Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове - отменени > Наредби > НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ХРАНИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Документът има по-нова версия, която е достъпна само за абонати.

НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ХРАНИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

ДВ. бр. 15 от 16.02.2007г.

Обн., ДВ, бр. 107 от 15 ноември 2002 г., изм., ДВ, бр. 69 от 23 август 2005 г., изм., ДВ, бр. 15 от 16 февруари 2007 г.

 

history Чл. 1. С наредбата се определят изискванията към производителите и търговците относно състава, характеристиките и наименованията на храните със специално предназначение.

history Чл. 2. (1) Храните със специално предназначение са храни, които поради специфичния си състав или начин на производство ясно се отграничават от храните за нормална консумация, като съответстват на заявените специфични хранителни цели и се предлагат по начин, указващ тяхното предназначение.
(2) Храните със специално предназначение трябва да съответстват на специфичните хранителни потребности на една от следните категории:
1. хора, чиито храносмилателни процеси или метаболизъм са нарушени;
2. хора в специално физиологично състояние, които поради това могат да имат специфична полза при контролирана консумация на някои вещества, съдържащи се в храните;
3. кърмачета и малки деца в добро здраве.
(3) Храните по ал. 2, т. 1 и 2 могат да се определят като "диетични".

history Чл. 3. (1) Естеството или съставът на храните по чл. 2 трябва да бъдат такива, че те да са подходящи за специалната хранителна употреба, за която са предназначени.
(2) Храните със специално предназначение трябва да съответстват на задължителните изисквания към храните за нормална консумация по Закона за храните и нормативните актове по неговото прилагане, освен по отношение на промените, извършени в тях с цел привеждането им в съответствие с чл. 2.

history Чл. 4. Специфични изисквания към групите храни със специално предназначение, посочени в приложение № 1, се определят с отделни наредби.

history Чл. 5. (1) От категориите вещества по приложение № 2, добавяни за специални хранителни цели, при производството на храни със специално предназначение могат да се използват само веществата, посочени в съответната категория.
(2) При производството на храни със специално предназначение могат да се използват и други вещества за специални хранителни цели, които не принадлежат към категориите вещества по приложение № 2.
(3) Използването на химичните вещества по приложение № 2 трябва да съответства на изискванията на наредбите по чл. 4.
(4) Използването на вещества, добавяни за специални хранителни цели в храните със специално предназначение, трябва да осигурява производството на безопасни храни, които задоволяват специфичните хранителни потребности на лицата, за които са предназначени.
(5) Министърът на здравеопазването може да изисква от производителя или вносителя да представи научни изследвания и данни за използването на вещества, добавяни за специални хранителни цели. Ако такива изследвания и данни се съдържат в научна публикация, достатъчно е да се предостави информация за нея.

history Чл. 6. (1) За веществата по приложение № 2 се прилагат критериите за чистота, определени със Закона за храните и нормативните актове по прилагането му.
(2) За веществата по приложение № 2, за които не са определени критерии за чистота, се прилагат общоприетите критерии за чистота, определени от Европейската фармакопея, Смесения експертен комитет на ФАО/СЗO по хранителните добавки и други подобни международни организации.

history Чл. 7. (1) При етикетиране, представяне и рекламиране на храните по чл. 2 не се допускат хранителни претенции, че тези храни притежават качества за профилактика или лечение на заболявания, както и да внушават такива свойства.
(2) Изискванията по ал. 1 не се отнасят за предоставянето на полезна информация или препоръки, предназначени за специалисти в областта на медицината, храненето и фармацията.

history Чл. 8. (1) Наименованието, под което се продават продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 1 и 2, трябва да се придружава от информация за специфичните им хранителни характеристики.
(2) Наименованието, под което се продават продуктите по чл. 2, ал. 2, т. 3, трябва да се придружава от информация за тяхното предназначение.
(3) При етикетирането на храните, предназначени за специални цели, за които няма наредба по чл. 4, допълнително се обявяват следните данни:
1. информация за качествения и количествения състав или за специален производствен процес, който придава на храната специфични хранителни характеристики;
2. енергийна стойност, изразена в килоджаули (kJ) и килокалории (kcal), съдържание на въглехидрати, белтъци и мазнини на 100 грама (g) или 100 милилитра (ml) от продукта във вида, в който се продава, и там, където е подходящо - за определено количество от продукта, както се предлага за консумация; когато енергийната стойност на продукта е по-малка от 50 kJ (12 kcal) на 100 g или 100 ml, това може да бъде означено съответно с думите "енергийна стойност по-малка от 50 kJ (12 kcal) на 100 g" или "енергийна стойност по-малка от 50 kJ (12 kcal) на 100 ml".
(4) Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с Постановление № 136 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), се прилага за продуктите по чл. 2 при спазване на изискванията по ал. 1 - 3 и на наредбите по чл. 4.

history Чл. 9. Храните със специално предназначение се предлагат на потребителите предварително опаковани, като опаковката трябва напълно да покрива продуктите.

history Чл. 10. (1) Когато храни със специално предназначение, които не принадлежат към една от групите по приложение № 1, се пускат на пазара за първи път, производителят или вносителят изпраща в Министерството на здравеопазването модел на етикета на продукта.
(2) За храни със специално предназначение, които не принадлежат към една от групите по приложение № 1, министърът на здравеопазването може да изиска от производителя или вносителя да представи научно изследване и данни, които установяват съответствието на продукта с изискванията на чл. 2, заедно с информацията по чл. 8, ал. 3, т. 1. Ако такива изследвания и данни се съдържат в научна публикация, достатъчно е да се предостави информация за нея.

history Чл. 11. Когато се установи, че храна със специално предназначение, която не принадлежи към една от групите по приложение № 1, не отговаря на изискванията на чл. 2, ал. 1 или е опасна за човешкото здраве, съответната храна може да бъде спряна от продажба и изтеглена от пазара.

