75 | |
в) амоняк във вода | 6,00 | |
г) нитрати във вода | 15,00 | |
д) нитрити във вода | 14,00 | |
е) хлориди във вода | 6,00 | |
7. | Определяне на: | |
а) обща влага в почва | 14,75 | |
б) нитрати в почва | 15,00 | |
в) нитрити в почва | 15,00 | |
г) хлориди в почва | 10,00 | |
8. | Комплексна оценка на условията на отглеждане и експлоатация на животни—за едно помещение | 210,00 |
9. | Хигиенна оценка на торохранилище и на съоръжения за транспорт на тор | 85,00 |
10. | Хигиенна оценка на транспортни средства за животни | 35,00 |
11. | Хигиенна оценка на режима на хранене | 30,00 |
К. Епизоотологични проучвания и анализ | ||
1. | Епизоотологично проучване, анализ и прогноза—за 1 час | 20,00 |
Л. Оценка и контрол на дезинфекция, дезинсекция и дератизация | ||
1. | Оценка на ефекта на профилактична дезинфекция—на 100 м2 | 5,00 |
2. | Оценка на ефективността на дезинфекцията на обекти от външната среда по отпечатъков метод— на 100 м2 | 10,00 |
3. | Изпитване чувствителността на микроорганизми към дезинфекционни средства—за 1 щам и една концентрация | 10,00 |
4. | Контрол върху режима за стерилизация на апаратура с: | |
а) биологични тестове | 8,00 | |
б) химични тестове | 2,00 | |
5. | Контрол на стерилни материали | 3,00 |
6. | Оценка на аерозолна дезинфекция—на 50 м3 | 16,00 |
7. | Оценка на дезинфекция на медицински инструменти—за едно изследване | 8,00 |
8. | Изпитване бактерицидното действие на дезинфекционен препарат (суспензионен метод или тестносители)—за 1 щам | 32,00 |
9. | Изпитване бактериостатичното действие на дезинфекционен препарат—за 1 щам | 15,00 |
10. | Оценка на текуща дезинфекция—на 100 м2 за 3 проби | 10,00 |
11. | Оценка на заключителна дезинфекция—на 100 м2 за 6 проби | 25,00 |
12. | Комплексна оценка на заселеност с битови инсекти на животновъдни обекти и изготвяне на програма за дезинсекция— на 100 м2 | 10,00 |
13. | Комплексна оценка на заселеност с битови инсекти на предприятия за добив и преработка на суровини и храни от животински произход и изготвяне на програма за дезинсекция—на 100 м2 | 30,00 |
14. | Оценка на епизоотични рискове и изготвяне на програма за дезин- секция в епизоотично огни- ще—на 100 м2 | 30,00 |
15. | Комплексна оценка на опаразитеност с ектопаразити и изготвяне на програма за обезпаразитяване—за 1 животно | 2,00 |
16. | Оценка на дератизационни средства в: | |
а) животновъден обект—на 10 м2 | 3,75 | |
б) обект за добив и преработка на суровини от животински произ- ход—на 10 м2 | 10,00 | |
17. | Биологична оценка и контрол върху дератизационен ефект: | |
а) върху плъхове—най-малко | ||
6 броя | 120,00 | |
б) върху мишки—най-малко 6 броя | 85,00 | |
18. | Оценка на чувствителност на гризачи към антикоагуланти— за 1 екземпляр | 30,00 |
19. | Комплексна оценка на заселе- ност с гризачи в животновъден обект и изработване на програма за дератизация—на 100 м2 | 20,00 |
20. | Комплексна оценка на заселеност с гризачи в предприятия за добив и преработка на суровини и храни от животински произход и изработване на програма за дератизация— на 100 м2 | 30,00 |
21. | Оценка на епизоотичните рискове и изготвяне на програма за дера- тизация в епизоотично огнище— на 100 м2 | 50,00 |
М. Микробиологично изследване на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора | ||
а) Месо | ||
1. | Изследване на: | |
а) аеробни бактерии | 7,20 | |
б) анаеробни бактерии | 8,00 | |
в) стрептококи и стафилококи | 9,00 | |
г) червенкови бактерии | 12,00 | |
д) листерии | 24,00 | |
е) пастьорелии | 10,00 | |
ж) изследване на антраксни бацили | 22,80 | |
2. | Изолиране и диференциране на протеусни бактерии | 8,00 |
3. | Изолиране на бактерии от семей- ство ентеробактериацеа | 15,00 |
4. | Диференциране на бактерии от семейство Ентеробактериацеа— салмонели | 30,00 |
5. | Определяне на патогенни стафи- лококи | 20,00 |
б) Месни продукти | ||
1. | Определяне на микробиологично съдържание чрез директна посявка—отпечатък | 3,60 |
2. | Определяне общия брой на анаеробни мезофилни микро- организми | 7,80 |
3. | Доказване на: | |
а) колиформни бактерии | 8,00 | |
б) бактерии от рода Протеус | 8,00 | |
в) сулфитредуциращи клостридии | 8,00 | |
4. | Определяне общия брой на аеробни и факултативно анаеробни мезо- филни микроорганизми | 5,40 |
5. | Определяне общия брой на пси- хротрофни микроорганизми | 5,40 |
в) Мляко и млечни продукти | ||
1. | Определяне общия брой на микроорганизмите | 5,00 |
2. | Органолептично изследване на мляко и млечни продукти | 7,00 |
3. | Определяне на: | |
а) колиформи | 15,00 | |
б) сулфитредуциращи клостридии | 8,00 | |
в) ентерококи | 10,00 | |
г) коагулазоположителни стафи- лококи | 10,00 | |
4. | Изолиране на салмонели | 20,00 |
5. | Серологична и биохимична харак- теристика на салмонели | 30,00 |
г) Консерви и полуконсерви | ||
1. | Термостатиране и подготовка на проби за анализ | 6,00 |
2. | Микроскопско изследване—пре- парат отпечатък | 6,40 |
3. | Доказване (общ брой КОЕ*/НВБ**) на: | |
