ВЪВЕДЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП |
НАРЕДБА № 15 ОТ 28 ЮНИ 2002 г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИЗПОЛЗВАНЕ НА АРОМАТИЗАНТИ В ХРАНИТЕ (ЗАГЛ. ИЗМ., ДВ, БР. 62 ОТ 2006 г., В СИЛА ОТ 01.08.2006 г.)
ДВ. бр. 62 от 01.08.2006г.
Обн., ДВ, бр. 70 от 19 юли 2002 г., изм., ДВ, бр. 62 от 1 август 2006 г.
Раздел I.
Общи положения
history
Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) видовете ароматизанти, предназначени за употреба в или върху храни, и допустимите максимални нива за някои от тях в храните;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) специфичните критерии и изисквания за чистота на ароматизантите, предназначени за влагане в храни;
3. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) суровините, добавките и спомагателните вещества за производство, съхранение и използване на ароматизанти;
4. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) информацията, свързана с ароматизантите, която трябва да се отбелязва върху опаковката, етикета и/или съпровождащата ги документация.
history Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизанти по смисъла на тази наредба са посочените съединения, препарати и смеси, предназначени за употреба в или върху храни с цел да придадат и/или подобрят техния мирис и/или вкус.
history
Чл. 3. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизанти са:
1. ароматичните съединения;
2. ароматичните препарати;
3. ароматичните препарати от преработка;
4. пушилните препарати;
5. смесите от съединенията и препаратите по т. 1 до 4.
history
Чл. 4. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) По смисъла на тази наредба не са ароматизанти:
1. хранителните вещества или продукти, предназначени за консумация като такива, със или без преработка;
2. веществата, които имат изключително сладък, кисел или солен вкус;
3. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) материалите от растителен или животински произход, които имат присъщи ароматични свойства, в случаите, когато не се използват като суровини за ароматизанти.
Раздел II.
Изисквания към ароматизантите
(Загл. изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
history Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Използването на ароматизанти, предназначени за употреба в или върху храни, се допуска при спазване на изискванията по чл. 6, ал. 1 от Закона за храните.
history
Чл. 6. (1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите могат да съдържат хранителни съставки, както и други вещества като добавки, технологични разтворители и носители.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Добавките, които са необходими за съхранението и употребата на ароматизантите, се определят с Наредба № 8 от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните (ДВ, бр. 44 от 2002 г.) в количества "колкото е необходимо".
(3) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Разтворителите, които се използват за екстракция и разреждане на ароматизанти, се определят с Наредба № 9 от 2002 г. за изискванията към използването на екстракционни разтворители при производството на храни и хранителни съставки (ДВ, бр. 44 от 2002 г.).
history
Чл. 7. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите, които се използват в или върху храни, трябва да отговарят на следните критерии за чистота:
1. да не съдържат токсикологично опасни количества на химични елементи и вещества;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) максимално допустимото съдържание в тях на олово да не е повече от 10 mg/kg; арсен - не повече от 3 mg/kg; кадмий - не повече от 1 mg/kg, и живак - не повече от 1 mg/kg.
history Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) При употребата на ароматизанти в храни максимално допустимите нива на нежеланите вещества не трябва да надвишават количествата, посочени в приложение № 1.
history Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) При употребата на ароматизанти и на други храни с ароматни свойства в храни максимално допустимите нива на някои вещества не трябва да надвишават количествата, посочени в приложение № 2.
history Чл. 10. Ароматичните съединения, които могат да се влагат в или върху храни, са посочени в приложение № 3.
history
Чл. 11. (1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите, които не са предназначени за продажба на крайния потребител, се опаковат и етикетират съгласно изискванията на чл. 21 от Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), като се обявява и следната задължителна информация:
1. наименование и адрес на производителя или лицето, което опакова, или наименование и адрес на вносителя при случаите на внос;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) термина "аромат/и" или по-специфично наименование или описание на ароматизанта;
3. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) означение "за храни" или по-специфично описание на храните, за които ароматизантът е предназначен;
4. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) категориите вложени ароматични вещества и препарати в низходящ ред, съобразно тяхното количество, съгласно следната класификация:
а) натурално ароматично съединение;
б) натурално-идентично ароматично съединение;
в) синтетично ароматично съединение;
г) ароматичен препарат;
д) ароматичен препарат от преработка;
е) (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) пушилни ароматизанти;
5. в случай на смесени аромати от ароматични съединения и препарати и други хранителни съставки и добавки, включително технологични разтворители и разредители, се изброяват:
а) (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) категориите на ароматизантите съгласно т. 4;
б) наименованието на всяка от останалите съставки и при наличност нейният Е номер в низходящ ред на техните количества;
6. максималното съдържание на веществата съгласно приложение № 2, както и указания за употреба с оглед достигане на посочените норми;
7. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) указанията за употреба, ако липсата им може да доведе до неподходяща употреба на ароматизанта;
8. номер на партидата;
9. нетно тегло, изразено в единици за маса или за обем;
10. годен до;
11. указания за условия на съхранение.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Терминът "натурален" или друг еднозначен термин се добавя само към наименованието на съставка, която представлява натурално ароматично съединение и/или ароматичен препарат. Ако търговското наименование на аромата съдържа позоваване на хранителен продукт или на ароматен източник, терминът "натурален" или друг еднозначен термин може да не се добавя, ако ароматният компонент е изолиран чрез съответен физичен, ензимен или микробиологичен способ, или чрез традиционен способ за приготвяне на храна, или от самата храна, или от съответния ароматен източник.
