Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове - отменени > Други нормативни актове > ТАРИФА ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКА СЛУЖБА ПО ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Документът има по-нова версия, която е достъпна само за абонати.

ТАРИФА ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКА СЛУЖБА ПО ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ

ДВ. бр. 87 от 05.10.2004г.

Обн. ДВ. бр.78 от 13 Август 2002г., изм. ДВ. бр.87 от 5 Октомври 2004г.

 

Раздел I.
Такси, събирани при осъществяване на лечебна ветеринарномедицинска дейност

history Чл. 1. При осъществяване на лечебна дейност се събират следните такси:

ДейностЛевoве
по
ред
123
I. Диагностични прегледи
и манипулации
А. Общ клинично-диагностичен преглед
1.На еднокопитно животно6,00
2.На еднокопитно животно до една година5,00
3.На едро преживно животно6,00
4.На едро преживно животно - до една
година5,00
5.На дребно преживно животно4,00
6.На свиня и нерез4,00
7.На прасе до 3 месеца и на заек2,00
8.На животно с ценна кожа, дивеч и
животно от зоопарк7,00
9.На птица1,05
10.На риба2,00
11.На куче5,00
12.На котка3,00
13.На пчелно семейство0,80
14.На буби от копринена пеперуда -
за една кутия1,30
15.Консултация5,00
Б. Общ клинично-диагностичен преглед на стадо и съставяне на оздравителен план
1.На едри животни до 10 бр.24,00
2.За всяко следващо едро животно над
10 бр. по1,00
3.На дребни животни до 20 бр.30,00
4.За всяко следващо дребно животно над
20 бр. по0,50
5.На птици до 200 бр. - стадна диагностика15,00
6.На птици над 200 бр. за всеки следващи
100 бр. по2,50
7.На риби (стадна диагностика) - едно
стопанство40,00
В. Общ клиничен преглед преди издаване на ветеринарномедицинско свидетелство или ветеринарен сертификат
1.За едри животни:
а)до 5 бр. - за едно животно по6,00
б)от 6 до 100 бр. - при групов преглед40,00
в)над 100 бр. - при групов преглед80,00
2.За дребни животни:
а)до 5 бр. - за едно животно4,00
б)от 6 до 100 бр. - при групов преглед25,00
в)над 100 бр. - при групов преглед40,00
3.За птици:
а)до 100 бр. птици - за една птица по0,04
б)от 101 до 500 бр.8,00
в)от 501 до 1000 бр.15,00
г)от 1001 до 5000 бр.25,00
д)над 5000 бр.35,00
е)малки пилета (гъсета, патета,
щрауси и др.)0,01
ж)разплодни яйца - за един картон0,05
4.За риби и молюски - на 1 кг по0,01
5.За пчелни семейства:
а)до 10 бр. - за едно пчелно семейство по0,80
б)от 11 до 20 пчелни семейства10,00
в)над 20 пчелни семейства - 20,00 лв. +
0,10 лв. за всеки кошер над 20 бр.
6.За буби от копринена пеперуда над
5 бр. - за една кутия по0,55
II. Специални диагностични изследвания
1.Туберкулинизация на едро преживно
животно и свиня3,00
2.Диференциална туберкулинизация на
едро преживно животно4,00
3.Туберкулинизация на птица0,15
4.Гинекологично изследване на едро
животно9,20
5.Ректално изследване на едро животно7,20
6.Ректално изследване на едро животно
за бременност5,00
7.Изследване за бременност с ултразвук9,00
8.Гинекологично изследване на дребно
животно3,00
9.Мануално изследване за бременност
на дребно животно2,40
10.Гинекологично изследване на кучка3,00
11.Гинекологично изследване на котка1,80
12.Изследване за бременност на кучка,
котка4,00
13.Гинекологично изследване на дивеч,
животно от зоопарк, животно с ценна
кожа и др.6,00
14.Изследване за бременност на дивеч,
животно от зоопарк, животно с ценна
кожа и др.7,00
15.Изследвания на вимето, включително
вземане на проба, мляко - всички
видове животни3,00
16.Изследване за куцота при едро и
дребно животно1,80
17.Изследване за скрити недостатъци
на едро животно7,20
18.Изследване за скрити недостатъци
на дребно животно3,00
19.Изследване за скрити недостатъци
на куче, котка4,20
20.Изследване за скрити недостатъци
на птица0,90
21.Андрологични изследвания на едро
животно7,20
22.Андрологични изследвания на
дребно животно4,00
23.Андрологични изследвания на
куче и котарак4,20
24.Рентгеноскопия8,00
25.Рентгенография6,00
III. Клинични, диагностични, профилактични и терапевтични манипулации за едно животно
1.Поставяне на инжекции - интракутанно,
субкутанно, интрамускулно0,80
2.Поставяне на инжекции - субконюнкти-
вално, паралумбално и интравенозно1,50
3.Поставяне на инжекции - интра-
трахеално, интраартикуларно, епиду-
рално - за едно едро и дребно животно3,00
4.Промиване и аплициране на лекарствено
средство при всички видове животни -
интравезикално, интрамамарно и
перорално - за едно животно2,00
5.Терапевтично кръвопускане на едро
животно3,60
6.Терапевтично кръвопускане на дребно
животно2,40
7.Вземане на кръвна проба1,50
8.Кръвопреливане при всички видове
животни5,00
9.Каутеризация при всички видове
животни4,00
10.Поставяне на свещи, таблети, прахо-
видни смеси и др. в матката или
ректума на едро животно3,60
11.Поставяне на свещи, таблети, прахо-
видни смеси и др. в матката или ректума
на дребно животно2,50
12.Източване на маточни секрети, екскрети
и лохии - промиване на матката, апли-
циране на лекарствени средства на едро
животно6,00
13.Източване на маточни секрети, екскрети
и лохии - промиване на матката, апли-
циране на лекарствени средства на
дребно животно4,00
14.Поставяне на медикаменти във вимето -
за всяка цицка поотделно0,40
15.Клизма на дебело черво за едно:
а) дребно животно3,60
б) едро животно4,80
16.Катетеризиране на органи, кухини и
кръвоносни съдове на едро животно4,80
17.Катетеризиране на органи, кухини и
кръвоносни съдове на дребно животно3,30
18.Троакиране на едро животно6,00
19.Троакиране на дребно животно3,60
20.Вкарване на хранопроводно-стомашна
сонда3,00
21.Поставяне на феромагнити при говедо2,40
22.Инхалация0,80
23.Компрес1,80
24.Ларингоскопия, гастроскопия,
цистоскопия5,60
25.Изследване на устната кухина,
фаринкс, ларинкс2,40
26.Външно кутанно аплициране - втриване0,75
27.Физиотерапия с различни уреди - един
сеанс за всички видове животни4,50
28.Интрамамарна инфузия на въздух
при родилна пареза на преживни животни3,00
29.Умъртвяване (ефтаназия)6,00
30.Вагинално изследване3,60
31.Изследване на сърце и кръвообращение4,80
32.Изследване на очи и зрение2,10
33.Изследване на уши и слух2,10
34.Промиване на стомаха6,00
35.Биопсия от вътрешни органи и кости5,00
36.Взимане на секрет от нос, уста, фаринкс,
ларинкс и трахея1,80
37.Вземане на смивка от препуциум1,80
38.Вземане на проба от урина без катетър0,60
39.Експресна диагностика с използване
на тестове, включително за мастит1,80
40.Вземане на средна проба от фураж0,70
41.Извършване на бърз тест за наличие
на нитрат и нитрит0,60
42.Вземане на фекална проба от едро
животно0,60
43.Вземане на фекална проба от дребно
животно0,30
44.Вземане на фекална проба от птица0,15
45.Аутопсия на птица1,80
46.Аутопсия на птичи ембриони - за
един брой0,80
47.Аутопсия на едро животно25,50
48.Аутопсия на дребно животно9,60
49.Аутопсия на прасе до 3 месеца6,30
50.Аутопсия на куче, котка10,00
51.Аутопсия на фетуси от всички видове
животни10,00
52.Аутопсия на дивеч:
а) едро животно30,00
б) дребно животно15,00
53.Секция на глава12,00
54.Секция на вътрешни органи5,00
55.Вземане на проба от вода и риба за
изследване2,00
56.Маркиране с ушна марка1,00
57.Маркиране чрез татуиране:
а) дребно животно1,80
б) едро животно3,80
58.Поставяне на пръстен или друга трайна
маркировка на птица0,60
59.Поставяне на търговска ушна марка
на дребно преживно, предназначено за
износ животно - за едно животно1,00
60.Стригане:
а)на куче10,00
б)на грива3,00
в)на различни екзотични животни в
зоопаркове10,00
IV. Профилактични и терапевтични мероприятия на стада животни
1.Аерозолно ваксиниране или терапев-
тично приложение на лекарствени
средства:
а) до 10 бр. птици - общо1,20
б) до 1000 бр. птици в стопанство -
за една птица по0,025
в) над 1000 бр. птици в стопанство -
за една птица по0,03
г) над 20 000 бр. птици в стопанство -
за една птица по0,02
2.Прилагане на ваксини или лекарствени
средства с водата - за една птица0,02
3.Прилагане на ваксини чрез очно
назално накапване при птици0,40
4.Ваксинация чрез скарификация на
кожата при птици0,40
5.Ваксинация чрез скарификация на
кожата при всички видове:
а) до 500 бр. животни - за едно животно0,60
б) над 500 бр. животни - за всяко
животно по0,25
6.Изследване на кръв от птица чрез
реакция бърза аглутинация0,15
7.Извършване на тестиране на ремонтни
свине - за 1 брой1,30
8.Третиране на риби (10 000 бр./басейн)
с лекарствени средства13,20
9.Контрол на микроклимата в животно-
въдна сграда съгласно технологията
или при заселване на всички видове
животни и птици с регистрация на
резултата7,00
10.Допълнителна такса за престой на
ветеринарния лекар по вина на
собственика - за всеки 30 мин.1,20
Забележки:
В празнични и почивни дни и нощем (от 22,00 до 6,00 ч.) се събира такса в двоен размер, а в извънработно време таксите се увеличават с 50 на сто.
Престоят в стационара на ветеринарната лечебница за всички видове животни се заплаща по калкулация съобразно направените разходи.
В размера на таксите по т. 1 - 8 са включени само манипулациите. Стойността на препаратите се заплаща отделно.

