ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ХРАНИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
ДВ. бр. 15 от 16.02.2007г.
Обн., ДВ, бр. 107 от 15 ноември 2002 г., изм., ДВ, бр. 69 от 23 август 2005 г., изм., ДВ, бр. 15 от 16 февруари 2007 г.
history Чл. 1. С наредбата се определят изискванията към производителите и търговците относно състава, характеристиките и наименованията на храните със специално предназначение.
history
Чл. 2. (1) Храните със специално предназначение са храни, които поради специфичния си състав или начин на производство ясно се отграничават от храните за нормална консумация, като съответстват на заявените специфични хранителни цели и се предлагат по начин, указващ тяхното предназначение.
(2) Храните със специално предназначение трябва да съответстват на специфичните хранителни потребности на една от следните категории:
1. хора, чиито храносмилателни процеси или метаболизъм са нарушени;
2. хора в специално физиологично състояние, които поради това могат да имат специфична полза при контролирана консумация на някои вещества, съдържащи се в храните;
3. кърмачета и малки деца в добро здраве.
(3) Храните по ал. 2, т. 1 и 2 могат да се определят като "диетични".
history
Чл. 3. (1) Естеството или съставът на храните по чл. 2 трябва да бъдат такива, че те да са подходящи за специалната хранителна употреба, за която са предназначени.
(2) Храните със специално предназначение трябва да съответстват на задължителните изисквания към храните за нормална консумация по Закона за храните и нормативните актове по неговото прилагане, освен по отношение на промените, извършени в тях с цел привеждането им в съответствие с чл. 2.
history Чл. 4. Специфични изисквания към групите храни със специално предназначение, посочени в приложение № 1, се определят с отделни наредби.
history
Чл. 5. (1) От категориите вещества по приложение № 2, добавяни за специални хранителни цели, при производството на храни със специално предназначение могат да се използват само веществата, посочени в съответната категория.
(2) При производството на храни със специално предназначение могат да се използват и други вещества за специални хранителни цели, които не принадлежат към категориите вещества по приложение № 2.
(3) Използването на химичните вещества по приложение № 2 трябва да съответства на изискванията на наредбите по чл. 4.
(4) Използването на вещества, добавяни за специални хранителни цели в храните със специално предназначение, трябва да осигурява производството на безопасни храни, които задоволяват специфичните хранителни потребности на лицата, за които са предназначени.
(5) Министърът на здравеопазването може да изисква от производителя или вносителя да представи научни изследвания и данни за използването на вещества, добавяни за специални хранителни цели. Ако такива изследвания и данни се съдържат в научна публикация, достатъчно е да се предостави информация за нея.
history
Чл. 6. (1) За веществата по приложение № 2 се прилагат критериите за чистота, определени със Закона за храните и нормативните актове по прилагането му.
(2) За веществата по приложение № 2, за които не са определени критерии за чистота, се прилагат общоприетите критерии за чистота, определени от Европейската фармакопея, Смесения експертен комитет на ФАО/СЗO по хранителните добавки и други подобни международни организации.
history
Чл. 7. (1) При етикетиране, представяне и рекламиране на храните по чл. 2 не се допускат хранителни претенции, че тези храни притежават качества за профилактика или лечение на заболявания, както и да внушават такива свойства.
(2) Изискванията по ал. 1 не се отнасят за предоставянето на полезна информация или препоръки, предназначени за специалисти в областта на медицината, храненето и фармацията.
history
Чл. 8. (1) Наименованието, под което се продават продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 1 и 2, трябва да се придружава от информация за специфичните им хранителни характеристики.
(2) Наименованието, под което се продават продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 3, трябва да се придружава от информация за тяхното предназначение.
(3) При етикетирането на храните, предназначени за специални цели, за които няма наредба по чл. 4, допълнително се обявяват следните данни:
1. информация за качествения и количествения състав или за специален производствен процес, който придава на храната специфични хранителни характеристики;
2. енергийна стойност, изразена в килоджаули (kJ) и килокалории (kcal), съдържание на въглехидрати, белтъци и мазнини на 100 грама (g) или 100 милилитра (ml) от продукта във вида, в който се продава, и там, където е подходящо - за определено количество от продукта, както се предлага за консумация; когато енергийната стойност на продукта е по-малка от 50 kJ (12 kcal) на 100 g или 100 ml, това може да бъде означено съответно с думите "енергийна стойност по-малка от 50 kJ (12 kcal) на 100 g" или "енергийна стойност по-малка от 50 kJ (12 kcal) на 100 ml".