(3) Информацията по ал. 1, т. 4, 5 и 6 може да се съдържа само в документацията, която придружава дадената партида или е предоставена преди доставката й, в случай, че е спазено условието в етикета да е обявено "предназначено е за производството на храни, а не за продажба на дребно".
history
Чл. 12. (1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите, които са предназначени за продажба на крайния потребител, се опаковат и етикетират съгласно изискванията на чл.21 от Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните (ДВ, бр. 62 от 2000 г.), като се обявява и следната задължителна информация:
1. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) терминът "аромат" или по-специфично наименование или описание на ароматизанта;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) означението "за храни" или по-специфично описание на храните, за които ароматизантът е предназначен;
3. годен до;
4. указания за условия на съхранение;
5. (изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) указания за употреба, ако липсата им води до неподходяща употреба на ароматизанта;
6. нетно тегло, изразено в единици за маса или за обем;
7. наименованието и адреса на производителя или на лицето, което опакова, или наименованието и адреса на вносителя при случаите на внос;
8. номер на партидата;
9. в случай на смесени аромати от ароматични съединения и препарати и други хранителни съставки и добавки, включително технологични разтворители и разредители, се изброяват:
а) ароматичната съставка съгласно т. 1;
б) наименованието на всяка от останалите съставки и при наличност нейния Е номер в низходящ ред на техните количества.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Терминът "натурален" или друг еднозначен термин се добавя само към наименованието на съставка, която представлява натурално ароматично съединение и/или ароматичен препарат. Ако търговското наименование на аромата съдържа позоваване на хранителен продукт или на ароматен източник, терминът "натурален" или друг еднозначен термин може да не се добавя, ако ароматният компонент е изолиран чрез съответен физичен, ензимен или микробиологичен способ, или чрез традиционен способ за приготвяне на храна, или от самата храна, или от съответния ароматен източник.
history Чл. 13. Информацията по чл. 11 и 12 се представя на видно място с ясни, четливи и трайни букви на български език или на чужд и на български език.
history Чл. 14. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) Ароматизантите местно производство и от внос трябва да отговарят на изискванията на тази наредба.
Раздел III
Допълнителни изисквания към пушилните ароматизанти
(Нов, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
history
Чл. 15. Изискванията към пушилните ароматизанти се отнасят за:
1. пушилни ароматизанти, използвани или предназначени за употреба във или върху храни;
2. изходните материали за производство на пушилни ароматизанти;
3. условията, при които се приготвят пушилни ароматизанти;
4. храните, във или върху които има пушилни ароматизанти.
history
Чл. 16. (1) Дървесината, използвана за производството на първични продукти, трябва да не е обработвана, преднамерено или непреднамерено, с химични вещества през шестте месеца, непосредствено предшестващи или последващи отсичането є.
(2) Алинея 1 не се прилага, ако се докаже, че веществото, използвано при обработката, не води до образуване на потенциално токсични вещества в процеса на изгарянето.
(3) Лицето, което пуска на пазара първични продукти, трябва да притежава документи за съответствие с изискванията по ал. 1 и 2.
history
Чл. 17. (1) Условията за производство на първични продукти са посочени в приложение № 4.
(2) Водонеразтворимата маслена фаза, която е страничен продукт от процеса, не се използва за производството на пушилни ароматизанти.
(3) Първичните продукти може да се преработват допълнително чрез подходящи физични процеси до получаване на производни пушилни ароматизанти, освен ако в нормативен акт е предвидено друго.
(4) При разногласие по отношение целесъобразността на даден физичен процес може да се вземе решение по реда на чл. 6, ал. 3 от Закона за храните.
Допълнителна разпоредба
history
§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Ароматично съединение" е определено химическо съединение с ароматични свойства, както следва:
а) натурално, което е получено от храни от растителен или животински произход в сурово състояние или преработени с процеси, традиционни за тези храни (вкл. сушене, печене и ферментация), чрез подходящи физични методи (вкл. чрез дестилация и екстракция с разтворител) или чрез ензимни и микробиологични процеси;
б) натурално-идентично, което е получено чрез химически синтез или изолиране с химически процеси и което е химически идентично на съединение, естествено присъстващо в растителни или животински храни, както е описано в буква "а";
в) синтетично ароматично съединение, което е получено чрез химически синтез и което не е химически идентично със съединение, естествено присъстващо в растителни или животински храни, както е описано в буква "а".
2. "Ароматичен препарат" е продукт, различен от "ароматично съединение", дефинирано в т. 1, буква "а", концентриран или не, който има ароматични свойства и е получен от храни от растителен или животински произход в сурово състояние или преработени с процеси, традиционни за тези храни (вкл. сушене, печене и ферментация), чрез подходящи физични методи (вкл. чрез дестилация и екстракция с разтворител) или чрез ензимни и микробиологични процеси.
3. "Ароматичен препарат от преработка" е продукт, който е получен при спазване на добрата производствена практика, чрез нагряване до температура не по-висока от 180 °С в продължение на не повече от 15 мин. на съставки, които не е задължително да имат ароматични свойства, но поне една от тях съдържа азот (амино), а друга е редуцираща захар.
4. "Пушилен препарат" е екстракт от пушек, използван в традиционните процеси на опушване на храни.
5. "Аромат" е търговското наименование на смеси от ароматични съединения и препарати, които могат да съдържат хранителни съставки и други добавки, вкл. технологични, като разтворители и носители.
6. "Колкото е необходимо" е условие на производствения процес, съгласно което добавката се използва в количества, не строго определени, но не по-високи от необходимите за постигане на очаквания технологичен ефект.
7. (нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) "Първичен пушилен кондензат" е пречистената водосъдържаща част на кондензирания пушек и се включва в понятието "пушилни ароматизанти".
8. (нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) "Първична катранова фракция" е пречистената фракция на водонеразтворимата високоплътна катранова фаза на кондензирания пушек и се включва в понятието "пушилни ароматизанти".
9. (нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) "Първични продукти" са първичните пушилни кондензати и първичните катранови фракции.
10. (нова, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.) "Производни пушилни ароматизанти" са аромати, получени в резултат на допълнителна преработка на първични продукти, които се използват или са предназначени за употреба във или върху храни с цел придаване на аромат на пушек на тези храни.