history V. Дезинфекция, дезинсекция, дератизация и девастация

1.Дезинфекция чрез механизирано
пръскане - на 1 м20,25
2.Дезинфекция чрез пръскане с гръбна
пръскачка - на 1 м20,35
3.Фумигация - за всеки 1000 м320,00
4.Дезинфекция на МПС чрез механи-
зирано пръскане - на 1 м20,40
5.Дезинсекция чрез пръскане с гръбна
пръскачка или нанасяне на инсекти-
циден лак с четка - за 1 м20,35
6.Дезинсекция чрез механизирано
пръскане - на 1 м20,25
7.Дезинсекция чрез аерозолно
пръскане - за 1 м30,20
8.Индивидуална обработка срещу екто-
паразити чрез опръскване:
а) за едно едро животно1,00
б) за едно дребно животно0,30
в) за свиня/прасе0,20
9.Групова обработка срещу ектопаразити
чрез опръскване:
а) едри животни - за всяко животно по0,40
б) дребни животни - за всяко животно по0,25
в) птици0,05
10.Групова обработка срещу ектопаразити
на дребни животни чрез изкъпване в про-
тивопаразитна баня - за всяко животно по0,25
11.Дератизация - зареждане на отровна
точка по0,80
12.Девастация на пасища и водоеми - за 1 м20,05
Забележки:
Таксите за дезинфекция, дезинсекция, дератизация и девастация на обекти с размери под 50 м2 се изчисляват за 50 м2.
В размера на таксите не са включени разходите за препаратите и горивно-смазочните материали при извършване на тези услуги.

history VI. Хирургически и акушерски операции

1.Поваляне на едро животно с фиксиране3,00
2.Поваляне на дребно животно с фиксиране1,00
3.Поставяне на венозен катетър2,10
4.Превръзка обикновена1,20
5.Превръзка сложна2,40
6.Тоалет на рана1,00
7.Зашиване на рана - просто2,80
8.Зашиване на рана - сложно4,50
9.Операция на цицка на млечната жлеза
(атрезия, стриктура, разкъсване) -
за всяка цицка4,20
10.Ампутация на цицка на млечната жлеза4,80
11.Ампутация на вимето8,40
12.Използване на принудителни фиксатори
(станок, зевник, закрутка)0,90
13.Отваряне на абсцес4,50
14.Отваряне на дълбоко разположен абсцес7,50
15.Повърхностна анестезия1,20
16.Инфилтрационна анестезия2,40
17.Проводна анестезия2,50
18.Обща наркоза на дребно животно5,60
19.Обща наркоза на едро животно7,20
20.Отстраняване на зъбен камък -
инструментално5,80
21.Пилене на деформирани зъби4,20
22.Операция в устната кухина - вадене на зъб6,00
23.Изваждане на зъб при усложнения10,00
24.Отстраняване на чуждо тяло от
фаринкса - консервативен метод:
а) едро животно4,80
б) дребно животно3,60
в) птица1,00
25.Операции в областта на фаринкса7,20
26.Трахеотомия:
а) дребно животно4,00
б) едро животно6,00
27.Пункция на въздушната тръба при птица0,60
28.Операция на ухо7,00
29.Ушна пластика - купиране на уши15,60
30.Отстраняване на рог:
а) при теле до 6 месеца1,80
б) при говедо над 6 месеца3,60
31.Пункция4,00
32.Трепанация на едро животно24,00
33.Трепанация на дребно животно15,00
34.Операция на клепачите на окото3,00
35.Операции на очната ябълка, включително
екстирпация15,00
36.Лапаротомия и оперативна намеса при
коремни рани24,00
37.Руменотомия при говедо30,00
38.Ентеротомия и цистотомия42,00
39.Резекция и анастомоза на черва50,00
40.Гастротомия45,00
41.Операция на умбиликална херния при:
а) едро животно37,20
б) дребно животно26,00
в) за куче, котка и прасе до 6 месеца15,00
42.Операция при херния на диафрагмата48,00
43.Операция на гръдната кухина, включи-
телно травматичен пневмоторакс48,00
44.Операция на фаринкса или хранопровода25,00
45.Резекция на ребра20,00
46.Наместване на кости при луксация:
а) оперативно18,00
б) безкръвно8,00
47.Репониране, включително оперативно,
при пролапсус на ректума:
а) едро животно15,00
б) дребно животно10,00
48.Операция на анална или ректална фистула15,00
49.Ампутация на ректума след изпадане:
а) дребно животно6,00
б) едро животно18,00
в) прасе - сукалче2,60
50.Оперативно лечение на фрактури на кости:
а) за едро животно36,00
б) за дребно животно14,00
в) остеосинтеза при
всички видове животни80,00 -
120,00
51.Лечение на фрактури - наместване и
гипсиране:
а) за едро животно30,00
б) за дребно животно15,00
52.Операции в областта на копитото (вклю-
чително ампутация на петките при гове-
дото) или при възпаление на прилежащи-
те сухожилия и влагалища:
а) едро животно18,00
б) дребно животно10,00
53.Тендотомия6,60
54.Ортопедия при панарициум, абсцес и др.
процеси на копитото или лапите4,80
55.Оперативно отстраняване на рак на
копитото:
а) едро животно12,00
б) дребно животно6,00
56.Операция на сухожилията:
а) дребно животно4,80
б) едро животно14,40
57.Оперативна или консервативна намеса
при язва на възглавничката на стъпалото
на декоративно животно3,60
58.Лечение на аналната торбичка при куче:
а) консервативно - мануално4,50
б) оперативно7,50
59.Операция на слюнчения канал и жлеза12,00
60.Ортопедично подрязване на копитата -
за едно копито:
а) на дребно животно1,80
б) на едро животно3,60
61.Операции на опашката:
а) на едро животно6,00
б) на дребно животно3,00
в) за куче до 8-дневна възраст,
включително купиране6,00
г) за възрастно куче и спортен кон12,00
62.Рязане на опашката при новородено прасе1,00
63.Рязане на зъби при новородено прасе1,00
64.Операция на карпалните връзки:
а) дребно животно6,00
б) едро животно12,00
65.Трансплантация на кожа и фасции:
а) дребно животно6,00
б) едро животно9,00
66.Експресна диагностика във фермата с
използване на специална портативна
апаратура за диагностика и др.:
а) едро животно3,60
б) дребно животно1,80
67.Кастрация на жребец:
а) до една година24,00
б) над една година31,00
в) усложнена с ингвинална херния41,00
г) усложнена с абдоминална херния48,00
68.Овариоектомия:
а) на едро животно40,00
б) на дребно животно15,00
в) на кучка/котка25,00
69.Кастрация:
а) на бик по открит начин21,00
б) по закрит начин с Бордицио7,20
в) нерез над 3 години10,00
г) на мъжко прасе до 3 месеца3,60
д) на мъжко прасе над 3 месеца4,80
е) на коч, пръч до 2 месеца -
оперативно3,60
ж) на коч, пръч над 2 месеца -
оперативно4,80
з) на коч, пръч - с Бордицио2,40
и) на мъжко куче20,00
к) на коч, пръч - крипторхид8,40
л) усложнена с херния при коч, пръч9,60
м) на котарак10,00
н) на заек (мъжки, женски)3,00
о) на птица1,80
п) на други видове, включително в
зоопарк - за едно животно15,00
70.Операция с кастрация на прасе със
скротална херния или хермафродит15,00
71.Терапевтична промивка (третиране
на препуциума и пениса)2,40
72.Ампутация на пенис:
а) едро животно35,00
б) дребно животно24,00
73.Операция при фистула на семепровода:
а) едро животно9,60
б) дребно животно7,20
74.Операция при пролапс на пениса
по Болц:
а) едро животно6,00
б) дребно животно12,00
75.Оперативно изместване на пениса
на бик30,00
76.Операция при фимоза и парафимоза12,00
77.Ампутация на препуциума10,80
78.Родилна помощ:
а) при разраждане на кобила54,00
б) при разраждане на крава30,00
в) при разраждане на свиня14,40
г) при разраждане на овца, коза7,20
д) при разраждане на зайкиня,
кучка, котка10,00
е) при дивеч и животно от зоопарк:
- дребно животно12,00
- едро животно84,00
79.Фетотомия:
а) дребно животно12,00
б) едро животно84,00
80.Цезарово сечение:
а) на кобила, крава, свиня и дивеч60,00
б) на овца, коза и др. дребно животно27,60
в) на котка30,00
г) на кучка40,00
81.Операция при торзио-утери:
а) едро животно96,00
б) дребно животно36,00
82.Консервативна намеса при торзио-
утери (унгарски метод) при крава24,00
83.Епизиотомия (разцепване) на
перинеума:
а) частична2,00
б) пълна3,10
84.Уретротомия:
а) дребно животно6,00
б) едро животно10,80
85.Оперативно затваряне на вагината при
пролапс10,00
86.Отделяне на плацентата:
а) дребно животно8,40
б) едро животно13,20
87.Оперативна намеса при разкъсване на
меките родови пътища
а) дребно животно5,00
б) едро животно10,00
88.Оперативно отстраняване на тумори
по кожи и лигавици:
а) дребно животно15,00
б) едро животно20,00
89.Овариохистероектомия:
а) дребно животно45,00
б) едро животно96,00
90.Репониране на матката, включително
нанасяне на шев след изпадане:
а) при кобила25,00
б) при крава и свиня19,00
в) при овца, коза и друго дребно животно8,40
91.Ампутация на матката след изпадане:
а) дребно животно12,00
б) едро животно54,00
92.Мануално отстраняване на жълто тяло10,00
93.Поставяне на носна халка:
а) на бик4,80
б) на нерез или свиня2,40
94.Взимане на смивка за микробиологи-
чен контрол след дезинфекция - за
една смивка1,20
95.Точково прегаряне при "шпат"5,00
96.Точково прегаряне при "шпат" с опера-
тивна намеса12,00
Забележки:
"Едри животни" са крави, бици, биволи, кобили, жребци, коне, магарета, мулета, катъри, едър дивеч и приплодите им.
"Дребни животни" са свине майки, нерези, свине за угояване, овце, кочове, кози майки, пръчове, кучета, котки, животни за ценни кожи, дребен дивеч и приплодите им.
Посочените такси са за извършване на манипулациите.