Преходни и Заключителни разпоредби

history § 1. Наредбата влиза в сила от 1 април 2004 г.

history § 2. (1)(Предишен текст на § 2, ДВ, бр. 69 от 2005 г.) Забранява се продажбата на продукти, които не отговарят на изискванията на наредбата, след 1 април 2004 г.
(2) (Нова, ДВ, бр. 69 от 2005 г.) До 31 декември 2006 г. могат да се предлагат на пазара храни със специално предназначение, в състава на които са вложени веществата по приложение № 3, при условие че липсват данни за неблагоприятно въздействие на тези вещества при употребата им в храни със специално предназначение.

history § 3. Контролът по изпълнение на изискванията на наредбата се осъществява от органите на държавния контрол по Закона за храните.

history § 4. Наредбата се приема на основание чл. 4 от Закона за храните.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 26 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ХРАНИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 249 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ОБН., ДВ, БР. 15 ОТ 2007 Г.)

history § 2. С постановлението се въвеждат изискванията на Директива 2006/34/ЕС относно изменение на приложението на Директива 2001/15/ЕС за включване на някои вещества в храните със специално предназначение.

history Приложение № 1 към чл. 4

history Групи храни със специално предназначение
1. Храни за кърмачета.
2. Храни на зърнена основа и детски храни, предназначени за кърмачета и малки деца.
3. Храни, предназначени за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло.
4. Диетични храни за специални медицински цели.
5. Храни, предназначени за употреба при интензивно мускулно натоварване, особено при спортисти.
6. Храни, предназначени за лица с нарушения на въглехидратната обмяна (диабет).

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 КЪМ ЧЛ. 5, АЛ. 1
(Изм., ДВ, бр. 69 от 2005 г., изм. и доп., ДВ, бр. 15 от 2007 г.)

history Вещества, които могат да се добавят за специални хранителни цели в храни със специално предназначение
- "ДХСМЦ" са диетични храни за специални медицински цели (група 4 съгласно приложение № 1).
- "Всички ХСП" са храни със специално предназначение, включително ДХСМЦ, с изключение на храните за кърмачета, храните на зърнена основа и детски храни, предназначени за кърмачета и малки деца (групи 1 и 2 съгласно приложение № 1).