Преходни и заключителни разпоредби
history § 2. Тази наредба се издава на основание чл. 6 ал. 2, т. 1, 2, 4 и 5 от Закона за храните (ДВ, бр. 90 от 1999 г.) и е съгласувана с министъра на икономиката и министъра на земеделието и горите.
history § 3. Наредбата влиза в сила шест месеца след обнародването й в "Държавен вестник".
history § 4. Тази наредба отменя действието на чл. 12 и приложения № 8, 9 и 10 към него на Наредба № 45 от 1995 г. за хигиенните норми и изисквания за добавките в хранителните продукти (ДВ, бр. 110 от 1995 г.).
Преходни и заключителни разпоредби
Към Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2002 г. за изискванията към използване на ароматични продукти в храните
(ОБН., ДВ, БР. 62 ОТ 2006 Г.)
history
§ 10. (1) Наредбата влиза в сила от 1 август 2006 г.
(2) Пушилните ароматизанти, които са пуснати на пазара или са етикетирани преди влизането в сила на наредбата и не отговарят на изискванията й, могат да се продават до изчерпването им на пазара, но не по-късно от една година след влизането є в сила.
history § 11. Навсякъде в наредбата мерните единици "мкг/кг", "мг/кг" и "мг/об.%" се заменят съответно с "?g/ kg", "mg/kg" и "mg/% vol.", думите "ароматични продукти", "ароматичните продукти", "ароматичния продукт"и "ароматичният продукт" съответно с "ароматизанти", "ароматизантите", "ароматизанта" и "ароматизантът", а думите "готовите за консумация храни и напитки" се заменят с "храни".
history
Приложение № 1 към чл. 8
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
history
Максимални нива на някои нежелани вещества, получени при влагането на ароматизанти, в храни
Вещество | Храни | Напитки |
3,4 Бензопирен | 0,03 mg/ kg | 0,03 mg/ kg |
history
Приложение № 2 към чл. 9
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
history
Максимални нива на някои вещества, получени при влагането на ароматизанти или други хранителни съставки с ароматични свойства, в храни
Вещество | Храни | Напитки | Изключения и/или специални ограничения |
(в mg/kg) | (в mg/kg) | ||
Агарициева киселина (1) | 20 | 20 | 100 mg/kg в спиртните напитки и в храните, съдържащи гъби |
Алоин (1) | 0,1 | 0,1 | 50 mg/kg в спиртните напитки |
Бета азарон (1) | 0,1 | 0,1 | 1 mg/kg в спиртните напитки и в подправките, предназначени |
за храните тип "бърза закуска" | |||
Берберин (1) | 0,1 | 0,1 | 10 mg/kg в спиртните напитки |
Кумарон (1) | 2 | 2 | 10 mg/kg за някои захарни изделия с карамел |
50 mg/kg в дъвките | |||
10 mg/kg в спиртните напитки | |||
Циановодородна | |||
киселина (1) | 1 | 1 | 50 mg/kg в нугата, бадемовата паста, техните заместители или |
1 мг/об. % алкохол в спиртни напитки | |||
5 mg/kg в консервите от плодове с костилки | |||
Хиперицин (1) | 0,1 | 0,1 | 10 mg/kg в спиртните напитки |
1 mg/kg в захарните изделия | |||
Пулегон (1) | 25 | 100 | 250 mg/kg в напитките, ароматизирани с мента или с лютива |
мента | |||
350 mg/kg в захарните изделия с мента | |||
Квасин (1) | 5 | 5 | 10 mg/kg в захарните дражета |
50 mg/kg в спиртните напитки | |||
Сафрол и изосафрол (1) | 1 | 1 | 2 mg/kg в спиртните напитки със съдържание не повече от |
5 mg/kg в спиртните напитки със съдържание на повече от | |||
25 об. % алкохол | |||
15 mg/kg в храните, съдържащи кора на индийско орехче и | |||
индийско орехче | |||
Сантонин (1) | 0,1 | 0,1 | 1 mg/kg в спиртните напитки със съдържание на повече от |
Алфа и бета туйон (1) | 0,5 | 0,5 | 5 mg/kg в спиртните напитки със съдържание не повече от |
10 mg/kg в спиртните напитки, съдържащи повече от 25 об. % | |||
алкохол | |||
25 mg/kg в храните, съдържащи съставки със салвия | |||
35 mg/kg в горчиви напитки |
Забележка. Веществото, отбелязано с (1), не може да се добавя в храните или в ароматизантите. Може да присъства нормално в храните или след добавянето на ароматизанти, получени от естествени суровини.
history
Приложение № 3 към чл. 10
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
history
Регистър на ароматичните съединения, които могат да се влагат във или върху храни (подредени по FL номера)
Регистърът на ароматичните съединения (химически определени) е разделен на две части.
Част А съдържа списък на веществата, класифицирани според FL номерацията по Флавис система от база данни.
Част Б съдържа списък на веществата, за които с цел осигуряване защита на правата на интелектуална собственост на производителя, съответната държава-членка на ЕС, е поискала конфиденциалност.
Всички ароматични съединения от списъка по част А са разделени в 34 химични групи (ХГ), както следва:
1. Правоверижни първични алифатни алкохоли/алдехиди/киселини, ацетали и естери с естери, съдържащи наситени алкохоли, и ацетали, съдържащи наситени алдехиди. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или ацетала.
2. Разклонени първични алифатни алкохоли/алдехиди/киселини, ацетали и естери с естери, съдържащи разклонени алкохоли, и ацетали, съдържащи разклонени алдехиди. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или ацетала.
3. Алфа, Г-ненаситени (алкени или алкини) правоверижни или разклонени алифатни първични алкохоли/алдехиди/киселини, ацетали и естери с естери, съдържащи алфа, Г-ненаситени алкохоли или алдехиди. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или ацетала.