Раздел II.
Такси, събирани при осъществяване на лабораторно-диагностична дейност

history Чл. 2. При осъществяване на лабораторно-диагностична дейност се събират следните такси:

ДейностЛевове
по
ред
123
I. Диагностични изследвания и експертизи
А. Електронно-микроскопски и
патохистологични изследвания
1.Изследване чрез:
а) ултратънки срезове10,00
б) негативно контрастиране14,00
в) замразен срез10,00
г) парафинов срез15,00
2.Оцветяване на натривки и патохистоло-
гично изследване8,00
3.Изследване на мозъци за BSE и скрейпи200,00
Б. Бактериологични изследвания
на патологични материали
1.Изготвяне на директни (отпечатъчни)
натривки и микроскопско изследване5,00
2.Изследване за:
а) аеробни бактерии - общо7,00
б) ентеробактерии8,00
в) салмонели8,00
г) Е. коли8,00
д) клебсиели8,00
е) стрептококи8,00
ж) стафилококи8,00
з) причинители на червенката14,00
и) листерии14,00
й) пастьорели12,00
к) хемофилни бактерии14,00
л) актинобацилус плеуропнеумониие19,00
м) анаеробни бактерии (клостридиум
перфрингес и др.)17,00
н) антраксни бацили16,80
о) бактериум некрофорум24,00
п) псевдомонас аеругиноза8,70
р) дихелобактер нодозус24,00
с) туберкулозни бактерии:
- при говеда57,00
- при свине77,00
- при птици66,00
т) микоплазми14,00
у) вибриони, трихомони
и кампилобактерии7,00
3.Био- и серотипизиране на щамове микро-
организми (за 1 щам)15,00
4.Бактериологично изследване на телесни
течности, органни и други единични проби6,00
5.Изпитване на микробна чувствителност
чрез антибиотикограма7,00
6.Бактериологично изследване с обогати-
телни среди17,00
7.Микробиологично изследване на риби:
а) йерсиния рукери10,00
б) аеромонас10,00
в) псевдомонас10,00
г) ренибактериум25,00
д) миксобактерии10,00
8.Микробиологично изследване на пчели8,00
9.Микробиологично изследване на пило15,00
10.Изследване на пчелен мед за причинители
на гнилцови заболявания10,00
В. Серологични и вирусологични
изследвания
1.Изследване чрез:
а) бърза аглутинация3,00
б) бавна аглутинация (бруцелоза)5,00
в) РСК:
- при бактериални инфекции6,00
- при вирусни инфекции8,00
г) по Асколи:
- топла Асколи6,00
- студена Асколи5,00
д) неутрализационен тест в клетъчни
култури при вирусни заболявания9,00
е) неутрализационен тест в кокоши
ембриони при вирусни заболявания11,00
ж) имунодифузионен тест при бакте-
риални и вирусни заболявания6,00
з) реакция хемоаглутинация по:
- макрометод6,00
- микрометод6,00
и) реакция задържане на хемоаглу-
тинацията (РЗХА) по:
- макрометод6,00
- микрометод6,00
к) пряка имунофлуоресценция на
хистосрезове и ламели с клетъчни
култури15,00
2.Изолиране и идентифициране на
вируси във:
а) клетъчни култури15,00
б) кокоши ембриони16,00
3.Изолиране вируса на беса в клетъчни
култури35,00
4.Изследване за бяс чрез:
а) имунофлуоресценция25,00
б) биологична проба65,00
5.Изследване чрез ELISA при бактериал-
ни и вирусни заболявания14,00
6.Блокадна ELISA за доказване на
антитела при бактериални и вирусни
заболявания15,00
7.Вземане на проба за шап с
"Пробанг-тест"14,00
8.Изследване за болестта гана по
кучетата7,00
9.Серологично изследване за:
а) хламидии чрез ELISA
(антитела или антиген)13,00
б) рикетсии чрез ELISA
(антитела или антиген)13,00
в) Chlamydia pneumoniae и Chlamydia
trachomatis чрез ELISA Bivalent15,00
г) хламидии или рикетсии по РСК12,00
10.Комплексно серологично изследване
за Chlamydia psittaci, C. pneumoniae и
C. trachomatis23,00
11.Пряка имунофлуоресценция за
доказване на:
а) хламидии13,00
б) рикетсии13,00
12.Микроскопско доказване на хламидии
или рикетсии в цитологични
препарати12,00
13.Изолиране и идентифициране на
хламидии или рикетсии:
а) в кокоши ембрион19,00
б) в клетъчни култури17,00
14.Диференциално центрофугиране на
вирусен материал9,00
15.Полупречистване на вирусен материал
върху захарозна подложка18,00
16.Градиентно центрофугиране на вирусен
материал56,00
17.Измерване на белтъчно съдържание -
Лоури, Биурет15,00
18.Изготвяне на поддържаща хранителна
среда за клетъчни култури:
а) 100 мл4,00
б) 1000 мл36,00
19.Изготвяне на растежна хранителна
среда за клетъчни култури:
а) 100 мл5,00
б) 1000 мл48,00
20.Изготвяне на монослойна стабилна
клетъчна линия:
а) 10 мл2,00
б) 100 мл10,00
в) 1000 мл92,00
Г. Паразитологични изследвания
1.Изследване чрез:
а) утаечен или ларвоскопски метод4,00
б) флотационен метод4,00
2.Изследване чрез количествен
овоскопски метод по (МакМастер)4,00
3.Изследване за трихинели:
а) чрез компресионен метод5,00
б) чрез изкуствен стомашен сок8,00
в) чрез ELISA10,00
4.Изследване на кръвни натривки6,00
5.Определяне вида на паразити
(хелминти и протозои)3,00
6.Определяне вида на инвазията при:
а) говеда, овце и свине9,00
б) птици и пчели4,00
7.Изследване чрез реакции:
а) микроаглутинация-лизис5,00
б) степенна аглутинация7,00
8.Изследване на копропроби от кучета6,00
9.Видово определяне на тении4,00
10.Диагностична ареколинизация5,00
11.Изследване на риби и рибни продук-
ти за паразити - екстенз и интенз
инвазия19,00
12.Видово определяне на паразити в риби19,00
13.Микроскопско изследване на
материал за ектопаразити6,00
14.Видово определяне на ектопаразити19,00
15.Частична хелминтологична аутопсия:
а) едри животни18,00
б) дребни домашни животни15,00
в) кучета и котки15,00
г) птици15,00
Д. Акушеро-гинекологични лаборатор-
но-диагностични изследвания
1.Изследване за бременност на кобили
по Гали и Майнини10,00
2.Определяне клетъчния състав на
вагиналната лигавица3,00
3.Изследване на маточно-вагинален
секрет за:
а) ентеробактерии7,00
б) стафилококи и стрептококи7,00
в) неферментативни грамотрицателни
бактерии7,00
г) минимално потискащи концентра-
ции и минимално терапевтични
концентрации15,00
4.Определяне микробното число по
метода на Кох7,00
5.Определяне подвижността на
сперматозоиди3,00
6.Определяне концентрацията на
сперматозоидите4,00
7.Морфологично изследване на
сперматозоиди11,00
8.Цитологично изследване на семенна
течност11,00
9.Определяне термичната резистентност
на сперматозоиди5,00
10.Изследване на семенна течност чрез
тест за потискащи вещества7,00
11.Определяне колититъра на семенна
течност7,00
12.Определяне съдържанието на:
а) лимонена киселина в семенна
течност10,00
б) фруктоза в семенна течност8,00
13.Определяне на микробното число в
семенна течност7,00
14.Вземане на препуционални отмивки
от бици за кампилобактериоза8,00
15.Серологично изследване на кампило-
бактериоза8,00
16.Изследване на:
а) нативен препарат за трихомоноза6,00
б) обработен материал за трихомоноза8,00
Е. Клинико-лабораторни изследвания
в урина и кръв
1.Определяне на:
а) ацетон в урина - тест4,00
б) белтък в урина (качествено) -
р-в Ларионов2,00
в) уробилиноген в урина - р-в Фуше2,00
г) захар в урина (Фелинг)2,00
д) относителното тегло на урина -
тест2,00
е) седимент в урина - микроскопски
анализ5,00
ж) определяне на креатин в урина5,00
2.Определяне на:
а) общ белтък в кръвен серум -
Биуретов метод4,00
б) кръвна захар - колориметричен
тест5,00
в) магнезий в кръвен серум -
метод Speare5,00
г) калций в кръвта:
- титриметричен метод4,00
- колориметричен тест4,00
д) неорганичен фосфор:
- метод Raabe4,00
- колориметричен тест4,00
е) албумини (спектрофотометрично)
- метод "Бром-Крезол-Грюн"7,00
ж) урея - колориметричен тест7,00
з) холестерин - колориметричен тест6,00
и) триглицериди - колориметричен
тест6,00
к) хемоглобин - колориметричен
р-в Драбкин5,00
3.Пълна кръвна картина - хем.
анализатор MS410,00
4.Определяне броя на:
а) еритроцити и левкоцити -
камерно броене3,00
б) тромбоцити - камерно броене3,00
5.Определяне на диференциална кръв-
на картина - Папенхайм10,00
6.Определяне на билирубин - колори-
метричен тест3,00
7.Определяне на фагоцитарната
активност18,00
8.Определяне на:
а) хематокритната стойност -
центрофужно2,00
б) пероксидазната активност на
еритроцитните липиди (ПРЕЛ)5,00
9.Определяне на ензимна активност
а) АСАТ - кинетичен (UV) тест6,00
б) АЛАТ - кинетичен (UV) тест6,00
в) АФ - кинетичен (UV) тест7,00
г) ЛДХ - кинетичен (UV) тест7,00
д) Креатинкиназа (КК) - кинетичен
(UV) тест7,00
10.Определяне на каротиноиди6,00
11.Определяне на реакция за утайване на
еритроцитите - Вестергрийн3,00
12.Определяне нето-алкалното киселинно
излъчване (НСБА)6,00
13.Определяне летливите мастни киселини
в търбушно съдържание10,00
14.Определяне на:
а) желязо в кръв и кръвен серум
(фотометрично) - тест6,00
б) мед в кръв и кръвен серум
(фотометрично) - тест6,00
в) общи липиди - колориметричен тест5,00
Ж. Токсикологични изследвания
1.Определяне на пестициди (хлорорга-
нични, карбаматни, фосфороорганич-
ни, ротендициди и др.) чрез ензимни
методи22,00
2.Определяне на кумаринови производни22,00
3.Определяне на минерални киселини и
основи (количествено)4,00
4.Определяне на натриев хлорид във:
а) фуражи19,00
б) черен дроб20,00
5.Определяне на:
а) нитрати и нитрити в търбушно
съдържание и фуражи (количествено)14,00
б) нитрати и нитрити в търбушно
съдържание и фуражи (качествено)10,00
в) карбамит във фуражи:
- качествено7,00
- количествено15,00
г) амоняк в търбушно съдържание14,25
д) алкалоиди в биологични материали -
количествено, спектрофотометрично20,00
е) формалдехид6,00
ж) рН - активна киселинност
(потенциометрично)5,00
з) фосфиди и двуалуминиев триокис в
биологични материали10,00
и) прожен10,00
6.Определяне на етерични масла12,75
З. Микологични и микотоксико-
логични изследвания
1.Микологичен анализ на фуражите -
културелно изследване30,00
2.Микотоксикологичен анализ на фураж,
бобови и зърнени храни, ядки, брашна
и др. чрез:
а) тънкослойно хроматографски методи32,00
б) ELISA методи37,00
3.Изолиране на причинителите на мико-
тични инфекции (аспергилоза, канди-
доза и др.) в биологични материали10,00
4.Микроскопско изследване на патоло-
гичен материал (косми и крусти) за
дерматофити4,00
5.Културелно изследване за изолиране
на дерматофити (микроскопия, трихо-
фития, микотичен дерматит и др.)15,00
И. Зоохигиенни изследвания
1.Органолептичен анализ на фуражите15,00
2.Микроскопско изследване на наличие
на трупно (месокостно) брашно в
комбинирани фуражи и компоненти20,00
3.ELISA методи за доказване на протеини
от бозайници в комбинирани фуражи и
компоненти (за една проба)25,00
4.Определяне във фуражи на:
а) суров протеин (по Келдал)25,00
б) влага10,00
в) сурови мазнини18,00
г) общата киселинност по Нойман8,00
д) общата пепел15,00
е) тиобарбитурово число24,00
ж) перокисно число (ПОЧ)22,00
з) алдехидно число (АЧ)22,00
и) калций (колориметрично)17,00
к) фосфор (колориметрично)17,00
л) витамин А във фуражи, черен дроб
и яйца20,00
м) витамин Е във фуражи, черен дроб
и яйца20,00
н) каротин във фуражи, черен дроб и
яйца15,00
о) сурови влакнини20,00
п) сантоквин18,00
р) уреазна активност на соев шрот14,00
5.Определяне на:
а) концентрацията на вредни газове в
помещения за отглеждане на животни20,00
б) относителната влажност на въздуха -
за едно измерване3,00
в) температурата на въздуха - за едно
измерване3,00
г) скоростта на движение на въздуха -
едно измерване10,00
д) степента на осветление - за един
пункт3,00
е) нивото на шум - в един пункт3,00
6.Определяне на:
а) рН на вода - потенциометрично4,00
б) обща твърдост на вода14,75
в) амоняк във вода6,00
г) нитрати във вода15,00
д) нитрити във вода14,00
е) хлориди във вода6,00