(4) Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), се прилага за продуктите по чл. 2 при спазване на изискванията по ал. 1 - 3 и на наредбите по чл. 4.
history Чл. 9. Храните със специално предназначение се предлагат на потребителите предварително опаковани, като опаковката трябва напълно да покрива продуктите.
history
Чл. 10. (1) Когато храни със специално предназначение, които не принадлежат към една от групите по приложение № 1, се пускат на пазара за първи път, производителят или вносителят изпраща в Министерството на здравеопазването модел на етикета на продукта.
(2) За храни със специално предназначение, които не принадлежат към една от групите по приложение № 1, министърът на здравеопазването може да изиска от производителя или вносителя да представи научно изследване и данни, които установяват съответствието на продукта с изискванията на чл. 2, заедно с информацията по чл. 8, ал. 3, т. 1. Ако такива изследвания и данни се съдържат в научна публикация, достатъчно е да се предостави информация за нея.
history Чл. 11. Когато се установи, че храна със специално предназначение, която не принадлежи към една от групите по приложение № 1, не отговаря на изискванията на чл. 2, ал. 1 или е опасна за човешкото здраве, съответната храна може да бъде спряна от продажба и изтеглена от пазара.
Преходни и Заключителни разпоредби
history § 1. Наредбата влиза в сила от 1 април 2004 г.
history
§ 2. (1)(Предишен текст на § 2, ДВ, бр. 69 от 2005 г.) Забранява се продажбата на продукти, които не отговарят на изискванията на наредбата, след 1 април 2004 г.
(2) (Нова, ДВ, бр. 69 от 2005 г.) До 31 декември 2006 г. могат да се предлагат на пазара храни със специално предназначение, в състава на които са вложени веществата по приложение № 3, при условие че липсват данни за неблагоприятно въздействие на тези вещества при употребата им в храни със специално предназначение.
history § 3. Контролът по изпълнение на изискванията на наредбата се осъществява от органите на държавния контрол по Закона за храните.
history § 4. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 26 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ХРАНИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 249 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г.
(ОБН., ДВ, БР. 15 ОТ 2007 Г.)
history § 2. С постановлението се въвеждат изискванията на Директива 2006/34/ЕС относно изменение на приложението на Директива 2001/15/ЕС за включване на някои вещества в храните със специално предназначение.
history Приложение № 1 към чл. 4
history
Групи храни със специално предназначение
1. Храни за кърмачета.
2. Храни на зърнена основа и детски храни, предназначени за кърмачета и малки деца.
3. Храни, предназначени за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло.
4. Диетични храни за специални медицински цели.
5. Храни, предназначени за употреба при интензивно мускулно натоварване, особено при спортисти.
6. Храни, предназначени за лица с нарушения на въглехидратната обмяна (диабет).
history
ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 КЪМ ЧЛ. 5, АЛ. 1
(Изм., ДВ, бр. 69 от 2005 г., изм. и доп., ДВ, бр. 15 от 2007 г.)
history
Вещества, които могат да се добавят за специални хранителни цели в храни със специално предназначение
- "ДХСМЦ" са диетични храни за специални медицински цели (група 4 съгласно приложение № 1).
- "Всички ХСП" са храни със специално предназначение, включително ДХСМЦ, с изключение на храните за кърмачета, храните на зърнена основа и детски храни, предназначени за кърмачета и малки деца (групи 1 и 2 съгласно приложение № 1).