4. Неспрегнати и струпани ненаситени правоверижни и разклонени алифатни първични алкохоли/алдехиди/киселини, ацетали и естери с естери, съдържащи ненаситени алкохоли, и ацетали, съдържащи ненаситени алкохоли и алдехиди. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или ацетала.
5. Наситени и ненаситени алифатни вторични алкохоли/кетони/кетали/естери с естери, съдържащи вторични алкохоли. Не съдържат ароматни и хетероароматни части като компоненти на естера или кетала.
6. Алифатни, алициклени и ароматни наситени и ненаситени третични алкохоли и естери с естери, съдържащи третични алкохоли. Естерите могат да съдържат всякакъв киселинен компонент.
7. Първични алициклени наситени и ненаситени алкохоли/алдехиди/киселини/ацетали/естери с естери, съдържащи алициклени алкохоли. Естерите и ацеталите могат да съдържат алифатни ациклени или алициклени киселинни или алкохолни компоненти.
8. Вторични алициклени наситени и ненаситени алкохоли/кетони/кетали/естери с кетали, съдържащи алициклени алкохоли, или кетони и естери, съдържащи вторични алициклени алкохоли. Естерите могат да съдържат алифатни ациклени или алициклени киселинни компоненти.
9. Първични алифатни наситени или ненаситени алкохоли/алдехиди/киселини/ацетали/естери с втора първична, вторична или третична окислена функционална група, включително и алифатни лактони.
10. Вторични алифатни наситени или ненаситени алкохоли/кетони/кетали/естери с втора вторична или третична окислена функционална група.
11. Алициклени и ароматни лактони.
12. Малтолови производни и кетодиоксанови производни.
13. Фуранови и тетрахидрофурфурилови производни.
14. Фурфурилови и фуранови производни със или без допълнителни хетероатоми и заместители в страничната верига.
15. Фенилетилови алкохоли, фенилоцетни киселини, сродни естери, фенилоксиоцетни киселини и сродни естери.
16. Алифатни и алициклени етери.
17. Пропенилхидроксибензени.
18. Алилхидроксибензени.
19. Вещества, сродни на капсаицина и сродни амиди.
20. Алифатни и ароматни моно- и ди- тиоли и моно-, ди-, три- и полисулфиди със или без допълнителни окислени функционални групи.
21. Ароматни кетони, вторични алкохоли и сродни естери.
22. Арил-заместени първични алкохолни, алдехидни, киселинни, естерни и ацетални производни, включително и ненаситени.
23. Бензилови алкохоли/алдехиди/киселини/естери/ацетали. Включват се и бензилови и бензоатни естери. Могат да се съдържат като компоненти алифатни ациклени или алициклени естери или ацетали.
24. Пиразинови производни.
25. Фенолови производни, съдържащи пръстенни алкилови и пръстенни алкокси и странични вериги с окислена функционална група.
26. Ароматни естери, включително и анизолови производни.
27. Антранилатни производни.
28. Пиридинови, пиролови и хинолинови производни.
29. Тиазолови, тиофенови, тиазолинови и тиенови производни.
30. Смесени вещества.
31. Алифатни и ароматни въглеводороди.
32. Епоксиди.
33. Алифатни и ароматни амини.
34. Аминокиселини.
Тези химични групи се очаква да имат общо метаболитно и биологично поведение.
В случаите, когато е възможно, са указани номерата на ароматните съединения според тяхната номерация по Кемикъл Абстрактс (CAS), номерата по Европейския опис на съществуващите химически вещества (EINECS), номерацията на Съвета на Европа (СоЕ) и номерата съгласно Асоциацията на производителите на аромати и екстракти в САЩ (FEMA).
Номерът в колона "коментари" се отнася за една от следните забележки:
1. Вещество, което независимо от ароматичните си свойства, се влага във или върху храни и за други цели. Поради тази причина за даденото вещество може да съществуват допълнителни нормативни изисквания.
2. Вещество, чието използване е обект на ограничения или забрана в определени държави-членки на ЕС.
3. Вещество с приоритет в програмата за оценка съгласно Регламент 1565/2000 на Европейската комисия.
4. Вещество, за което предстои предоставяне на допълнителна информация.
5. Наименованието, синонимите, методическите наименования, номерата по CAS, EINECS, CoE или FEMA могат да съдържат несъответствия.
6. Вещества, които не могат да бъдат влагани във или върху храни, ако не са пуснати на пазара в съответствие с нормативно определените изисквания на съответната/ите държава/и членка/и.
Само за целите на този списък условно е прието, че амониевите, натриевите, калиевите и калциевите соли, както и хлоридите, карбонатите и сулфатите, когато имат ароматизиращи свойства, се покриват от изходното съединение.
Част А
history
Приложение № 4 към чл. 17, ал. 1
history
Условия за производство на първични продукти
Списък на ароматичните съединения, които могат да се влагат във или върху храни
FL №.