а) мезофилни аеробни и факултативно анаеробни микроорганизми | 8,00—10,00 | |
б) мезофилни анаеробни микроорганизми | 8,00—10,00 | |
в) термофилни аеробни и факултативно анаеробни микроорганизми | 8,00—9,60 | |
г) термофилни анаеробни микроорганизми | 8,00—10,00 | |
д) млечнокисели микроорганизми | 7,00—9,00 | |
е) плесени и дрожди | 7,00—9,00 | |
д) Риба и рибни продукти | ||
1. | Микроскопско изследване—пре- парат отпечатък | 6,40 |
2. | Доказване (общ брой КОЕ) на: | |
а) мезофилни аеробни и факултативно анаеробни микроорганизми | 8,00 | |
б) мезофилни анаеробни микроорганизми | 8,00 | |
в) млечнокисели микроорганизми | 7,00 | |
г) плесени и дрожди | 7,00 | |
д) салмонели | 13,00 | |
е) ентерококи | 10,00 | |
ж) психрофилни микроорганизми | 6,30 | |
з) вибриони | 8,00 | |
и) колиформи | 8,00 | |
к) Е. коли | 9,00 | |
л) бактерии от рода Протеус | 8,00 | |
м) липолитични микроорганизми | 7,00 | |
н) протеолитични микроорганизми | 7,00 | |
о) сулфитредуциращи микроорганизми | 8,00 | |
п) Кл. ботулинум и токсините му | 40,00 | |
р) Кл. Перфрингенс | 19,70 | |
с) Б. Цереус | 10,00 | |
т) коагулазоположителни стафилококи | 17,00 | |
у) стафилококови ентеротоксини | 35,00 | |
е) Яйца и яйчни продукти | ||
1. | Определяне броя на анаеробни микроорганизми | 8,00 |
2. | Изолиране и диференциране на салмонели | 30,00 |
3. | Доказване на: | |
а) колиформни бактерии | 8,00 | |
б) Пс. Аеругиноза | 8,00 | |
в) коагулазоположителни стафилококи | 17,00 | |
г) бактерии от рода Протеус | 8,00 | |
д) плесени и дрожди | 7,00 | |
ж) Пчелен мед и пчелни продукти | ||
1. | Изолиране на причинители на заразни заболявания по пчелите | 35,00 |
2. | Изолиране на причинители на заразни заболявания по пилото | 35,00 |
* КОЕ—колонообразуващи единици | ||
** НВБ—най-вероятен брой |
Н. Органолептични и физико-химични изследвания на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора | ||
1. | Определяне на: | |
а) органолептични показатели на месо, месни полуфабрикати и колбаси, консерви и полуконсерви |
4,00 | |
б) органолептични показатели на прясна и замразена риба, нестерилни рибни продукти и рибни консерви |
4,00 | |
2. | Подготовка на пробите за физикохимичен анализ | 5,00 |
3. | Определяне на: | |
—състоянието на консерви отвън и отвътре |
11,00 | |
—видове бомбаж | 6,00 | |
—херметичност | 7,00 | |
—тегло (бруто/нето) на консерви | 5,00 | |
—съотношение на съставните части на съдържанието |
5,00 | |
—влага | 6,90 | |
—готварска сол | 15,00 | |
—масленост по Гербер | 8,00 | |
—масленост по Соксле | 17,10 | |
—скорбяла (количествено) | 20,00 | |
—скорбяла (качествено) | 5,00 | |
—декстроза | 19,00 | |
—тиобарбитурово число | 24,00 | |
—перокисно число | 22,00 | |
—нитрити | 15,00 | |
—нитрати | 23,00 | |
—минерални примеси (пясък) | 24,00 | |
—видова принадлежност на продукта |
15,00 | |
—температура на замразена риба | 2,00 | |
—тъканен сок на замразена риба | 5,00 | |
—активната киселинност (рН) с индикаторна хартия |
3,00 | |
—активната киселинност (рН) потенциометрично |
5,00 | |
—обща киселинност | 15,00 | |
—амоняк по Ебер | 5,00 | |
—амоняк по Неслер | 5,00 | |
—сероводород | 5,00 | |
—епихидрин алдехид чрез цветна реакция на Крайс | 9,00 | |
—гранясване на мазнини | 17,00 | |
—летливи основни вещества (ОКЛАВ) |
18,00 | |
—триметиламин (ТМА) | 22,00 | |
—хистамин ELISA метод | 74,00 | |
—полифосфати | 19,00 | |
—коагулация на белтъчини с меден сулфат |
5,00 | |
—редукция на метиленово синьо при саламури от солена риба |
3,00 | |
—ензим пероксидаза | 5,00 | |
—нефтопродукти | 10,00 | |
—летливи нисши мастни киселини | 8,00 | |
—степен на опушване | 18,00 | |
—борати | 14,00 | |
—белтък по Кейлдал | 30,00 | |
—белтък по амидошварцов метод /АШМ/ |
20,00 | |
—свободен амоняк по Пирсън | 25,00 | |
—хидроксипролин (съединителнотъканен белтък) | 25,00 | |
—триптофан | 25,00 | |
—енергийна стойност | 60,00 | |
—кости |
30,00 | |
4. | Определяне в мазнини на: | |
—органолептични показатели | 5,00 | |
—температура на топене на свинска мас |
5,00 | |
—преснота на свинска мас | 3,60 | |
—трайност на свинска мас | 4,00 | |
—наличие на лой в свинска мас | 11,00 | |
—алдехиди (гранивост) | 9,00 | |
—перокисно число | 17,00 | |
—неутрализиращи вещества | 10,00 | |
—прозрачност и утайка | 5,00 | |
—цветно число с йодна скала | 15,00 | |
—относителна плътност | 10,00 | |
—рефракция при 20 °С | 5,00 | |
—рефракция при 20 °С и при 40 °С | 5,00 | |
—влага и летливи вещества чрез дестилация с органичен разтво- рител |
8,70 | |
—влага и летливи вещества | 15,00 | |
—киселинност | 10,00 | |
—алкално число | 10,00 | |
—осапунително число | 18,00 | |
—йодно число по Вайс | 22,00 | |
—йодно число по Хюбл | 22,00 | |
—йодно число по Майерхофер | 22,00 | |
—пепел | 15,00 | |
—ултравиолетов спектър | 10,00 | |
—окислени мастни киселини | 27,00 | |
—р-анизидиново число | 15,00 | |
—БХТ и БХА чрез газовороматографски метод | 30,00 | |
—точка на топене на мазнините | 12,00 | |
5. | Изследвания на пчелен мед и пчелни продукти: |
|