7.Определяне на:
а) обща влага в почва14,75
б) нитрати в почва15,00
в) нитрити в почва15,00
г) хлориди в почва10,00
8.Комплексна оценка на условията на
отглеждане и експлоатация на живот-
ните - за едно помещение210,00
9.Хигиенна оценка на торохранилище и
на съоръжения за транспорт на тор85,00
10.Хигиенна оценка на транспортни сред-
ства за животни35,00
11.Хигиенна оценка на режима на хранене30,00
К. Епизоотологични проучвания
и анализ
1.Епизоотологично проучване, анализ и
прогноза - за 1 час20,00
Л. Оценка и контрол на дезинфекция,
дезинсекция и дератизация
1.Оценка на ефекта на профилак-
тичната дезинфекция - на 100 м25,00
2.Оценка на ефективността на дезин-
фекцията на обекти от външната среда
по отпечатъков метод - на 100 м210,00
3.Изпитване чувствителността на
микроорганизми към дезинфекционни
средства - за 1 щам и една
концентрация10,00
4.Контрол върху режима за стерилиза-
ция на апаратура със:
а) биологични тестове8,00
б) химични тестове2,00
5.Контрол на стерилни материали3,00
6.Оценка на аерозолна дезинфекция -
на 50 м316,00
7.Оценка на дезинфекция на медицински
инструменти - за едно изследване8,00
8.Изпитване бактерицидното действие на
дезинфекционен препарат (суспензио-
нен метод или тестносители) - за 1 щам32,00
9.Изпитване бактериостатичното дейст-
вие на дезинфекционен препарат - за
1 щам15,00
10.Оценка на текущата дезинфекция - на
100 м2 за 3 проби10,00
11.Оценка на заключителната дезинфек-
ция на 100 м2 за 6 проби25,00
12.Комплексна оценка на заселеността с
битови инсекти на животновъдни обек-
ти и изготвяне на програма за дезинсек-
цияза 100 м2
13.Комплексна оценка на заселеността с
битови инсекти на предприятия за
добив и преработка на животински
суровини и изготвяне на програма за
дезинсекция за 100 м230,00
14.Оценка на епизоотичните рискове и
изготвяне на програма за дезинсекция
в епизоотично огнище за 100 м230,00
15.Комплексна оценка на опаразитеността
с ектопаразити и изготвяне на програма
за обезпаразитяване - за 1 животно2,00
16.Оценка на дератизационни средства в
условията на:
а) животновъден обект - за 10 м23,75
б) обект за добив и преработка на
животински суровини за 10 м210,00
17.Биологична оценка и контрол върху
дератизационния ефект:
а) върху плъхове - най-малко 6 броя120,00
б) върху мишки - най-малко 6 броя85,00
18.Оценка на чувствителността на гризачи
към антикоагуланти за 1 екземпляр30,00
19.Комплексна оценка на заселеността с
гризачи в животновъден обект и изра-
ботване на програма за дератизация за
100 м220,00
20.Комплексна оценка на заселеността с
гризачи в предприятия за добив и
преработка на животински суровини и
изработване на програма за дератизация
за 100 м230,00
21.Оценка на епизоотичните рискове и
изготвяне на програма за дератизация
в епизоотично огнище за 100 м250,00
М. Микробиологично изследване на
хранителни продукти от животински
произход
а) Месо
1.Изследване на:
а) аеробни бактерии7,20
б) анаеробни бактерии8,00
в) стрептококи и стафилококи9,00
г) червенкови бактерии12,00
д) листерии24,00
е) пастьорелии10,00
ж) изследване на антраксни бацили22,80
2.Изолиране диференциране на протеусни
бактерии8,00
3.Изолиране на бактерии от семейство
Ентеробактериацеа15,00
4.Диференциране на бактерии от семей-
ство Ентеробактериацеа - салмонели30,00
5.Определяне на патогенни стафилококи20,00
б) Месни продукти
1.Определяне на микробиологичното
съдържание чрез директна посявка -
отпечатък3,60
2.Определяне общия брой на анаеробните
мезофилни микроорганизми7,80
3.Доказване на:
а) колиформни бактерии8,00
б) бактерии от род Протеус8,00
в) сулфитредуциращи клостридии8,00
4.Определяне общия брой на аеробните
и факултативно анаеробните мезофилни
микроорганизми5,40
5.Определяне общия брой на
психротрофните микроорганизми5,40
в) Мляко и млечни продукти
1.Определяне общия брой на
микроорганизмите5,00
2.Органолептично изследване на мляко
и млечни продукти7,00
3.Определяне на:
а) колиформите15,00
б) сулфитредуциращи клостридии8,00
в) ентерококи10,00
г) коагулазоположител стафилококи10,00
4.Изолиране на салмонели20,00
5.Серологична и биохимична характери-
стика на салмонели30,00
г) Консерви и полуконсерви
1.Термостатиране и подготовка на про-
бите за анализ6,00
2.Микроскопско изследване - препарат
отпечатък6,40
3.Доказване (Общ брой (КОЕ*/НВБ**)
на: КОЕ/НВБ
а) мезофилни аеробни и факултативно
анаеробни микроорганизми8,00/10,00
б) мезофилни анаеробни
микроорганизми8,00/10,00
в) термофилни аеробни и факулта-
тивно анаеробни микроорганизми8,00/9,60
г) термофилни анаеробни
микроорганизми8,00/10,00
д) млечнокисели микроорганизми7,00/9,00
е) плесени и дрожди7,00/9,00
д) Риба и рибни продукти
1.Микроскопско изследване - препарат
отпечатък6,40
2.Доказване /Общ брой (КОЕ) на:
а) мезофилни аеробни и факултативно
анаеробни микроорганизми8,00
б) мезофилни анаеробни
микроорганизми8,00
в) млечнокисели микроорганизми7,00
г) плесени и дрожди7,00
д) салмонели13,00
е) ентерококи10,00
ж) психрофилни микроорганизми6,30
з) вибриони8,00
и) колиформи8,00
к) Е. коли9,00
л) бактерии от род Протеус8,00
м) липолитичните микроорганизми7,00
н) протеолитичните микроорганизми7,00
о) сулфитредуциращите
микроорганизми8,00
п) Кл. ботулинум и токсините му40,00
р) Кл. Перфрингенс19,70
с) Б. Цереус10,00
т) коагулазоположителни стафилококи17,00
у) стафилококови ентеротоксини35,00
е) Яйца и яйчни продукти
1.Определяне броя на анаеробни микро-
организми8,00
2.Изолиране и диференциране на салмонели30,00
3.Доказване на:
а) колиформни бактерии8,00
б) Пс. Аеругиноза8,00
в) коагулазоположителни стафилококи17,00
г) бактерии от род Протеус8,00
д) плесени и дрожди7,00
ж) Пчелен мед и пчелни продукти
1.Изолиране на причинители на заразни
заболявания по пчелите35,00
2.Изолиране на причинители на заразни
заболявания по пилото35,00
* КОЕ - колонообразуващи единици
** НВБ - най-вероятен брой
Н. Органолептични и физико-химични
изследвания на хранителните продукти
от животински произход
1.Определяне на:
а) органолептични показатели на месо,
месни полуфабрикати и колбаси,
консерви и полуконсерви4,00
б) органолептични показатели на прясна
и замразена риба, нестерилни рибни
продукти и рибни консерви4,00
2.Подготовка на пробите за физико-
химичен анализ5,00
3.Определяне на:
- състоянието на консервите отвън и
отвътре11,00
- видове бомбаж6,00
- херметичност7,00
- тегло (бруто-нето) на консерви5,00
- съотношение на съставните части
на съдържанието5,00
- влага6,90
- готварска сол15,00
- масленост по Гербер8,00
- масленост по Соксле17,10
- скорбяла (количествено)20,00
- скорбяла (качествено)5,00
- декстроза19,00
- тиобарбитурово число24,00
- перокисно число22,00
- нитрити15,00
- нитрати23,00
- минерални примеси (пясък)24,00
- видова принадлежност на продукта15,00
- температура на замразена риба2,00
- тъканен сок на замразена риба5,00
- активната киселинност (рН) с
индикаторна хартия3,00
- активната киселинност (рН)
потенциометрично5,00
- обща киселинност15,00
- амоняк по Ебер5,00
- амоняк по Неслер5,00
- сероводород5,00
- епихидрин алдехид чрез цветна
реакция на Крайс9,00
- гранясване на мазнини17,00
- летливи основни вещества (ОКЛАВ)18,00
- триметиламин (ТМА)22,00
- хистамин ELISA метод74,00
- полифосфати19,00
- коагулация на белтъчините с
меден сулфат5,00
- редукция на метиленово синьо при
саламури от солена риба3,00
- ензим пероксидаза5,00
- нефтопродукти10,00
- летливи нисши мастни киселини8,00
- степен на опушване18,00
- борати14,00
- белтък по Келдал30,00
- белтък по амидошварцов метод /АШМ/20,00
- свободен амоняк по Пирсън25,00
- хидроксипролин (съединително
тъкънен белтък)25,00
- триптофан25,00
- енергийна стойност60,00
- кости30,00
4.Мазнини (определяне на):
- органолептични показатели5,00
- температура на топене на свинска мас5,00
- преснота на свинска мас3,60
- трайност на свинска мас4,00
- наличие на лой в свинска мас11,00
- алдехиди (гранивост)9,00
- перокисно число17,00
- неутрализиращи вещества10,00
- прозрачност и утайка5,00
- цветно число с йодна скала15,00
- относителна плътност10,00
- рефракция при 20 градуса по С5,00
- рефракция при 20 градуса по С
и при 40 градуса по С5,00
- влага и летливи вещества чрез
дестилация с органичен разтворител8,70
- влага и летливи вещества15,00
- киселинност10,00
- алкално число10,00
- осапунително число18,00
- йодно число по Вайс22,00
- йодно число по Хюбл22,00
- йодно число по Майерхофер22,00
- пепел15,00
- ултарвиолетов спектър10,00
- окислени мастни киселини27,00
- р-анизидиново число15,00
- БХТ и БХА чрез газово-хроматог-
рафски метод30,00
- точка на топене на мазнините12,00
5.Изследвания на пчелен мед и пчелни
продукти:
а) доказване на хидроксиметилфурфурол
- количествено20,00
б) органолептично изследване4,00
в) определяне на:
- водно съдържание5,00
- захари15,90
- неразтворими във вода вещества9,90
- пепел15,00
- обща киселинност6,00
г) определяне на диастазна активност:
- качествено4,00
- количествено20,00
д) доказване на:
- глюкоза4,00
- манов мед4,00
- пролин30,00
е) определяне на поленова
характеристика4,00
ж) определяне на механични примеси4,00
з) физико-химични изследвания на
восък:
- киселинно число6,00
- йодно число9,90
- осапунително число11,40
- изследване чрез проба на Вейврум9,00
и) определяне на:
- електропроводимост10,00
- цвят по Ловибонд5,00
О. Мляко и млечни продукти
1.Подготовка на пробата за изследване2,00
2.Определяне на:
а) протеолитични бактерии7,00
б) липолитични бактерии7,00
в) плесени и дрожди7,00
г) Л. моноцитогенес25,00
д) клетъчни елементи:
- по Бриид5,00
- с анализатор4,00
е) броят на живите клетки в закваска14,00
ж) активност на закваската6,30
з) външен вид и органолептични
показатели3,00
и) температура на млякото2,00
к) водно съдържание13,00
л) плътност на млякото5,00
м) плътност на пресечено мляко5,00
н) киселинност на млякото и млечни
продукти6,00
3.Определяне на пастьоризация чрез:
а) качествено определяне на фосфатазата6,00
б) фосфатазна активност8,00
в) активността на пероксидазата -
реакция с бензидин6,00
4.Изследване за инхибитори чрез:
а) ферментационна проба6,00
б) тънкослойна хроматография32,00
в) газова хроматография40,00
5.Определяне на редуктазната проба в
млякото6,00
6.Определяне на масленост:
а) по Гербер6,00
б) по Розе-Готлиб11,00
в) по Ван-Гулик11,00
7.Определяне на чистотата на млякото5,00
8.Определяне на обща пепел10,00
9.Определяне на лактозата:
а) по метода на Шорл20,00
б) по метода на Алин18,00
10.Определяне на инертна захар:
а) по метода на Алин20,00
б) по метода на Шорл25,00
11.Определяне на белтък:
а) по Келдал20,00
б) с амидошварцов метод20,00
12.Определяне на температурата на
замразяване на млякото5,00
13.Определяне на готварска сол10,00
14.Определяне съдържанието на
белтък:
а) в овче мляко7,00
б) в продукти от овче мляко25,00
15.Определяне на:
а) разтворимостта на сухи млека5,00
б) натриев карбонат по алкалитета
на пепелта20,00
в) формалдехид3,00
г) рефракционно число в млякото6,00
16.Определяне на сухо мляко в сурово
изкупваемо мляко15,00
17.Доказване на примес от чуждовидова
мазнина в прясно мляко25,00
18.Доказване на консервиращи вещества15,00
19.Определяне на СБО*, белтък, плътност
и масленост - с анализатор8,00
* СБО = сух безмаслен остатък