ХГ
CAS
Наименование
Fema
СоЕ
Einecs
FL №
Синоними
Методично наименование
Ко-мен-тари
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
01.001
31
138-86-3
Лимонен
2633
491
205-341-0
01.001
1,8(9)-з-ментадиен; р-мента-1,8-диен; 1-метил-4-изопропенил-1-циклохексен; дипентен; карвен; цинен; цитрен
5
01.002
31
99-87-6
1-изопропил-4-метилбензен
2356
620
202-796-7
01.002
р-цимен; цимен; р-метил-изопропилбензен; 4-изопропил-1-метилбензен; цимол; 4-метил-1-изопропилбензен; 1-метил-4-изопропилбензен
01.003
31
127-91-3
Пин-2(10)-ен
2903
2114
204-872-5
01.003
бета-пинен
6,6-Диметил-2-метилен бицикло [3.1.1] хептан
01.004
31
80-56-8
Пин-2(3)-ен
2902
2113
201-291-9
01.004
алфа-пинен
2,6,6-Триметил- бицикло[3.1.1] хепт-2-ен
01.005
31
586-62-9
Терпинолен
3046
2115
209-578-0
01.005
р-мент-1,4(8)-диен; 1-метил-4-изопропилиден-1-циклохексен;
1,3(8)-терпадиен р-Мента-1,4(8)-диен
01.006
31
99-83-2
Алфа-феландрен
2856
2117
202-792-5
01.006
Феландрен; 2-Метил-5-изопропил-1,3-циклохексадиен;
4-изопропил-1-метил-1,5-циклохексадиенр-Мента-1,5-диен
01.007
31
87-44-5
Бета-кариофилен
2252
2118
201-746-1
01.007
Кариофилен; 2-Метилен-6,10,10-триметилбицикло-[7,2,0]-ундец-5-ен
4,11,11-Триметил-8-метилен-бицикло[7.2.0]ундец-4(тран)-ен
01.008
31
123-35-3
Мирцен
2762
2197
204-622-5
01.008
7-Метил-3-метилен-1,6-октадиен
7-Метил-3-мети-ленокта-1,6-диен
01.009
31
79-92-5
Камфен
2229
2227
201-234-8
01.009
3,3-Диметил-2-метиленноркамфен; 2,2-Диметил-3-метиленнорборнан
01.010
31
1195-32-0
1-Изопропенил-4-метилбензен
3144
2260
214-795-9
01.010
4,алфа-Диметилстирол; р-Изопропенил толуол; 1-Метил-4-изопропенил бензен; 2-р-толил пропен
01.011
31
644-08-6
4-Метил-1,1’-бифенил
3186
2292
211-409-0
01.011
р-Метилдифенил; рМметилфенилбензен; Фенил-р-толил; р-Фенил-толуол
01.013
31
92-52-4
Бифенил
3129
10978
202-163-5
01.013
Дифенил; Фенилбензол
4
01.014
31
90-12-0
1-Метилнафтален
3193
11009
201-966-8
01.014
алфа-Метилнафтален
01.015
31
100-42-5
Винилбензен
3233
11022
202-851-5
01.015
Стирол; Винилбензен; Фенилетен; Фенилетилен
2,3
01.016
31
495-62-5
1,4(8),12-Бизаболатриен
3331
10979
207-805-8
01.016
гама-Бизаболен; гама-Бизаболен; 1-Метил-4-(1,5-диметил-1,4-хексадиенил)-1-циклохексен
6-Метил-2-(4-метилциклохекс-3-енилиден)хепт-5-ен
01.017
31
4630-07-3
Валенцен
3443
11030
225-047-6
01.017
1,2,3,5,6,7,8а-Октахидро-1,8а-диметил-7-изопропенил нафтален
1,2-Диметил-9-изопропилен-бицикло[4.4.0]дец-5-ен
01.018
31
13877-91-3
Бета-оцимен
3539
11015
237-641-2
01.018
транс-бета-оцимен; 1,3,6-октатриен, 3,7-диметил-
3,7-Диметилокта-1,3(транс),6-триен
01.019
31
99-86-5
Алфа-терпинен
3558
11023
202-795-1
01.019
1-Метил-4-изопропил-1,3-циклохексадиен
р-Мента-1,3-диен
01.020
31
99-85-4
Гама-терпинен
3559
11025
202-794-6
01.020
1-Метил-4-изопропил-1,4-циклохексадиен; Мослен; Критмен
р-Мента-1,4-диен
01.021
31
29350-73-0
Делта-кадинен
10982
249-580-9
01.021
алфа-, бета-, гама-, епсилон-, делта-кадиен
2,3,4,7,8,10-хексахидро-1,6-диметил-4-изопропилнафтален
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
01.022
31
469-61-4
Алфа-кедрен
10985
207-418-4
01.022
2,6,6,8-Тетраметил-трицикло[5.3.1.0(1.5)]ундец-8-ен
01.023
31
3691-12-1
1(5),11-Гуайадиен
11003
201-860-1
01.023
1,4-Диметил-7-изопропенил-делта-9,10-октахидроазулен; алфа-гуайен
2,8-Диметил-5-изопропенил-бицикло[5.3.0] дец-1(7)-ен
01.024
31
5208-59-3
Бета-бурбонен
11931
01.024
2-Метил-8-метилен-5-изопропил-трицикло[5.3.0.0(2.6)]декан
01.025
31
30640-46-1
2-Метил-1,3-циклохексадиен
11797
250-269-5
01.025
Дихидротолуол-(1,3)
01.026
31
88-84-6
1(5),7(11)-Гуайадиен
201-860-1
01.026
бета-гуайен; (1S-цис)-1,2,3,4,5,6,7,8-октахидро-7-изопропилиден-1,4-диметил-азулен
2,8-Диметил-5-изопропилиден-бицикло[5.3.0] дец-1(7)-ен
01.027
31
17627-44-0
Бизабола-1,8,12-триен
241-610-9
01.027
Алфа-бизаболен
6-Метил-2-(4-метилциклохекс-3-енил)хепта-2,5-диен
01.028
31
495-61-4
Бета-бизаболен
01.028
01.029
31
13466-78-9
Делта-3-карен
3821
10983
236-719-3
01.029
3-Карен; Изодипрен; d-3-Карен; Кар-3-ен; 4,7,7-Триметил-3-норкарен; 3,7,7-Триметилбицикло[4,1,0]хепт-3-ен