Вещество | Условия | |
за употреба | ||
Всички | ДХСМЦ | |
ХСП | ||
1 | 2 | 3 |
Категория 1. Витамини | ||
ВИТАМИН А | ||
- ретинол | х | |
- ретинил ацетат | х | |
- ретинил палмитат | х | |
- бета-каротин | х | |
ВИТАМИН D | ||
- холекалциферол | х | |
- ергокалциферол | х | |
ВИТАМИН Е | ||
- D-алфа-токоферол | х | |
- DL-алфа-токоферол | х | |
- D-алфа-токоферил ацетат | х | |
- DL-алфа-токоферил ацетат | х | |
- D-алфа-токоферил кисел | ||
сукцинат | х | |
ВИТАМИН К | ||
- филохинон (фитоменадион) | х | |
ВИТАМИН В1 | ||
- тиамин хидрохлорид | х | |
- тиамин мононитрат | х | |
ВИТАМИН В2 | ||
- рибофлавин | х | |
- натриев рибофлавин 5'-фосфат | х | |
НИАЦИН | ||
- никотинова киселина | х | |
- никотинамид | х | |
ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА | ||
- калциев D-пантотенат | х | |
- натриев D-пантотенат | х | |
- декспантенол | х | |
ВИТАМИН В6 | ||
- пиридоксин хидрохлорид | х | |
- пиридоксин 5'-фосфат | х | |
- пиридоксин дипалмитат | х | |
ФОЛАТ | ||
- птероилмоноглутаминова киселина | х | |
- калциев-L-метилфолат | х | |
ВИТАМИН В12 | ||
- цианокобаламин | х | |
- хидроксокобаламин | х | |
БИОТИН | ||
- D-биотин | х | |
ВИТАМИН С | ||
- L-аскорбинова киселина | х | |
- натриев-L-аскорбат | х | |
- калциев-L-аскорбат | х | |
- калиев-L-аскорбат | х | |
- L-аскорбил - 6-палмитат | х | |
Категория 2. Минерални вещества | ||
КАЛЦИЙ | ||
- калциев карбонат | х | |
- калциев хлорид | х | |
- калциеви соли на лимонената | ||
киселина | х | |
- калциев глюконат | х | |
- калциев глицерофосфат | х | |
- калциев лактат | х | |
- калциеви соли на ортофосфор- | ||
на киселина | х | |
- калциев хидроксид | х | |
- калциев оксид | х | |
(нов ред, ДВ, бр. 69 от 2005 г.) | ||
- калциев сулфат | x | |
МАГНЕЗИЙ | ||
- магнезиев ацетат | х | |
- магнезиев карбонат | х | |
- магнезиев хлорид | х | |
- магнезиеви соли на лимоне- | ||
ната киселина | х | |
- магнезиев глюконат | х | |
- магнезиев глицерофосфат | х | |
- магнезиеви соли на ортофос- | ||
форната киселина | х | |
- магнезиев лактат | х | |
- магнезиев хидроксид | х | |
- магнезиев оксид | х | |
- магнезиев сулфат | х | |
- магнезиев-L-аспартат | х | |
ЖЕЛЯЗО | ||
- железен (II) карбонат | х | |
- железен (II) цитрат | х | |
- железен (III)-амониев цитрат | х | |
- железен (II) глюконат | х | |
- железен (II) фумарат | х | |
- натриево-железен (III) | ||
дифосфат | х | |
- железен (II) лактат | х | |
- железен (II) сулфат | х | |
- железен (III) дифосфат | ||
(железен III пирофосфат) | х | |
- железен (III) захарат | х | |
- елементарно желязо | ||
(карбонилно+електролитно + | ||
редуциран водород) | х | |
- железен бисглицинат | х | |
МЕД | ||
- меден (II) карбонат | х | |
- меден (II) цитрат | х | |
- меден (II) глюконат | х | |
- меден (II) сулфат | х | |
- мед-лизинов комплекс | х | |
ЙОД | ||
- калиев йодид | х | |
- калиев йодат | х | |
- натриев йодид | х | |
- натриев йодат | х | |
ЦИНК | ||
- цинков ацетат | х | |
- цинков хлорид | х | |
- цинков цитрат | х | |
- цинков глюконат | х | |
- цинков лактат | х | |
- цинков оксид | х | |
- цинков карбонат | х | |
- цинков сулфат | х | |
МАНГАН | ||
- манганов карбонат | х | |
- манганов хлорид | х | |
- манганов цитрат | х | |
- манганов глюконат | х | |