а) доказване на хидроксиметил- фурфурол—количествено |
20,00 | |
б) органолептично изследване | 4,00 | |
в) определяне на: | ||
—водно съдържание | 5,00 | |
—захари | 15,90 | |
—вещества, неразтворими във вода | 9,90 | |
—пепел | 15,00 | |
—обща киселинност | 6,00 | |
г) определяне на диастазна активност: |
||
—качествено | 4,00 | |
—количествено | 20,00 | |
д) доказване на: | ||
—глюкоза | 4,00 | |
—манов мед | 4,00 | |
—пролин | 30,00 | |
е) определяне на поленова характеристика | 4,00 | |
ж) определяне на механични | ||
примеси | 4,00 | |
з) физико-химични изследвания на восък: |
||
—киселинно число | 6,00 | |
—йодно число | 9,90 | |
—осапунително число | 11,40 | |
—изследване чрез проба на Вейврум |
9,00 | |
и) определяне на: | ||
—електропроводимост | 10,00 | |
—цвят по Ловибонд | 5,00 |
О. Мляко и млечни продукти | ||
1. | Подготовка на проба за изследване | 2,00 |
2. | Определяне на: | |
а) протеолитични бактерии | 7,00 | |
б) липолитични бактерии | 7,00 | |
в) плесени и дрожди | 7,00 | |
г) Л. Моноцитогенес | 25,00 | |
д) клетъчни елементи: | ||
—по Брийд | 5,00 | |
—с анализатор | 4,00 | |
е) брой живи клетки в закваска | 14,00 | |
ж) активност на закваска | 6,30 | |
з) външен вид и органолептични | ||
показатели | 3,00 | |
и) температура на мляко | 2,00 | |
к) водно съдържание | 13,00 | |
л) плътност на мляко | 5,00 | |
м) плътност на пресечено мляко | 5,00 | |
н) киселинност на мляко и млечни продукти | 6,00 | |
3. | Определяне на пастьоризация чрез: | |
а) качествено определяне на фосфатазата | 6,00 | |
б) фосфатазна активност | 8,00 | |
в) активност на пероксидазата— реакция с бензидин | 6,00 | |
4. | Изследване за инхибитори чрез: | |
а) ферментационна проба | 6,00 | |
б) тънкослойна хроматография | 32,00 | |
в) газова хроматография | 40,00 | |
5. | Определяне на редуктазна активност в проба от мляко | 6,00 |
6. | Определяне на масленост: | |
а) по Гербер | 6,00 | |
б) по Розе-Готлиб | 11,00 | |
в) по Ван-Гулик | 11,00 | |
7. | Определяне чистотата на мляко | 5,00 |
8. | Определяне на обща пепел | 10,00 |
9. | Определяне на лактоза: | |
а) по метода на Шорл | 20,00 | |
б) по метода на Алин | 18,00 | |
10. | Определяне на инвертна захар: | |
а) по метода на Алин | 20,00 | |
б) по метода на Шорл | 25,00 | |
11. | Определяне на белтък: | |
а) по Кейлдал | 20,00 | |
б) с амидошварцов метод | 20,00 | |
12. | Определяне на температура на замръзване на мляко | 5,00 |
13. | Определяне на готварска сол | 10,00 |
14. | Определяне съдържание на белтък: | |
а) в овче мляко | 7,00 | |
б) в продукти от овче мляко | 25,00 | |
15. | Определяне на: | |
а) разтворимост на сухи млека | 5,00 | |
б) натриев карбонат по алкалитета на пепелта | 20,00 | |
в) формалдехид | 3,00 | |
г) рефракционно число на мляко | 6,00 | |
16. | Определяне на сухо мляко в сурово мляко | 15,00 |
17. | Доказване на чуждовидова маз- нина в прясно мляко | 25,00 |
18. | Доказване на консерванти в мляко | 15,00 |
19. | Определяне на СБО*, белтък, плътност и масленост с анали- затор | 8,00 |
Забележка. Пробите, взети от държавните ветеринарни лекари и необходими за нуждите на официалния контрол и диагностичните изследвания за заразните и паразитните заболявания от списъка по чл. 120 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, не се заплащат.
Раздел II
Такси за издаване/подновяване на лиценз за употреба, експертна оценка и контрол върху ветеринарномедицински продукти (ВМП)
history Чл. 2. За издаване/подновяване на лиценз за употреба, експертна оценка и контрол се събират следните такси:
№ по ред | Дейност | Левове |
1 | 2 | 3 |
I. За издаване/подновяване на лиценз за употреба на ВМП | ||
1. | а) лекарствени ВМП, ваксини, серуми и медикаментозни премикси | 1800,00 |
б) за лекарствени ВМП, предназначени за декоративни и екзотични животни, отглеждани с нестопанска цел | 600,00 | |
в) за всяка различна концентра- ция на лекарствена субстанция във ВМП | 240,00 | |
2. | Лекарствени ВМП—лечебни растения: | |
а) за продуктивни животни | 1200,00 | |
б) за непродуктивни животни | 600,00 | |
3. | Хомеопатични ВМП: | |
а) за продуктивни животни | 1200,00 | |
б) за непродуктивни животни | 600,00 | |
4. | Диагностични средства | 720,00 |
Забележка. При подаване на заявление за издаване на лиценз за употреба на ВМП за различни лекарствени форми, които съдържат една и съща/едни и същи лекарствена субстанция/лекарствени субстанции в различни концентрации, се заплащат таксите по т. 1.
Забележки:
1. Размерът на таксата за експертиза за всеки отделен продукт по т. 1-6 се определя по следната формула:
Т = (К1 ? Рм + Рт) ? К2,
където:
Т е размерът на дължимата такса-лв.;
Рм-материални разходи-лв.;
Рт-разходи на труд-лв.;
К1 = 1,2;
К2 = 1,67.
2. Коефициентът К1 е увеличението с 20 на сто на разходите за материали вследствие на риск при извършване на анализа.
3. Коефициентът К2 е увеличението на разходите за материали и труд, включващо 2 на сто риск при извършване на анализ и 67 на сто административни разходи.