3,7,7-триметил-бицикло-[4.1.0] хепт-3-ен;
01.030
31
13744-15-5
Бета-кубебен
10989
01.030
10-Метил-4-метилен-7-изопропил-трицикло [4.4.0.0(1.5)декан
01.031
31
30364-38-6
1,2-Дихидро-1,1,6-триметилнафтален
250-150-8
01.031
Дехидроионен
01.032
31
7681-88-1
2,3-Дихидрофарнезен
01.032
01.033
31
590-73-8
2,2-Диметилхексан
209-689-4
01.033
01.034
31
589-43-5
2,4-Диметилхексан
209-649-6
01.034
01.035
31
673-84-7
2,6-Диметилокта-2,4,6-триен
211-614-5
01.035
ало Оцимен; Алоцимен
01.036
31
101-81-5
Дифенилметан
11847
202-978-6
01.036
Бензилбензол; Фенилбензил; 1,1’-метиленбис-бензол
01.037
31
112-41-4
Додец-1-ен
10992
203-968-4
01.037
1-додецен; додецилен
01.038
31
112-40-3
Додекан
203-967-9
01.038
n-Додекан
01.039
31
20307-84-0
Делта-елемен
10996
01.039
3-Изопропен-1-изопропил-4-метил-4-винилциклохекс-1-ен
01.040
31
502-62-4
Алфа-фарнезен
3839
10998
207-948-6
01.040
1,3,6,10-Додекатетраен, 3,7,11-триметил (алфа-изомер)
3,7,11-Триметилдодека-1,3,6,10-тетраен
5
01.041
31
18794-84-8
Бета-фарнезен
3839
10999
242-582-0
01.041
3,7,11-Триметил-1,3,6,10-додекатетраен; 2,6,10-Триметил-2,6,9,11-додекатетрен
7,11-Диметил-3-метилен-1,6,10-додекатриен
5
01.042
31
23986-74-5
Гермакра-1(10),4)14),5-триен
01.042
Гермакрен D
3-Изопропил-6-метил-10-метилен-циклодека-1,6-диен
01.043
31
6753-98-6
3,7,10-Хумулатриен
11004
229-816-7
01.043
алфа-хумулен; алфа-кариофилен
1,5,5,8-Тетраметилциклоундека-3,7,10-триен
01.044
31
1135-66-6
Изолонгифолен
214-494-2
01.044
2,2,7,7-Тетраметилтрицикло [6.2.1(1,8).0(1,6)] ундец-5-ен
01.045
31
5989-27-5
d-Лимонен
2633
491
227-813-5
01.045
р-Мента-1,8-диен
01.046
31
5989-54-8
1-Лимонен
2633
491
227-815-6
01.046
Лево-Лимонен
5
01.047
31
475-20-7
Лонгифолен
207-491-2
01.047
Декахидро-4,8,8-триметил-9-метилен-1,4-метаноазулен
01.049
31
78-79-5
2-Метилбута-1,3-диен
201-143-3
01.049
Изопрен; 2-Метил-1,3-бутадиен; Бета-метилбивинил; Изопентадиен; Изопентадиен
01.050
31
589-34-4
3-Метилхексан
209-643-3
01.050
01.051
31
91-57-6
2-Метилнафталин
11010
202-078-3
01.051
Бета-метил нафталини; бета-метилнафталин
01.052
31
10208-80-7
алфа-мууролен
11011
01.052
2,8-Диметилен-5-изопропил-бицикло[4.4.0]декан
01.053
31
91-20-3
Нафтален
11014
202-049-5
01.053
Нафтален; камфорова смола
01.054
31
629-62-9
Пентадекан
211-098-1
01.054
n-Пентадекан
01.055
31
555-10-2
бета-феландрен
11017
209-081-9
01.055
р-Мента-1(7),2-диен
01.056
31
512-61-8
алфа-сантален
01.056
1,7-Диметил-7-(4-метил-3-пентенил) трицикло[2.2.1.0 (2,6)] хептан
01.057
31
629-59-4
Тетрадекан
211-096-0
01.057
n-Тетрадекан
01.058
31
475-03-6
1,2,3,4-Тетрахидро-1,1,6-триметил нафтален
207-490-7
01.058
Ионен; 1,1,6-Триметилтетралин; Фрамбилеен
01.059
31
3387-41-5
4(10)-Туйен
11018
222-212-4
01.059
4-Метилен-1-изопропил-бицикло[3.1.0] хексан
01.060
31
508-32-7
1,1,7-Триметилтрицикло [2.2.1.0(2.6)] хептан
208-083-7
01.060
Трициклен
01.061
31
16356-11-9
Ундека-1,3,5-триен
3795
240-416-1
01.061
01.062
31
98-83-9
(1-Метилетенил)бензен
202-792-5
01.062
2-фенилпропен; бета-фенилпропен; Алфа-Метилстирол; Изопропилфенилетилен; Метил-стирол
01.064
31
3338-55-4
цис-3,7-Диметил-1,3,6-октатриен
222-081-3
01.064
01.065
31
4221-98-1
(R)-5-(1-метилетил)-2-метил-1,3-циклохексадиен
2856
2117
224-167-6
01.065
01.066
31
2-кедрен
01.066
2,2,4,8-Тетраметилтрицикло [5,3,1(3,7).0(1,7)] ундец-8(9)-ен
01.067
31
8(14)-кедрен
01.067
бета-кедрен
2,2,4,8-Тетраметилтрицикло [5,3,1(3,7).0(1,7)] ундец-4(14)-ен
01.068
31
592-98-3
3-Октен
01.068
01.069
31
38533-54-9
1,3,5,8-Ундекатетраен
01.069
01.070
31
111-66-0
1-октен
203-893-7
01.070
01.071
31
111-67-1
2-октен
203-894-2
01.071
01.072
31
544-76-3
Хексадекан
280-878-9
01.072
01.073
31
592-99-4
4-октен
01.073
01.074
31
593-45-3
Октадекан
209-790-3
01.074
01.075
31
629-78-7
Хептадекан
211-108-4
01.075
01.076
31
20996-35-4
3,7-Декадиен
01.076
02.001
02
78-83-1
2-Метилпропан-1-ол
2179
49
201-148-0
02.001
Изобутанол; Изопропил карбинол
02.002
01
71-23-8
Пропан-1-ол
2928
50
200-746-9
02.002
Пропилов алкохол
02.003
02
123-51-3
Изопентанол
2057
51
204-633-5
02.003
