ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП | |
Не сте абонат на Експертис? Разгледайте вариантите ни за АБОНАМЕНТ |
НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ НЯКОИ ЗАХАРИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА КОНСУМАЦИЯ ОТ ЧОВЕКА
ДВ. бр. 35 от 25.04.2025г.
В сила от 25.02.2023 г.Приета с ПМС № 18 от 02.02.2023 г.
Обн., ДВ, бр. 14 от 10 февруари 2023 г., изм., ДВ, бр. 35 от 25 Април 2025 г.
history
Чл. 1. (1) С наредбата се определят изискванията към наименованията, характеристиките, състава, етикетирането и методите за анализ на някои захари, предназначени за консумация от човека, наричани по-нататък "захарите".
(2) Наредбата не се прилага за захари под формата на пудра захар, захарни бонбони и захар на бучки.
history
Чл. 2. (1) Наименованията, под които захарите се предлагат на пазара, са:
1. "Полубяла захар" - за пречистена и кристализирана захароза със следните характеристики:
а) поляризация - не по-малко от 99,5°Z;
б) съдържание на инвертна захар - не повече от 0,1 % w/w;
в) загуба на маса при сушене - не повече от 0,1 % w/w;
2. "Захар" или "Бяла захар" - за пречистена и кристализирана захароза със следните характеристики:
а) поляризация - не по-малко от 99,7°Z;
б) съдържание на инвертна захар - не повече от 0,04 % w/w;
в) загуба на маса при сушене - не повече от 0,06 % w/w;
г) цвят - не повече от 9 точки, определени съгласно метода по приложение № 1, т. 1;
3. "Рафинирана бяла захар" или "Екстра бяла захар" - за пречистена и кристализирана захароза със следните характеристики:
а) поляризация - не по-малко от 99,7°Z;
б) съдържание на инвертна захар - не повече от 0,04 % w/w;
в) загуба на маса при сушене - не повече от 0,06 % w/w;
г) цвят, съдържание на пепел и цвят на разтвора - общ брой точки, определени съгласно методите по приложение № 1 - не повече от 8, при което не повече от:
аа) 4 - за цвят;
бб) 6 - за съдържание на пепел;
вв) 3 - за цвят на разтвора;
4. "Захарен разтвор" - за воден разтвор на захароза със следните характеристики:
а) сухо вещество - не по-малко от 62 % w/w;
б) съдържание на инвертна захар (отношение фруктоза към декстроза: 1,0±0,2) - не повече от 3 % w/w от сухото вещество;
в) съдържание на пепел - не повече от 0,1 % w/w от сухото вещество, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2;
г) цвят на разтвора - не повече от 45 ICUMSA единици, определени съгласно метода по приложение № 1, т. 3;
5. "Разтвор на инвертна захар" - за воден разтвор на захароза, частично инвертирана чрез хидролиза, в който инвертната захар не е преобладаваща част, със следните характеристики:
а) сухо вещество - не по-малко от 62 % w/w;
б) съдържание на инвертна захар (отношение фруктоза към декстроза: 1,0±0,1) - повече от 3 %, но не повече от 50 % w/w от сухото вещество;
в) съдържание на пепел - не повече от 0,4 % w/w от сухото вещество, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2;
6. "Сироп на инвертна захар" - за воден разтвор, по възможност кристализирал, на захароза, частично инвертирана чрез хидролиза, в който съдържанието на инвертна захар (отношение фруктоза към декстроза: 1,0±0,1) трябва да бъде над 50 % w/w от сухото вещество, със следните характеристики:
а) сухо вещество - не по-малко от 62 % w/w;
б) съдържание на пепел - не повече от 0,4 % w/w от сухото вещество, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2;
7. "Глюкозен сироп" - за пречистен и концентриран воден разтвор на захариди, получени от нишесте и/или инулин, със следните характеристики:
а) сухо вещество - не по-малко от 70 % w/w;
б) декстрозен еквивалент - не по-малко от 20 % w/w от сухото вещество, изразен като D-глюкоза;
в) сулфатна пепел - не повече от 1 % w/w от сухото вещество;
8. "Дехидратиран глюкозен сироп" - за частично изсушен глюкозен сироп със следните характеристики:
а) сухо вещество - най-малко 93 % w/w;
б) декстрозен еквивалент - не по-малко от 20 % w/w от сухото вещество, изразен като D-глюкоза;
в) сулфатна пепел - не повече от 1 % w/w от сухото вещество;
9. "Декстроза" или "Декстроза монохидрат" - за пречистена и кристализирана D-глюкоза, която съдържа една молекула кристализационна вода, със следните характеристики:
а) декстроза (D-глюкоза) - не по-малко от 99,5 % w/w от сухото вещество;
б) сухо вещество - не по-малко от 90 % w/w;
в) сулфатна пепел - не повече от 0,25 % w/w от сухото вещество;
10. "Декстроза" или "Безводна декстроза" - за пречистена и кристализирана D-глюкоза, която не съдържа кристализационна вода, със следните характеристики:
а) сухо вещество - най-малко 98 % w/w;
б) декстроза (D-глюкоза) - не по-малко от 99,5 % w/w от сухото вещество;
в) сулфатна пепел - не повече от 0,25 % w/w от сухото вещество;
11. "Фруктоза" - за пречистена и кристализирана D-фруктоза със следните характеристики:
а) съдържание на фруктоза - най-малко 98 %;
б) съдържание на глюкоза - най-много 0,5 %;
в) загуба на маса при сушене - не повече от 0,5 % w/w;
г) съдържание на пепел - не повече от 0,1 % w/w, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2.
(2) Определението "бяла" в наименованието на захарите се използва за:
1. захарен разтвор, при който цветът на разтвора не надвишава 25 ICUMSA единици, определени съгласно метода по приложение № 1, т. 3;
2. разтвор на инвертна захар и сироп на инвертна захар, за които:
а) съдържанието на пепел, определено съгласно метода по приложение № 1, т. 2, е не повече от 0,1 % w/w;
б) цветът на разтвора не надвишава 25 ICUMSA единици, определени съгласно метода по приложение № 1, т. 3.
(3) Наименованието по ал. 1, т. 2 може да се използва за означаване на продукта по ал. 1, т. 3.