Раздел III.
Такси за регистрация и контрол на ветеринарномедицински препарати

history Чл. 3. За регистрация и контрол на ветеринарномедицинските препарати се събират следните такси:

ДейностЛевове
по
ред
123
I. Регистрация на ветеринарномедицински
препарати - българско производство
1.Лекарствени средства, ваксини и серуми:
а) регистрация600,00
б) пререгистрация360,00
2.Диагностикуми:
а) регистрация420,00
б) пререгистрация300,00
3.Дезинфектанти, дезинсектанти,
дератизационни и девастационни
средства:
а) регистрация420,00
б) пререгистрация300,00
4.Медикаментозни премикси:
а) регистрация420,00
б) пререгистрация300,00
5.Премикси, биоконцентрати:
а) регистрация240,00
б) пререгистрация120,00
6.Оцветители, ароматизатори и
хранителни добавки:
а) регистрация240,00
б) пререгистрация120,00
7.Хигиенни и козметични средства:
а) регистрация240,00
б) пререгистрация120,00
II. Регистрация на ветеринарно-
медицински препарати от внос
1.Лекарствени средства, ваксини и серуми:
а) регистрация1680,00
б) пререгистрация1200,00
2.Диагностикуми:
а) регистрация720,00
б) пререгистрация480,00
3.Дезинфектанти, дезинсектанти,
дератизационни и девастационни
средства:
а) регистрация720,00
б) пререгистрация480,00
4.Медикаментозни премикси:
а) регистрация720,00
б) пререгистрация480,00
5.Премикси, биоконцентрати:
а) регистрация480,00
б) пререгистрация240,00
6.Оцветители, ароматизатори и
хранителни добавки:
а) регистрация480,00
б) пререгистрация240,00
7.Хигиенни и козметични средства:
а) регистрация480,00
б) пререгистрация240,00
III. Предрегистрационна експертиза
1.Експертиза на досие:
а) английски текст100,00
б) български текст50,00
2.Предрегистрационна експертиза и
контрол на ВМП по чл. 98 ЗВД -
заплащат се по утвърдена схема на
калкулация съгласно чл. 165 ППЗВД

Раздел IV.
Такси при осъществяване на ветеринарно-санитарен контрол и експертиза

history Чл. 4. При осъществяване на ветеринарно-санитарен контрол и експертиза се събират следните такси:

ПродуктЛевове
по
ред
123
I. Такса за издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство за придвижване на живи животни, суровини и хранителни продукти от животински произход, адитиви за хранителни продукти, фуражи и фуражни добавки в страната

history (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2004 г., в сила от 07.11.2004 г.)