Изоамил алкохол; Изопентил алкохол; Амил изо алкохол; 3-Метил-1-бутанол; Пентил изо алкохол; Изобутил карбинол
3-Метилбутан-1-ол
02.004
01
71-36-3
Бутан-1-ол
2178
52
200-751-6
02.004
Пропил карбинол; Хидроксибутан; Бутиров алкохол
02.005
01
111-27-3
Хексан-1-ол
2567
53
203-852-3
02.005
Алкохол С-6; n-Хексил алкохол; Капроил алкохол; Амилов карбинол; n-Хексанол
02.006
01
111-87-5
Октан-1-ол
2800
54
203-917-6
02.006
Алкохол С-8; n-Октил алкохол; Хептил алкохол; Каприл алкохол; pri.-Октил алкохол
02.007
01
143-08-8
Нонан-ол
2789
55
205-583-7
02.007
Алкохол С-9; Пеларгонов алкохол; Ноналол; Октил карбинол; Пеларгонов алкохол; n-Нонил алкохол
02.008
01
112-53-8
Додекан-1-ол
2617
56
203-982-0
02.008
Алкохол С-12; Лаурил алкохол; Додецил алкохол; 1-Додеканол; Ундецил карбинол
02.009
01
36653-82-4
Хексадекан-1-ол
2554
57
253-149-0
02.009
Цетил алкохол; Алкохол С-16; n-хексадецил алкохол; Палмитил алкохол
02.010
23
100-51-6
Бензилов алкохол
2137
58
202-859-9
02.010
алфа-хидрокситолуол; фенил карбинол; фенилметанол; фенилметил алкохол
1
02.011
04
106-22-9
Цитронелол
2309
59
203-375-0
02.011
3,7-Диметилокт-6-ен-1-ол
02.012
03
106-24-1
Гераниол
2507
60
203-377-1
02.012
2,6-Диметил-2,6-октадиен-8-ол; транс-3,7-Диметил-2,6-октадиен-1-ол
3,7-Диметилокта-2(транс),6-диен-1-ол
02.013
06
78-70-6
Линалол
2635
61
201-134-4
02.013
2,6-Диметил-октадиен-2,7-ол-6; 2,6-дДметил-2,7-октадиен-6-ол; Линалол; Ликареол; Кориандрол
3,7-Диметилокта-1,6-диен-3-ол
02.014
06
98-55-5
Алфа-терпинеол
3045
62
202-680-6
02.014
алфа-Терпинеол; 1-Метил-4-изопропил-1-циклохексен-8-ол; алфа-Терпиленол; терпинеол шлехтин
р-Мент-1-ен-8-ол
02.015
08
89-78-1
Ментол
2665
63
201-939-0
02.015
2-Изопропил-5-метилциклохексанол; Хексахидрохимол; 5-Метил-2-изопропилхексахидрофенол; 5-Метил-2-изопропилциклохексанол
цис(1,3)-транс(1,4)-Ментан-3-ол
5
02.016
08
507-70-0
Борнеол
2157
64
208-080-0
02.016
Камфол; Барос; d-Камфанол; 2-Хидроксикамфан; 2-Камфанол; Борнил алкохол; Борнеокамфор
1,7,7-Триметил-бицикло[2.2.1]хептан-2-ол
02.017
22
104-54-1
Цинамил алкохол
2294
65
203-212-3
02.017
Цинамил алкохол; гама-Фенилалил алкохол; 3-Фенил-2-пропен-1-ол; 2-Пропен-1-ол,-3-фенил
3-Фенилпроп-2-енол
02.018
06
7212-44-4
Неролидол
2772
67
230-597-5
02.018
3,7,11-Триметил-1,6,10-додекатриен-3-ол; Перувиол; Додекатриен; Мелалойкол
3,7,11-Триметил-1,6(цис),10-додекатриен-3-ол
5
02.019
15
60-12-8
2-Фенилетан-1-ол
2858
68
200-456-2
02.019
Фенетил алкохол; бета-Фенетил алкохол; 1-Фенил-2-етанол; 2-Фенилетил алкохол; Бензил карбинол
02.020
03
2305-21-7
Хекс-2-ен-1-ол
2562
69
218-972-1
02.020
2-Хексенол; 3-Пропилалил алкохол
02.021
01
111-70-6
Хептан-1-ол
2548
70
203-897-9
02.021
Хептил алкохол; Алкохол С-7; Хидроксихептан; Енантил алкохол; Енантов алкохол; pri.Хептил алкохол; Хексил карбинол; Хидроксихептан
02.022
05
123-96-6
Октан-2-ол
2801
71
204-667-0
02.022
Октил алкохол вторичен, Метил хексил карбинол; Каприл алкохол вторичен; Хексил метил карбинол
02.023
05
3391-86-4
Окт-1-ен-3-ол
2805
72
222-226-0
02.023
Амил винил карбинол; (Амилвинилкарбинол); Мацутаке алкохол; Мацука алкохол; n-Пентилвинилкарбинол
02.024
01
112-30-1
Декан-1-ол
2365
73
203-956-9
02.024
Алкохол С-10; n-Децил алкохол; Нонилакарбинол; Децилов алкохол; Капров алкохол
02.026
02
106-21-8
3,7-Диметилоктан-1-ол
2391
75
203-374-5
02.026
Тетрахидрогераниол; Дихидроцитронелол
02.027
04
6812-78-8
Родинол
2980
76
229-887-4
02.027
алфа-Цитронелол; 2,6-Диметил-1-октен-8-ол
3,7-Диметилокт-7-ен-1-ол
02.028
06
78-69-3
3,7-Диметилоктан-3-ол
3060
77
201-133-9
02.028
Тетрахидролиналоол; Тетрахидролиналол; 1-Етил-1,5-диметил хексанол
02.029
03
4602-84-0
3,7,11-Триметилдодека-2,6,10-триен-1-ол
2478
78
225-004-1
02.029
Фарнезол; 2,6,10-Триметил-2,6,10-додекатриен-12-ол
02.030
22
101-85-9
Алфа-пентилцинамилов алкохол
2065
79
202-982-8
02.030
n-Амил цинамов алкохол; 2-Амил-3-фенил-2-пропен-1-ол; 2-Бензилиден-хептанол
2-Пентил-3-фенилпроп-2-енол
02.031
22
122-97-4
3-Фенилпропан-1-ол
2885
80
204-587-6
02.031
Бензилетил алкохол; Хидроцинамил алкохол; Фенилпропил алкохол; Дихидроцинамил алкохол
02.033
21
93-54-9