- манганов глицерофосфат | х | |
- манганов сулфат | х | |
НАТРИЙ | ||
- натриев бикарбонат | х | |
- натриев карбонат | х | |
- натриев хлорид | х | |
- натриев цитрат | х | |
- натриев глюконат | х | |
- натриев лактат | х | |
- натриев хидроксид | х | |
- натриеви соли на ортофос- | ||
форната киселина | х | |
КАЛИЙ | ||
- калиев бикарбонат | х | |
- калиев карбонат | х | |
- калиев хлорид | х | |
- калиев цитрат | х | |
- калиев глюконат | х | |
- калиев глицерофосфат | х | |
- калиев лактат | х | |
- калиев хидроксид | х | |
- калиеви соли на ортофос- | ||
форната киселина | х | |
СЕЛЕН | ||
- натриев селенат | х | |
- натриев хидроген селенит | х | |
- натриев селенит | х | |
ХРОМ (III) и неговите | ||
хексахидрати | ||
- хлорид | х | |
- сулфат | х | |
МОЛИБДЕН (VI) | ||
- амониев молибдат | х | |
- натриев молибдат | х | |
ФЛУОР | ||
- калиев флуорид | х | |
- натриев флуорид | х | |
Категория 3. Аминокиселини | ||
- L-аланин | х | |
- L-аргинин | х | |
- L-аспарагинова киселина | х | |
- L-цитрулин | х | |
- L-цистеин | х | |
- цистин | х | |
- L-хистидин | х | |
- L-глутаминова киселина | х | |
- L-глутамин | х | |
- глицин | х | |
- L-изолевцин | х | |
- L-левцин | х | |
- L-лизин | х | |
- L-лизин ацетат | х | |
- L-метионин | х | |
- L-орнитин | х | |
- L-фенилаланин | х | |
- L-пролин | х | |
- L-треонин | х | |
- L-триптофан | х | |
- L-тирозин | х | |
- L-валин | х | |
- L-серин | x | |
- L-аргинин-L-аспартат | x | |
- L-лизин-L-аспартат | x | |
- L-лизин-L-глутамат | x | |
- N-ацетил-L-цистеин | x | |
- N-ацетил-L-метионин | x | |
x | ||
в продукти, | ||
предназначе- | ||
ни за лица на | ||
възраст над | ||
една година | ||
При необходимост могат да се из- | ||
ползват и натриеви, калиеви, кал- | ||
циеви и магнезиеви соли, както и | ||
хидрохлориди на аминокиселините | ||
Категория 4. Карнитин и таурин | ||
- L-карнитин | х | |
- L-карнитин хидрохлорид | х | |
- таурин | х | |
- L-карнитин-L-тартарат | x | |
Категория 5. Нуклеотиди | ||
- аденозин 5'-фосфорна | ||
киселина (АМФ) | х | |
- натриеви соли на АМФ | х | |
- цитидин 5'-монофосфорна | ||
киселина (ЦМФ) | х | |
- натриеви соли на ЦМФ | х | |
- гуанозин 5'-фосфорна | ||
киселина (ГМФ) | х | |
- натриеви соли на ГМФ | х | |
- инозин 5'-фосфорна киселина | ||
(ИМФ) | х | |
- натриеви соли на ИМФ | х | |
- уридин 5'-фосфорна киселина | ||
(УМФ) | х | |
- натриеви соли на УМФ | х | |
Категория 6. Холин и инозитол | ||
- холин | х | |
- холин хлорид | х | |
- холин битартарат | х | |
- холин цитрат | х | |
- инозитол | х | |
history
ПРИЛОЖЕНИЕ № 3 КЪМ § 2, АЛ. 2
(Ново, ДВ, бр. 69 от 2005 г.)
history
Вещества, които са добавени за специфични хранителни цели в храни със специално предназначение
Категория 1. Витамини
ВИТАМИН E
- D-алфа-токофенил полиетилен гликол 1000 сукцинат
Категория 2. Минерални вещества
БОР
- борна киселина
- натриев борат
КАЛЦИЙ
- аминокиселинен хелат на калций
- калциев пидолат
ХРОМ
- аминокиселинен хелат на хром
МЕД
- аминокиселинен хелат на мед
ЖЕЛЯЗО
- железен хидроокис
- железен пидолат
- аминокиселинен хелат на желязо
СЕЛЕН
- обогатена мая
МАГНЕЗИЙ
- аминокиселинен хелат на магнезий
- магнезиев пидолат
МАНГАН
- аминокиселинен хелат на манган
ЦИНК
- аминокиселинен хелат на цинк.