IV. За реклама на ВМП и промени в лиценза за производство на ВМП | ||
7. | За одобряване на реклама на ВМП |
200,00 |
8. | За корекции в одобрена реклама на ВМП |
100,00 |
9. | За промяна на аименованието, седалището и адреса на управ- ление на производителя на ВМП |
75,00 |
10. | За промяна на адреса/местонахождението на помещенията за производство, контрол и съхранение на ВМП |
3100,00 |
11. | За допълнение към лиценза за производство на ВМП и/или към списъка на ВМП, които се произвеждат от лицензиран производител |
1800,00 |
12. | За промяна на данните за ръководителя на производството и ръководителя на контрола върху качеството | 75,00 |
13. | За промяна на данни за квалифицираното лице | 75,00 |
Раздел III
Такси за ветеринарно-санитарен контрол на произведени суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, на продукти, получени от странични живо
history Чл. 3. При осъществяване на ветеринарносанитарен контрол на произведени суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, на продукти, получени от странични животински продукти, и на фуражи и фуражни добавки се събират следните такси:
№ по ред | Продукт | Левове |
1 | 2 | 3 |
I. Такса за общ клиничен преглед преди издаване на ветеринарномедицински документи за придвижване на живи животни | ||
1. | За едри животни: | |
а) до 5 бр.—за едно животно по | 6,00 | |
б) от 6 до 100 бр.—при групов преглед | 40,00 | |
в) над 100 бр.—при групов преглед | 80,00 | |
2. | За дребни животни: | |
а) до 5 бр.—за едно животно | 4,00 | |
б) от 6 до 100 бр.—при групов преглед | 25,00 | |
в) над 100 бр.—при групов преглед | 40,00 | |
3. | За птици: | |
а) до 100 бр. птици—за една птица по | 0,04 | |
б) от 101 до 500 бр. | 8,00 | |
в) от 501 до 1000 бр. | 15,00 | |
г) от 1001 до 5000 бр. | 25,00 | |
д) над 5000 бр. | 35,00 | |
е) малки пилета (гъсета, патета, щрауси и др.) | 0,01 | |
ж) разплодни яйца—за един картон | 0,05 | |
4. | За риби и молюски—на 1 кг по | 0,01 |
5. | За пчелни семейства: | |
а) до 10 бр.—за едно пчелно семейство по | 0,80 | |
б) от 11 до 20 пчелни семейства | 10,00 | |
в) над 20 пчелни семейства +0,10 лв. за всеки кошер над 20 бр. | 20,00 | |
6. | За буби от копринена пеперуда над 5 бр.—за една кутия по | 0,55 |
II. Такса за издаване на ветеринарномедицински документи за придвижване на живи животни и за ветеринарно-санитарен контрол на произведени суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продукти, получени от странични животински продукти | ||
1. | За еднокопитни и едър рогат добитък—за всяко животно по | 0,30 |
2. | За свине—за всяко животно по | 0,10 |
3. | За овце, кози, ярета и агнета— за всяко животно по | 0,07 |
4. | За зайци, нутрии, норки и диви животни, отглеждани извън естествената им среда—за всяко животно по | 0,05 |
5. | За екзотични, декоративни, циркови, зоопаркови животни— за всяко животно по | 0,10 |
6. | За пчелни семейства—за всяко семейство по | 0,10 |
7. | За птици: | |
а) за всяка птица по | 0,01 | |
б) пилета до 3 дни | 0,01 | |
в) за разплодни яйца—за един картон по | 0,01 | |
8. | За кучета и котки—за всяко животно по | 1,00 |
9. | За живи охлюви, жаби, рапани, миди и други водни животни— за 1 кг | 0,01 |
10. | За заклани при неотложно клане животни—за едно животно | 1,50 |
11. | За суровини и храни от животински произход—за 1 кг по | 0,03 |
12. | За птиче месо и птичи продукти—за 1 кг по | 0,01 |
13. | За риба и рибни продукти— за 1 кг по | 0,002 |
14. | За пчелен мед и пчелни продук- ти—за 1 кг по | 0,02 |
15. | За мляко и млечни продукти: | |
а) прясно и кисело мляко за литър/кг | 0,01 | |
б) млечни продукти за 1 кг | 0,02 | |
16. | За консерви на млечна основа за 1 кг | 0,01 |
17. | За консерви на месна и рибна основа за 1 кг | 0,03 |
За вълна—за 1 кг | 0,02 | |
19. | За кожи: | |
а) мокросолени—за 1 бр. | 0,02 | |
б) сухобезсолни—за 1 бр. | 0,05 | |
20. | За черва—за 1 кг | 0,002 |
21. | За суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора: | |
а) кости, рога, копита—за 1 кг | 0,01 | |
б) екарисажна мазнина, бульони, стерилизирани кухненски отпа- дъци и конфискати—за 1 кг по | 0,01 | |
в) месокостно и рибно брашно— за 1 кг по | 0,01 | |
г) храни за животни—за 1 кг по | 0,01 | |
22. | За яйца: | |
а) на каса по 180 бр. | 0,06 | |
б) на каса по 360 бр. | 0,10 | |
в) на каса по 720 бр. | 0,18 | |
г) на каса по 1440 бр. | 0,23 | |
23. | За пъдпъдъчи яйца—за 100 бр. | 0,05 |
24. | За яйчни продукти: | |
а) яйчен меланж—за 1 кг | 0,03 | |
б) сухи яйчни продукти—за 1 кг | 0,03 | |
25. | За фуражи и фуражни добавки—за 10 кг | 0,01 |
26. | За ловни трофеи—за 1 трофей | 15,00 |
III. Такси за ветеринарно-санитарни проверки и контрол на прясно месо | ||
№ по ред | Обект | Левове |
1 | 2 | 3 |
А. В кланици за клане и преработка на: | ||
1. | Едри преживни животни: | |
а) говеда над 2 г.—за едно животно | 3,20 | |
б) говеда под 2 г.—за едно животно | 2,40 | |
2. | Еднокопитни—за едно животно | 2,60 |
3. | Прасета: | |
а) с трупна маса, по-малка | ||
от 25 кг—за едно животно | 1,00 | |
б) с трупна маса, равна или по- голяма от 25 кг—за едно животно | 2,60 | |
4. | Овце и кози: | |
а) с трупна маса, по-малка от 12 кг—за едно животно | 0,35 | |
б) с трупна маса между 12 и 18 кг—за едно животно | 0,70 | |
в) с трупна маса, по-голяма от 18 кг—за едно животно | 1,00 | |
5. | Домашни птици: | |
а) бройлери, други млади птици за угояване с маса под 2 кг и бракувани кокошки—за една птица | 0,02 | |
б) млади птици за угояване с трупна маса 2 кг или повече— за една птица | 0,04 | |
в) възрастни птици с маса 5 кг или повече—за една птица | 0,05 | |
г) гъски, пуйки, патици и др.— за една птица | 0,05 | |
д) щрауси—за една птица | 0,08 | |
6. | Зайци и нутрии—за едно животно | 0,04 |
7. | Дивеч: | |
а) пернат дивеч—за една птица | 0,04 | |
б) дребен дивеч—за едно животно | 0,08 | |
в) диви свине—за едно животно | 1,00 | |
г) диви преживни—за едно животно | 0,50 | |
Б. В транжорни предприятия: | ||
1. | В които е добито месото—за тон месо | 1,60 |
2. | В които не е добито месото—за тон месо | 2,00 |
В. В хладилни складове за месо— | ||
за тон месо | 1,00 |
Забележки:
1. Таксите, които се събират в кланица, транжорно предприятие или в хладилен склад, са за сметка на предприятието или собственика на животните или месото, които имат право да прехвърлят наложената и събрана такса на физическото или юридическото лице, от името на което се извършва операцията.
2. Таксите по букви "А", "Б" и "В" се събират в зависимост от случая в кланицата, транжорното предприятие или в хладилния склад. Когато предприятието осъществява повече от една операция, всички такси за съответните инспекции се събират едновременно на едно и също място като една обща такса.
3. Таксите по буква "Б", т. 1 и 2 се събират при постъпването на месото в транжорното предприятие. За месо с тегло под един тон таксата се определя за съответните килограми, подлежащи на инспекции и контрол.
4. Таксите по буква "А", т. 2 и 3 и т. 7, буква "в" включват изследването за трихинела.