1-Фенилпропан-1-ол
2884
82
202-256-0
02.033
Фенил етил карбинол; 1-Фенилпропил алкохол; алфа-Етилбензилов алкохол; Етил фенил карбинол
02.034
21
705-73-7
1-Фенилпентан-2-ол
2953
83
211-887-0
02.034
алфа-Пропиленетил алкохол; Бензил пропил карбинол; Бензилбутил алкохол; Бензилпропил карбинол; n-Пропил бензил карбинол
02.035
06
100-86-7
2-Метил-1-фенил-пропан-2-ол
2393
84
202-896-0
02.035
2-Бензил-2-пропанол; 2-Хидрокси-2-метил-1-фенилпропанон; Бензил диметил карбинол
02.036
21
2344-70-9
4-Фенилбутан-2-ол
2879
85
219-055-9
02.036
Фенилетил метил карбинол; Метил 2-фенилетил карбинол
02.037
06
10415-87-9
3-Метил-1-фенилпентан-3-ол
2883
86
233-889-0
02.037
Фенилетил метил етил карбинол; 3-Метил-1-фенил-3-пентанол
02.038
08
1632-73-1
Фенхилов алкохол
2480
87
216-693-5
02.038
2-фенханол; алфа-фенхол; 1,3,3-Триметил-2-норборнанол;
1,3,3-Триметилбицикло-2,2,1-хептан-2-ол1,3,3-триметил-бицикло[2,2,1] хептан-2-ол
02.039
23
536-60-7
4-Изопропилбензилов алкохол
2933
88
208-640-4
02.039
Куминол; р-Цимен-7-ол; Куминил алкохол; Куминов алкохол; р-Цимен-7-ол
02.040
01
71-41-0
Пентан-1-ол
2056
514
200-752-1
02.040
Амил алкохол; Пентил алкохол; n-Бутил
карбинол
02.041
06
75-85-4
2-Метилбутан-2-ол
515
200-908-9
02.041
t-Амилалкохол
02.042
06
1197-01-9
2-(4-Метилфенил)пропан-2-ол
3242
530
214-817-7
02.042
р-Цимен-8-ол; р-алфа-алфа-Триметилбензил алкохол; 2-р-Толил-2-пропанол; 8-Хидрокси р-цимен; Диметил р-Толил карбинол
02.043
02
97-95-0
2-Етилбутан-1-ол
543
202-621-4
02.043
02.044
05
589-82-2
Хептан-3-ол
3547
544
209-661-1
02.044
n-Бутил етил карбинол; Етил бутил карбинол
02.045
05
543-49-7
Хептан-2-ол
3288
554
208-844-3
02.045
2-Хидроксихептан; Амил метил карбинол; вторичен sec-Хептил алкохол; Метил амил карбинол
02.047
09
107-74-4
3,7-Диметилоктан-1,7-диол
Част Б
Списък на ароматичните съединения, нотифицирани в съответствие с разпоредбите на чл. 3, параграф 2 на Регламент 2232/96 на Европейския парламент на Съвета на Европейския съюз, за които е поискана защита на правата на интелектуална собственост на техния производител
Код
Дата на получаване на нотифицирането от Европейската комисия
Забележки
CN065
26.I.2001 г.
CN074
18.IV.2003 г.
6
CN075
18.IV.2003 г.
6
CN076
18.IV.2003 г.
6
(Ново, ДВ, бр. 62 от 2006 г., в сила от 1 август 2006 г.)
1. Пушекът се получава от дървесината съгласно чл. 17, ал. 1. Могат да се добавят билки, подправки, клончета от хвойна и клончета, иглички и шишарки от picea, ако не съдържат остатъци от преднамерена или непреднамерена химична обработка или ако същите отговарят на специфични нормативни актове. Изходният материал се подлага на контролируемо изгаряне, суха дестилация или обработка с прегрята пара в контролируема кислородна среда при максимална температура 600 °С.
2. Пушекът се кондензира. За постигане на фазово разделяне може да се добави вода и/или, ако това не противоречи на други нормативни актове, разтворител. Може да се приложат физични процеси за изолиране, фракциониране и/или пречистване за получаване на следните фази:
а) водосъдържащ "първичен пушилен кондензат", съдържащ основно карбоксилни киселини, карбонилни и фенолни съединения, с максимално съдържание на:
бензо[а]пирен 10 ?g/kg
бенз[а]антрацен 20 ?g/kg
б) водонеразтворима високоплътна катранова фаза, която преципитира по време на фазовото разделяне и която не може да се използва като такава за производството на пушилни ароматизанти, а само след подходяща физична преработка за получаване на фракции от въпросната водонеразтворима катранова фракция, които са с ниско съдържание на полициклични ароматни въглеводороди, вече дефинирани като "първични смолни фракции", с максимално съдържание на:
бензо[а]пирен 10 ?g/kg
бенз[а]антрацен 20 ?g/kg
в) "водонеразтворима маслена фаза".
Ако по време или след кондензацията не протече фазово разделяне, полученият пушилен кондензат трябва да се разглежда като водонеразтворима високоплътна катранова фаза и трябва да се преработи чрез подходящ физичен метод до получаване на първични катранови фракции, които се вместват в зададените норми.