ВеществоУсловия
за употреба
ВсичкиДХСМЦ
ХСП
123
Категория 1. Витамини
ВИТАМИН А
- ретинолх
- ретинил ацетатх
- ретинил палмитатх
- бета-каротинх
ВИТАМИН D
- холекалциферолх
- ергокалциферолх
ВИТАМИН Е
- D-алфа-токоферолх
- DL-алфа-токоферолх
- D-алфа-токоферил ацетатх
- DL-алфа-токоферил ацетатх
- D-алфа-токоферил кисел
сукцинатх
ВИТАМИН К
- филохинон (фитоменадион)х
ВИТАМИН В1
- тиамин хидрохлоридх
- тиамин мононитратх
ВИТАМИН В2
- рибофлавинх
- натриев рибофлавин 5'-фосфатх
НИАЦИН
- никотинова киселинах
- никотинамидх
ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА
- калциев D-пантотенатх
- натриев D-пантотенатх
- декспантенолх
ВИТАМИН В6
- пиридоксин хидрохлоридх
- пиридоксин 5'-фосфатх
- пиридоксин дипалмитатх
ФОЛАТ
- птероилмоноглутаминова киселинах
- калциев-L-метилфолатх
ВИТАМИН В12
- цианокобаламинх
- хидроксокобаламинх
БИОТИН
- D-биотинх
ВИТАМИН С
- L-аскорбинова киселинах
- натриев-L-аскорбатх
- калциев-L-аскорбатх
- калиев-L-аскорбатх
- L-аскорбил - 6-палмитатх
Категория 2. Минерални вещества
КАЛЦИЙ
- калциев карбонатх
- калциев хлоридх
- калциеви соли на лимонената
киселинах
- калциев глюконатх
- калциев глицерофосфатх
- калциев лактатх
- калциеви соли на ортофосфор-
на киселинах
- калциев хидроксидх
- калциев оксидх
(нов ред, ДВ, бр. 69 от 2005 г.)
- калциев сулфатx
МАГНЕЗИЙ
- магнезиев ацетатх
- магнезиев карбонатх
- магнезиев хлоридх
- магнезиеви соли на лимоне-
ната киселинах
- магнезиев глюконатх
- магнезиев глицерофосфатх
- магнезиеви соли на ортофос-
форната киселинах
- магнезиев лактатх
- магнезиев хидроксидх
- магнезиев оксидх
- магнезиев сулфатх
- магнезиев-L-аспартатх
ЖЕЛЯЗО
- железен (II) карбонатх
- железен (II) цитратх
- железен (III)-амониев цитратх
- железен (II) глюконатх
- железен (II) фумаратх
- натриево-железен (III)
дифосфатх
- железен (II) лактатх
- железен (II) сулфатх
- железен (III) дифосфат
(железен III пирофосфат)х
- железен (III) захаратх
- елементарно желязо
(карбонилно+електролитно +
редуциран водород)х
- железен бисглицинатх
МЕД
- меден (II) карбонатх
- меден (II) цитратх
- меден (II) глюконатх
- меден (II) сулфатх
- мед-лизинов комплекс х
ЙОД
- калиев йодидх
- калиев йодатх
- натриев йодидх
- натриев йодатх
ЦИНК
- цинков ацетатх
- цинков хлоридх
- цинков цитратх
- цинков глюконатх
- цинков лактатх
- цинков оксидх
- цинков карбонатх
- цинков сулфатх
МАНГАН
- манганов карбонатх
- манганов хлоридх
- манганов цитратх
- манганов глюконатх
- манганов глицерофосфатх
- манганов сулфатх
НАТРИЙ
- натриев бикарбонатх
- натриев карбонатх
- натриев хлоридх
- натриев цитратх
- натриев глюконатх
- натриев лактатх
- натриев хидроксидх
- натриеви соли на ортофос-
форната киселинах
КАЛИЙ
- калиев бикарбонатх
- калиев карбонатх
- калиев хлоридх
- калиев цитратх
- калиев глюконатх
- калиев глицерофосфатх
- калиев лактатх
- калиев хидроксидх
- калиеви соли на ортофос-
форната киселинах
СЕЛЕН
- натриев селенатх
- натриев хидроген селенитх
- натриев селенитх
ХРОМ (III) и неговите
хексахидрати
- хлоридх
- сулфатх
МОЛИБДЕН (VI)
- амониев молибдатх
- натриев молибдатх
ФЛУОР
- калиев флуоридх
- натриев флуоридх
Категория 3. Аминокиселини
- L-аланинх
- L-аргининх
- L-аспарагинова киселинах
- L-цитрулинх
- L-цистеинх
- цистинх
- L-хистидинх
- L-глутаминова киселинах
- L-глутаминх
- глицинх
- L-изолевцинх
- L-левцинх
- L-лизинх
- L-лизин ацетатх
- L-метионинх
- L-орнитинх
- L-фенилаланинх
- L-пролинх
- L-треонинх
- L-триптофанх
- L-тирозинх
- L-валинх
- L-серинx
- L-аргинин-L-аспартатx
- L-лизин-L-аспартатx
- L-лизин-L-глутаматx
- N-ацетил-L-цистеинx
- N-ацетил-L-метионинx
x
в продукти,
предназначе-
ни за лица на
възраст над
една година
При необходимост могат да се из-
ползват и натриеви, калиеви, кал-
циеви и магнезиеви соли, както и
хидрохлориди на аминокиселините
Категория 4. Карнитин и таурин
- L-карнитинх
- L-карнитин хидрохлоридх
- тауринх
- L-карнитин-L-тартаратx
Категория 5. Нуклеотиди
- аденозин 5'-фосфорна
киселина (АМФ)х
- натриеви соли на АМФх
- цитидин 5'-монофосфорна
киселина (ЦМФ)х
- натриеви соли на ЦМФх
- гуанозин 5'-фосфорна
киселина (ГМФ)х
- натриеви соли на ГМФх
- инозин 5'-фосфорна киселина
(ИМФ)х
- натриеви соли на ИМФх
- уридин 5'-фосфорна киселина
(УМФ)х
- натриеви соли на УМФх
Категория 6. Холин и инозитол
- холинх
- холин хлоридх
- холин битартаратх
- холин цитратх
- инозитолх

history ПРИЛОЖЕНИЕ № 3 КЪМ § 2, АЛ. 2
(Ново, ДВ, бр. 69 от 2005 г.)

history Вещества, които са добавени за специфични хранителни цели в храни със специално предназначение
Категория 1. Витамини
ВИТАМИН E
- D-алфа-токофенил полиетилен гликол 1000 сукцинат
Категория 2. Минерални вещества
БОР
- борна киселина
- натриев борат
КАЛЦИЙ
- аминокиселинен хелат на калций
- калциев пидолат
ХРОМ
- аминокиселинен хелат на хром
МЕД
- аминокиселинен хелат на мед
ЖЕЛЯЗО
- железен хидроокис
- железен пидолат
- аминокиселинен хелат на желязо
СЕЛЕН
- обогатена мая
МАГНЕЗИЙ
- аминокиселинен хелат на магнезий
- магнезиев пидолат
МАНГАН
- аминокиселинен хелат на манган
ЦИНК
- аминокиселинен хелат на цинк.


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...