IV. Такси за ветеринарно-санитарни проверки и контрол на рибни продукти | ||
№ по ред | Продукт | Левове |
1 | 2 | 3 |
1. | При първо предлагане на пазара или при стоварване на брега | |
а) до 50 т—за един тон | 2,00 | |
б) над 50 т—за всеки тон над 50 т | 1,00 | |
в) за видовете риби: херинга от вида Clupea harengus; сардина от вида Sardina pilchardus; скумрия от видовете Scomber scombrus, Scomber japonicus и Trachurus spp.; аншоа Engraulis spp.; смари- дови от вида Maena smaris—на разтоварена пратка по | 2,00 за тон, но не повече от 100,00 | |
2. | За целите на общия и специалния контрол на рибни продукти при въвеждането им в заготвителни и преработвателни предприятия и на рибни продукти, идващи от кораб-фабрика и предназначени за заготовка и/или преработка в предприятието—за един тон | 2,00 |
3. | За ветеринарно-санитарни проверки и контрол в съоръжения, предназначени само за охлаждане, замразяване, опаковане или съхраняване на рибни продукти—за един тон | 1,00 |
Забележки:
1. Собствениците на рибни продукти или собствениците на предприятие, внесли съответните такси, получават документи, удостоверяващи внасянето им, които се съхраняват в предприятието в срока, определен от Закона за счетоводството.
2. За рибни продукти под един тон таксата се определя за съответните килограми, подлежащи на проверки и контрол.
3. Таксата по т. 1 във всички случаи се събира от първия купувач.
Забележки към подраздели II, III и IV:
1. Ветеринарните такси се заплащат от собственика на животните, продуктите или суровините.
2. Таксите за храните и суровините се определят върху нетната им маса.
3. За ветеринарно-санитарни проверки и контрол на прясно месо от бозайници и птици, извършени след работно време или през почивните дни, таксите се събират с увеличение 50 на сто.
4. Не се събират такси:
а) за сурово мляко;
б) при движение на зарибителен материал в рамките на едно рибовъдно стопанство;
в) за суровини и храни от животински произход, които са хуманитарна помощ;
г) при придвижване на малки птици от люпилнята до помещенията за отглеждане на птици в рамките на едно населено място и на един собственик.
V. Такси за съгласуване на проекти за строителство или реконструкция на обекти за производство, преработка, съхраняване и продажба на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продукти, получени от странични животински продукти | ||
№ по ред |
Обект | Левове |
1 | 2 | 3 |
1. | За обекти до 100 м2 | 1,00 лв./м2 |
2. | За обекти от 101 м2 до 300 м2 | 0,80 лв./м2 |
3. | За обекти над 300 м2 | 0,60 лв./м2 |
VI. Такса за издаване на становище за строителна готовност на обект за производство, преработка, съхраняване и продажба на суровини и храни от животински произход, предназначени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продукти, получени от странични животински продукти | ||
1. | За обекти до 100 м2 | 30,00 |
2. | За обекти над 100 м2 | 50,00 |
3. | За тържище | 300,00 |
VII. Дезинфекция, дезинсекция, дератизация и девастация | ||
1. | Дезинфекция чрез механизирано пръскане—на 1 м2 | 0,25 |
2. | Дезинфекция чрез пръскане с гръбна пръскачка—на 1 м2 | 0,35 |
3. | Фумигация—на всеки 1000 м3 | 20,00 |
4. | Дезинфекция на МПС чрез ме- ханизирано пръскане—на 1 м2 | 0,40 |
5. | Дезинсекция чрез пръскане с гръбна пръскачка или нанасяне на инсектициден лак с четка—за 1 м2 | 0,35 |
6. | Дезинсекция чрез механизирано пръскане—на 1 м2 | 0,25 |
7. | Дезинсекция чрез аерозолно пръскане—за 1 м3 | 0,20 |
8. | Индивидуална обработка срещу ектопаразити чрез опръскване: | |
а) | за едно едро животно | 1,00 |
б) | за едно дребно животно | 0,30 |
в) | за свиня/прасе | 0,20 |
9. | Групова обработка срещу екто- паразити чрез опръскване: | |
а) | едри животни—за всяко животно по | 0,40 |
б) | дребни животни—за всяко животно по | 0,25 |
в) | птици | 0,05 |
10. | Групова обработка срещу екто- паразити на дребни животни чрез изкъпване в противопаразитна баня—за всяко животно по | 0,25 |
11. | Дератизация—зареждане на отровна точка по | 0,80 |
12. | Девастация на пасища и водое- ми—на 1 м2 | 0,05 |
Забележки:
1. Таксите за дезинфекция, дезинсекция, дератизация и девастация на обекти с размери под 50 м2 се изчисляват за 50 м2.
2. В размера на таксите не са включени разходите за препаратите и горивно-смазочните материали, необходими за извършването на тези услуги.
Раздел IV
Такси при осъществяване на граничен ветеринарномедицински контрол
history Чл. 4. При осъществяване на граничен ветеринарномедицински контрол се събират следните такси:
№ по ред | Стока | Левове | |
1 | 2 | 3 | |
I. Такса при внасяне на живи животни, суровини и храни от животински произход, фуражи и фуражни добавки | |||
1. | За живи животни: | ||
а) еднокопитни и едър рогат добитък—за едно животно | 0,20 | ||
б) свине на брой—за едно животно | 0,15 | ||
в) дребен рогат добитък—за едно животно | 0,10 | ||
г) кучета, котки—за едно животно | 0,40 | ||
д) птици—за една птица | 0,01 | ||
е) малки пилета, патета, щрауси и др.—за една птица | 0,01 | ||
ж) зайци (домашни и диви)—за едно животно | 0,05 | ||
з) риби, жаби, охлюви, раци, костенурки, змии, миди и др. за 1 кг нето тегло | 0,05 | ||
и) едри екзотични животни (лъвове, слонове и др.)—за едно животно | 2,10 | ||
к) екзотични птици (папагали, канарчета и др.)—за една птица | 0,60 | ||
л) декоративни рибки—за една рибка | 0,05 | ||
м) дребни опитни бозайници и птици—за 1 кафез | 0,85 | ||
н) котки, предназначени за лабо- раторни и други опитни цели— за едно животно | 0,45 | ||
о) лисици, нутрии, бобри, норки и др.—за едно животно | 0,50 | ||
п) зарибителен материал и оплоден хайвер—за 1000 бр. | 0,01 | ||
р) семенна течност—за 1 доза | 0,10 | ||
с) зиготи—за 1 бр. | 0,20 | ||
т) пчелни майки—за 1 бр. | 0,03 | ||
у) пчелни семейства и бомбуси— за 1 кошер | 0,15 | ||
ф) за бубено семе—на 100 грама по | 0,20 | ||
х) яйца за разплод—за 100 бр. | 0,10 | ||
2. | За хранителни продукти и суровини от животински произход, предназначени за консумация от хора: | ||
