Български законник Седмичен законник Главен счетоводител За Експертис Настолник… Трудово право Семинар Бюджет 1000 въпроса…
По вид документ > Нормативни актове > Наредби > НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НЯКОИ ЗАХАРИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА
ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП
Не сте абонат на Експертис?
Разгледайте вариантите ни за АБОНАМЕНТ

НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НЯКОИ ЗАХАРИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА

ДВ. бр. 35 от 25.04.2025г.

В сила от 25.02.2023 г.Приета с ПМС № 18 от 02.02.2023 г.
Обн., ДВ, бр. 14 от 10 февруари 2023 г., изм., ДВ, бр. 35 от 25 Април 2025 г.

 

history Чл. 1. (1) С наредбата се определят изискванията към наименованията, характеристиките, състава, етикетирането и методите за анализ на някои захари, предназначени за консумация от човека, наричани по-нататък "захарите".
(2) Наредбата не се прилага за захари под формата на пудра захар, захарни бонбони и захар на бучки.

history Чл. 2. (1) Наименованията, под които захарите се предлагат на пазара, са:
1. "Полубяла захар" - за пречистена и кристализирана захароза със следните характеристики:
а) поляризация - не по-малко от 99,5°Z;
б) съдържание на инвертна захар - не повече от 0,1 % w/w;
в) загуба на маса при сушене - не повече от 0,1 % w/w;
2. "Захар" или "Бяла захар" - за пречистена и кристализирана захароза със следните характеристики:
а) поляризация - не по-малко от 99,7°Z;
б) съдържание на инвертна захар - не повече от 0,04 % w/w;
в) загуба на маса при сушене - не повече от 0,06 % w/w;
г) цвят - не повече от 9 точки, определени съгласно метода по приложение № 1, т. 1;
3. "Рафинирана бяла захар" или "Екстра бяла захар" - за пречистена и кристализирана захароза със следните характеристики:
а) поляризация - не по-малко от 99,7°Z;
б) съдържание на инвертна захар - не повече от 0,04 % w/w;
в) загуба на маса при сушене - не повече от 0,06 % w/w;
г) цвят, съдържание на пепел и цвят на разтвора - общ брой точки, определени съгласно методите по приложение № 1 - не повече от 8, при което не повече от:
аа) 4 - за цвят;
бб) 6 - за съдържание на пепел;
вв) 3 - за цвят на разтвора;
4. "Захарен разтвор" - за воден разтвор на захароза със следните характеристики:
а) сухо вещество - не по-малко от 62 % w/w;
б) съдържание на инвертна захар (отношение фруктоза към декстроза: 1,0±0,2) - не повече от 3 % w/w от сухото вещество;
в) съдържание на пепел - не повече от 0,1 % w/w от сухото вещество, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2;
г) цвят на разтвора - не повече от 45 ICUMSA единици, определени съгласно метода по приложение № 1, т. 3;
5. "Разтвор на инвертна захар" - за воден разтвор на захароза, частично инвертирана чрез хидролиза, в който инвертната захар не е преобладаваща част, със следните характеристики:
а) сухо вещество - не по-малко от 62 % w/w;
б) съдържание на инвертна захар (отношение фруктоза към декстроза: 1,0±0,1) - повече от 3 %, но не повече от 50 % w/w от сухото вещество;
в) съдържание на пепел - не повече от 0,4 % w/w от сухото вещество, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2;
6. "Сироп на инвертна захар" - за воден разтвор, по възможност кристализирал, на захароза, частично инвертирана чрез хидролиза, в който съдържанието на инвертна захар (отношение фруктоза към декстроза: 1,0±0,1) трябва да бъде над 50 % w/w от сухото вещество, със следните характеристики:
а) сухо вещество - не по-малко от 62 % w/w;
б) съдържание на пепел - не повече от 0,4 % w/w от сухото вещество, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2;
7. "Глюкозен сироп" - за пречистен и концентриран воден разтвор на захариди, получени от нишесте и/или инулин, със следните характеристики:
а) сухо вещество - не по-малко от 70 % w/w;
б) декстрозен еквивалент - не по-малко от 20 % w/w от сухото вещество, изразен като D-глюкоза;
в) сулфатна пепел - не повече от 1 % w/w от сухото вещество;
8. "Дехидратиран глюкозен сироп" - за частично изсушен глюкозен сироп със следните характеристики:
а) сухо вещество - най-малко 93 % w/w;
б) декстрозен еквивалент - не по-малко от 20 % w/w от сухото вещество, изразен като D-глюкоза;
в) сулфатна пепел - не повече от 1 % w/w от сухото вещество;
9. "Декстроза" или "Декстроза монохидрат" - за пречистена и кристализирана D-глюкоза, която съдържа една молекула кристализационна вода, със следните характеристики:
а) декстроза (D-глюкоза) - не по-малко от 99,5 % w/w от сухото вещество;
б) сухо вещество - не по-малко от 90 % w/w;
в) сулфатна пепел - не повече от 0,25 % w/w от сухото вещество;
10. "Декстроза" или "Безводна декстроза" - за пречистена и кристализирана D-глюкоза, която не съдържа кристализационна вода, със следните характеристики:
а) сухо вещество - най-малко 98 % w/w;
б) декстроза (D-глюкоза) - не по-малко от 99,5 % w/w от сухото вещество;
в) сулфатна пепел - не повече от 0,25 % w/w от сухото вещество;
11. "Фруктоза" - за пречистена и кристализирана D-фруктоза със следните характеристики:
а) съдържание на фруктоза - най-малко 98 %;
б) съдържание на глюкоза - най-много 0,5 %;
в) загуба на маса при сушене - не повече от 0,5 % w/w;
г) съдържание на пепел - не повече от 0,1 % w/w, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2.
(2) Определението "бяла" в наименованието на захарите се използва за:
1. захарен разтвор, при който цветът на разтвора не надвишава 25 ICUMSA единици, определени съгласно метода по приложение № 1, т. 3;
2. разтвор на инвертна захар и сироп на инвертна захар, за които:
а) съдържанието на пепел, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2, е не повече от 0,1 % w/w;
б) цветът на разтвора не надвишава 25 ICUMSA единици, определени съгласно метода по приложение № 1, т. 3.
(3) Наименованието по ал. 1, т. 2 може да се използва за означаване на продукта по ал. 1, т. 3.


   Реклама:
 

сп. "Български законник"

 

в. "Седмичен законник"

 

в. "Главен счетоводител"

 
  вижте пълния списък...   вижте пълния списък...   вижте пълния списък...