1.За еднокопитни и едър рогат добитък -
за всяко животно по0,30
2.За свине - за всяко животно по0,10
3.За овце, кози, ярета и агнета - за всяко
животно по0,07
4.За зайци, нутрии, норки и диви животни,
отглеждани извън естествената им
среда - за всяко животно по0,05
5.За екзотични, декоративни, циркови,
зоопаркови животни - за всяко животно по0,10
6.За пчелни семейства - за всяко
семейство по0,10
7.За птици:
а) за всяка птица по0,01
б) малки пилета до 3 дни0,01
в) за разплодни яйца - за един картон по0,01
8.За кучета и котки - за всяко животно по1,00
9.За живи охлюви, жаби, рапани, миди и
др. водни животни - за 1 кг0,01
10.За заклани при неотложно клане
животни - за едно животно1,50
11.За хранителни продукти от животински
произход за 1 кг0,03
12.За мляко и млечни продукти:
а) прясно и кисело мляко за литър/кг0,01
б) млечни продукти за 1 кг0,02
13.За консерви на млечна основа за 1 кг0,01
14.За консерви на месна и рибна основа
за 1 кг0,03
15.За вълна - за 1 кг0,02
16.За кожи:
а) мокросолени - за 1 бр.0,02
б) сухобезсолни - за 1 бр.0,05
17.За черва и други суровини от живо-
тински произход - за 1 кг0,02
18.За суровини и продукти от живо-
тински произход, непредназначени за
човешка консумация:
а) кости, рога, копита - за 1 кг0,01
б) екарисажна мазнина, млекозаме-
стители, бульони, стерилизирани
кухненски отпадъци и конфискати,
предназначени за храна за
животни - за 1 кг по0,01
в) месо-костно и рибно брашно за
фуражни цели за 1 кг по0,01
19.За яйца:
а) на каса по 180 бр.0,06
б) на каса по 360 бр.0,10
в) на каса по 720 бр.0,18
г) на каса по 1440 бр.0,23
20.За пъдпъдъчи яйца - за 100 бр.0,05
21.За яйчни продукти:
а) яйчен меланж - за 1 кг0,03
б) сухи яйчни продукти - за 1 кг0,03
22.За фуражи, фуражни смески, компо-
ненти и добавки за фуражни
смески - за 10 кг0,01
23.За ловни трофеи - за 1 трофей15,00
II. Такси за ветеринарно-санитарни инспекции и контрол на прясно месо

history (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2004 г., в сила от 07.11.2004 г.)

ОбектЛевове
по
ред
123
А.В кланици за клане и обработка на:
1.Едри преживни животни:
а) възрастно говедо над 2 г. - за животно3,20
б) младо говедо под 2 г. - за животно2,40
2.Еднокопитни - за животно2,60
3.Прасета:
а) с трупно тегло, по-малко от 25 кг -
за животно1,00
б) с трупно тегло, равно или по-голямо
от 25 кг - за животно2,60
4.Овце и кози:
а) с трупно тегло, по-малко от 12 кг -
за животно0,35
б) с трупно тегло между 12 и 18 кг -
за животно0,70
в) с трупно тегло, по-голямо от 18 кг -
за животно1,00
5.Домашни птици:
а) бройлери, други млади птици за
угояване с тегло под 2 кг и бракувани
кокошки - за птица0,02
б) млади птици за угояване с трупно
тегло, равно на или по-голямо от
2 кг - за птица0,04
в) възрастни птици с тегло 5 кг или
повече - за птица0,08
г) гъски, пуйки, патици и др. - за птица0,08
д) щрауси - за птица0,08
6.Зайци и нутрии - за животно0,04
7.Дивеч:
а) пернат дивеч - за птица0,04
б) дребен дивеч - за животно0,08
в) диви свине - за животно1,00
г) диви преживни - за животно0,50
Б. В транжорни предприятия:
1.В които е добито месото - за тон месо3,60
2.В които не е добито месото - за тон месо6,00
В. В хладилни складове за месо -
за тон месо3,00
Забележки:
Таксите, които се събират в кланицата, транжорното предприятие или хладилния склад, са за сметка на предприятието или собственика на животните или месото, които имат право да прехвърлят наложената и събрана такса на физическото или юридическото лице, от името на което се извършва операцията.
Таксите по букви "А", "Б" и "В" се събират в зависимост от случая в кланицата, транжорното предприятие или хладилния склад. Когато предприятието осъществява повече от една операция, всички такси за съответните инспекции се събират едновременно на едно и също място като една обща такса.
За преглед на живи птици в животновъдния обект, от който произхождат, извършен по реда на Наредба № 15 от 2002 г. за ветеринарно-санитарните изисквания към птиците, предназначени за клане, и при производството и предлагането на пазара на прясно птиче месо се събира таксата по буква "А", т. 5, увеличена с 20 на сто.
Таксите по буква "Б", т. 1 и 2 се събират при постъпването на месото в транжорното предприятие. За месо с тегло под един тон таксата се определя за съответните килограми, подлежащи на инспекции и контрол.
Таксите по буква "А", т. 2, 3 и т. 7, буква "в" включват изследването за трихинела.

history III. Такси за ветеринарно-санитарни инспекции и контрол на рибни продукти

history (Нов - ДВ, бр. 87 от 2004 г., в сила от 07.11.2004 г.)

Вид продуктЛевове
по
ред
123
1.При първото предлагане на пазара
или при стоварването на брега:
а) до 50 т - за тон2,00
б) над 50 т - за всеки тон над 50 т1,00
в) за видовете риби: херинга от вида
Clupea harengus; сардина от вида
Sardina pilchardus; скумрия от видо-
вете Scomber scombrus, Scomber2,00 лв.
japonicus и Trachurus spp.; аншоаза тон,
Engraulis spp.; смаридови от видано не
Maena smaris - на разтоваренаповече от
пратка по100,00 лв.
2.За целите на общия и специалния
контрол на рибни продукти при въ-
веждането им в заготвителни и пре-
работвателни предприятия и на риб-
ни продукти, идващи от кораб-фаб-
рика и предназначени за заготовка
и/или преработка в предприятието -
за тон2,00
3.За ветеринарно-санитарни инспек-
ции и контрол в съоръжения, пред-
назначени само за охлаждане, зам-
разяване, опаковане или съхраня-
ване на рибни продукти - за тон1,00
Забележки:
Собствениците на рибните продукти или собствениците на предприятието, внесли съответните такси, получават документи, удостоверяващи внасянето им, които се съхраняват в предприятието в срока, определен от Закона за счетоводството.
За рибни продукти под един тон таксата се определя за съответните килограми, подлежащи на инспекции и контрол.
Таксата по т. 1 във всички случаи се събира от първия купувач.
При инспектиране на кораб-фабрика в чужбина страната членка е длъжна да наложи и събере такса, еквивалентна на фактически направените разходи за инспектирането.
ОбектЛевове
по
ред
123
IV. Такси за консултации, съгласуване на проекти за строителство или реконструкция на обекти за производство, преработка, съхраняване и продажба на суровини и продукти от животински произход (Предишен раздел III, загл. изм. - ДВ, бр. 87 от 2004 г., в сила от 07.11.2004 г.)
1.За обекти до 100 м21,00 лв./м2
2.За обекти от 101 м2 до 300 м20,80 лв./м2
3.За обекти над 300 м20,60 лв./м2
V. Такса за издаване на писмени становища за строителна готовност на обекти за производство, преработка, съхраняване и продажба на суровини и продукти от животински произход (Предишен раздел IV - ДВ, бр. 87 от 2004 г., в сила от 07.11.2004 г.)
1.За обекти до 100 м230,00
2.За обекти над 100 м250,00
3.За тържище300,00

Раздел V.
Такси при осъществяване на граничен ветеринарномедицински контрол

history Чл. 5. При осъществяване на граничен ветеринарномедицински контрол се събират следните такси:

СтокаЛевове
по
ред
123
I. Такса при внос на живи животни,
продукти и суровини от животински
произход, адитиви, фуражи, фураж-
ни добавки
1.За живи животни:
а) еднокопитни и едър рогат
добитък - за едно животно0,20
б) свине на брой - за едно животно0,15
в) дребен рогат добитък - за едно животно0,10
г) кучета, котки - за едно животно0,40
д) птици - за една птица0,01
е) малки пилета, патета, щрауси и др. -
за една птица0,01
ж) зайци (домашни и диви) - за едно
животно0,05
з) риби, жаби, охлюви, раци, костенурки,
змии, миди и др. за 1 килограм
нето тегло0,05
и) едри екзотични животни (лъвове, слонове
и др.) - за едно животно2,10
к) екзотични птици (папагали, канарчета
и др.) - за една птица0,60
л) декоративни рибки - за една рибка0,05
м) дребни опитни бозайници и птици -
за 1 кафез0,85
н) котки, предназначени за лабораторни
и други опитни цели - за едно животно0,45
о) лисици, нутрии, бобри, норки и др. -
за едно животно0,50
п) зарибителен материал и оплоден хайвер -
за 1000 бр.0,01
р) семенна течност - за 1 доза0,10
с) зиготи - за 1 бр.0,20
т) пчелни майки - за 1 бр.0,03
у) пчелни семейства и бомбуси -
за 1 кошер0,15
ф) за бубено семе на 100 грама по0,20
2.За хранителни продукти и суровини от
животински произход, предназначени за
човешка консумация:
а) пчелен мед и пчелни продукти - за 1 кг
нето тегло0,03
б) гъши черен дроб - за 1 кг нето тегло0,10
в) яйца - за 1 каса от 360 бр.0,10
г) сирищна мая, закваски, казеини и
албумини - за 1 кг нето тегло0,05
д) всички останали хранителни продукти
и суровини от животински произход -
за 1 кг нето тегло0,03
3.За продукти и суровини от животински
произход, непредназначени за човешка
консумация:
а) мокросолени кожи, индустриални
мазнини, рибно, месо-костно и костно
брашно, непрана вълна, животински
косми, пашкули, перушина, рибно мас-
ло, млекозаместители, необработени
черва, ендокринни жлези от животни,
предназначени за фармацевтични
цели - за 1 килограм нето тегло0,02
б) сухобезсолни кожи - за 1 бр.0,07
в) кожи от катерици и зайци - за 1 бр.0,01
г) всички останали кожи от диви
животни - за 1 бр.0,03
д) кости, рога, копита, черупки и
други животински отпадъци - за 1 кг
нето тегло0,01
е) ловни трофеи (рога, кожи, глиги) -
за 1 трофей15,00
ж) отстрелян пернат дивеч - за 1 бр.0,50
з) торове от животински произход -
за 10 кг0,01
4.За храни от животински и растителен
произход, предназначени за животни:
а) премикси, шротове, кюспета, мела-
си, фуражни смески, зърнени фура-
жи, слама, шума, сено, трици, пло-
дове и кореноплоди - за 10 кг нето
тегло0,01
б) биоконцентрати, консерванти, оц-
ветители, антиоксиданти, арома-
тизатори, витамини и провитамини,
аминокиселини, каменна сол и дру-
ги минерални добавки - за 10 кг
нето тегло0,01
в) храни предназначени за кучета,
котки, декоративни птици и екзо-
тични животни - за 1 кг нето тегло0,02
II. Такса при транзитно преминаване през територията на Република България на живи животни, продукти и суровини от животински произход, фуражи и фуражни добавки
1.За живи животни и птици:
а) еднокопитни и едър рогат
добитък - за едно животно0,50
б) свине - за едно животно0,15
в) дребен рогат добитък - за едно
животно0,10
г) кучета, котки - за едно животно0,40
д) птици - за една птица0,01
2.За хранителни продукти и суровини от
животински произход, фуражи, фураж-
ни добавки:
а) на камион, ремарке, контейнер -
за 1 бр.10,00
б) на вагон - за 1 бр.20,00
III. Такси при извършване на дезинфекция съгласно чл. 47, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност

history А. Дезинфекция на ходовата част на превозното средство

history (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2004 г., в сила от 07.11.2004 г.)

1.За превозни средства с българска
регистрация:
а) леки автомобили2,00
б) лекотоварни автомобили до 1,5 тона5,00
в) лекотоварни автомобили над 1,5 тона9,00
г) автобуси9,00
EUR
2.За превозни средства с регистрация
на други страни:
а) леки автомобили2
б) лекотоварни автомобили
до 1,5 тона4
в) лекотоварни автомобили
над 1,5 тона5
г) автобуси5
Б. Дезинфекция на товарни превозни средства

history (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2004 г., в сила от 07.11.2004 г.)

левове
1.За превозни средства с
българска регистрация:
а) товарни автомобили - външна
дезинфекция10,00
б) товарни автомобили - външна и
вътрешна дезинфекция15,00
EUR
2.За превозни средства с регистрация
на други страни:
а) товарни автомобили - външна
дезинфекция9
б) товарни автомобили - външна
и вътрешна дезинфекция10
Забележка:
Не се събират такси при извършване на ветеринарни проверки при внос:
- на стоки, внесени за лична употреба, мостри за научни цели, анализи, изложби и пратки за дипломатически представителства;
- за стоки, предназначени за внос като хуманитарна помощ или дарение.

history IV. Такса за престой на животни в карантинна база по време на карантина при внос

левове
1.За едно едро животно на ден с храна
от собственика4,00
2.За едно едро животно на ден
с храна от РВМС7,00
3.За едно дребно животно на ден
с храна от собственика3,00
4.За едно дребно животно на ден
с храна от РВМС5,00
V. Такса за престой на животни в места за почивка съгласно Наредбата за хуманно отношение към животните
по време на престой
левове
1.Еднокопитни за 24 часа - за едно
животно по10,00
2.Едро преживно животно - за едно
животно по10,00
3.Дребно преживно животно - за едно
животно по5,00
4.Свине - за едно животно по5,00

Раздел VI.
Такси при определяне на остатъчни количества ветеринарномедицински лекарствени средства и замърсители от околната среда

history Чл. 6. При определяне на остатъчни количества ветеринарномедицински лекарствени средства и замърсители от околната среда се събират следните такси:

АнализЛевове
по
ред
123
1.Изследване за остатъчни количества ве-
теринарномедицински препарати с хормо-
нално действие и анаболни агенти чрез:
а) радиоимунен метод35,00
б) тънкослойна хромотография32,00
в) газова хроматография с
масселективен детектор47,00
2.Изследване за остатъчни количества
бетаблокери и транквиланти (за едно
съединение) чрез течна хроматография55,00
3.Изследване за остатъчни количества
нитрофурани (за едно съединение) чрез
течна хроматография54,00
4.Изследване за остатъчни количества
антибактериални субстанции
(антибиотици и сулфонамиди) чрез:
а) качествен метод (Делво тест)5,00
б) микробиологичен метод25,00
в) ELISA метод47,00
г) течна хроматография55,00
д) газова хроматография40,00
5.Изследване за остатъчни количества
съединения с антипаразитно действие
чрез течна хроматография -
за едно съединение62,00
6.Изследване за остатъчни количества
радионуклиди чрез:
а) радиометричен метод24,00
б) гамаспектрометричен метод24,00
7.Определяне на несвързан тритий25,00
8.Изследване за остатъчни количества
хлорорганични съединения чрез газова
хромотография48,00
9.Изследване за остатъчни количества
РСВs чрез газова хроматография210,00
10.Изследване за остатъчни количества
фосфорорганични съединения чрез
газова хроматография:47,00
11.Изследване за остатъчни количества хи-
мически елементи (за един елемент) чрез:
а) атомна абсорбция14,00
б) атомна емисия28,00
в) атомна абсорбция (хидридна система)32,00
12.Изследване за остатъчни количества
микотоксини чрез:
а) ELISA метод53,00
б) тънкослойна хроматография18,00
в) течна хроматография58,00
13.Изследване за остатъчни количества
багрила в риби чрез течна хроматография52,00

Раздел VII.
Такси за издаване на разрешителни, лицензии, удостоверения, експертни заключения, протоколи, дубликати и сертификати

history Чл. 7. За издаване на разрешително, лицензия, удостоверение, експертно заключение, протокол, дубликат и сертификат се събира такса, както следва:

ДейностЛевове
по
ред
123
I. Такса за издаване на ветеринарно-
медицинско разрешително и лицензия
1.Разрешително за упражняване на частна
ветеринарномедицинска практика във:
а) ветеринарномедицинска амбулатория
и клиника (лечебница)200,00
б) лицензиран ветеринарномедицински
участък - за възлагане на
държавна поръчка100,00
в) ветеринарномедицинска аптека200,00
2.Лицензия за търговия на едро с ветери-
нарномедицински препарати1300,00
3.Лицензия за производство на ветеринар-
номедицински препарати3100,00
4.Разрешително за продажба на ветери-
нарномедицински препарати след
извършване на експертиза по сертифи-
кат за анализ15,00
5.Ветеринарномедицинско разрешително
за внос или износ40,00
6.Допълнение към ветеринарномеди-
цинско разрешително за внос или износ20,00
7.Ветеринарномедицинско разрешително
за дейност на обектите по раздел IV,
подраздели III и IV, т. 1 - 310,00
8.Ветеринарномедицинско разрешително
за дейност на временни (подвижни)
обекти по панаири и пазари - скара, ма-
са, фризер за сладолед, фритюрник и др.5,00
9.За издаване на дубликат при изгубени
ветеринарно-медицински разрешителни
по раздел IV, подраздели III и IV, т. 1 - 3,
при промяна на наименованието на
фирмата и/или собствеността й5,00
10.За издаване на ветеринарномедицинско
разрешително във връзка с разширява-
нето на асортимента10,00
II. Такса за издаване на ветеринарно-
медицинско удостоверение
А. За одобряване на предприятия за
експортна дейност, транспортни
средства, карантинни депа и бази
1.Одобряване и издаване на удостоверение
на предприятия за експортна дейност320,00
2.За одобряване на транспортни средства
за превоз на суровини и продукти от
животински произход:
а) с товароподемност до 2,5 тона20,00
б) с товароподемност над 2,5 тона30,00
3.При одобряване на:
а) карантинно помещение, предназна-
чено за карантиниране на вносни
едри преживни, еднокопитни, дребни
преживни животни и свине126,00
б) депо за карантиниране на едри
преживни, еднокопитни, дребни
преживни животни и свине,
предназначени за износ126,00
в) депо под наем за карантиниране на
едри преживни, еднокопитни и дребни
преживни животни60,00
г) люпилня за люпене на вносни
разплодни яйца48,00
д) карантинно помещение, предназна-
чено за вносни птици48,00
е) люпилня и карантинно помещение за
люпене на яйца и еднодневни птици,
предназначени за износ48,00
ж) карантинна люпилня и водоем за
карантиниране при внос или при износ
на хайвер и риби55,00
з) карантинно помещение за каранти-
ниране при внос или износ на екзотич-
ни животни и птици, влечуги,
членестоноги и риби36,00
Б. При регистриране на животновъден обект
1.Удостоверение за животновъден обект,
предназначен за едри преживни
животни за разплод:
а) до 5 бр. - за едно животно по2,00
б) за 6 до 10 бр.20,00
в) за 10 до 50 бр. - 20,00 лв. + 2,00 лв.
за всяко животно над 10 бр.
г) над 50 бр. - 100,00 лв. + 1,00 лв.
за всяко животно над 50 бр.
2.Удостоверение за животновъден обект,
предназначен за едри преживни
животни за угояване:
а) до 5 бр. - за едно животно по1,00
б) за 6 до 10 бр.10,00
в) за 10 до 50 бр. - 10,00 лв. + 1,00 лв.
за всяко животно над 10 бр.
г) над 50 бр. - 50,00 лв. + 0,50 лв.
за всяко животно над 50 бр.
3.Удостоверение за животновъден обект,
предназначен за свине за разплод:
а) до 5 бр. - за едно животно по2,00
б) за 6 до 10 бр.20,00
в) за 10 до 20 бр. - 20,00 лв. + 1,00 лв.
за всяко животно над 10 бр.
г) над 20 бр. - 40,00 лв. + 0,50 лв. за
всяко животно над 20 бр.
4.Удостоверение за животновъден обект,
предназначен за свине за угояване:
а) до 5 бр. - за едно животно по1,00
б) за 6 до 10 бр.10,00
в) за 10 до 20 бр. - 10,00 лв. + 0,50 лв.
за всяко животно над 10 бр.
г) над 20 бр. - 20,00 лв. + 0,25 лв.
за всяко животно над 20 бр.
5.Удостоверение за животновъден обект,
предназначен за дребни преживни
животни за разплод:
а) до 20 бр. - за едно животно по0,50
б) за 21 до 30 бр.20,00
в) за 30 до 50 бр. - 20,00 лв. + 0,50 лв.
за всяко животно над 30 бр.
г) над 50 бр. - 40,00 лв. + 0,30 лв.
за всяко животно над 50 бр.
6.Удостоверение за животновъден обект,
предназначен за дребни преживни
животни за угояване:
а) до 20 бр. - за едно животно по0,25
б) за 21 до 30 бр.10,00
в) за 30 до 50 бр. - 10,00 лв. + 0,25 лв.
за всяко животно над 30 бр.
г) над 50 бр. - 20,00 лв. + 0,15 лв.
за всяко животно над 50 бр.
7.Удостоверение за животновъден обект
за еднокопитни животни:
а) за животновъдни обекти до 5 бр.
животни - за всяко животно по5,00
б) за животновъдни обекти над 5 бр.
животни - 25,00 лв. + 3,00 лв. за всяко
животно над 5 бр.
8.Удостоверение за животновъден обект,
предназначен за птици:
А. За птици за угояване (бройлери)
а) до 500 бр. - за една птица по0,03
б) за 501 до 2000 бр.30,00
в) за 2001 до 5000 бр. - 30,00 лв. + 0,05 лв.
за всяка птица над 2000 бр.
г) над 5000 бр. - 180,00 лв. + 0,03 лв.
за всяка птица над 5000 бр.
Б. За птици за разплод (носачки)
а) до 500 бр. - за една птица по0,08
б) за 501 до 1000 бр.40,00
в) за 1001 до 3000 бр. - 40,00 лв. + 0,08 лв.
за всяка птица над 1000 бр.
г) над 3000 бр. - 360,00 лв. + 0,06 лв.
за всяка птица над 3000 бр.
9.Удостоверение за люпилня за птици:
а) с капацитет до 10 000 яйца100,00
б) с капацитет над 10 000 яйца200,00
10.Удостоверение за рибовъдна ферма и
животновъден обект за молюски:
а) с капацитет до 10 дка50,00
б) с капацитет от 11 до 50 дка - 50,00 лв.
+ 5,00 лв. за всеки декар над 10 дка
в) над 50 дка - 250,00 лв. + 2,00 лв.
за всеки декар над 50 дка
11.Удостоверение за волиер за отглеждане
на дивеч100,00
12.Удостоверение за животновъден обект,
терариум, зоокът, предназначени за
декоративни, екзотични животни, птици,
влечуги, земноводни и членестоноги50,00
13.Удостоверение за животновъден обект
за охлюви, жаби и езерен рак50,00
14.Удостоверение за пчелин:
а) до 10 пчелни семейства5,00
б) за 11 до 15 пчелни семейства20,00
в) над 15 пчелни семейства - 20,00 лв.
+1,00 лв. за всяко пчелно
семейство над 15 бр.
15.Дубликат на ветеринарномедицинско
удостоверение за животновъден обект
по буква А, т. 3 и буква Б, т. 1 - 1410,00
16.Удостоверение за пререгистрация, без
смяна на собственика и промяна на вида
на отглежданите животни или дейност,
на обект по т. 155,00
III. Такса за издаване на експертно
заключение
1.Протокол на комисия за оглед и
одобряване на предоставени помещения,
предназначени за депа за износ на
животни или карантинни помещения
при внос на животни100,00
2.Писмени експертни заключения, консул-
тации, мнения и становища по
диагностика на заболявания и експертиза
на хранителни продукти:
а) за експертно заключение по диагноза30,00
б) за експертно ветеринарно-санитарно
заключение за качество и безопасност
на хранителни продукти от
животински произход40,00
IV. Такса за издаване на сертификат
за ветеринарномедицински препарат
За ветеринарномедицински препарат,
произведен при условията на добрата
производствена практика15,00
V. Такса за издаване на ветеринарномедицински сертификат за износ на живи животни, суровини и продукти от животински произход, адитиви за хранителни продукти, фуражи, фуражни добавки и ветеринарномедицински препарати
1.За износ на живи животни:
а) за еднокопитни и едър рогат
добитък - на глава по0,55
б) за свине - на глава по0,325
в) овце, кози, агнета и ярета -
на глава по0,175
г) за кучета - на глава по1,05
д) за птици - на глава по0,05
е) за малки пилета, гъсета, патета,
щрауси и др. - на глава по0,02
ж) за разплодни яйца - за един картон0,01
з) за живи зайци (домашни и диви) -
на глава по0,15
и) за живи риби, жаби, охлюви, раци,
костенурки, змии, миди и др. - на кило-
грам нето тегло по0,03
к) за екзотични животни (лъвове,
слонове и др.) - на глава по6,05
л) за екзотични птици (папагали, канарче-
та и др.) - на глава по1,70
м) за декоративни живи риби - за брой по0,10
н) за дребни опитни животни и птици -
на кафез по1,50
о) за живи котки, предназначени за лабора-
торни и други опитни цели - на глава по1,25
п) за луксозни живи котки, нутрии
и бобри - на глава по0,975
р) за зарибителен материал и оплоден
хайвер - на килограм нето тегло по0,01
с) за семенна течност - на доза по0,10
т) за зиготи - на брой по0,30
у) за пчелни майки - на брой по0,10
ф) за пчелни семейства - на едно
семейство по0,325
х) за бубено семе - на една кутия по3,00
2.За хранителни продукти от животински
произход:
а) за гъши и патешки черен дроб - за
всеки килограм по0,06
б) за яйца - на каса от 180 бр. по0,08
в) за всички останали хранителни
продукти от животински произход -
за всеки килограм по0,03
3.За технически продукти и суровини от
животински произход:
а) за мокросолени кожи, индустриални
мазнини, рибно, месо-костно и костно
брашно, вълна, животински косми,
черва, перушина, сирищна мая, рибено
масло, млекозаместители, обезмаслено
мляко, малоценни и други животински
продукти и суровини, допуснати като
годни за храна на животни, за които се
изисква ветеринарен преглед, експер-
тиза, изследване, ветеринарен серти-
фикат или заверки - на килограм
нето тегло по0,02
б) за сухобезсолни кожи - за всяка по0,07
в) за премикси, шротове, брашна,
фуражни смески, зърнени фуражи и др.
от растителен произход - на 10 кг по0,01
г) за пчелен восък, прополис и пчелен
прашец - на килограм по0,03
д) за кожи от катерици и зайци - за
всяка кожа по0,01
е) за всички останали ценни кожи от
диви животни - за всяка кожа по0,03
ж) за кости, рога, копита и други живо-
тински отпадъци - за всеки килограм по0,01
з) за ловни трофеи (рога, кожи,
глиги) - за всеки трофей по20,00
4.За износ на мостри - за килограм1,00
5.За износ на лиофилизирани закваски:
а) до 1 кг20,00
б) над 1 кг за всеки следващ по0,02
6.За износ на ветеринарномедицински
препарат15,00

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 261 ОТ 27 СЕПТЕМВРИ 2004 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ТАРИФАТА ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКА СЛУЖБА ПО ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ, ОДОБРЕНА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 166 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 78 ОТ 2002 Г.)

history (ОБН. - ДВ, БР. 87 ОТ 2004 Г.)

history Параграф единствен. Постановлението влиза в сила в срок един месец след обнародването му в "Държавен вестник".


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...