а) пчелен мед и пчелни продук- ти—за 1 кг нето тегло | 0,02 | ||
б) гъши черен дроб—за 1 кг нето маса | 0,10 | ||
в) яйца—за 1 каса от 360 бр. | 0,10 | ||
г) сирищна мая, закваски, казеини и албумини—за 1 кг нето маса | 0,05 | ||
д) всички останали суровини и храни от животински произход— за 1 кг нето маса | 0,03 | ||
е) риба и рибни продукти—за 1 кг нето маса | 0,01 | ||
3. | За суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора: | ||
а) мокросолени кожи, индустриални мазнини, рибно, месо-костно и костно брашно, непрана вълна, животински косми, пашкули, перушина, рибно масло, млекозамес- тители, необработени черва, ендокринни жлези от животни, предназначени за фармацевтични цели—за 1 кг нето маса | 0,02 | ||
б) сухобезсолни кожи—за 1 бр. | 0,07 | ||
в) кожи от катерици и зайци— за 1 бр. | 0,01 | ||
г) всички останали кожи от диви животни—за 1 бр. | 0,03 | ||
д) кости, рога, копита, черупки и други животински отпадъци— за 1 кг нето маса | 0,01 | ||
е) ловни трофеи (рога, кожи, глиги)—за 1 трофей | 15,00 | ||
ж) торове от животински произход—за 10 кг | 0,01 | ||
4. | За фуражни суровини от животински и растителен произход: | ||
а) премикси от фуражни добавки, шротове, кюспета, меласи, комбинирани фуражи, зърнени фуражи, слама, шума, сено, трици, плодове и кореноплоди—за 10 кг нето маса | 0,01 | ||
б) биоконцентрати, консерванти, оцветители, антиоксиданти, ароматизатори, витамини и провитамини, аминокиселини, каменна сол и други минерални добавки—за 10 кг нето маса | 0,01 | ||
в) храни за кучета, котки, декоративни птици и екзотични животни—за 1 кг нето маса | 0,02 |
II. Такса при транзитно преминаване през територията на Република България на живи животни, суровини и храни от животински произход, на фуражи и фуражни добавки | ||
1. | За живи животни и птици: | |
а) еднокопитни и едър рогат до- битък—за едно животно | 0,50 | |
б) свине—за едно животно | 0,15 | |
в) дребен рогат добитък—за едно животно | 0,10 | |
г) кучета, котки—за едно животно | 0,40 | |
д) птици—за една птица | 0,01 | |
2. | За суровини и храни от животин- ски произход, фуражи, фуражни добавки: | |
а) на камион, ремарке, контейнер—за 1 бр. | 10,00 | |
б) на вагон—за 1 бр. | 20,00 |
III. Такси при извършване на дезинфекция или дезинсекция | ||
№ по ред | Превозно средство | Левове |
1 | 2 | 3 |
А. Дезинфекция или дезинсекция на ходова част на превозно средство | ||
1. | За превозни средства с българ- ска регистрация: | (Левове) |
а) леки автомобили | 2,00 | |
б) товарни автомобили | 9,00 | |
в) автобуси | 9,00 | |
2. | За превозни средства с регистра- ция на други страни: | (EUR ) |
а) леки автомобили | 2,00 | |
б) товарни автомобили | 5,00 | |
в) автобуси | 5,00 | |
Б. Дезинфекция или дезинсекция на товарни превозни средства | ||
1. | За превозни средства с бъл- гарска регистрация: | (Левове) |
а) товарни автомобили—външна дезинфекция | 10,00 | |
б) товарни автомобили—външна и вътрешна дезинфекция | 15,00 | |
2. | За превозни средства с регистра- ция на други страни: | (EUR) |
а) товарни автомобили—външна дезинфекция | 9,00 | |
б) товарни автомобили—външна и вътрешна дезинфекция | 10,00 |
Забележка.
Не се събират такси при извършване на ветеринарни проверки при внасяне на:
-стоки за лична употреба, мостри за научни цели, анализи, изложби и пратки за дипломатически представителства;
-стоки, предназначени за хуманитарна помощ или дарение.
IV. Такса за престой на животни в карантинна база по време на карантина при внасяне | ||
№ по ред | Стока | Левове |
1 | 2 | 3 |
1. | За едно едро животно на ден с храна от собственика | 4,00 |
2. | За едно едро животно на ден с храна от РВМС | 7,00 |
3. | За едно дребно животно на ден с храна от собственика | 3,00 |
4. | За едно дребно животно на ден с храна от РВМС | 5,00 |
V. Такса за престой на животни в места за почивка | ||
1. | Еднокопитни за 24 часа—за едно животно по | 10,00 |
2. | Едро преживно животно—за едно животно по | 10,00 |
3. | Дребно преживно животно—за едно животно по | 5,00 |
4. | Свине—за едно животно по | 5,00 |
Раздел V
Такси за определяне на остатъчни количества от лекарствени субстанции и на замърсители от околната среда
history Чл. 5. При определяне на остатъчни количества от лекарствени субстанции и на замърсители от околната среда се събират следните такси:
№ по ред | Вид на изследването | Левове |
1 | 2 | 3 |
1. | Изследване за остатъчни количества ветеринарномедицински продукти с хормонално действие и анаболи чрез: | |
а) радиоимунен метод | 35,00 | |
б) тънкослойна хромaтография | 32,00 | |
в) газова хроматография с масселективен детектор | 47,00 | |
2. | Изследване за остатъчни коли- чества бета-агонисти и транкви- ланти (за една субстанция) чрез течна хроматография | 55,00 |
3. | Изследване за остатъчни количества нитрофурани (за една субстанция) чрез течна хроматография | 54,00 |
4. | Изследване за остатъчни количества антибактериални субстанции (антибиотици и сулфонамиди) чрез: | |
а) качествен метод (Делво-тест) | 5,00 | |
б) микробиологичен метод | 25,00 | |
в) ELISA метод | 47,00 | |
г) течна хроматография | 55,00 | |
д) газова хроматография | 40,00 | |
е) метода на четирите блюда | 33,00 | |
5. | Изследване за остатъчни количества от субстанции с антипаразитно действие чрез: | |
а) течна хроматография за една субстанция | 62,00 | |
б) течна хроматография с масспектрометър | 88,00 | |
6. | Изследване за радионуклиди чрез: | |
а) радиометричен метод | 24,00 | |
б) гама-спектрометричен метод | 24,00 | |
7. | Определяне на несвързан тритий | 25,00 |
8. | Изследване за наличие на хлор- органични съединения чрез газо- ва хромaтография | 48,00 |
9. | Изследване за наличие на РСВs чрез газова хроматография | 210,00 |
10. | Изследване за наличие на фосфорорганични съединения чрез газова хроматография: | 47,00 |
11. | Изследване за наличие на хими- чен елемент чрез: | |
а) атомна абсорбция | 14,00 | |
б) атомна емисия | 28,00 | |
в) атомна абсорбция (хидридна система) | 32,00 | |
12. | Изследване за наличие на микотоксини чрез: | |
а) ELISA метод | 53,00 | |
б) тънкослойна хроматография | 18,00 | |
в) течна хроматография | 58,00 | |
13. | Изследване за остатъчни количества багрила в риба чрез: | |
а) течна хроматография | 52,00 | |
б) течна хроматография с мас- спектрометър | 90,00 | |
14. | Изследване за остатъчни количества нитроимидазоли чрез течна хроматография с масспектрометър | 92,00 |
15. | Определяне на хистамин в риба чрез тънкослойна хроматография | 18,00 |
Раздел VI
Такси за издаване на лиценз, удостоверение за регистрация, експертно заключение, протокол, дубликат и сертификат
history Чл. 6. За издаване на лиценз, удостоверение за регистрация, експертно заключение, протокол, дубликат и сертификат се събира такса, както следва:
№ по ред | Дейност | Левове |
1 | 2 | 3 |
I. За издаване на удостоверение за регистрация и лиценз | ||
1. | Удостоверение за упражняване на ветеринарномедицинска практика във: | |
а) ветеринарномедицинска клини- ка, амбулатория и лаборатория | 200,00 | |
б) ветеринарномедицинска аптека | 200,00 | |
2. | Удостоверение за регистрация на ветеринарномедицинска практика | 100,00 |
3. | Лиценз за търговия на едро с ветеринарномедицински продукти | 1300,00 |
4. | Лиценз за производство на вете- ринарномедицински продукти | 3100,00 |
5. | Ветеринарномедицинско разре- | 40,00 |
шително за внасяне или изнасяне | ||
6. | Допълнение към ветеринарно- медицинско разрешително за внасяне или изнасяне | 20,00 |
7. | Удостоверение за регистрация на обектите за суровини и храни от животински произход, предназ- начени за консумация от хора, на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продук- ти, получени от странични живо- тински продукти | 10,00 |
8. | Удостоверение за регистрация на временни (подвижни) обекти по панаири и пазари—скара, маса, фризер за сладолед, фритюр- ник и др. | 5,00 |
9. | За издаване на дубликат при изгубени ветеринарномедицински документи по раздел IV, подраздели III и IV, т. 1—3, при промяна на наименованието на фирмата и/или собствеността є | 5,00 |
10. | За издаване на удостоверение за регистрация във връзка с разширяване на асортимента | 10,00 |
II. За издаване на ветеринарномедицинско удостоверение | ||
А. За регистрация на транспортно средство, карантинно депо и база | ||
1. | За регистрация на транспортно средство за превоз на суровини и храни от животински произход: | |
а) с товароподемност до 2,5 тона | 20,00 | |
б) с товароподемност над 2,5 тона | 30,00 | |
2. | При одобряване на: | |
а) карантинно помещение, предназначено за карантиниране на внасяни едри преживни, еднокопитни, дребни преживни животни и свине | 126,00 | |
б) депо за карантиниране на едри преживни, еднокопитни, дребни преживни животни и свине, предназначени за изнасяне | 126,00 | |
в) депо под наем за карантиниране на едри преживни, еднокопитни и дребни преживни животни | 60,00 | |
г) люпилня за люпене при внасяне на разплодни яйца | 48,00 | |
д) карантинно помещение, предназначено за внасяне на птици | 48,00 | |
е) люпилня и карантинно помещение за люпене на яйца и еднодневни птици, предназначени за изнасяне | 48,00 | |
ж) карантинна люпилня и водоем за карантиниране при внасяне или при изнасяне на хайвер и риби | 55,00 | |
з) карантинно помещение за карантиниране при внасяне или изнасяне на екзотични животни и птици, влечуги, членестоноги и риби | 36,00 | |
Б. За регистрация на животновъден обект | ||
1. | Удостоверение за животновъден обект, предназначен за едри преживни животни за разплод: | |
а) до 5 бр.—за едно животно по | 2,00 | |
б) от 6 до 10 бр. | 20,00 | |
в) от 10 до 50 бр. + 2,00 лв. за всяко животно над 10 бр. | 20,00 | |
г) над 50 бр. + 1,00 лв. за всяко животно над 50 бр. | 100,00 | |
2. | Удостоверение за животновъден обект, предназначен за едри преживни животни за угояване: | |
а) до 5 бр.—за едно животно по | 1,00 | |
б) от 6 до 10 бр. | 10,00 | |
в) от 10 до 50 бр. + 1,00 лв. за всяко животно над 10 бр. | 10,00 | |
г) над 50 бр. + 0,50 лв. за всяко животно над 50 бр. | 50,00 | |
3. | Удостоверение за животновъден обект, предназначен за свине за разплод: | |
а) до 5 бр.—за едно животно по | 2,00 | |
б) от 6 до 10 бр. | 20,00 | |
в) от 10 до 20 бр. + 1,00 лв. за всяко животно над 10 бр. | 20,00 | |
г) над 20 бр. + 0,50 лв. за всяко животно над 20 бр. | 40,00 | |
4. | Удостоверение за животновъден обект, предназначен за свине за угояване: | |
а) до 5 бр.—за едно животно по | 1,00 | |
б) от 6 до 10 бр. | 10,00 | |
в) от 10 до 20 бр. + 0,50 лв. за всяко животно над 10 бр. | 10,00 | |
г) над 20 бр. + 0,25 лв. за всяко животно над 20 бр. | 20,00 | |
5. | Удостоверение за животновъден обект, предназначен за дребни преживни животни за разплод: | |
а) до 20 бр.—за едно животно по | 0,50 | |
б) от 21 до 30 бр. | 20,00 | |
в) от 30 до 50 бр. + 0,50 лв. за всяко животно над 30 бр. | 20,00 | |
г) над 50 бр. + 0,30 лв. за всяко животно над 50 бр. | 40,00 | |
6. | Удостоверение за животновъден обект, предназначен за дребни преживни животни за угояване: | |
а) до 20 бр.—за едно животно по | 0,25 | |
б) от 21 до 30 бр. | 10,00 | |
в) от 30 до 50 бр. + 0,25 лв. за всяко животно над 30 бр. | 10,00 | |
г) над 50 бр. + 0,15 лв. за всяко животно над 50 бр. | 20,00 | |
7. | Удостоверение за животновъ- ден обект за еднокопитни животни: | |
а) до 5 бр. животни—за всяко животно по | 5,00 | |
б) над 5 бр. животни + 3,00 лв. за всяко животно над 5 бр. | 25,00 | |
8. | Удостоверение за животновъден обект, предназначен за зайци | 50,00 |
9. | Удостоверение за животновъден обект, предназначен за птици: | |
а) Птици за угояване (бройлери) | ||
—до 500 бр.—за една птица по | 0,03 | |
—от 501 до 2000 бр. | 30,00 | |
—от 2001 до 5000 бр. + 0,05 лв. за всяка птица над 2000 бр. | 30,00 | |
—над 5000 бр. + 0,03 лв. за всяка птица над 5000 бр. | 180,00 | |
б) Птици за разплод (носачки) | ||
—до 500 бр.—за една птица по | 0,08 | |
—от 501 до 1000 бр. | 40,00 | |
—от 1001 до 3000 бр. + 0,08 лв. за всяка птица над 1000 бр. | 40,00 | |
—над 3000 бр. + 0,06 лв. за всяка птица над 3000 бр. | 360,00 | |
10. | Удостоверение за люпилня за птици: | |
а) с капацитет до 10 000 яйца | 100,00 | |
б) с капацитет над 10 000 яйца | 200,00 | |
11. | Удостоверение за рибовъдна ферма и животновъден обект за молюски: | |
а) с капацитет до 10 дка | 50,00 | |
б) с капацитет от 11 до 50 дка + 5,00 лв. за всеки декар над 10 дка | 50,00 | |
в) над 50 дка + 2,00 лв. за всеки декар над 50 дка | 250,00 | |
12. | Удостоверение за волиер за отглеждане на дивеч | 100,00 |
13. | Удостоверение за животновъден обект, терариум, зоокът, предназначени за декоративни, екзотични животни, птици, влечуги, земноводни и членестоноги | 50,00 |
14. | Удостоверение за животновъ- ден обект за охлюви, жаби и езерен рак | 50,00 |
15. | Удостоверение за пчелин: | |
а) до 10 пчелни семейства | 5,00 | |
б) от 11 до 15 пчелни семейства | 20,00 | |
в) над 15 пчелни семейства +1,00 лв. за всяко пчелно семейство над 15 бр. | 20,00 | |
16. | Дубликат на ветеринарномедицинско удостоверение за животновъден обект | 10,00 |
17. | Удостоверение за пререгистрация без промяна на собственика и на вида на отглежданите животни или дейност на обект по т. 15 | 5,00 |
III. Такса за издаване на становище при съгласуване на проект за строителство или реконструкция на животновъден обект | ||
За издаване на становище при съгласуване на проект за строителство или реконструкция на обект | 100,00 |
IV. Такса за издаване на експертно заключение | ||
1. | Протокол на комисия за оглед и одобряване на предоставени помещения, предназначени за депа за изнасяне на животни, или карантинни помещения при внасяне на животни | 100,00 |
2. | Експертно заключение, становище по диагностика на заболяване и експертиза на суровини и храни от животински произход: | |
а) за експертно заключение по диагноза | 30,00 | |
б) за експертно ветеринарноса нитарно заключение за качество и безопасност на суровини и храни от животински произход | 40,00 |
V. Такса за издаване на сертификат за ветеринарномедицински продукт | ||
За ветеринарномедицински продукт, произведен при условията на добрата производствена практика | 15,00 |
VI. Такса за издаване на ветеринарномедицински сертификат за изнасяне на живи животни, суровини и храни от животински произход, фуражи, фуражни добавки и ветеринарномедицински продукти | ||
1. | За изнасяне на живи животни: | |
а) за еднокопитни и едър рогат добитък—на глава по | 0,55 | |
б) за свине—на глава по | 0,325 | |
в) овце, кози, агнета и ярета—на глава по | 0,175 | |
г) за кучета—на глава по | 1,05 | |
д) за птици—на глава по | 0,05 | |
е) за малки пилета, гъсета, па- тета, щрауси и др.—на глава по | 0,02 | |
ж) за разплодни яйца—за един картон | 0,01 | |
з) за живи зайци (домашни и диви)—на глава по | 0,15 | |
и) за живи риби, жаби, охлюви, раци, костенурки, змии, миди и др.—на кг нето маса по | 0,03 | |
к) за екзотични животни (лъвове, слонове и др.)—на глава по | 6,05 | |
л) за екзотични птици (папагали, канарчета и др.)—на глава по | 1,70 | |
м) за декоративни живи риби— за брой по | 0,10 | |
н) за дребни опитни животни и птици—на кафез по | 1,50 | |
о) за живи котки, предназначени за лабораторни и други опитни цели—на глава по | 1,25 | |
п) за луксозни живи котки, нутрии и бобри—на глава по | 0,975 | |
р) за зарибителен материал и оплоден хайвер—на килограм нето маса по | 0,01 | |
с) за семенна течност—на доза по | 0,10 | |
т) за зиготи—на брой по | 0,30 | |
у) за пчелни майки—на брой по | 0,10 | |
ф) за пчелни семейства—на едно семейство по | 0,325 | |
х) за бубено семе—на една кутия по | 3,00 | |
2. | За суровини и храни от животин- ски произход: | |
а) за гъши и патешки черен дроб—за всеки кг по | 0,06 | |
б) за риба и рибни продукти— за всеки кг по | 0,02 | |
в) за яйца—на каса от 180 бр. по | 0,08 | |
г) за всички останали хранителни продукти от животински произход—за всеки килограм по | 0,03 | |
3. | За технически суровини от живо- тински произход: | |
а) за мокросолени кожи, индустриални мазнини, рибно, месокостно и костно брашно, вълна, животински косми, черва, перушина, сирищна мая, рибено масло, млекозаместители, безмаслено мляко, малоценни и други животински суровини, годни за изхранване на животни, за които се изисква ветеринарен преглед, експертиза, изследване, ветеринарен сертификат или заверки—на кг нето маса по | 0,02 | |
б) за сухобезсолни кожи—за всяка по | 0,07 | |
в) за премикси от фуражни добавки, шротове, брашна, комбинирани и зърнени фуражи и др. с изключение на фуражна пшени- ца—на 10 кг по | 0,01 | |
г) за пчелен восък, прополис и пчелен прашец—на кг по | 0,03 | |
д) за кожи от катерици и зайци—за всяка кожа по | 0,01 | |
е) за всички останали ценни кожи от диви животни—за всяка кожа по | 0,03 | |
ж) за кости, рога, копита и други животински отпадъци—за всеки кг по | 0,01 | |
з) за ловни трофеи (рога, кожи, глиги)—за всеки трофей по | 20,00 | |
и) за фуражна пшеница— на 10 кг по | 0,005 | |
к) за отстрелян пернат дивеч— за 1 бр. | 0,80 | |
4. | За износ на мостри—за кг по | 1,00 |
5. | За износ на лиофилизирани закваски: | |
а) до 1 кг | 20,00 | |
б) над 1 кг за всеки следващ по | 0,02 | |
6. | За износ на ветеринарномеди- цински продукт | 15,00 |
VII. Такса за издаване на протокол от лабораторно изпитване за наличие на остатъчни количества от лекарствени субстанции и/или за- мърсители от околната среда | ||
1. | За издаване на дубликат на протокола от изпитването | 10,00 |
2. | За превод на английски език на протокола от изпитването | 10,00 |
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
history
§ 1. По смисъла на тази тарифа:
1. "Едри животни" са крави, бикове, биволи, кобили, жребци, коне, магарета, мулета, катъри, едър дивеч и приплодите им.
2. "Дребни животни" са свине майки, нерези, свине за угояване, овце, кочове, кози майки, пръчове, зайци, кучета, котки, животни за ценни кожи, дребен дивеч и приплодите им.
Заключителни разпоредби
history § 2. Тарифата се одобрява на основание чл. 14, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.